Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   59 / 1319
(#) potyo válasza Stadi hozzászólására (») Júl 31, 2007 /
 
Nem szokott semmi kelleni, esetleg egy kerámiakondenzátor a táplábakon.
(#) Stadi válasza potyo hozzászólására (») Júl 31, 2007 /
 
Nah akkor majd egy kis segítséget fogok kérni. Ui. építettem egy Watt-féle égetőt, még a régi változatot, az oldalán levő NYÁKra. És úgy tűnik, zajos valami, mivel többször egymás utáni olvasásra különböző eredmények születnek, égetni meg egyáltalán nem éget. Ma még futok egy kört vele, bár már nemigazán van ötletem, mi lehet a baja. 2 gépen is néztem, XP és 98 alatt is. LPT kábel 30 centis, sima hateres "csőkábel". Valamiből bontottam. Majd mindjárt kicserélem UTP-re. ZPD12 dióda helyett meg szó nélkül BZX12-t adtak, nem tudom, ez lehet-e baj. Tantálkondiból bontott van benne egyelőre, minden más új. Égetőfesz 13.25V, Vcc is rendben van, 5.01V. Oshon és WinPic progikkal próbálkoztam. IC-Prognál TAIT Parallel-lel kellen mennie?
(#) watt válasza Stadi hozzászólására (») Júl 31, 2007 /
 
Lecsekkoltad a lábakat a programból?
Az ICSP kábel miből van és milyen hosszú?(szalag kábel az ideális, max 20cm!)
(#) Stadi válasza watt hozzászólására (») Júl 31, 2007 /
 
Lecsekkoltam, de majd le fogom megint. Most épp UTP az ICSP, és mindegyik érpár egyik fele föld. Ez elméletben elég ideális, nem? A hossza 20 centi.
(#) watt válasza Stadi hozzászólására (») Júl 31, 2007 /
 
Igen elvileg jónak kéne lennie, bár én még így nem próbáltam, de nem látom miért ne lenne jó.

Legutóbb valakinek a szűrő kondikkal gyűlt meg a baja, ami a 22pF helyett 22n volt. Esetleg ilyesmit is nézegethetsz, meg ha nem gond cseréld ki a 7406-ot, mert nekem okozott már bajt az is, holott a csekkolás jónak mutatta.
(#) menyus hozzászólása Júl 31, 2007 /
 
Véletlenül tudja e valaki hogy a "QFN" és a "DFN" package között milyen eltérés van? PIC12F675 öt szeretnék rendelni online chipcadéktől és van nekik árlistában mind a két tokozásban. Viszont a 675 ös adatlapján a "QFN" package nem is szerepel csak a "PDIP" "SOIC" és "DFN-S". Nekem minimum TSSOP kéne vagy kisebb. Azért érdekelne mert ha ez a QFN kisebb mint a DFN akkor azt rendelnék...na most legyek okos. Jó lenne még ma leadni nekik a rendelést akkor már holnap meg is kapnám talán a GLS futárral.

Találkozott már valaki ezzel a tokozással, tudnátok segíteni?

Köszi
(#) menyus hozzászólása Júl 31, 2007 /
 
A PIC 12675 adatlapja el van cseszve szerintem, mert a második oldalon a lábkiosztásoknál nincs is feltüntetve csak a PDIP tokozás pin bekötése. A többi tokozás egyszerűen hiányzik az adatlapról pedig hivatkozik rá ugyanott " Pin diagrams 8-pin PDIP, SOIC, DFN-S " Ebből az adatlapból még az sem derül ki hogy a DFN - S tokozásnak mi a pin kiosztása. király...




(#) Norberto válasza menyus hozzászólására (») Júl 31, 2007 /
 
Nah!

Akkor segítek egy picit

Ha minden igaz, akkor a következőket kell mondanom:

- QFN tokozás = Quad Flat-Pack No-Lead, magyarosan: kilógó kivezetés nélküli alacsony kivitelezésű tokozás, amelynek mind a 4 oldalán megtalálhatóak a forrasztható "láb-szerűségek"

- DFN tokozás = Dual Flat-Pack No-Lead, magyarosan: kilógó kivezetés nélküli alacsony kivitelezésű tokozás, amelynek viszont csak! 2 oldalán vannak forrasztható "láb-szerűségek" (mint a hagyományos IC-knél, egymással szembeni oldalon vannak a lábak...)
(#) Sg1 válasza menyus hozzászólására (») Júl 31, 2007 /
 
Talán azért van ott csak a PDIP mert a többi ugyanolyan. Vagy nem?
ez az adatlap
(#) Norberto hozzászólása Júl 31, 2007 /
 
Sőt, szerintem ChipCAD-ék elírták a lehetséges tokozásokat! (Nem egyedi eset lenne, eléggé elhanyagolják a honlapjukat...)

Szóval szerintem QFN (4-oldalú) tokozásban nem lehet kapni ezt az IC-t...már csak azért sem, mert 8 lábú QFN nem nagyon van

DFN viszont kapható, méghozzá 6x5mm-es méretű az, ami beszerezhető.
(#) menyus válasza Sg1 hozzászólására (») Júl 31, 2007 /
 
Erre már én is gondoltam, de (nekem) nem volt egyértelmű. Már csak azért sem mert ahogy Norberto írta a QFN tokozásnak 4 oldalon is vannak lábai nem csak két oldalon, akkor meg hogyan lehet lábkompatibilis a többivel? Max. a többi lába nincs (NC) bekötve, de melyik...? Engem elsősorban az zavar hogy a chipcad nél QFN tokozásban is létezik ez a típus, az adatlap viszont ezt meg sem említi. Holnap erre rá is kérdezek tőlük hogy is van ez, és ha valóban van QFN tokozásban, annak hol érhető el a pin bekötése. Azért szerintem van ebben némi ellentmondás ami egy kezdőt megzavarhat. ..

Mindenesetre mindkettőtöknek köszönöm a fejtágítót.

üdv
(#) menyus válasza Norberto hozzászólására (») Júl 31, 2007 /
 
Hoppá....ez igen jól hangzik! A 4X4 mm es méretet hol látod? Az adatlap szerint ez a chip 4,92X6,00 mm es , az viszont nem sokkal kisebb a SOIC tokozásnál csak a magasságát tekintve.
(#) menyus válasza menyus hozzászólására (») Júl 31, 2007 /
 
Fakutya legyek ha az előbb nem 4X4 mm -t írtál Javítottad, vagy félrenéztem?
(#) Norberto válasza menyus hozzászólására (») Júl 31, 2007 /
 
Igen, bocs, elírtam az előbb (közben már javítottam az előző hsz-ben is)...szóval nem 4x4-es, hanem 6x5-ös méretben van ez az IC.

4x4-ben is létezik DFN tokozás, de azt más gyártó másfajta IC-nél alkalmazza!
(#) menyus válasza Norberto hozzászólására (») Júl 31, 2007 /
 
OK, akkor maradok a DFN tokozásnál, azt rendelek. Akkor ezek szerint ez a tokozás lábkompatibilis a PDIP el? Mert akkor nekiállok a PCB nek is éjjel.
(#) Norberto hozzászólása Júl 31, 2007 /
 
Igen, kompatibilis :yes:

12f675.gif
    
(#) Stadi válasza watt hozzászólására (») Júl 31, 2007 /
 
Megvan a bibi, mester! Hirtelen felindulástól vezérelve kicseréltem az 555-ös és a 74LS06-os IC-t (utóbbit egy már ezer éve nem gyártott, de még zsír új Tungsram-MEV őskövület sima 7406-osra), és láss csudát, egyből jó lett minden!

Ennek úgy megörültem, hogy rögtön összedobtam egy PIC-es LED villogtatót 16F84A-val. Hát, mit ne mondjak, még nem rajongtam ennyire egyetlen akármilyen villogóért sem. Azóta is itt villog rendületlenül egy dugdosós panelen.

Szóval köszi a tippet. Holnap majd teszek fel képet az égetőről a megfelelő topicba.

(#) menyus válasza Norberto hozzászólására (») Júl 31, 2007 /
 
köszönöm
(#) menyus válasza Norberto hozzászólására (») Aug 1, 2007 /
 
Megkérdeztem ezt a QFN tokozást chipcad től, és valóban nem elírás az árlistában:

"A a PIC12F675 valóban létezik QFN tokozásban. Csak rendelésre szállítjuk be. A minimális megrendelési mennyiség 3 db. Szállítási ideje 2 hét.

Üdvözlettel,
Urbán Zoltán
zurban@chipcad.hu "


Azért az érdekes hogy a datasheet meg sem említi...


(#) watt válasza Stadi hozzászólására (») Aug 1, 2007 /
 
Én is sima 7406-ot használok, lehet, hogy az LS-ek között ennyi a hibás?
Na mindegy, lényeg, hogy jól működik, ahogy kell!
(#) Frankye válasza watt hozzászólására (») Aug 1, 2007 /
 
Az LS-ek között elég gyakori a hibás. Sajnos.
(#) watt válasza Frankye hozzászólására (») Aug 1, 2007 /
 
És az a szívás benne, hogy nem DC szinten hibásak, hanem AC-n. Gyakorlatilag kimérhetetlenek egyszerű eszközökkel! Elég nagy baj ez az utánépítőknek!
(#) Stadi válasza watt hozzászólására (») Aug 1, 2007 /
 
Nem lehet, hogy az LS sorozat az elektromos paraméterei miatt eleve alkalmatlan erre a feladatra? Volt már esetleg visszajelzés működő 74LS06-os utánépítésről? Tényleg furcsállom, mert zsír új 74LS06-os volt, TI gyártmány. Ráadásul az volt a meglepő, hogy PIC nélkül, üres foglalattal mindig jól olvasott (3FFF), de amint lógott valami a drót végén, rögtön bizonytalan lett az olvasás (nem mindig 3FFF).
(#) Topi válasza Stadi hozzászólására (») Aug 1, 2007 /
 
74LS06-nál van üresen hagyott kapu? Adott órajel felett, hajlamosak a kapuk is bezavarni, mint az egy tokban lévő műverősítőknél.
74LS06 és 7406-al én még nem szívtam soha. Jó volt mindegyik normál alacsonyfrekvenciás használatnál.
(#) potyo válasza Stadi hozzászólására (») Aug 1, 2007 /
 
Az enyém 74LS07N tipussal van most, máskor volt 74LS06-al is. Elvileg az LS sorozat sebességileg gyorsabb, mint a nem LS. Vannak eltérések közöttük, de az LS használható ott, ahol a nem LS használható.

Nem volt túl hosszú a vezeték? Vagy a felhúzó ellenállásokat vedd kisebbre, az enyémben 470ohm van.
(#) Stadi válasza Topi hozzászólására (») Aug 1, 2007 /
 
Az üres kapu nem hülyeség, de a Watt-féle NYÁKon be van kötve az összes kapu, és én is azon raktam össze. Úgy látszik, tényleg kifogtam egy hibás példányt. 7406-tal megy, és ez a lényeg.
(#) Csaplar hozzászólása Aug 2, 2007 /
 
Sziasztok!

Valaki néhány mondatban össze tudná nekem foglalni, hogy mi az #pragma idata, (ill. udata), mikor és miért van rá szükség?

Előre is köszi!

Üdv.:
Zoli
(#) watt válasza Csaplar hozzászólására (») Aug 2, 2007 /
 
Az udata nem kap kezdőértéket(nem inicializálod), az idata kap(inicializálod).
(#) gabor128 hozzászólása Aug 2, 2007 /
 
Üdv!
Egy kérdésem lenne.

Van egy 18f452-es PIC. Soros portról max232-n keresztül töltöm bele a progit. Egy darabig ment, majd rákötöttem egy 1x16-os LCD-t. Kb. kétszer még engedte letölteni, de utána nem tudtam beletölteni semmit. Ez miért van??
A tápot az USB-ről adom neki (nem akartam már adapterrel sz******kodni). Erről kapja az LCD is a tápot. Szerintemminden jól be van kötve, de nem tudok beletölteni. Ez már máskor is előfordult, más esetben. Néha azt írja ki, hogy a COM port foglalt. Gép újraindít, de akkor sem megy.
Colt18F....valamivel töltöm le.

Ja és mivel most ismerkedem a programozással, tudna valaki küldeni egy olyan egyszerű progit mplab-hoz, amiben egy egyszerű szöveget kiír az LCD-re.
Most fejből írom, de sorban vannak bekötve:
C port 0-tól 7-ig -> Data 0-tól 7-ig.
E port 0:Register Select
E port 1:Enable
E port 2:R/W
Backlight van.
A kontrasztot meg majd beállítom.

Köszi!

Moderálva!
(#) watt válasza gabor128 hozzászólására (») Aug 2, 2007 /
 
Max232 hogyan van bekötve a PIC-re? Van a PIC-ben valami letöltő progi? Tudsz valami rajzokat adni, vagy linkeket a megoldásról?
Következő: »»   59 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem