Fórum témák
» Több friss téma |
Opszi, a pipeline-ok átmeneti tárolóinak memóriacelláira nem gondoltam Akkor ez bukta.
(Szerk.: tudnám hogy van az, hogy az adattároló cellák némelyik típuson 64 msec-et is kibírnak, de a belső munka bufferekre 100 nanosec-et sem tartanak ki.)
A megfejtés a helyigény: A ram cella csak 1 kisméretű tranzisztor, a buffer általában több és nagyobb tranzisztor (a sebesség igény miatt nagyobb átamokkal dolgozik).
Keresni kell egy régebbi típust: Esetleg Fast-Page-Mode vagy EDO DRam -ok. Ezekből voltak 4 - 16M byte -os modulok is (computer bontó). Ekkor a tápáram lesz nagy. Video DRAM? Kísérletnek: HY5DU281622FTP (HYN) RoHS 128Mb DDR SDRAM 8Mx16 MEM.TSOP-II 66 leszállítva 151.41 Ft + Áfa nagyker áron a Lomexből...
Ezekkel a hynix ramokkal ugyan azt a problémát látom: meg van szabva, mekkora lehet a sysclock, és változás is csak autorefresh üzemben engedélyezett az adatlap szerint. Alsó frekire 100 Mhz. Másik gond, hogy ez 2.5v-os elektronika. Ezen a feszültségen már a pic32 is necces.
Edo dram-okból nem vagyok képben, de majd utánuk lesek. Egykori nagyon régi "alap" dram-ok még nem csak csúnyán spártaiaik voltak, de megabit fölött nem is nagyon találni tokot, ami megint csak nem segítség. Azokat már kizártam. A video ram-ok ugyanúgy ddr-ek jelen probléma szempontjából (gddr-ek). Növelt pipeline, csökkentett várakozási idő, de alapvetően a minimum sebesség tekintetében semmi különbség. Idézet: Fejlesztéshez kérhetsz mintát. Például az FM25V20 8 lábú (SPI) és 2 Mbit kapacitású.„És persze vannak a ramtron framok is, de amíg csak lehetőségeket kell tesztelni, nem szivesen adok ki erre 100k+ hufot” A RAMTRON framoknál azonban még ha nagy is, de nem végtelen, hanem korlátos a felülírások száma: 10^14 Ha olyan az alkalmazás, akkor jó. Ha nem, akkor nem jó...
Jellemzően hány darabot jelent / jelenthet egy ilyen minta kérés?
Sziasztok!
Az előző hozzászólások olvasgatása közben szöget ütött a fejembe egy kérdés. Valaki említette, hogy 20I/P-t nem tud programozni, csak I/P-t. Ezek igazából mit jelentenek? Az I, vagy E tapasztalatom szerint azt, hogy milyen hőmérsékleten működőképes, a P pedig azt, hogy PDIP tokozás. (Javítsatok ki, ha tévedek.) De az a 20 mit jelöl? Én ilyet még nem is láttam, csak most itt a fórumon. Köszi
Sziasztok!
Pár éve vettem egy PIC16F84A-s PIC-et, és pár hete pedig egy PICkit2 programozót. Az lenne a kérdésem, hogy az MPLAB-ban miért nem tudom kiválasztani a PICKIT-et programozóként, azt állítja, hogy nem kezeli ezt a PIC-et, de utánaolvastam és csak a 16F84-est nem kezeli. Szerintetek mit rontottam el? Szétnéztem a fórumon, de nem találtam választ a problémámra, még a google-t is megkérdeztem, de semmi. A válaszokat előre is köszönöm! Üdv gyimate
Hali. A PICkit2 szoftvere viszont kezeli onnét kell programoznod.
Kösz, akkor maradok a hosszabb megoldásnál, viszont lenne még egy kérdésem: hogy tudnám arra rávenni az MPLAB-ot hogy legalább lefordítsa a programot, mert rögtön az include fájlban hibát talál, meg még a fuses-ban is. Minden más programot le tudtam fordítani. csak ezt nem. Mellesleg nem tudom, hogy számít-e, de CCS C-ben írom a programokat.
Szia!
Számít... A CCS -hez le kell tölteni a MpLab PlugInt -t, telepíteni, beállítani a fordító konyvtárait, CCS C nyelvi beállítással létrehozni a project -et. Aztán menni fog...
Köszönöm a segítséget, de ezt már rég megcsináltam és működik is, egyedül a 16f84A.h-val vannak gondjai és nem akarja lefordítani a programot. Ezt a hibaüzenetet kapom valahányszor megpróbálkozom a fordítással : "Error 164 "C:\Program Files (x86)\PICC\devices\16F84A.h" Line 2(9,18): Selected part does not have ICD debug capability".
Fent a DEBUGGER fülön állítsd be a NONE-t. Elméletileg azt írja hogy az ICD nem támogatja a debugolást. Vagy lehet hogy fent a menüsorban ahol lehet állítani a RELEASE és DEBUG üzemmódot nem RELEASE van beállítva
Váltsd át a Debug -ot Release -re. A 16F84A -ban nincs ICD debug lehetőség.
Üdv!
Ki kellene számolnom egy hullámhosszt amihez levezettem egy számítási módszert de szerintem nem jó. Mi ebben a hiba vagy hogy kell kiszámítani? Mekkora a hullámhossza 28,5 MHz frekvenciájú rezgésnek? Először is kiszámítom a periódushosszt. Átváltom a MHz -t Hz -re. 28.5 MHz = 28500 kHz = 285000 Hz A Hertz -et elosztom 1000 -el és az eredményt megnézem hogy hányszor van meg 1 -ben. Az eredmény a periódushossz ms -ban. Akkor 285000 / 1000 = 285 ez 0.003 szor van meg az 1 -ben, vagyis 0.003ms 1 periódus. Így a hullámhossz a periódus fele vagyis 0.0015?
Szia!
A hullámhossz a terjedési sebesség osztva a frekvenciával. Idézet: „28.5 MHz = 28500 kHz = 285000 Hz” Azért ezt leellenőrizném :eek2: ! Idézet: „Az eredmény a periódushossz ms -ban.” Ezt a periódusidőnek nevezik. Idézet: „vagyis 0.003ms 1 periódus” Ezalatt az idő alatt ( ha jól számolod ki ! ) megtett út a hullámhossz, azaz a jel terjedési sebességét ( pl. közel fénysebesség!) meg kell szoroznod a periódusidővel! Ha a mértékegységeket is figyelembe veszed a számoláskor ( SI mértékegység egyik nagy előnye! ), akkor nem rontod el a képletet! Steve
Azt értem, de ahhoz hogy el tudjam osztani ki kell számolni a periódushosszt vagy időt ms -ban.
Ezt viszont nem tudom hogy számoljam ki. Azt értem hogy 1 -et el kell osztani a frekvenciával, de hogy számoljam ki hogy 1 / 28 500 000 ? Gondolom az eredmény lenne a periódus idő. Kissi: köszi, igazad van egy kicsit elnéztem. A Hz a 10 a 6. -on MHz esetén. De akkor hogy kell kiszámolni a példa esetén a hullámhosszt?
Nem kell periódus idő:
sebesség/freki MHz esetén: 300:28,5=10,5m
Ja, így már értem, köszi. Mármint az eredmény valóban 10.5 a példa szerint, csak nem tudtam hogy jön ki.
Miért 300 -al kell osztani?
Nem 300-al, hanem 300 at.
Mert így írhatod MHz-ban, egyszerűbb számolni Ugye, hogy métert kapj, m/s-ben kell a sebesség, ez a fénysebesség lenne 299 792Km/s, az ~ 300 000 000 m/s, a freki pedig Hz-ben kell, az 28 500 000. Ha osztod mindkettőt 1 000 000-val, akkor jön ki a 300/28,5.
Hali!
Próbálkozom a PICCOLO projekbe átmenteni a PICula projekböl az USART kezelést és a következő problémám adódott, amihez segítséget kérek: Az USARTDeviceTasks(); és a InitializSystem(BPS_19200); hivására a fordító hibát ad: 'call of function without prototype, symbol 'BPS_19200' has not been defined' A Picula_usart.c be van csatolva. Üdv. Idézet: Az ilyen típusú kérdéseknek azért nincs értelme, mert fogalmunk sincs, hogy mit műveltél "próbálkozás" címén.„Próbálkozom a PICCOLO projekbe átmenteni a PICula projekböl az USART kezelést és a következő problémám adódott” Idézet: Ennek oka az, amit a hibajelzés mond: a függvények, illetve a 'BPS_19200' makró nincsenek deklarálva. A PICula projektben ez úgy működik, hogy a főprogram becsatolja a "picula_all.h" állományt, az becsatol továbbiakat (picula_config.h), s ha ezekben (vagy a projekt fordítási opciói között) definiálva van az USE_USART makró, akkor becsatolásra kerül a "picula_usart.h" fejléc állomány is. Ez maradt ki nálad, ezért reklamál a fordító.„USARTDeviceTasks(); és a InitializSystem(BPS_19200); hivására a fordító hibát ad” Idézet: 1. Ez változtatás nélkül nem csatolható be (névütközés stb). Nevezd át, mert már nem a PICula projektben használod! Például pepeba_usart.c hogy ne legyen belőle félreértés!„A Picula_usart.c be van csatolva.” 2. Nemcsak erre az esetre, hanem általánosságban igaz: Az önmagában kevés, hogy egy C forrásállámányt hozzácsapsz egy C18 projekthez! A forrásállomány egy önálló fordítási egység, ami lehet, hogy lefordul, de a függvényei ettől még nem elérhetők egy másik fordítási egységben (például a főprogramban). Ezért minden olyan fordítási egységben (itt most csak a főprogramban), ahol meg akarod hívni ezeket a függvényeket (pl. USARTDeviceTasks()) külön deklarálni kell azokat. A forrásfájlokhoz általában tartozni szokott egy fejléc állomány is, amit be kell csatolni minden olyan forrásállományba (most csak a főprogramba), amelyikből hivatkozol ezekre a függvényekre. A BPS_19200-hoz hasonló makrókat pedig eleve a fejléc állomány definiálja. Magyarán: ezek miatt be kell csatolni a "picula_usart.h" fejléc állományt. (De ezt is nevezd át, ha nem a PICula projektben használod! Célszerű, ha az összetartozó forrás és fejléc állomány neve megegyezik (csak a kiterjesztésben különböznek)! Megoldási javaslat: (itt most próbálom kitalálni, hogy mit csináltál próbálkozás címen, és aszerint adom a javslataimat) 1. Bővitsd ki a piccolo_config.h állományt, hogy lehessen benne USE_USART makrót definiálni (másold át a megfelelő részt a picula_config.h-ból)! 2. A piccolo_all.h állományban bővítsd a feltételes direkttívák sorát az alábbiakkal:
3. Másold be a PICCOLO/include könyvtárba a picula_usart.h állományt, és nevezd át! (pl. pepeba_usart.h) 4. Feltehetőleg már ott van a PICCOLO/common mappában a picula_usart.h átszerkesztett változata, azt is nevezd át! Pl. pepeba_usart.c) 5. Vagy a piccolo_config.h vagy a projekt opciók között definiált az USE_USART makrót!
Húú, de király. Na, így már értem. Köszi, jegyzeteltem
Még annyit, hogy ha ez a hullámhossz akkor a periódusidő ennek a 2x -ese? Mert egy periódusban 2 ugyanolyan hullám van, 1 pozitív és egy negatív?
Nos, mivel az egyik pozitív, a másik negatív már nem egyformák. A hullámhossz definíciója: a hullám két maximális értéke közötti távolság, a periódus idő pedig (mint a nevében van) az ugyanezek között eltelt idő. A kettő bár hasonló de nem ugyan az. Ugyebár a vonat indulásáig sem 5m van hátra.
Találtam neked egy ilyet, le van rajzolva.
Hali!
Köszönöm a gyors és hasznos választ. Azt már megtanultam hogy büntetlenül nem lehet csak úgy hozzácsapni projekthez az állományokat. Miután igen késő (egy fárasztó nap után) tettem fel a kérdésem, nem volt alapos. Így pontos:a picula_usart.c átnevezve, az azonos függvényekkel egyetemben, csatolva van a PICCOLO projekthez. Az USE_USART direktívával is bővítve van a projekt. Valamit mégis elnéztem. Alaposan átrágom magam ismét a módosításokon. Gondolom az nem lehet gond hogy au USE_USB is engedélyezve van. Szükségem van rá, mert a cél az hogy az RX-n beolvasott infó, feldolgozva USB kapcsolaton keresztül a PC-re kerüljön. A baudrate illetve az SPBRG azonos a két PIC-nél? valahol láttam hogy a PIC18f4550-nél, XTAL=20MHZ esetén 9600-nál az SPBRG=129 és nem azonos a PICula projeckben lévővel. Idézet: Azonos üzemmódba és frekvencián: igen.„baudrate illetve az SPBRG azonos a két PIC-nél?” Fcy=20 MHz, BRGH=1, BRG16=1 és 19200 bps seten 259. Idézet: Az egy másik üzemmód: BRGH = 1, BRG16 = 0 „Valahol láttam hogy a PIC18f4550-nél, XTAL=20MHZ esetén 9600-nál az SPBRG=129” |
Bejelentkezés
Hirdetés |