Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Egy kis történelem. Sajnos, angol nyelvű...
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2014
Csodálkozom rajta, hogy a tranzisztort nem magyarok találták fel.
Pedig a kezdetek bizony nálunk gyökereznek... Lásd melléklet a korabeli újságból - 1930!
Kemény Károly is kaphatott volna a Nobel-díjból...
Igen! Emlékeztem valahonnan erre az olvasmányra. Gondoltam is, hogy egy ilyen nagy kaliberű találmány nem lehet csak hazai alkotó vívmánya. Persze gondolom a háttér megint közbeszólt.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2014
Nem a háttér, vagy nem csak az. Abban az időben még nem ismerték a félvezetők fizikáját úgy, mint később, már a 40-es években. A kvantumfizikai magyarázat is hiányzott - elektron- és lyukvezetés, kontaktpotenciál, potenciálgát... Így vaktában nehéz használható dolgot csinálni. De az ötlet megvolt
Mellékletben némi korabeli vakarózás arról, hogy is működhet a kristály. A másik egy 1949-es, már kommunista időben történő "harcoskodás", hogy az új területen is "úttörő munka" keletkezzen a kristályokkal - de ekkor már létezett a tranzisztor, csak ugye mi voltunk hátrányban, a s***ünk meg kint a gatyából. De ez már történelem. Ejnye! A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2014
Szerintetek ez működhet?
Fahasogatógép
Természetesen, nagyon sokan használnak ilyent. (nekem is van ilyen hasítókúpom)
Pár dolgot veszélyesen csinál a srác a videón, meg szerintem túl nagy a fordulata, de egyébként valóban így működik.
Évek óta.
Még ez is.
Köszi.
Valahogy ez nálam kimaradt. Évekig hasogattuk a fát, és nem jutott eszembe. (Most éppen távhős lakásban vagyunk, de ha valamikor felmerül újra a fahasogatás, csinálok egyet.)
Magyar, óra koncepciók. Óra mániásoknak kötelező, viszont másnak is érdemes megnézni.
Link Remélem nem lett még linkelve
Nagyon jók. Egy ilyen órát akarok! Évtizedek óta nem hordok órát, de ez kéne.
Építsd meg!
Tuti egyedi lesz az egész Földön!
Jól néz ki, na meg könnyen olvasható ellentétben pl: ezzel
Én sem hordok órát, de olyan remek, gyönyörű ötletek vannak hogy simán viselnék ezekből párat mind 2 kezemen
Nekem ez az egyik kedvencem... Szerintem ez meg is építhető akár... Esetleg ismerős valakinek ez az óra? Hol szerepelt?
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2014
Mintha már itt is láttam volna régen HE-n, de nem biztos.
A cím megint butaság, talán valami szuperkondival (a sárga alkatrész) lehetséges, csak túl kicsinek tűnik. Vélemény?
Izzólámpás "trükk".
Amikor elveszi a kábelt, akkor látszik, hogy a fénye gyengül egy fokozatot, és úgy marad, tehát van valami másik áramforrás is. A kondi túl kicsi, így az a tippem, hogy valamilyen változó mágneses mezőbe helyezi, amihez a tekercs a deszka alatt van, amikor fogja, akkor is valahol a közelében.
Villanygőzmozdony
Nem gondoltam, hogy ilyen is létezett. Biztosan nem a szuper hatásfokáról híres, de a szénnél jobb. (Abban az esetben, ha olcsóbb a szén, mint a villany.) Ráadásul 15kV-ról forraltak. A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2014
Ez csak kuriózum: Szén-(gőz)erőmű-villany-távvezeték-gőz>>>>szén-gőz! Igaz: nem füstöli tele a környéket a pálya mentén.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2014
De nem az olcsó szén miatt csinálták, hanem a drága szén miatt.
Ha olvastad a dumát mellette, abban kifejti, hogy anno pont a háborús körülmények miatt nem jutott szénhez Svájc (ott csinálták). Áramuk volt vízerőműből, de szénből behozatalra szorultak volna. Mivel gőzmozdony is volt sok, ami szenet igényelt, megérte átalakítani - illetve kiegészíteni - a villanyos gőzfejlesztéssel. Ezek a mozdonyok szénnel is működtek emellett. Nem 15 kV-ról forraltak, hanem transzformátorral kisfeszültséget állítottak elő, mert a nagyobb áram jobban melegít (pont emiatt használnak kis áramot nagy feszültségen az erőátvitelben, hogy kicsi legyen a veszteség, ott pont nem jó a meleg). A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2014
Svájcban nincs szénbánya, viszont vizierőművekből villany van bőven.
Ezt írtam én is - "háborús körülmények miatt nem jutott szénhez Svájc", "Áramuk volt vízerőműből, de szénből behozatalra szorultak volna"!
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2014
(Rosszul fogalmaztam, természetesen ha villanyból van több, abból érdemes gőzt csinálni.)
Látom oldalt van a trafó. Ettől függetlenül, ha az ellenállás megfelelően nagy, akkor lehet 15 kV-ról fűteni. (Csak akkor komoly szigetelés kellene, ami akkoriban még nem biztos, hogy volt, meg eleve nedves környezetben nem szerencsés nagyfesszel játszani. ) Bár ha vízerőművel ment, akkor valóban környezetbarát módon üzemelt.
Lehet, hogy fura, de a mai hőszivattyúk hatásfokával - talán nem is lenne olyan nagy bolondság (4-es COP fölött).
Lehet azzal is fűteni, elméletben, de valahogy nem azt csinálták, hanem rátettek egy böszme trafót... (Ami ráadásul a 16,6 Hz-es táplálás miatt 3-szor nagyobb volt, mint egy 50 Hz-re méretezett.) Mert a 15 kV-hoz nagy ellenállás kell, ami vékony fűtőhuzalt jelent. A vékony huzal nagy felületi görbületet, ami nagy térerősséget, azaz koronázást, kisülési veszteséget. Vagy nagyon vastag szigetelést igényelt volna, ami rossz hővezető, és emiatt eléghet a huzal és a hőleadás is romlik...
A mérnökök nem voltak hülyék A vízerőmű nem környezetbarát, vannak veszélyei. A síkvidéki feleslegesen nagy és csúnyán belenyúl a környezeti élővilágba, az életterek minőségébe (pl. Kínában csúnya pusztításokat csinált már eddig), a hegyi meg azért veszélyes, mert a felduzzasztott folyó alámossa a hegyoldalt és az belesuvadhat a tóba. Erre is volt példa Olaszországban. 300 méter(!) magas szökőár csapott át a gáton, a duzzasztó alatt, a pár km-re levő falut elsöpörte, több, mint 3000 ember halt meg... De Kínában is volt gátszakadás a '70-es években, ott legalább 200000 ember halt meg, és további tíz- és tízezrek váltak földönfutóvá... Kinek hiányzik ez? |
Bejelentkezés
Hirdetés |