Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy Ti melyik programot használjátok a PC-n a soros portot kezelő progi megírásához? Tehát pl. a PIC/Avr jeleket küld a sorosportra és ezt szeretném egy program segítségével értelmezni. Pascal és basic megy, a C az nem igazán, de soros portot még nem programoztam. Előre is köszönöm a segítséget! Üdv!
Én újabban a realterm-t használom.
Elötte meg volt egy ComMonitor (magyar fejlesztés) nevű progi, de azzal néha xp alatt bajok voltak.
Szerintem saját programot akar írni hozzá. Én a Delphi TComPort komponenst használom. De nézz kürül a www.prog.hu-n ötletekért.
Én a Visual Basic 6 - ot ajánlom, egyszerű és van benne comporthoz komponens ....
Én VB6-ban írtam! elég szivacs mire rájön az ember hogy mit kell csinálni de működik. Pl.: Nemlehet csak olyan egyszerűen Byte-ot küldeni a porta, alapba stringet küld. Mire rájöttem, hogy kell csinálni egy 1 elemes tömböt és azt byte-nak beállítani, hát egy pár napig a hajamat téptem. A prog.hu-t én is ajánlom, meg a Guglit!
Egyérteműen visual basic 6.
Én is sok prognyelven próbáltam, de eddig a legkönnyebben ezzel sikerült.
Vétel és bejövő jel fogadása is macerás ...
VB alatt is .. de nem lehetetlen ....
Sziasztok!
Köszönöm szépen a tippeket! Akkor a VB és a Delphi között kell dönteni. A Basicben jobban benne vagyok (Bascom-avr), de régebben a Pascal ment, és azt hiszem a Delphi erre épül. Megnézem mindkettő help-jét, aztán meglátjuk. Azért nem hittem volna, hogy nem tudják ezt néhány utasítással megoldani.
Hát sajna nem tudták egyszerűen megoldani. De csak egyszer kell rájönni, hogy hogyan működik a dolog és onnan már egyszerű. Tudok adni pár VB6-os leírást, ha érdekel.
Nézd meg ezt.
Alig pár sor.
Tényleg pár sor. De ez a leg alapabb példa. Jobban jár az ember ha CommEvent-el dolgozik, mert nem terheli le a gépet. És szerintem nem olyan szerencsés a mikrokontrollernek string-et küldeni, jobb ha byte-ot küld, nem kell akkor a mikrokontrollerbe vacakolni az átkonvertálásal. A PC felé meg nyugodtan lehet string-et küldeni. Megjegyzem, hogy ez csak az én szerény véleményem.
Nekem elég sok parancs szaladgál náha oda vissza, így egyszerőbb és gyorsab volt megoldani a dolgot. És működik, ez a lényeg.
Persze lehet ettől jobb, gyorsabb, kissebb erőforrást használó progit is írni, de az nem én leszek. Ja és majd elfelejtettem, én minden mikrovezérlőmet (pic, 8051) basic-ban progizom, ezért csak 1 + sor az egész konvertálás, ami kibírható.
Sziasztok!
Akkor VB6-ban írom meg. Ha bármilyen leírásotok van hozzá, annak nagyon örülnék (nem csak com porttal kapcsolatban). Megnéztem ezt a progit, hát elég messze van attól a basic-től, amit én ismertek, még szoknom kell egy kicsit. Gondolom 1-2 alap dologra rájön az ember, aztán nem lesz gond. Sajnos a "help" nem müködik, valami telepítési gubanc lehet. Így a példaprogramokból kell a sintaxokat összeszedni. Köszönöm a tippeket körülnézek a prog.hu-n is. Üdv
A help nem is fog működni. Szerintem te is úgy "vetted meg" mint én. Én két hét alatt megtanultam bánni a VB6-al. Igaz én PIC BASIC-el kezdtem ami majdnem ugyan az, ezért meg volt az alapozás hozzá. A neten fent van a súgója, Microsoft MSDN vagy mi a nyavaja. Itt vannak a példák:
Igen az MSDN. Nekem megvan hozzá, 2 cd. Nagyon sok segítség van benne.
Régebben próbáltam a freebasicet. Egy parancsal meg lehet oldani a com port használatát win api-n keresztül (asszem). A progi dos-os kinézetű lesz, de full xp komatibilis (32bit, api ilyenek.) Nem tudom mennyire lényeg a "szép" gui.
Köszönöm a leírásokat!
Már egy jó részét átnéztem, nagyon hasznosak! Még mindig elég szokatlan, hogy "event"-eket kell programozni, nem a szokásos módon programot írni, de már túl vagyok az alap progikon. Amit tulajdonképpen szeretnék, az egy alacsony frekis oszcilloszkóp (nem részletezem, mert van külön topic rá), lényeg, hogy a com porton bejövő adatokat grafikusan kellene megjeleníteni. Már van 1-2 ötletem, de előtte kell egy halom tesztprogit írni, hogy lássam, hogy is működik ez az egész. Körülnézek majd a neten "help" ügyben, biztos fent van valahol. Azért nem ártana átnézni a pontos leírást a VB6-ról, gondolom sok ötletet lehet meríteni belőle. Báddzso: Elsősorban a működés a lényeg, persze jobb szeretném "windows"-osra megcsinálni. Ettől függetlenül érdekelnek az alternatív megoldások. Üdv.
minek akarsz írni ilyen progit? Van egy halom a neten. Sorosporti, párhuzamosporti, hangkártyás...., kacsolási rajzokkal... Googlebe keress rá: pc oscilloscope
bár nem tudom, ha van valami különleges szándikod a jelekkel a nézegetésükön kívül akkor lehet, hogy írnod kell progit.
A proginak különlegesnek kell lennie, mert egy EKG lenne a végcél, nem egy síma oszcilloszkóp. Egyébként a letöltött progikhoz sokszor kevés a doc és nem mindig lehet tudni, hogy milyen bemeneti értékeket várnak el.
és miért olyan külöleges egy ekg? Miért nem jó pl egy sima hangszerkesztő prg. pl GoldWave, azzal fel lehet venni (hangkártyán kereszül, nem sorosporton) több órányi(napnyi) hangot.
Az ekg-nál nem a szívhang felvétele a cél.
A szív elektromos tevékenységét kellene rögzíteni. Ez kb. annyit takar hogy a Sinus-csomótól kiinduló ingerület egy speciális vezető rendszeren keresztül az un. szívciklusnak megfelelően aktiválja a szívizomzatot, és ez a folyamat egy un. dipólus momentumot hoz létre, vagyis egy elektromos erőtér keletkezik. A cél ezen erőtér felszínre vetülő vektorkomponenseinek mérése. Gondolkoztam én is hangkártyás megoldáson, de nem ismerem pontosan a hangkártya jelszintjeit és nehéz lenne az illesztés. A másik gond, hogy jó lenne ha a kezelőfelület tudna néhány alapdolgot, esetleg ritmusanalízist, és ez szerintem csak saját progival megoldható. Persze készen is lehet venni, úgy 600ezerért
nem tom aktuáli e még a kérdésed de vezérléshez,megszakitáshoz én csak a Q-bacic-et használtam még és bevált.Elavult ugyan de működik elég jól.Üdv Ernöke
Sikerült megoldanom a dolgot, végül Visual Basicben írtam a PC-re progit. Mega8-as avr-rel kommunikál a számítógép (ezt Bascom-mal programoztam).
Azért kösz a tippet!
Sziasztok!
A problémám nem pont idevág, de nem szeretek új topikot nyitni. RS-232-n kellene beszélgetni egy PIC-el. Egyelőre már annak is örülnék ha adatot tudnék fogadni a PIC-ről. A max232-es kapcsolás már kész. 63 Voltos 10UF-os kondik vannak benne. Következőképpen működik: -Megkapja a tápot az IC, soros port 2. lábán megjelenik -8,8 Volt. Ha felhúzom a TTL jelre, akkor is ugyanez a helyzet. -Ha 0-ra húzom akkor +8,8 Voltot ad ki a gép RX-e felé. Szóval valószínűleg nem ő a ludas. Hacsak nem kell a gépnek min. -11 illetve +11 volt. PIC programozást oshonsoft féle BASIC-el űzöm. Van benne 2 féle direktíva is az UART átvitelre. Szoftveres, illetve hardveres. 300 as bauddal próbáltam hardveresen, majd szoftveresen is. Sajnos eredményt nem sikerült elérnem. Próbáltam a BASIC beépített soros port termináljával, Realtermmel is a capturet, de semmi. A PIC lábán feszmérővel stabil 5-voltot tudk mérni. Szkópom nincs, így nem tudom, hogy a PIC-ből nem megfelelően jön le a jel, vagy a MAX kimeneti feszültsége nem elég. Gondolom sokaknak van itt készen MAXos áramköre, megtenné nekem valaki,hogy mér egy kimenőfeszt rajta?
Ha vársz egy keveset akkor megméregetem....
De azért megnézném azt a forráskódot, mert nekem elsőre kifogástalanul müködött 57K-val is. Visszatértem hamvaimból!
Szia nekem ezzel a kóddal műxik:
Dim i As Byte For i = 1 To 255 Serout PORTC.6, 9600, "Number: ", #i, CrLf Next i End Nekem, ezzel a kóddal működött. Szimulátorban próbáltad? ott működött?
a +-8.8V az tökéletesen megfelel. elvieg +-3 és 15V között lehet, ha jól emlékszem a Soros vonalon a fesz.
Teljes mértékértékben működött mindenhol!
Nah ezzek a kóddal lesz a baj! Ez a Kód SRTING-et küld és azért nem nagyon akarja semmien progi látni a PC-n, mert azok alapba byte-ot olvasnak. Serout PORTC.6, 9600, #i így próbáld! így szerintem jó lesz.. De mindjárt keresek egy sajátot ami tuti, hogy működik.
Hopp! Most nézem! Nem is Lucifer írt vissza!
Nah, nem baj....
! jah "stringet" küld, de karakterenként (ASCII) , szerintem az nem lehet baj , nekem működött..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |