Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hidrofortartály kiváltása elektronikával
Témaindító: bato.arpad, idő: Máj 29, 2012
Olyan pici helyem van, hogy nem nagyon fér el a tartály.
Gondoltam hátha kapok valami hasznosat.
Ezek általában nyomás és áramlásmérésen alapulnak. Egyszer már foglalkoztam valami hasonlóval.
Ha leesik a nyomás akkor bekapcsolja a szivattyút, majd deltaT felfutási idő után megnézni, hogy van-e áramlás. Ha van áramlás akkor addig járatja a szivattyút amíg van. Ha elzárják a csapot akkor az áramlás megszűnik de a nyomás megmarad a rendszerben. Tipikusan hetekig simán. Ha csöpögő csap vagy WC van a rendszerben az szívás mert akkor a pumpa állandóan be-ki kapcsolgat rövid időre, mert a nyomás pár óra alatt elmegy, ezért bekapcsol, de mivel nincs áramlás le is kapcsol. Egyszer kellet erre fejlesztenem egy PIC-es cuccot ami ezt tudja detektálni.
És azt honnan tudja, hogy a cső repedt el, vagy a csapot nyitottam meg???
Üdv
Valószínűleg a visszacsapó nem zár tökéletesen és a kútba szivárog vissza a víz, de lehet tömítetlenségi hiba is a nyomásvesztés. Nem lesz egyszerű megtalálni, talán ki kellene szakaszolni a rendszer részeit és úgy ellenőrizni a nyomásvesztést.
Zoli! Nem arról van szó, hogy ha elmegy a víz a szivattyú utáni szakaszból, akkor nem kapcsol be? (Ez a szárazon futás elleni védelme.) Amíg van ott víz, (mert sűrűn használod,) addig működik.
Akkor ez egy ravasz szerkezet.Ebben valami légüst félének(vagy egy rugós szerkezetnek) kellene lenni az áramlásmérő előtt, ha ez kicsi a legkisebb szivárgástól gyorsan elveszti a nyomást .Talán a szivattyú meg az automata közé tett légtartállyal lehet növelni az áthidalható időt. (esetleg egy nyomásmérő rákötve a reset gombra, ha egy bizonyos határ alá esik a nyomás indul a szivattyú )
A nyomást mivel lehet szabályozni?
Nekem bentre is, és a kertbe is, de a kertben több mint 10 méterre fel kéne nyomnia a vizet. A tartályosnál a tartálytól függ, hogy mennyire lehet beállítani, meg gondolom attól, ami utánna van. Ezzel lehet nagyobb nyomást is beállítani, mint amit a tartályossal? Ha lehet nagyobb nyomást beállítani a kertbe, attól még tudok kisebb nyomást a bojlerbe, csapba?
A térfogatkiszorításos szivattyúknál nagyon fontos a nyomásszabályozás, de a centrifugálszivattyúknál a nyomóoldali nyomás emelkedésével romlik a volumetrikus hatásfok. A szállítómagassághoz tartozó nyomáson már nulla. Üzemi nyomáson képesek végtelenül kicsi mennyiségű vizet szállítani. Ilyenkor természetesen a motorteljesítmény hő formájában megjelenik a vízben, de túlterhelés nincs.
A többféle nyomás megvalósítható a többfeszültségű táplálás mintájára, ahol a vízmennyiség igény analóg a terhelőárammal, a nyomás pedig a feszültséggel.
Ha van egy szivattyúd, ami 1-2bar nyomást (10-20m szállítómagasság) tud, akkor erről el tudod látni a kerti szükségleteket, és ha innen egy nyomásszabályzón (~kapcsolóüzemű feszültségstabilizátor) keresztül töltesz egy kisebb tartályt, az elláthatja a lakást.
Igazából szerintem nyomás gond nincs.A kerti locsoláshoz azt hallottam egy megrögzött locsolóstól ahány bar annyi 10M kb az emelési magasság. Mivel a szivattyúk többsége 2-3 bart tud ezért ez neked már jó .A lakótérben pedig a szolgáltató kb 2-3 bar nyomást szokott adni (glóbusz magasság ) tehát a vízhálózatot szintén erre a nyomásra illik tervezni.
Idézet: „Valószínűleg a visszacsapó nem zár tökéletesen és a kútba szivárog vissza a víz” Pontosan erről van szó! Csak mifelénk lábszelepnek mondják! Elég egy homokszem, és máris ott a baj! Mi ezzel már kijátszottuk magunkat az elmúlt télen...
Sziasztok.
Lenne egy hatalmas kérdésem. A gond az,hogy vagy egy hidrofor ami furán viselkedik. A probléma az,hogy egyszerűen egyet gondol és a villanymotor leáll. És,ha megkoppintom,akkor elindul. előre arra gondoltam,hogy a meg van szorulva,de az a gond,hogy amikor megáll,akkor a motor nem morog,és ha megkoppintom,akkor el kezd morogni,de nem indul,és ha még egyszer megkoppintom,akkor elindul. A gond az,hogy úgy viselkedik a motor amikor nem indul,mint egy egyenáramú motor,csak az a gond,hogy 230V 50Hz. És nem tudom,hogy miért nem morog. De viszont melegszik a motor olyankor is amikor nem morog és nem megy. Arra kérek mindenki,aki tud az adjon tanácsot,hogy mi lehet a probléma. Előre is köszönöm.
De van, mert a kert emelkedő, és már a felénél alig folyik ki valami a csőből.
A szivattyú nagyon öreg, de szerintem az bírná, csak a tartály nem biztos, hogy elviselné azt a nyomást, amitől a kert végében is erősen jön a víz. Plusz mivel ugyanez megy a házba is, minden másnak is nagy lenne a nyomás. Azért érdekelt ez a tartály nélküli megoldás. És azt is szeretném, hogy egyenletes legyen a víznyomás kint is, és bent is. Ha a kútnál válna szét a kerti, és benti víz, talán meg lehetne oldani 2 nyomáskapcsolóval, de a házba megy, és onnan a kertbe.
Értem, hogy ez kiváltja a tartályt, de ettől még marad az a probléma, hogy ahhoz, hogy a kert végén rendesen follyon, akkora nyomást kéne beállítanom, ami sok lenne a benti eszközöknek.
Szia!
A hidrofor tartályra van megengedett nyomás, ennek az adatlapján rajta kell lennie. Valószinü, hogy a szivattyú max. nyomása ez alatt van. A lakásban használatos vizes eszközök 6 bar-ra készülnek, ami azt jelenti, hogy 10 bar-t is simán el kell viselniük. Egyetlen kivétel van a bojler, de az elé nyomáscsökkentőt kell beépíteni, ha a hálózati víznyomás 6 bar fölé mehet. (nálunk éjszaka 10 bar fölé is ment kb 10 éve)
A nyomáscsökkentő miből áll? 1 szelep? Ha a bojler elé nyomáscsökkentőt teszek, attól még egyenletesen jön a víz? Csak mert pl. ha a hideg, és melegből keverem ki az optimális vízhőmérsékletet, mikor bekapcsol a szivattyú, a hideg jobban jön, így hideg a víz.
Főleg mikor a tetőn lévő napsütötte tartályból megy a bojlerbe a meleg víz. |
Bejelentkezés
Hirdetés |