Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kábeli zűrzavar, avagy a drótok, alkatrészek hatása a hangra
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   13 / 79
(#) CHZ válasza vdavid90 hozzászólására (») Dec 3, 2011
Tipikus GND probléma. Szerintem az erősítő nem kapott kellő földelést. Ha az RCA kábelek árnyékolásán is folyt áram, akkor a fejegységed RCA aljzatainál GND fólia elégett, sokszor SMD biztivel, vagy ellenállással is szokták védeni ezt a pontot. Mérj rá, RCA csatik GND pontjai és a készülék háza között, ha szakadás találsz, akkor jó a feltételezésem, persze kihúzott csatlakozók, kikapcsolt készülék..
(#) Medve válasza forma1 hozzászólására (») Dec 3, 2011
Szabadalmaztasd azt a kábelt, s gazdag leszel!
(#) vdavid90 válasza CHZ hozzászólására (») Dec 3, 2011
Köszönöm szépen a segítséget, úgy néz ki igazad volt. Hogyan orvosolható a probléma?
(#) szamóca válasza vdavid90 hozzászólására (») Dec 3, 2011
Leírtra.
Idézet:
„GND fólia elégett, sokszor SMD biztivel, vagy ellenállással is szokták védeni ezt a pontot.”

Tehát megnézed, és kijavítod a fóliát, és vagy cseréled a biztit.
(#) vdavid90 válasza szamóca hozzászólására (») Dec 3, 2011
Bocs, ha kicsit értetlennek tűnök, csak nem vagyok otthon a témában. Akkor szét kell szednem a fejegységet és látni fogom lényegében a problémát? És akkor az elégett fóliát tudom pótolni egy ellenállással? Mekkora értékű legyen? Előre is köszönöm.
(#) CHZ válasza vdavid90 hozzászólására (») Dec 3, 2011
Szétszeded, látod ha a fólia égett el, azt javítsd, de ha SMD bizti vagy ellenállás van a GND pont és az RCA csati test pontja között, azt 1 ohm ellenállással pótolhatod. Az erősítő földpontját is nézd meg, akksiról közvetlenül vastag vezetékkel kösd össze.
(#) deadlyroberta hozzászólása Dec 5, 2011
Hálózati kismegszakító és a hifi.Ha ezt az erősáramos faterom meghallaná kitérne a hitéből kicsit durva már hogy ezen is krákognak az audifilnek nevezett elmebetegek. Bocsi puszi Roberta :szeret:
(#) pjg válasza deadlyroberta hozzászólására (») Dec 5, 2011
Elment az esze. Írtam neki.
(#) Árpy válasza CHZ hozzászólására (») Dec 5, 2011
Ha ténylegesen ez történt, akkor a probléma lehet akár a fejegység kimenete környékén is, nem?
(#) Massawa válasza pjg hozzászólására (») Dec 5, 2011
Inkább egy 50kW-s dieselgenerátort tehetne a szomszéd szobába...
(#) pjg válasza Massawa hozzászólására (») Dec 5, 2011
Az zavarná a infrahang átvitelt.
(#) CHZ válasza Árpy hozzászólására (») Dec 5, 2011
Pontosan arról beszélünk, az RCA csatlakozó a fejegység vonalszintű kimenete. Csati test pontjának megszakadásán kívül nem szokott más probléma jelentkezni.
(#) pucuka válasza deadlyroberta hozzászólására (») Dec 5, 2011
A végén még az is kiderül, hogy meg lehet hallani, hogy miből csinálják az áramot. Szénből, atomból, olajból, vagy biogázból. Hihetetlen, hogy milyen fülek vannak.
(#) szamóca válasza pucuka hozzászólására (») Dec 5, 2011
Úgy látom Te sem leszel nagy Shakti kő felhasználó!
Az emberekre mindent rá lehet sózni, ha megfelelően körítik, kellően (ál) tudományos, misztikusnak tűnő, idegen szavakban bővelkedő teóriákkal támasztva alá.
És aki nem hallja meg, az ezen különlegességek által okozott változásokat, az botfülű, másodrendű alhájfájista.
-Most őszintén, ki szeretne másodélvonalbeli hallásbesorolást? Erre egész iparágak épültek fel.
Egyik híres hazai hányend gyártónál tett látogatásomkor, miközben a hyp. produktumait hallgattuk, feltűnt, hogy brummos a rendszer. Kérdésemre a válasz az volt " nem a brummot, hanem a zenét kell hallani."
Másik esetben, megkérdeztem, hogy ha milliós csillapítókkal, állványokkal védik a "káros" rezonanciák ellen a készülékeket, akkor mi van a stúdiótechnikában is alkalmazott aktív hangsugárzókkal? Ott nem baj hogy rezonál a dobozon belül az amp? Válasz, "de baj, de lesz@rják." Röviden ennyi.
Az biztos, hogy a felvég gépeinek egy része nagyon szépen, igényesen, és jól van elkészítve, ez nem vitatható, de erre rakják rá a misztikum adót, és ez a baj.
Az egész hányend móka igen nagy párhuzamot mutat a Király új ruhája című tanulságos mesével. Csak itt még nem kiáltott fel egy gyermeki tisztaság, hogy a király meztelen!
(#) pucuka válasza szamóca hozzászólására (») Dec 5, 2011
Értem én a mechanizmust, csak a hasizmaim furcsán mozognak
És azon sajnálkozom, hogy miért nem én találok fel ilyen dolgokat
(#) szamóca válasza pucuka hozzászólására (») Dec 5, 2011
Az a baj Feri, hogy nem is találnak fel semmit, csak eladják a csicsát jó pénzért.
(#) Árpy válasza CHZ hozzászólására (») Dec 5, 2011
Ezt arra értettem, hogy nem csak az mélyláda erősítő bemenetén lehet gond, hanem akár a fejegység kimeneténél is.
(#) CHZ válasza Árpy hozzászólására (») Dec 5, 2011
Az erősítő bemenetéről szó sem esett, csak a fejegység kimeneti RCA csatlakozóiról.
(#) Rober_4 válasza deadlyroberta hozzászólására (») Dec 7, 2011
Azon gondolkodám cikkolvasás közben, hogy ha van mondjuk 3 egységem. Pl egy szintetizátor (földelt tápkábellel) onnan bemegy a jel, mondjuk valami profi hangkártyába, mely egy firewire csatin keresztül össze van kötve a számítógéppel (földelt), majd a hangkártyából a jel megy be az erősítőbe, (esetleg az is földelt táppal) akkor az a szabály, hogy ezen 3db földelt készülék (szinti+szgép+erősítő) tápcsatlakozóját EGY elosztóba kell dugni, és ott is az egymáshoz legközelebb eső csatlakozóba. Még ebben az esetben is olyan földhurkunk lesz, mely bezavar a hangképbe, szerencsés esetben csak brum formájában, szerencsétlenebb esetben vinyóhangtól, egérig, maciig ott az egész állatkert.
Namármost mit tesz ő? Még távolabb teszi ezen 3 fokozat közös pontját a hálózaton, amitől maga a földhurok ténylegesen több méteresre megnő. Na ha mindezt 1,5-es rézvezetékkel teszi, és még a konnektora is kínai, akkor aztán tényleg, jobb ha be sem kapcsolja a cuccot, mert kiszalad az egész állatvilág, sőt akár veszélyes potenciálkülönbségek is kialakulhatnak.
Tehát mi a teendő, legyen a vezeték 6-os, de még jobb a 10-es, (na ná, nem is vitatkozom vele!), a kismegszakító 32A-es, és még a különbség is hallható.
Persze lehet, hogy sokkal jobb eredményt elért volna, egy nagyon jól kiépített szállal. És arról a tápfeszültség elosztását profi, akár az általa leírt csatlakozókkal valósította volna meg a három készülék között. És azzal én sem vitatkoznék. De így igen.
(#) abcdabcd válasza Rober_4 hozzászólására (») Dec 11, 2011
Nekem van egy elméletem ezzel kapcsolatban, pont a napokban jutott eszembe, mégpedig: Ahogyan a világnak ezen a felén is, gondolom ugyanígy a "nagy vizen" túl is, a házak villamos hálózatát régebben nem a "mai" (vagy utóbbi időben) tapasztalható terhelésre méretezték... szóval ott a vékony drót a falban... hifistánk hazaviszi a méregdrága erősítőjét amiben van 2db 500VA trafó, "ahogy azt kell", alaposan túlméretezve... ez aztán húzza az áramot, dinamika csúcsoknál meg bőven leeshet a feszültség, amit "hifistánk" persze azonnal meghall, hogy zajos a cucc, azaz ezt lehet nem is hallja, csak azt, hogy megfelelően méretezett vezetékkel jéé jobb, "csak így tökéletes"... És ahogy írja ez a bizonyos cikk, hogy "bizonyos esetekben mégse működik", hát mondjuk ott, ahol egyébként is megfelelően méretezett a villamos hálózat a lakásban, illetve az erősítő táp-csatlakozásánál a felharmonikusok megfelelően szűrve vannak (nem úgy mint a kb félmilliós digit Tek szkópban, ami a vele egy hosszabbítóban bekapcsolt szgép hatására szép tüskéket jelenített meg a képernyőjént)

És aztán persze ennek híre ment, hogy kell egy villanyszerelő aki "csudavastag" drótot szerel be, persze ehhez külön kismegszakítóval, és akkor "jó lesz" és a többiek meg követték emberünket...
Szerintem valahol errefelé lehet az igazság...

De ahogy egy tanáromtól hallottam, aki "némi" iróniával megjegyezte, hogy de hát az atomerőműben termelt áram nem elég tiszta, a szélerőműben termelt árammal sokkal jobban szól a hifi, egy jó rendszerhez kéne egy megfelelő szerkezet, ami az elektronokat szét tudja válogatni, az alapján, hogy melyik honnan jött
(#) satlokk válasza abcdabcd hozzászólására (») Dec 11, 2011
A fizikát meg nem lehet meghazutolni,de nem ám!
(#) vdavid90 válasza CHZ hozzászólására (») Dec 11, 2011
ma kivettem a fejegységet, és a készülék rca kimenetének gnd pontja és a fejegység háza között nem volt szakadás. tehát más lehet a probléma, tudnál benne segíteni, hogy ezen kívül mi lehet a gond? előre is köszi
(#) CHZ válasza vdavid90 hozzászólására (») Dec 12, 2011
Földelési pontoknál kell keresgélned, az erősítő GND pontját érdemes közvetlenül az akksiról vinni, vastag vezetékkel.
(#) Zupp87 válasza ptesza hozzászólására (») Dec 20, 2011
Annakidején nekem is ő ajánlotta a 2SC5200-at és komplementerét. Viszont KD-val is értekeztem aztán erről a párosról, ő azt mondta, hogy több erősítőben próbálta, és neki egyikben sem tetszett.. az MJL-ek jobban teljesítettek. Mindenesetre én a saját szimmetrikus visszacsatolt végfokomban 3 párt próbáltam: BD241/242, BD249/250, 2SA1943/2SC5200. Első és utolsó között nem hallottam érdemben különbséget.. A BD249/250 páros talán magasban kicsit ércesebb volt.. De ezen megkülönböztetésekhez nagyon fülelni kellett (nekem legalábbis). Mindennapi zenehallgatásnál ez fel sem tűnt. És ahogy tanszéki szobatársam, Hegedűs tanár úr mondta: ő akkor hagyta abba a fejlesztgetést, a próbálgatást, a THD méregetést, a mindenféle egzotikus tranyó beszerzést, amikor mindeközben rájött: elfelejtett zenét hallgatni, élvezni a zenét.
(#) ptesza válasza Zupp87 hozzászólására (») Dec 20, 2011
Volt már úgy ,hogy egy hangdoboz váltójában történt módosítás után jó lett volna összevetni egy másik jónak mondottal. Akkor azt csináltam , hogy egy olyan erősítőre kötöttem a két dobozt aminek van balansz potija , és azzal tudtam szinte egy pillanat alatt váltani a két doboz között. Szerintem az erősítők tesztelésénél is az lenne a lényeg , hogy akár tized másodperc alatt lehessen váltani a két erősítő között . Így meg fogjuk hallani a különbséget , vagy nem hallunk ilyent, mert a módosítás nem okozott változást. Valami relés , vagy jacksli-s megoldás kellene. Aztán már hallhatjuk is milyen jól szól az új és a régi.
(#) rolitechno hozzászólása Dec 20, 2011
Idézet:
„Amíg egy erőtőben alkatrészcsere alkalmával meghallod a különbséget, addig az nem erősítő ..
Ott kezdődik az erősítő, ahol ezt már nem hallhatod meg, mert annak az a dolga hogy hiánytalanul és hamisítatlanul felerősítse a belevezetett jelet, ennyi és nem több, a többi hitvita és szubjektivitás .”


Ezt nem értem na mindegy...
(#) ZSozsóó válasza rolitechno hozzászólására (») Dec 20, 2011
Szia!
Valahogy én sem...igaz én gitár erősítőket gyártok, de van, hogy napokat tojózok egy egy csatoló kondin és vakteszten is kihallottam. Csak lestek az emberek, mikor mondtam, hogy ez a "sárga mallory" ez a remix ez az olajpapír...Persze ezt úgy, hogy előtte néztem mikor betették és úgy pengettem, majd hátat fordítottam és random cserélgették. Nem az alkatrész érték volt a ludas, kimértük és úgy válogattuk össze a teszt alanyokat. A hangsugárzó 4db gitárhangszóró volt, egyenként kb 100dB\W\m érzékenységgel...Az ellenállásnak is valahogy volt beleszólása, valahogy a katódokban jobban bejöttek az induktivitás mentesek. Nem értem miért, hiszen azon a nagyon szűk sávon és alacsony frekvencián ahol a gitár szól ennek egyszerűen nem lehet hatása...de valahogy mégis. Hitvita, szubjektivitás...nem tudom. Akinek az annak az, én mindenesetre továbbra is "hangolom" a gitár erősítőket :yes:
(#) petemazi válasza ptesza hozzászólására (») Dec 20, 2011

Azért megy az emlékezetből is, csak az elfogultságot kell valahogy legyűrni.
A minap összedobtam deszkán a mayan féle AB buffer végfokot. 5 percet sem hallgattam, mire kiderült, hogy nem bírom elviselni a steril közepét, élet jelét nem bírtam felfedezni a hangjában.. Pedig nagyon próbáltam elhinni, hogy egy ezresből ki lehet hozni oylan végfokot, ami hozza a 80w-os conductor szintjét.. Bár ha ár-érték arányban nézzük, egyszerűen szétalázza..
(#) rolitechno válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 20, 2011
Mostanság épp a csatolókondival küszködök mert sehogy nem az igazi. Az MKP kondiknak mindig van valamelyik hangon hiányosságuk. Rézfóliásra gyűjtögetek, dehát annak az ára már nem olyan vicces.
Én épp az ellenkezőjét tapasztalom. Inkább az hogy jó erősítő kell ,hozzá való hangszórókkal és lehet is hallani főleg a kondenzátorok cseréjét. Ez egyébként természetes dolog és erre mondtam hogy nem értem...
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 20, 2011
Ennél ez azért egy picit bonyolultabb, erre pl. a Quad is nagyon jó példa. Annak idején amikor csináltam egy saját tervezésű pici nyákot a kisebb verziónak, évekig nem jöttem rá hogy miért szól szebben mint a nagy, mikor szinte ugyanazok az alkatrészek vannak benne. Aztán teljesen véletlenül rájöttem. A piciben nincs benne a védelem, és az MKT helyett SMD X7R a csatolókondi. Hát ezért. És ez nem hókuszpókusz, bárki kipróbálhatja a sajátján. Az eredeti, (RT-ben) leközölt utánépítések 90%-ában MKT vagy fémezett poliészter kondi van, a nyák kialakítás is azoknak kedvez.

Ugyanez a helyzet a HTA-val is. Eredeti formájában azzal a rémisztő előfokkal és a két csatoló elkóval szörnyű. Némi átalakítás után viszont a legszebb hangú végfok lesz, amit valaha hallottam.
Következő: »»   13 / 79
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem