Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kábeli zűrzavar, avagy a drótok, alkatrészek hatása a hangra
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   24 / 79
(#) Orbán József hozzászólása Szept 5, 2013
Hipp-hopp egy autentikus topic a kérdésemhez:
Csöves erősítő táp. Egyes vélemény(ek) szerint legjobb a nem elektrolitikus kondenzátor a szűrésre.
Ezzel csak az a bibi, hogy olyan drága egy ilyen kondér, hogy besír az amatőr.
De, tegyük fel, kerítek, nem 17ezer nettóért, hanem egyéb 47-100µF-os kondenzátorokat, vagy urambocsá Tesla 16 µF a jó hangzást keresvén.
Tapasztalat, hallomás?
(#) Action2K válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 5, 2013
Ha Teslád van, hát tegyél azt. De az MM kondik is nagyon jók, pláne a kék borításúak.
(#) Orbán József válasza Action2K hozzászólására (») Szept 5, 2013
Én a nem elkókat próbálom kipuhatolni, tehát 5-100uF...
Attól tartok, az én egyéb holmijaimon nem hallom meg a különbséget...
Azér' reménykedem.
(#) Tonybacsi válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 5, 2013
A csatoló kondik inkább hatnak az adott hangképre. Először azokat kellene átnézni, lehetőség szerint cserélni, azonos értékekre, akár több típust kipróbálva, majd meghallgatás. Utána jöhetnek a szűrőkondik. Ezzel egy jó, de szubjektív eredményt lehet elérni, azaz lesz egy jó alap: milyen volt, milyen lett, mi változott, milyen irányban?.
Finomhangolás az egész
(#) Orbán József válasza Tonybacsi hozzászólására (») Szept 5, 2013
Csatolónak viszonylag jobbakat sikerült beszerezni, még éppen nem aranyárban, teljesen elfogadható.
A szűrőkondiknál az a megelőző dilemmám, hogy a nem polarizált kondenzátorok ilyen nagy kapacitással - pl. 47-100µF 400V - le tudják-e a zenéhez szükséges gyors impulzusokat?
Az elkóknál az alacsony ESR és önindukció előny, de az ínyencek (és vastagh péztárcájúak ) a nem elkókat favorizálják.
Van ilyen és nem tudom, hangtechnikán kívül mire használják, de félelmetes áruk van.
Azon kívül, például régi elektroncsöves kapcsolások közt bóklászva, elég kicsi értékű szűrőkondikat látni.
Gondolom nem csak azért, mert a nagyobb akkortájt még ritkább volt ...?
No és jöjjenek a diódák.
Csöves erősítőhöz hexfred diódát javasolnak, ezt egyelőre nem rudom, eszik-isszák?
Olyat viszont találtam, hogy "lágy feléledésű" pl. BYX96E 1000V 3A.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2013
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 5, 2013
Bocsi - BYV96E
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2013
(#) Tonybacsi válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 5, 2013
A nagyfeszültségű polarizálatlan szűrőkondikkal én nem "bajlódnék" ennyire.

Ha van hely a dobozban akkor pl.: a 100u/450V-os kondit tíz db 10u/450V-os normál polarizált alu elko-val lehetne helyettesíteni, plusz 100n/630V fólia kondi, és így tovább a többit is.
Ezáltal javul az önindukció a freki átvitel meg az ESR is.

A diódákat én sem tudom, eszik, vagy isszák !
(#) Orbán József válasza Tonybacsi hozzászólására (») Szept 5, 2013
Csak azért pedzegettem a nagyfesz nonpolárt, mert van olcsóért 16µF 400V....Nem segédfázis kondik motorhoz. Egyébként azokkal lehetne egy próbát tennem majd...
A többi stimmel, láttam több db-ból összerakott szűrést, az általad említett okból, nyilván.
A diódáknál van valami kritérium, hogy melyik "kopog" bele legkevésbé a hifibe.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2013
(#) Gery78 válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 6, 2013
Helló!
Jófelé tapogatódzol, mert a jó tápegység a jó erősítő egyik alappillére. Az a lényege, hogy minél nagyobb pillanatnyi energiát tudj belőle kivenni. Én egyenirányításra - ha már csövest építesz - leginkább csöves egyenirányítást javasolnék. Én még nem hallottam semmilyen félvezetős diódás egyenirányítóból olyan szép hangot mint a csövesből. Pedig sokfélét kipróbáltam, gyorsat is, lassút is, de egyik sem jó. Érdemes kipróbálnod a közvetlen fűtésű csöves egyenirányítást, olyat mint pl. az 5U4G, vagy az AZ4. Ezek állítólag jobbak, mint a közvetett fűtésű társaik. (Nem véletlenül teszik sok helyen az 5U4G-t a 300B mellé.)
Kondik. Szerintem érdemes kipróbálnod az olajpapírt a tápszűrésre. Ha tudsz szerezni olyan 16µF/400V-os kondit (és az olajpapír) akkor hajrá! Az igaz, hogy csak a tápszűrő kondi pakk még egyszer akkora lesz mint maga az erősítő a trafókkal, de a kapott hang az mindent felülmúl majd. A kondiknál is a minél jobb impulzusátvitel számít és az, hogy rövid idő alatt nagy energiát ki tudj belőle venni. Azt hiszem, hogy az olajpapír ilyen.
Kíváncsi leszek az eredményeidre.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2013
(#) Orbán József válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 6, 2013
Szia!
Egyelőre csak tapasztalt, gyakorlott építők véleményét adom vissza, ami úgy hangzik, azért nem használnak csak csövet, mert elfárad, öregszik és változik az erősítő minősége.
A másik vélemény - megerősítetted - hogy a táp a legfontosabb, az erősítő csak modulálja azt... Aztán találkoztam olyan ortodox véleménnyel is, aki még tápba se javasol hipersil trafót, de nyilván a bevált kapcsolástechnika miatt, félredobva a kísérletezést.
Mivel semmiből se tart, terveim szerint a hálótrafók is lemezeltek lesznek, de van két toroidom, tehát ki tudom próbálni, milyen a másmilyen.
Egyébként én szerettem volna használni egyencsöveket, vannak is pár fajtáim.
A mégegy vélemény a csőfűtésekről, ezt is kipróbálom:
A trafókat én fogom tekerni, tetszés szerinti szekunderekkel, így minden csőnek van lehetőségem külön fűtőtekercset csinálni és a csövek fűtésére egy hipersilt beáldozni.
Amit még ajánlottak, a monoblokkos építkezés.
Egyes vélemény szerint igen fontos a hálótrafók abszolút egyforma méretezése, természetesen a lemezelése is!
Ezt annyiból fogom módosítani, hogy ugyan 1 hálótrafó lesz, de két önálló anódfeszültség és szűrés. A menetszámokat meg a mai technika állása szerint tudjuk teljesen pontosan azonosra készíteni...
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2013
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 6, 2013
Felejtettem megjegyezni, a kondik szerintem nem olajkondik... Tesla gyártmány, tényleg jó nagy batár db-ok, de attól még elfér, a csöveseknél nem kritérium az smd méret...
(#) Gery78 válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 6, 2013
Szia!
Nem értem, hogy ez miért probléma, hogy öregszenek a csövek. Persze ez igaz, de az egyenirányító cső együtt öregszik a többi csővel is. Ha elérték a nyugdíjkorhatárt, akkor érdemes cserélni őket. Természetesen változik az erősítő minősége, de nem olyan gyorsan. Ha karbantartod az erősítődet, tehát mindíg beállítod a nyugalmi áramot, hogy ugyanazon az értéken legyen, akkor nem fogsz hallani nagy különbséget, csak ha a cső már nagyon öreg és sokat ment. Ha megvénül akkor már nem olyan jó az impulzusátvitele, és nem lesz olyan levegős a hangzás, hanem olyan nyomott. Én onnan vettem észre, hogy megöregedtek a csöveim, hogy ez a levegős természetes hangzás kb. csak fél-egyórai zenehallgatás után jött meg. Aztán vettem új csöveket, és azoknál meg egyből olyan hangja volt mint régen.
Nagyon sokat lehet javítani az erősítő hangján egy jó tápegységgel. Ha rám hallgatsz akkor egyetlen hálózati trafóra teszed rá a fűtést és az anódfeszt is. Ez azért fontos, mert a trafónak - illetve a hangnak - jót tesz, ha a trafó "fűtve" van, tehát jól meg van hajtva működés közben. Ilyenkor a trafó más munkapontban dolgozik, ha van rajta járatva néhány nagyáramú tekercs (fűtés) mintha nem lenne. Majd próbáld ki érdemes. Természetesen a monoblokkos kiépítés szintén jót tesz a hangnak, mert nagyobb lesz a tér általa. Igen a lemezelt trafó jó választás, de nagyon sok múlik az anyagán. Az a művészet a csöves erősítő építésben, hogy megtaláld azokat az anyagokat, amelyek a legjobb, legtermészetesebb hangot adják. Legyen az trafólemez, drót, kondi, vagy bármelyik alkotóeleme a teljes hangláncnak. A tápegységre visszatérve a fojtót is érdemes olyan keresztmetszetű vasra tekerni mint a hálózati trafót. Különben hiába építesz nagyon jó tápot, a kis vasmagú fojtó nem javít hanem ront a hangon, tehát "lefojtja" a hangot. Viszont ha azonos a keresztmetszetű vasra csinálsz fojtót mint a hálózati - igaz, hogy ez sem smd méret lesz - akkor az javítani fogja a hangzást, hiszen az is egy jókora energiatároló elem.
Hát nem tudom, hogy rá fog-e férni a két anódfesz a trafóra. Érdemes kipróbálni, mert akkor azzal is meg tudod tartani a monoblokkos építkezést, ha két különálló anódfesz és fűtésed van a két csatorna számára - egy trafón.
Metálpapír kondik lennének a Teslák? Az sem rossz, de én a legtermészetesebb hangot az olajkondikból hallottam.
(#) Orbán József hozzászólása Szept 6, 2013
Alapból nekem is az a hozzáállásom, nem volna szabad az egyencsöveknek sem hamarabb öregedni, akkor meg egyel(2-vel) több csövet cserél az ember.
A trafót - háló - nem akarnám túlgerjeszteni, az ne melegítse, ne szórjon, elképzelhető, hogy kerülhet rá stabil terhelés is - csőfűtés, legalább a végeké.
A fojtónál is igazad lehet, mert egyértelműen lebeszéltek róla, nyilván aki rosszat tapasztalt, az nem rakott akkora vasat, mint amekkorát a dolog kívánt volna és tényleg, megdöglesztette a hangot, így elhagyta.
Egyik pártfogóm elmondta, hogy a fejhallgató erősítőjén, ha egy anódtápról - pedig stabilizált - működik, összeesik a tér - tehát ugynazt mondta, mind te.
A hálótrafóra is ugyanazt a minőségi vasat ajánlotta a másik kolléga is, mint a kimenőnek, ott se lehet spórolni.
Az emlegetett kondik szerintem nem olajosak, jó régi Teslák, fogalmam sincs, milyen, de nem valószínű... Van erre valami külön utalás a típusban esetleg?
(#) szamóca hozzászólása Szept 6, 2013
Vegyétek!
(#) zolika60 válasza szamóca hozzászólására (») Szept 6, 2013
Nekem van féláron, bár kicsit használt.
(#) Orbán József hozzászólása Szept 6, 2013
Bezzeg az én humoromnál meg futkáltak a besértődöttek, értetlenek, a modihoz...Itt meg csak úgy gunyoroznak a népek, értem én...
Gery78!
Azt nem írtam, de ráfér a két anódfesz a trafóra, mert akkora lesz a trafó, mint két monoblokké lenne, csak ez egybe lesz...
(#) granpa válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 6, 2013
Szia!
Jó hogy szóba került ez a dolog, a félvezetős táppal. Több variációt végig gondoltam, de nem leltem jó magyarázatot a gyors, vagy Schottky diódás egyenirányításra, mivel utána ott van a nagy puffer. A paralel kondikat még értem, még FET-es stabilizátort is talán, de ez nem jött össze. Amit Józsi írt: nem ajánlják a hypersilt, holott abból láttam igazán vékony lemezűt (ha már a finomságról van szó).
Szia: Kálmán
(#) Orbán József válasza granpa hozzászólására (») Szept 6, 2013
Szia! Nyugodtan vegyétek fenntartással az általam leírtakat. Olyan véleményt is tolmácsolok, aki teljesen "elvakult" hifista és csak a legmagasabb szintű alkatrészekkel dolgozik, vagy sehogy. Mondhatjuk - úgy könnyű... Azért nyilván mögötte sok tapasztalat, valamint a járt utat a járatlanért axióma is ott van. Azon a legmagasabb szinten elhiszem, hogy olyan nüanszokat is meghallani - akinek erre füle van, zenész, hanggal foglalkozó jófülű egyén - amit mi kétkedéssel fogadunk...
Nem muszáj hinnünk benne, ha szerencsénk van, még meghallhatjuk mi is.
Meglepően kicsi és jó kondikat kaptam javaslatul például 15W PP-hez, 100µF és vagy nem elkó, vagy a legjobb elkó. Erre nincs pénzünk, mondhatom, de mégis próbálkozik az ember.
A hipersilről teljesen vegyes a kép, gyártók kell, hogy elérjenek azzal is jó eredményeket, mögöttük olyan apparátus van, aminek a munkáját amatőr nehezen találja el.
Viszont hálótrafóként már nincs túl nagy varázslat, ha pocséknak mondja vele az illető a tápot, hajlamos vagyok hinni. Egyrészt ez semmibe nem kerül nekem, az a 2-3 erősítő elkészítés, amivel megkoronázni szándékozom csöves tevékenységemet, még képes lesz jó vasanyagon nyugodni elöl-hátul. Egy kolléga jól fogalmazta meg, először a fiókból, nulla forintból, aztán cicomázgatni jobb minőségű alkatrészekkel, remélve, hogy jó irányba haladunk.
(#) Hangszoro2000 válasza szamóca hozzászólására (») Szept 7, 2013
Khm, khm, ne amatőrködjünk.
Bővebben: Link
(#) szamóca válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Szept 7, 2013
(#) Hangszoro2000 válasza szamóca hozzászólására (») Szept 7, 2013
Tudom, tudom, régi ez már
(#) Aldure hozzászólása Okt 8, 2013
Sziasztok!Azért nyitom ezt a témát mert szeretnék egy gyártó által forgalmazott készüléket építeni ami eléggé drága.Bővebben: Link És ennek a készüléknek nem csak az az érdekessége hogy LP és CD lemezeket demagnetizál, hanem alkalmas az audió kábelek és készülékek demagnetizálására is pl: CD lejátszó ,erősítő stb.És ez esetekben sokkal hallhatóbb a változás mint a lemezeknél.Egy ismerősímnél volt egy ilyen készülék ki is próbáltam és nagy hallható változást okoz egy erősítő hangjában (jó irányú változás) ha demagnetizálva van.És lényeges hogy légmagos legyen a tekercs mert ebben az esetben a mágneses mezőt nem koncentrálni kell hanem szórni de nagyon erősen.Szerintem a fórumon aki Audio alkalmazásokkal komolyabban foglalkozik vagy már hallott erről, vagy ha nem akkor érdekelné ez a téma.Ha valakinek van ezzel kapcsolatos ötlete ossza meg velünk.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2013
(#) kadarist válasza Aldure hozzászólására (») Okt 8, 2013
Szia!
Ez most ugye vicc lenne Nem mágnesezhető anyagokat mi értelme van lemágnesezni?
(#) Aldure válasza kadarist hozzászólására (») Okt 8, 2013
Gondolom a linket nem nézted.Ha vicc lenne akkor nem gyártanák és árulnák ennyi pénzért.És nem lenne hallható hatása és ez nem (képzelgés).
(#) kadarist válasza Aldure hozzászólására (») Okt 8, 2013
Láttam a linket, de a neten annyi csaló és szélhámos van, mint égen a csillag, tehát egy weboldal megléte nem jelent semmit. Én milyen hallható változást tapasztaltál?
(#) Aldure válasza kadarist hozzászólására (») Okt 8, 2013
A mags hangtarományban lehet hallani a változást sokkal letisztultabb a hang nem zavaros mint elötte volt De ezt nem csak én mondom hanem akik kipróbálták ők is.Most éppen az a kérésük hogy ha valahogy meg tudom oldani csináljak nekik ilyen készüléket.Vannak elképzeléseim csak egy ponton elakadtam.Én is ilyen kételkedve mondtam nekik hogy ez lehetetlen és amikor ott voltam és láttam/hallotam mi történt még akkor is elég hihetetlen volt de működik a dolog és nem kamu.
(#) kadarist válasza Aldure hozzászólására (») Okt 8, 2013
És lemezt vagy kábelt "demagnetizáltál"? Ha utánépítésben töröd a fejed, akkor szedj szét egy működő példányt és térképezd fel a belsejét.
(#) Aldure válasza kadarist hozzászólására (») Okt 8, 2013
Pl: ugyan úgy hihetetlen az a dolog is ha egy készüléken hálózati tápkábelt cserélünk és annak hatására is nagy mértékben javul a hangja Bővebben: Link Ez is már tapasztaltam és nem csak úgy beszélek a levegőben de ezzel nem vagyok egyedül.Másik dolog, valyon miért kell bejáratni egy hangszóró és átjátszó kábelt?Mert ugyan is foglalkoznak emberek réz öregítésével amikor ezt is meghallottam azt mondtam hogy ezek nem normálisak de ez esetben is vissza kellett vonnom a róluk vélt állításomat.
(#) Aldure válasza kadarist hozzászólására (») Okt 8, 2013
Lemezt is csak a lemezeknél nem olyan nagy a változás mint ha egy erősítőt vagy lejátszót demagnetizálna vele.Én is erre gondoltam csak a működő példányt nem adják oda szétszedésre Bővebben: Link ezen a linken látható egy CD demagnetizáló belseje.Már próbálkoztam pár kísérlettel szines tv PTK/NTK használatával. Működik a dolog de viszont 1 problémám van vele a tekercset nem tudom hogy milyen legyen, ugyan is a mágneses mezőnek legalább 15cm távolságból kéne hogy demagnetizáljon bármit amit elé teszek.De sajnos csak pár cm ről működik.
(#) Aldure válasza kadarist hozzászólására (») Okt 8, 2013
Az anyagok és alkatrészek hangjai+réz és más anyagú vezetők öregítése.Bővebben: Link
Következő: »»   24 / 79
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem