Fórum témák
» Több friss téma |
Tud valaki valamit arról, hogy lehet e, PICet összekötni egy mobillal?
Szóval, PICen keresztül utasítani, hogy küldjön SMSt, vagy olvassa be az XY alkalmazás adatait, GPS használni, hívást indítani, miegymás... Keresgéltem, de csak SIM kártya olvasókat találtam, az most nem érdekel. HA valaki tudna egy linket erről a témáról. Köszi.
Sziasztok
Elég kezdő vagyok pic témában, flowcode-al csinálgatok progikat, eddig sikerült is minden megoldanom, de elakadtam a jelenlegi projektnél. Elég kicsi a hely és jó lenne elhagyni a kapcsolókon léfő felhúzó ellenállásokat, a 16F887-es pic adatlapját böngészve láttam, hogy van belső bekapcsolható felhúzó ellenállás. A flowcode-ban nincs közvetlenül lehetőség a bekapcsolására viszont C kód beillesztésére van. Sajnos C-hez teljesen maki vagyok (előbb utóbb szeretném megtanulni, szerencsére az 5-ös flowcode-ban meg lehet nézni az egyes flowcart-ok C kódját, így segítve a C tanulást). A két kapcsoló a portB4 és portB5-ös porton van. A Flowcodeos témában korábban volt linkelve egy c kód amivel elméletileg be lehetne kapcsolni, de nekem nem sikerült.
A kódot beillesztve lefordul hex-re de teljesen hatástalan, az ellenállások nélkül hibásan működik a kapcsolás. Hogy tudom az RB4- RB5-ös portokon bekapcsolni a belső felhúzó ellenállásokat? Előre is köszönöm a segítséget. Bari
Szia!
Az RBPU bit nem az INTCON2 regiszterben van, hanem az OPTION_REG -ben. Ha csak erre a két kivezetésre kellene a felhúzás, akkor a WPUB regiszterbe 0x30 -at kellene írni.
Köszönöm, leírnád pontosan, hogy néznek ki ezek C kódban? Sajnos a C még teljesen idegen, de szeretném megtanulni. Flowcode-ba szeretném beilleszteni.
Bari Idézet: „3.4.2 WEAK PULL-UPS Each of the PORTB pins has an individually configurable internal weak pull-up. Control bits WPUB<7:0> enable or disable each pull-up (see Register 3-7). Each weak pull-up is automatically turned off when the port pin is configured as an output. All pull-ups are disabled on a Power-on Reset by the RBPU bit of the OPTION register.” Az adatlap szerint ennél a mikrovezérlőnél az RBPU bit beállításán kívül egyenként engedélyezni kell a felhúzni kívánt lábakat a WPUB regiszterben.
Szia!
A 16F88x leírásában a WPUB minden bitje 1 a reset után és az 1 engedélyezi a felhúzást, így elegendő az OPTION_REG 7. bitjének, azaz a RPUB törlése. A beállítás megzavarhatja a többi kivezetés működését, ezért írtam, hogy a WPUB regiszterben csak az 5. és 4. bithez tartozó felhúzást kellene engedéllyezni. Nem tudom a Flowcode melyik C nyelvjárást érti: XC8:
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2012
Szia!
Induláskor viszont "alapból" engedélyezve vannak WPUB-ben, tehát ha nem nyúl hozzá, akkor pont jó ! Steve
Köszönöm ,
Ha jól értelmeztem az adatlapot, azokon a portokon amik kimenetként vannak beállítva ott automatikusan letiltódik. Az rb0-rb3 kimenetként van használva, az rb6-7 meg az icsp csatihoz megy. Simpi leírása alapján leírva működik és nem vettem észre problémát, de mindenképp kipróbálom azt is amit Te írtál. Bari
Az rb0-rb3-on ledek vannak, amik katódja csatlakozik a pichez, így a kimeneteket testre húzva világítanak, nem vettem észre problémát, de a biztonság kedvéért, a
Köszönöm még egyszer a segítséget. Bari
Kicsivel írtam, így ahogy beírtad a kód ablakba. Lefordulni lefordult csak úgy viselkedett mintha nem lenne felhúzva a bemenet.
Bari
Olyan kérdésem lenne hogy a cikkek közt van egy 5x5x5-ös led cube és ahhoz 887-es pc van nekem viszont 877-es van ha az alábbit tenném bele működne?
Ha nem zavar a többi felhúzás, ne törődj a WPUB regiszterrel...
Szia!
A működéshez át kellene írni a programot. A 16F877(A) esetén az ADCON1 regiszter, a 16F887 esetén az ANSEL és ANSELH regiszterek segítségével lehet a kivezetéseket digitális módra állítani.
Sziasztok! A következő a problémám: megépítettem ezt a kis kapcsolást. Maga a program tökéletesen működik, ha egyszer elindul... Dugaszolós próbapanelon raktam össze elsőnek, az IC tápját 1-2 alkalommal kihúztam-bedugtam és indult. Készítettem hozzá egy NYÁK-ot, azon már nem akart elindulni és most próbapanelon sem. A programozás - gép szerint - rendben lefut, a tartalmak azonosak, a panel többi alkatrésze jó, táp rendben és 3 IC-vel is kipróbáltam. A program gondolom nem lehet rossz, ha a videón is és elsőnek nálam is ment; valószínűleg most is jó, csak nem akar elindulni. A PIC-et is felismeri a program, rendben lefut a programozás, és a visszaellenőrzés is ok.
A kérdésem az lenne, hogy van-e valakinek egy egyszerű teszt kapcsolása és programja PIC12F629-hez, hogy szűkíthessem a hibalehetőségeket? Van még egy 16F84-esem is, ha ehhez van valakinek hasonló teszt programja és áramköre, az is jól jönne, akkor a programozót legalább le tudom ellenőrizni. (bár nem hiszem, hogy azzal van a bibi) Előre is köszönöm a segítséget!
A PIC lábán közvetlenül ott van a 100nF? Milyen programozót használsz?
A kapcsolási rajz alapján raktam össze a panelt is és a próbapanelon is aszerint építettem fel mindent, 100 nF-ot csak a tápnál látok... Kellene még valahova? Ezt az égetőt építettem meg, sokak szerint nem az igazi, rakjak össze vele egy komolyabbat, de nem vagyok profi, nem éri meg komoly égetőbe beruházni. (csak ha valami miatt ez abszolút nem lenne jó, de úgy látom, teszi a dolgát) Egyébként az égető kimeneteit használom a próbapanelon tápnak, mivel ott megvan a stabil 5 és 12 V. A saját nyákomon van 5 V-os stabilizált rész, amúgy meg 12 V-os akksiról próbáltam indítani.
Szia én is kezdö vagyok de rá kellet jönnöm, hogy a PIC programozáshoz valoban pickit kell. Nekem egy propic2 volt és 3x sikerült égetnem a negyedik egy valodi égetés volt mert megsült a PIC (2000Ft). Nekem a vaterán sikerült találnom egy pickit2-öt és azota nincs ilyen problémám ha jol rakom össze akkor müködik. Nekem is volt olyan hogy visszaellenöriztem és azt irta minen jó közben kiderült hogy nem is látja az ic-t. Nekem csak rossz tapasztalatom van a nem pickittel kapcsolatba ha van lehetöség akkor keress valahol.
Üdv Kovács
Szia!
Szerintem nem jól vannak bekötve. A MAX232 10 és 11 kivezetése TTL / CMOS bemenet, ezek egyikére kell kötni a kontrollerek TX kivezetését. A MAX232 9 és 12 kivezetése TTL / CMOS kimenet, ezek egyikére kell kötni a kontrollerek RX kivezetését. A két MAX232 RS232 oldalának bekötése jó. Az eredeti Maxim adatlapon szerepelnek az adó ill vevő bemeneteken levő fel ill lehúzó ellenállások. Főleg a vevő bemenetén szükséges a meglétük, hogy nem csatlakoztatott vagy szakadt vezeték esetén ne kérjen az uart állandóan vételi megszaítást.
Jó estét!
Pic 16f887 a mikrokontroller és újból a frekvencia mérőre került a sor. Nem találom az adatlapján a T1CKI bemenet határértékét. Úgy képzelném el, hogy 100- ad másodpercenként megnézném a TMR1 értékét és abból számolnám ki. Ez így helyes elképzelés? Azon kívül, ha ennél a mikrokontrollernél megy egy RB0 megszakíás és egy TMR0 megszakítás és éppen az RB0 megszakításban van mikor bekövetkezne a TMR0 is akkor mit csinál? Ha vége az RB0-nak belép a TMR0-ba? Vagy azonnal belép? Vagy elveszik?
Hát ez nem hangzik jól... most, hogy végre összehoztam, és működni látszik, megnyugodtam, hogy végre sikerült, egy projekt pipálva. Ezek szerint ez sem zárható ki...
Szia!
Idézet: „Ha vége az RB0-nak belép a TMR0-ba? Vagy azonnal belép? Vagy elveszik?” A 16-os sorozatnak egyszintű megszakításkezelése van --> ha egy megszakítás kiszolgálásában vagy, akkor addig nem foglalkozik a másik megszakításforrással, de ha befejezte az első kiszolgálását és meglátja, hogy "jelentkeznek" megszakításra, akkor természetesen belép újra ( ilyenkor a megszakítás kiszolgálásánál először el kell döntened, hogy ki kérte a megszakítást! ). Steve A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2012
Igen, persze, azt megkérdezem ki kérte. Akkor ha jól értem ha az RB0- ban van attól még a TMR0 jelzőbitje 1 re vált, tehát azonnal ahogy kilép a retfie utasítás után azonnal belép a TMR0 megszakításba? És mi a felső határa a T1CKI bemenetnek. Tehát hány Mhz-et tudok maximum mérni?
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2012
Szia!
Idézet: „Akkor ha jól értem ha az RB0- ban van attól még a TMR0 jelzőbitje 1 re vált” Idézet: „Tehát hány Mhz-et tudok maximum mérni?” Az adatlapját nézted már ( csatolom az ideillő részt!)? Steve
igen,sajnos néztem, de nem nagyon értettem.
Sziasztok!
Van egy amatőr problémám amit nem tudok megoldani. A Timer1 segítségével szeretnék interruptot generálni, ami majd egy ledet kapcsolgat ki-be. A következő kóddal próbálkoztam:
A programot egyelőre szimulátorban futtatom, A PR1 regisztert beállítja de a TMR1 regisztert nem lépteti a program. Miden segítséget köszönök. |
Bejelentkezés
Hirdetés |