Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Visszaszámlálós ajándék
Lapozás: OK   1 / 9
(#) Ákoo hozzászólása Dec 4, 2007 /

sziasztok!
ritkán szólok hozzá itt a dolgokhoz de most támadt egy ötletem amit nem tudok megcsinálni egyedül!
karácsonyra gondoltam ajándékot becsomagolni egy kis ládába melyen egy visszaszámláló óra látszik(mint egy bomba) és csak amikor a nullához ér akkor lehet kinyitni
ezt meg tudja vki csinálni?mondjuk 6számjegyes és másodperc számlálóval
én nem értek ilyen szinten az elektronikához a kis láda az nem lesz gond
várom a tippeket ajánlatokat köszi
(#) valve válasza Ákoo hozzászólására (») Dec 4, 2007 /

Szia;
Valami orara gondoltal ami visszafele szamol es az oldja meg a kinyitast vagy esetleg egy PIC -et szeretnel beprogramozni, hogy az vezereljen egy kijelzot, es a zarat,..
(#) huba válasza Ákoo hozzászólására (») Dec 4, 2007 /

Nagyon tetszik az ötlet. Csak vigyázni kell vele nehogy a tüzszerészek nyissák ki. Ha kezdő vagy gondolom nem PIC v. AVR Kell neked egy 1Hz-es oszcilátor, 6db számláló és szintén 6 bcd átalakító 7szegmenses kijelzőre. + Kell egy elektrómágnes ami zárja a dobozt és valami izmosabb áramforrás.

Menyivel izgalmasabb lenne ha kifele lenne hurokba 3 szál drót. Ha a jót vágod el gyorsabban számol. Ha nem lassabban számol vagy egy órával többet kell várni.
(#) mefi01 válasza Ákoo hozzászólására (») Dec 4, 2007 /

a legkönynebb módszer hogy beállítasz 1 olyan ébresztőórát ami másodpercekben számolgat vissazfel
a hangszóró helyére relét teszel és a relé meg 1 motort kapcsol, ami elforgat mondjuk 1 kulcsot
és nyitható is a dobozka

ez jó ötlet, lehet énis megvalósítom
(#) Ákoo válasza mefi01 hozzászólására (») Dec 4, 2007 /

hát úgy látom itt hamar születnek jó megoldások
de ehhez a PIC-es dologhoz asszem kicsi vagyok (nah korban 28 de elektronikában)
ez a 3 drótos megoldás is tetszik
vki összerakná nekem az elektromos részét? mielőtt nekiáll megalkuszunk mailben de tényleg jó lenne megvalósitani
köszike a gyors hozzászólásokat!
(#) _JANI_ válasza Ákoo hozzászólására (») Dec 4, 2007 /

Ez a projekt mekkora (geometriai) mérteben készülne el?
Ez lényeges szempont az áramkör kialakítása miatt. Gondolok itt bonyolultági fok, rendelkezésre álló hely, PIC égetési lehetőség ( tudás). Közben átom h a PIC kiesett a lehetőségek közül...

PL. Innen is tudsz ihleletet meríteni: LED-ek sorban történő léptetése.
Jellemzően az egyszerű 4017-es, számlálós kapcsolásokat taglaltuk. Vagy Számláló1 Számláló fájlmellék.

De, viszonylag elfogadható alkatréssámmal akár TTL áramkörökkel is megoldható. Órajel -> BCD fel-lefelészámláló IC PL:74192, DL192D (Ebből anyit lebet sorbakapcsoni (kaszkádosítani) ahány szegnemset akarsz.) -> Dekórer pl 7447, vagy CD4511. -> s némi logikai kapu a lefutás kiértékeléséhez.

Szóval egy kicsit igy bonyolultabb. De + oldható...
(#) Ákoo válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 5, 2007 /

szia
a hely nem akadály mivel bármekkora dobozt tudok épiteni és becosmagolni is
sajnos tudás hiányában megépiteni nem tudom ugyhogy ehhez kéne egy vállalkozó kedvű fórumtárs is persze az lenne a jobbik megoldás amelyik egyszerübb nektek vagyis aki megcsinálja nekem ! nem tudom anyagárban mennyi lehet de mondjuk 5e-et felteszek rá
(#) _JANI_ hozzászólása Dec 5, 2007 /

Érdekes. H. mennyi számlálós topic van... ugyanazzal a lémával elindítva. Ezt most nem erre mondom! Csak megjegyeztem.
(#) _JANI_ válasza Ákoo hozzászólására (») Dec 5, 2007 /

Szerinten ebből már egy "egyszerűbb" PIC-es kis kijönne.

Szóval a labda fel van dobva! PIC kontra LOGKAPUS.

A formára van valami elkédzelésed? Kijelző magasság, kijelző színe. Vagy elég a síma piros...

Hi látom azért tetszik pár embernek az ötlet! formára ugy gondoltam hogy a doboz/láda teteje olyan mint egy dupla alju (filmekben csempész ) börőnd szal kivül látszik a kijelző de belül nem a szerkezet! kijelző szinre nekem a zöld ugrott be. másik kérdés hogy az időt hogy lehet beállitani? vagy ha energiát kap akkor elkezd mondjuk 24 órától visszaszámolni? Köszi a gondolkodást és a tapasztalat megosztást addig is ha összejön teszek fel képet és videot idérem

Neked melyik megoldás jönne be?
A 24 órás tápstarteros, vagy a beállítható?

A mechanikus kioldóra van már ötleted?

a beállitható megoldás lenne jobb inkább mert ugy fog kinézni a dolog hogy bnő megkapja az ajándékot 24.-n de. hogy majd 3kor nyissa ki be lesz csomagolba ha kibontja lesz benne egy olyan papir hogyha kibirtad 3ig akkor már csak 10percet kell várnod (ha nem akkor többet) a kijelzőszinre zöldet gondoltam és kb olyan mint egy mikrosütőn van
a mechanikus kioldóra egy olyan megoldás lesz hogy 3 egymás melletti lemez kettő a dobozhoz egy a középső a fedélhez rögzitve mindhármon egy helyen furat ebben fog egy tengely mint zárnyelv mozogni és a tengely-t egy elektromágnes szerü rész tekecs behuzza visszafelé egy gyengépp rugó nyomja röviden igy képzeltem remélem meg tudom majd a doboz részét szépen csinálni
mérete még képlékeny nem tudom milyen és mennyi ajándék lesz de ez müködik egy ékszeres doboznál és egy kincses ládánál is

Nincs túlbonyolítva a szerkezet. De nem is kell. Fő az egyszerűség.

Egy PIC es történetben gondolkodom, s a hardver elvi felépítése 95% megvan.
De önállóan még nem írtam picre progit. Itt még lehet h kell egy "kis" (sok) segítség.

Azért ha időm engedi, kidolgozok egy log.kapus verziót is...
Ez lehet h. egyszerűbb lesz (most még) elkészítenem. Csak sokkal több alkatrészt fog felemészteni...

De ha találsz egy kedvedrevaló kapcsolást, az feltétlen linkeld be. Vagy le, h. hol találtad.
(#) Villám válasza huba hozzászólására (») Dec 5, 2007 /

Hogy ez mekkora ötlet már!

PIC-es ötleteket szívesen látnék hozzá.
(#) Szebence hozzászólása Dec 6, 2007 /

Hello!

Ezt valaki megtudná oldani, PIC és hasonló dolgok nélkül?

Arra gondoltam, hogy egy potméterrel lehetne állítani, hogy mennyitől számoljon vissza.
Pl belenn állítva X óra, és egész kis egységre visszalehessen tekerni a potival.

Ja és a kábeles megoldás, hogy 3 kábel van, az nekem is nagyon tetszik, úgy is jó lenne, ha mind a 3 felgyorsítaná a számlálót, csak a látszat kedvéért lenne 3 drót
(#) Dany18 hozzászólása Dec 6, 2007 /

De komoly! Grat az ötlethez! Nagyon tetszik
(#) Ákoo válasza Szebence hozzászólására (») Dec 7, 2007 /

én nem vagyok ilyen engedékeny a 3 kábellel hogy mindegyik jó legyen
sztem egyik gyorsit másik lassit 3.nél mondjuk megáll 20 percre
(#) Villám hozzászólása Dec 7, 2007 /

Ez a drótos lehetne, hogy PIC lábát magasba emelni, dróttal nullára kötni és ha elvágják a drótot, akkor megint magasba állna ugye és akkor megdobja a számlálót 10 perccel, a másik drót meg mondjuk 20perccel dobja meg. Kicsit szívatós Szivem, vágd el egyik drótot, ha eltalálod, egyből kibonthatod, de bámelyiket vágja el, várhat még 10 vagy 20 percet
Már csak számlálni kéne PIC-kel és hogy nyomógombbal lehessen pl percenként léptetni felfelé, egy másik gombot megnyomva meg indulhat a visszafelé számlálás.
Én nem is raknék rá zárat, csak ha lejár a számáló, széttépheti az ajándék csomagolását
(#) Ákoo válasza Villám hozzászólására (») Dec 7, 2007 /

hát ezzel a számláló lejár és kibonthatja mi van ha nem várja meg? én azért teszek rá zárat mert ugye addig kinyitni nem lehet szétverni meg csaknem fogja
(#) Ákoo válasza Ákoo hozzászólására (») Dec 7, 2007 /

kéne egy kis segitség elektromágnes készitésben
9V-ra kb hány menet szükséges hogy be tudjon húzni mondjuk egy 5-mm--s 8cm-s rúdat? megpróbáltam cirka 120-200menettel de csak melegszik
(#) Medve válasza Ákoo hozzászólására (») Dec 7, 2007 /

Inkább szedjél ki egyet egy reléből.
(#) Szebence válasza Ákoo hozzászólására (») Dec 7, 2007 /

Szerintem egyszerűbb lenne, ha egy kis motort hajtanál meg vele. és a dobozban lenne a kikapcsolója.
Amit elhúz kart azon meg "ilyen fogaskerék lenne" mármint nem fogaskerék hanem lapos, rajta lenne a karon és a kismotor meghajtaná, amikor elhúzza akkor meg nemég le a motor mert kimegy a fogaskeréktől, és a motor forog tovább, amit egy kis benti kapcsolóval lelehetne álítani.

De először az időzítős dolog legyen meg szerintem
(#) Thowra válasza Ákoo hozzászólására (») Dec 7, 2007 /

Üdv!
Ha nem akarsz PIC et használni és van pártucat diódád és 4017 es ic ből is akad, nameg idő és kedv sem akadály összehozható a számláló.
Én egy 24 órár órát csináltam így és 1 éve mióta megy kb 2 ásodpercet siet.
A pices megoldás egyszerűbb mert kevesebb cucc kell hozzá, de a 4017 es számlálók átláthatóbbak (szerintem).
(#) Szebence válasza Thowra hozzászólására (») Dec 9, 2007 /

Szia.

Esetleg megtudnád csinálni a beültetési rajzát a számlálónak, egy 6 szegmenses kijelzővel, amit potival lehet állítani fel és le?
(#) vicsys hozzászólása Dec 9, 2007 /

(#) Szebence válasza vicsys hozzászólására (») Dec 9, 2007 /

Az 1. linked, az nem pic-es megoldás igaz?
Köszi a linkeket!
(#) huba válasza Szebence hozzászólására (») Dec 9, 2007 /

Nem akarlak elkeseríteni de, az elsö link AVR-s megoldás ami szintén PIC hez hasonló mikroprocesszor.
(#) Szebence válasza huba hozzászólására (») Dec 10, 2007 /

hmmm

úgyérzem, hogy ebből sem lesz semmi....
Következő: »»   1 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem