Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hidrofortartály kiváltása elektronikával
Lapozás: OK   2 / 2
(#) bato.arpad válasza Remci hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
Olyan pici helyem van, hogy nem nagyon fér el a tartály.
Gondoltam hátha kapok valami hasznosat.
(#) szamóca válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
Az jaú lesz! :yes:
(#) kyrk válasza bato.arpad hozzászólására (») Máj 31, 2012 /
 
Ezek általában nyomás és áramlásmérésen alapulnak. Egyszer már foglalkoztam valami hasonlóval.

Ha leesik a nyomás akkor bekapcsolja a szivattyút, majd deltaT felfutási idő után megnézni, hogy van-e áramlás. Ha van áramlás akkor addig járatja a szivattyút amíg van.

Ha elzárják a csapot akkor az áramlás megszűnik de a nyomás megmarad a rendszerben. Tipikusan hetekig simán.

Ha csöpögő csap vagy WC van a rendszerben az szívás mert akkor a pumpa állandóan be-ki kapcsolgat rövid időre, mert a nyomás pár óra alatt elmegy, ezért bekapcsol, de mivel nincs áramlás le is kapcsol.

Egyszer kellet erre fejlesztenem egy PIC-es cuccot ami ezt tudja detektálni.
(#) llaci56 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 31, 2012 /
 
És azt honnan tudja, hogy a cső repedt el, vagy a csapot nyitottam meg???
(#) lalibatyo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 31, 2012 /
 
Üdv
Valószínűleg a visszacsapó nem zár tökéletesen és a kútba szivárog vissza a víz, de lehet tömítetlenségi hiba is a nyomásvesztés. Nem lesz egyszerű megtalálni, talán ki kellene szakaszolni a rendszer részeit és úgy ellenőrizni a nyomásvesztést.
(#) llaci56 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Zoli! Nem arról van szó, hogy ha elmegy a víz a szivattyú utáni szakaszból, akkor nem kapcsol be? (Ez a szárazon futás elleni védelme.) Amíg van ott víz, (mert sűrűn használod,) addig működik.
(#) proba válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Akkor ez egy ravasz szerkezet.Ebben valami légüst félének(vagy egy rugós szerkezetnek) kellene lenni az áramlásmérő előtt, ha ez kicsi a legkisebb szivárgástól gyorsan elveszti a nyomást .Talán a szivattyú meg az automata közé tett légtartállyal lehet növelni az áthidalható időt. (esetleg egy nyomásmérő rákötve a reset gombra, ha egy bizonyos határ alá esik a nyomás indul a szivattyú )
(#) gyulank válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
A nyomást mivel lehet szabályozni?
Nekem bentre is, és a kertbe is, de a kertben több mint 10 méterre fel kéne nyomnia a vizet. A tartályosnál a tartálytól függ, hogy mennyire lehet beállítani, meg gondolom attól, ami utánna van. Ezzel lehet nagyobb nyomást is beállítani, mint amit a tartályossal? Ha lehet nagyobb nyomást beállítani a kertbe, attól még tudok kisebb nyomást a bojlerbe, csapba?
(#) Stewe válasza gyulank hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
A térfogatkiszorításos szivattyúknál nagyon fontos a nyomásszabályozás, de a centrifugálszivattyúknál a nyomóoldali nyomás emelkedésével romlik a volumetrikus hatásfok. A szállítómagassághoz tartozó nyomáson már nulla. Üzemi nyomáson képesek végtelenül kicsi mennyiségű vizet szállítani. Ilyenkor természetesen a motorteljesítmény hő formájában megjelenik a vízben, de túlterhelés nincs.
(#) Stewe válasza gyulank hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
A többféle nyomás megvalósítható a többfeszültségű táplálás mintájára, ahol a vízmennyiség igény analóg a terhelőárammal, a nyomás pedig a feszültséggel.
Ha van egy szivattyúd, ami 1-2bar nyomást (10-20m szállítómagasság) tud, akkor erről el tudod látni a kerti szükségleteket, és ha innen egy nyomásszabályzón (~kapcsolóüzemű feszültségstabilizátor) keresztül töltesz egy kisebb tartályt, az elláthatja a lakást.
(#) proba válasza gyulank hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Igazából szerintem nyomás gond nincs.A kerti locsoláshoz azt hallottam egy megrögzött locsolóstól ahány bar annyi 10M kb az emelési magasság. Mivel a szivattyúk többsége 2-3 bart tud ezért ez neked már jó .A lakótérben pedig a szolgáltató kb 2-3 bar nyomást szokott adni (glóbusz magasság ) tehát a vízhálózatot szintén erre a nyomásra illik tervezni.
(#) hbandy válasza lalibatyo hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Idézet:
„Valószínűleg a visszacsapó nem zár tökéletesen és a kútba szivárog vissza a víz”


Pontosan erről van szó! Csak mifelénk lábszelepnek mondják! Elég egy homokszem, és máris ott a baj! Mi ezzel már kijátszottuk magunkat az elmúlt télen...
(#) demonherceg hozzászólása Nov 24, 2012 /
 
Sziasztok.
Lenne egy hatalmas kérdésem.
A gond az,hogy vagy egy hidrofor ami furán viselkedik.
A probléma az,hogy egyszerűen egyet gondol és a villanymotor leáll. És,ha megkoppintom,akkor elindul.
előre arra gondoltam,hogy a meg van szorulva,de az a gond,hogy amikor megáll,akkor a motor nem morog,és ha megkoppintom,akkor el kezd morogni,de nem indul,és ha még egyszer megkoppintom,akkor elindul.
A gond az,hogy úgy viselkedik a motor amikor nem indul,mint egy egyenáramú motor,csak az a gond,hogy 230V 50Hz. És nem tudom,hogy miért nem morog. De viszont melegszik a motor olyankor is amikor nem morog és nem megy.
Arra kérek mindenki,aki tud az adjon tanácsot,hogy mi lehet a probléma.
Előre is köszönöm.
(#) gyulank válasza proba hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
De van, mert a kert emelkedő, és már a felénél alig folyik ki valami a csőből.
A szivattyú nagyon öreg, de szerintem az bírná, csak a tartály nem biztos, hogy elviselné azt a nyomást, amitől a kert végében is erősen jön a víz. Plusz mivel ugyanez megy a házba is, minden másnak is nagy lenne a nyomás. Azért érdekelt ez a tartály nélküli megoldás. És azt is szeretném, hogy egyenletes legyen a víznyomás kint is, és bent is. Ha a kútnál válna szét a kerti, és benti víz, talán meg lehetne oldani 2 nyomáskapcsolóval, de a házba megy, és onnan a kertbe.
(#) gyulank válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
Értem, hogy ez kiváltja a tartályt, de ettől még marad az a probléma, hogy ahhoz, hogy a kert végén rendesen follyon, akkora nyomást kéne beállítanom, ami sok lenne a benti eszközöknek.
(#) nemgyuri válasza gyulank hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
Szia!
A hidrofor tartályra van megengedett nyomás, ennek az adatlapján rajta kell lennie. Valószinü, hogy a szivattyú max. nyomása ez alatt van. A lakásban használatos vizes eszközök 6 bar-ra készülnek, ami azt jelenti, hogy 10 bar-t is simán el kell viselniük. Egyetlen kivétel van a bojler, de az elé nyomáscsökkentőt kell beépíteni, ha a hálózati víznyomás 6 bar fölé mehet. (nálunk éjszaka 10 bar fölé is ment kb 10 éve)
(#) gyulank válasza nemgyuri hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
A nyomáscsökkentő miből áll? 1 szelep? Ha a bojler elé nyomáscsökkentőt teszek, attól még egyenletesen jön a víz? Csak mert pl. ha a hideg, és melegből keverem ki az optimális vízhőmérsékletet, mikor bekapcsol a szivattyú, a hideg jobban jön, így hideg a víz.
Főleg mikor a tetőn lévő napsütötte tartályból megy a bojlerbe a meleg víz.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem