Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Indukciós hevítő készítése
Én javaslom, hogy a Vat*#a-ról vegyél egy AC\DC órát bépített söntel. Kb. 2300Ft postaköltséggel együtt és új is. Beépíteni szerintem AC oldalra épísd. Mér DC oldalon is, de pontatlan és hamar meg is hal.
Saját tapasztalat ,hogy bőven elég egy DC-Amper méter,ezen követni tudod ha a munka tekercsbe hideg vasat dugsz,mekkora az áram felvétel.Ha tegyük fel ,megközelíti a FET-ek tűrő képességét,akkor lassabban tolod be,és a gond evvel le is van tudva.Persze ha valaki több helyen szeretne mérni ,vagy nem szeretne beruházni akkor marad az álltalad felvázolt megoldás.A képről ürsjárati adatok olvashatók le.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2014
Találtam a aukciós oldalon, de ilyet néztem a villamossági szaküzletben is. Sajnos 50 A-os van csak, nekem az elég kell legyen?
Ez lágyvasas műszer, adott frekvenciára pontos, de ez csak a kijelző, a söntöt meg kell csinálni hozzá (amit a műszerrel párhuzamosa kapcsolsz)! Csak a skálaosztáson van 50A, azt neki megfelelően "tálalni" kell. Rá ne kösd így az áramkörre!
(De tedd ki a linkeket, hogy többet tudjunk meg a műszerről) Természetesen megfelelő sönttel 5 A-t is mérhetsz, csak osztasz 10-zel, vagy akár százat is, csak akkor szorzol kettővel. De meg kell határozni, ha nincs mellékelve, a műszer alapérzékenységét és belső ellenállását, ekkor tudsz söntöt méretezni.
Én magán a munkatekercs körében végzett mérésre gondoltam, de ha csak a betápot kell mérni, akkor egyszerűbb a helyzet, valóban.
Ez a " túl fog haladni az energia a melegítendő fémen" honnan van? Hova "halad túl"?
Ha ez így lenne, akkor nem működne a nagyfrekvenciás hőkezelés, pedig működik... Nem működne a mikróban megfigyel gyorsabb melegedés sem, mert azon a frekvencián már nagyon "túl kéne haladnia", de az istennek se teszi, sőt! Inkább azon kéne filózni, hogy magában az áramkörben mekkora a veszteség a rossz kialakítás miatt, ami miatt nem jut ki nagyobb energia a munkatekercsre nagyobb frekvencián. Így tűnhet úgy, hogy rosszabb a nagyobb frekvencia.
Átszerkesztettem 3 fetesre az egyik oldalt valahogy így kellene bekötni? Tápszűrésre jó-e a minél nagyobb elektrolit kondi 3300 µF vagy 6800 µF 50 V , mert csak 43 V megy rajta úgy is.
Ennyit tudni a műszerről.
http://elektronika.vatera.hu/muszerek_alkatreszek/merestechnika/ana...4.html Mérési tartomány: 0-50A Pontosság: Class 1.5 beépített sönt Méret:50x50x46mm AC/DC
Akkor benne a sönt... bár nekem gyanús, hogy egy ilyen picibe ekkora teljesítményűt hogy gyömöszölnek bele. Óvatosan próbáld ki, először kicsi árammal. Nem vesztesz vele semmit, de megúszol egy füstöt
Hogy pontosítsak: "túl halad a melegítendő fémen" arra értettem, hogy a magas frekvencia miatt nem csak a melegítendő fémet melegíti, hanem a vizet a vezetékben és magát a munkatekercset. A mikróban is így melegszik fel a folyadék. Alacsonyabb frekvencián az energia a keményebb anyagokban fog csak hasznosulni mint hő. A mikróban árnyékolva van az oldal így az energia visszaverődik a melegítendő tárgyra és a mikró nem melegít gyorsabban, mit bármi más, csak a felhasznált energia egy adott tárgyon összpontosul. De a lényeg, hogy valami tényleg nincs rendben azon az áramkörön, mert, ha én nem korlátozom az áramot, akkor 100A is simán átkúszik.
Nekem ugyan ez a mérőm van és eddig semmi baja. Bár nem mondanám valami pontosnak. Inkább 5%-os a tűrése és nem 1,5%.
No, pont a vízmelegítés elkerülésére kell magas frekvenciát használni, hogy a skin-hatás érvényesülhessen és csak a rézcsövön folyjon áram. További javítás, hogy inkább olaj vagy desztillált víz hűtés célszerű, az ioncserélt víz sem jó. De kísérletezni a csapvíz megteszi, a javítás csak haladóknak.
A másik kérdés, hogy a fet-ek lezárnak-e rendesen, mert ha nem, akkor is folyik áram, amikor nem kéne és jelentős DC-komponens lesz a jelben, ami viszont csak a tekercset melegíti, a hevítendő tárgyat nem. Hozzáadódva a váltakozó jelhez, hozzájárulhat az áram egekbe szökéséhez. De itt van két link, szerintem jobbak: Royer induction heater 500W Royer induction heater A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2014
A pontosság a mért mennyiség több jellemzőjétől is függ. Ezeket a műszereket 50 Hz szinuszra kalibrálják, nem nagyfrekvenciára és nem négyszögjelre vagy valami katyvaszra.
Tehát a műszer csak ott pontos a megadott hibahatáron belül, amire kalibrálják. Ezzel sincs másként.
Én a bemeneti 24VAC-on mértem az értékeket, de amikor lekapcsolatm az áramot a mutató nem mindig állt vissza a nullára. Pedig ott 50Hz volt mindig.
Hm, a műszer hogy szokott elhelyezkedni? Ferdén? Fekve? Állva?
Megoldódott az amper mérése az alábbi készülékkel.
Én nem akarom továbbfejleszteni a szerkezetett sem a rezgésekkel játszani, mert az az én szintemen már szinte a sci-fi műfaja lenne. Egyszerübbnek látszik mind a két szerkezet ez így megépíthető és működik?
Ezek az indukciós hevítők sugárzása nem veszélyes az egészségre? Illetve használatakor milyen óvintézkedéseket kell betartani?
Mármint amit én linkeltem? A videók tanulsága szerint működőképesek, csak olvasd el a mellékelt szöveget a méretezésekhez, illetve a megfelelő fet-ek kiválasztásához.
Annyit hozzátennék, hogy igyekezz az alkatrészeket rövid lábbal összekötni, hosszú vezetékeket ne használj az áramkörön belül. Természetesen a kondibankot védd a hőtől és a mágneses tértől, ne úgy építsd, ahogy a képeken látszik. Egy 2 mm-es vaslemezből csinálj pajzsot amin keresztüldugod a tekercs szárait (megfelelően nagyobb lukakat fúrj és a rövidzártól óvd megfelelő rögzítéssel). A lemeztől olyan 100 mm-re legyen a tekercs kezdete.
Ne bújj bele a tekercsbe
És az érintésvédelemre ügyelni kell, meg az égés- és tűzveszélyre. Szikrázás, fröccsenő-lecsöpögő fém... Csak nem fogsz ipari méretekben dolgozni vele naphosszat... A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2014
Hát most csak úgy lóg a levegőben. Tehát azt most elég nehéz lenne definiálni, hogy merre áll. Lehet, hogy ez a baja? Igaz, hogy ez egy olyan darab amit be kell építeni egy dobozba.
Milyen lecsöpögő fémet vizionálsz? Örülnék, ha túljutnék a megypiros árnyalaton. IRFP 250-t ír, tegyek nagyobb teljesítményt.
A két szerkezet közül melyikről van tapasztalat. Honnan lehet mindent beszerezni, mert soha nincs olyan kondi, amit épp írnak. 270 nF helyett vegyek 220 nF vagy 330 nF.
Én bízom benne, hogy fog ott melegebb is lenni, persze nem acélolvasztásról van szó, de alumíniumot meg lehet vele olvasztani, de ónt, ólmot, cinket mindenképpen. És azok is melegek
Jótanács: a kívánt frekvenciára tervezett kondibankot érdemes kisebb elemekből (ésszerű határok között, az alkatrész adatlapja segít ebben) összerakni, mert nem kicsi áramok fognak ott folyni! Aztán ha túlterheled a kondit, akkor pukk...
Vedd számításba, hogy a kondenzátor egy-egy kivezetése elég vékony, a bepumpált teljesítmény ezek összegén folyik, elbírja-e, van-e elég össz keresztmetszet. Tehát a kondik minimum számát meghatározza, hogy azok az amperek elférnek-e a lábakon. Inkább több kondi párhuzamosan és sorosan kisebbekből, de mint mondám, ésszel, mert ha túl kicsikből rakod össze, akkor a kivezetések induktív vesztesége is jelentékeny lesz. És a keresztmetszet a párhuzamosan kapcsolt kondisorok egy-egy sora, tehát ha 100 kondi van 10x10-es mátrixban, a keresztmetszet nem százszoros, hanem csak tízszeres. Ha 20 van a sorban, és tíz párhuzamos sor van, akkor is csak tízszeres a keresztmetszet. Viszont ha 10 van a sorban és 20 sor van párhuzamosan, akkor már 20-szoros. Aztán nézd meg a kondenzátor adatlapját (neten a boltoknál mellékelik, pl. WIMA MKP10 a Lomexnél), ott van a terhelhetőségre is adat, a dV/dt, ami változik a kapacitással és a feszültségtűréssel, ha ismered a frekvenciát (kiszámolod) és a csúcsfeszültséget (ennél az áramkörnél a betáp csúcsfeszültségének Pi-szerese), akkor megnézed, hogy a jel mekkorát változik a negyed periódus ideje alatt (a frekvenciából periódust számolsz) és az belefér-e a választott kondi dV/dt tartományába. Aztán másik fontos adat a dielektromos veszteség, de disszipációnak is nevezik. E a híres tangens delta: tg δ. Ennek minél kisebbnek kell lennie, különben szétfő a dielektrikum és pukk. Az FKP1-es, MKP10-es kondik (fémezett polipropilén) jó tulajdonságokkal rendelkeznek ide, direkt nagyimpulzus áramkörökhöz vannak kitalálva. A kondibankot célszerűen egyforma elemekből építsd fel, hogy a terhelés is egyenletesen oszoljon el. Végül a kérdésedre a válasz: inkább a 220nF-os a jó, annak jobb a tangens deltája nagyobb frekvencián, bár ezt a mellékelt táblázat már nem részletezi. A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2014
Na, ebből elég 1 vagy kettő
Amint láthatod, nem picike kivezetése van... Pont a nagy igénybevételre tervezték. Meg az ára is igazodik hozzá...
Bővebben: Link
Jézus! Azért az ára az tényleg elég durva és ha bele számolom, hogy ebből is kell 5 vagy 6. Inkább akkor a kis kapacitású mkp-k.
Miért kéne annyi?
Csinálj kicsit nagyobb keresztmetszetű tekercset, 2-3 menettel többet rá és a freki lejjebb kúszik. Mennyi most az összkapacitásod? A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |