Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - USB

Témaindító: Net_Boy_debr, idő: Ápr 14, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Net_Boy_debr hozzászólása Ápr 14, 2010 / 1

Üdvözlök mindenkit!

Lenne egy kérdésem felétek. Foglalkozott-e már valaki PIC - USB kapcsolattal? Szeretnék ismerkedni ezzel a dologgal egy kicsit és kíváncsi volnék, hogy ki milyen áramköröket épített meg eddig.
Szeretnék építeni indulásképpen egy olyan áramkört, amelyen lenne egy PIC+USB (már jelent meg a Microchipnek olyan PIC-je aminek van USB kimenete is) és ez kommunikálna egy másik kártyával amelyen szintén lenne egy PIC és egy USB. Egy ledet szeretnék kapcsolni amely a második kártyán lenne elhelyezve.
Ezt hogyan tudnám kivitelezni? Bármilyen ötlet érdekelne! Hardverileg és szoftverileg is!

Válaszotokat előre is köszönöm!

Üdv.
(#) potyo válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Ugye nem akarod azt mondani, hogy nem találtál ilyen témát?
(#) Zozi85 válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Sok ezzel kapcsolatos téma van, de leginkább innen indulnék ki :
Bővebben: Link
Nekem nagyon sok mindent tisztába tett, köszönet érte a fórumtársnak!
(#) Net_Boy_debr válasza potyo hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Természetesen megtaláltam több témát is erről, de sajnos nem PC-PIC kapcsolatot keresek, hanem PIC+USB - PIC+USB megoldást. Engem főleg a kivitelezés és a szoftveres megoldás érdekelne!
(#) watt válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

PIC nem lehet host. Egyébként sincs sok értelme...
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Éppenséggel lehet, csak legalább 24F kell hozzá. Más kérdés, hogy értelme valóban nem sok van két picet usb-n kötni össze...
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Ja igen, tényleg van host-os különleges típus, de SPI-vel, vagy párhuzamos porttal összekötve sokkal gyorsabb lenne...
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Csak ezeknél neked kell a hibakezelést is megoldani, míg USB-nél ez hardverből megvan. Viszont az Ethernet pont erre van kitalálva, hogy két (több) valamit összekössünk. Használni ugyanolyan egyszerű (vagy bonyolult ) mint az USB-t.
(#) icserny válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Ápr 14, 2010 / 4

Idézet:
„nem PC-PIC kapcsolatot keresek, hanem PIC+USB - PIC+USB megoldást.”
Ennek mi értelme volna???

A Microchip USB keretrendszerében van USB Host példa.
- Explorer 16 kártya (DM240001) meg
- PIC24FJ256GB110 Plug-In-Module (PIM) (MA240014) és
- USB PICtail™ Plus Daughter Card (AC164131) kell hozzá.

Van USB Device példa is (LPC USB kit, vagy FSUSB kártya, vagy USB Starter Kit PIM kell hozzá, de házilag is könnyen építhető).

Gondolom (bár nem próbáltam), az USB Host HID Mouse és az USB Device HID mouse összekapcsolható. Vagy az USB Device CDC Basic Demo az USB Host Serial demo. Ez utóbbival hősies erőfeszítések (és tetemes pénzmag) árán sikeresen virtualizálhatod azt az UART kapcsolatot, melyet két szál dróttal és két PIC16F690 mikrovezérlővel sokkal egyszerűbben és hatékonyabban is megcsinálhatnál...

Az USB HOST megvalósításra egyébként egy alternatív lehetőség a MAX3421E USB vezérlő, amelyik elvileg Device vagy Host is lehet, s SPI illesztővel csatlakozik a mikrovezérlőhöz. Arduino-hoz láttam vele projekteket, (Bővebben: Link) tehát elvileg egy gyorsabb PIC18 (pl. PIC18F45K20) kellene, hogy szuperáljon vele.

Meg aztán ott van a Vinculum is, a PIC32-ről nem is szólva.
(#) icserny válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Szept 18, 2010 /

Ebből a tervből végül mi lett?
(#) don_peter hozzászólása Feb 27, 2014 /

Sziasztok,
Már rég szeretnék egy saját kis PIC-es Joystick átalakítót készíteni, de eddig nem nagyon volt segítségem a témában.
Remélem ez most megváltozik.
Lényegében egy Arcade joystick-ot szeretnék PC-re kötni USB-n keresztül. (sima nyomó gombos és mikrokapcsolós megoldás nincs áramkör)
1 tengely kapcsoló amelyen a 4írány van (fel, le, jobbra, balra) és mellé minimum 8 gomb-ra lenne szükség. (start, select, a,b,c,d,e,f)
Nyilván, ha a gombokat még lehetne feljebb tornászni az csak előnyére válna a dolognak.
PIC18F452-ből van egy rakattal így, ha lehet ezzel kapcsolatban keresnék megoldást.
Egyáltalán megoldható e a dolog ezen PIC-el és, ha igen, hogyan?
Ha esetleg valaki már készített volna ilyet és megosztaná velem (ha nem ingyen az sem gond) annak a terveket, nyákot és programot annak megköszönném.
Tehát nem Atmega16 16PI-vel szeretném hanem kimondottan PIC-el még jobb esetben meg PIC18F452 felhasználásával.
Előre is köszönöm a segítséget.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2014
(#) bbalazs_ válasza don_peter hozzászólására (») Feb 27, 2014 /

De miert egy olyan PIC-el, amin nincs USB modul?
Joystick-kent akarod felismertetni? tehat az eszkozkezeloben jatekvezerlokent jelenjen meg?
Ha jol emlexem, az 32 gombot tud max.
En csinaltam mar PIC-es joyt, meg kristaly sem kellett hozza, mert uj, K-s PIC-el dolgoztam.
(#) vilmosd válasza don_peter hozzászólására (») Feb 27, 2014 /

A 18F452 talan nem a legjobb megoldas, viszont a 18F2550, 18F4550 kimondottan USBs PIC ez elegge leegyszerusiti a dolgot. Ezek 28 es 40 labas PIC-ek DIP tokban is kaphatoak pl a Chipcadnal 1000Ft +Ifa aron. A neten koszalva eleg sok ilyen projekt talalhato forraskoddal egyutt.
(#) don_peter válasza bbalazs_ hozzászólására (») Feb 27, 2014 /

Igen, Joystick-ként szeretném, ha felismerné a PC.
Nem ragaszkodom az említett PIC18F452 chip-hez, de ebből van itthon egy rakattal.
Ha ezzel nem lehet megoldani jó más PIC is a lényeg, hogy a PICKIT2-es programozómmal tudjam írni.
Van esetleg leírásod vagy esetleg megvannak még a tervek, fájlok?
Köszi.
(#) don_peter válasza vilmosd hozzászólására (») Feb 27, 2014 /

Értem, ezt nem tudtam.
Keresgéltem megoldásokat leírásokat a megvalósításhoz, de én nem leltem.
Esetleg van kész leírás (jobb esetben magyar) mely kipróbált és megépíthető illetve beszerezhető még a hozzávaló alkatrész?
(#) Hp41C válasza don_peter hozzászólására (») Feb 27, 2014 /

Egy 16F1459 -be is belefér, az csak nettó 410 Ft (SOIC) / 460 Ft (DIP). 2 táp 1 MCLR + 3 USB + 12 input (4 irány + 8 gomb) láb teszi ki a 20 lábat. Kell bele egy USB HID Joystick program. A PICkit2 klón topikban találsz hozzá eszközleírót, amivel a PICkit2 tudja programozni. Figyelem a RA0 és RA1 lábakon csak 3.6V lehet a maximális feszültség. Programozható 5V -tal is, de a RC0 és RC1 lábakon.
(#) bbalazs_ válasza don_peter hozzászólására (») Feb 27, 2014 /

Persze, megvan minden, FSX-hez hasznalom is minden nap. Bar nalam a gombok nem fontosak annyira. De a PC oldalt ra fogod tudni beszelni arra, hogy a gombokat joy iranyoknak ismerje fel?
Persze a PIC-ben is beallithato, hogy teljes analog kiteresnek vegyen egy gombnyomast, csak eppen nem erdemes.

Elkuldom neked, ha akarod, de tiszta assemblyben irtam mindent, az USB-s reszt is. Erteni fogod? A kommenteles nem volt erossegem.

Bar hogy a K-s PIC-et fel tudja-e programozni, azt nem tudom, mert en sajat programozo hardvert es szoftvert csinaltam hozza.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2014
(#) vilmosd válasza don_peter hozzászólására (») Feb 27, 2014 /

(#) don_peter válasza bbalazs_ hozzászólására (») Feb 27, 2014 /

Pfffuu az nem lesz egyszerű.
Egyedül vagyok rá mint az ujjam és még messze vagyok ahhoz, hogy megértsek egy teljes komplex programot.

Mennyünk sorba szerintem, ha ti is úgy gondoljátok, hogy nekem is tiszta legyen:
Milyen PIC-et használjak. (PICKIT2 programozom van ezt is figyelembe kell venni)
PIC18F4550 és PIC18F2550 lesz az én barátom?
Legyen nagyobb és okosabb mert később másra is szeretném alkalmazni.
(#) don_peter válasza vilmosd hozzászólására (») Feb 27, 2014 /

Köszönöm ez jó lesz majd tanulmányozni...
(#) Repvez válasza don_peter hozzászólására (») Feb 27, 2014 /

Hát igaz ez ATMEga chipes,de mindent tud amit szeretnél sőt még annál is többet.DE vannak kész megoldások is rá.
Mjoy16 név alatt a menüben mindent megtalálsz a terveken keresztül a firmwareig.
ebben a forumban foglalkoznak egy kicsit a továbbgondolásával is, hogy a bövitőrészt egy nyákra szerelnék és igy 128 gombot lehessen használni a 8 potméteren kivül.

DE vehetsz 5k ért készen is ilyen panelt: Leobodnar

DE hamár igy szóbakerült az USB-s joystik. Én is azon munkálkodok, nekem már van egy kész panelem és csak annyi kellene , hogy a 2 részegységet egy panelra tudja összekötni ehhez kéne segitség ha tudtok .Mert nem vagyok elektronikában járatos a NYák tervezésben és kivbitelezésben meg főleg.

leirás készitettem egy kis leirást, hogy miről lenne szó.Remélem érthető és tud is valaki benne segiteni.
(#) don_peter válasza Repvez hozzászólására (») Feb 27, 2014 /

ATMEga nálam kilőve.
Találtam én is leírásokat, de én PIC-re vagyok berendezkedve és mivel ebben kezdtem el forogni maradnék ennél.
(#) Repvez válasza don_peter hozzászólására (») Feb 28, 2014 /

Mindenesetre, ha valaki olcsón akar egyet csinálni annak jó alternativa lehet.

Egyébként valaki tudna a leirásomra valami segitséget vagy tanácsot addni nekem ? Márcsak ez hiányzik ahhoz, hogy használhassam .Egy gyakorlott szakinak lehet nem nagy feladat,de nekem megoldhatatlan.
(#) don_peter válasza Repvez hozzászólására (») Márc 1, 2014 /

Igen, de ez a PIC-ezés sem egyszerű nem még belevágni egy teljesen ismeretlenbe.
Na nem mind, ha a PIC-et nagyon jól ismerném de még is csak foglalkoztam már kicsit vele.
(#) Hp41C válasza Repvez hozzászólására (») Márc 1, 2014 /

(#) Repvez válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 1, 2014 /

Ha a leirást elolvastad akkor láthatod, hogy nekem már van vezérlő panelem, nekem csak egy olyan NYákra lenne szügségem ami a vezetékeket összerendezsi megfelelő sorrendbe.
Csak csatlakozók kellenek rá semmi aktiv elem.
(#) NyariG hozzászólása Máj 4, 2014 /

Abban tudna segíteni valaki hogy a mcHID.dll-böl van 64bites verzió? vagy a visual studio 2005 öst hogy tudom 32 bitse működésre bírni?
(#) Saggitarius válasza NyariG hozzászólására (») Máj 4, 2014 1 /

Ez esetleg segit? Bővebben: Link
(#) NyariG válasza Saggitarius hozzászólására (») Máj 4, 2014 /

segített valamit köszi
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2014
(#) Buda hozzászólása Aug 3, 2014 /

Szevasztok!
18F4550-et szeretnék PC-vel összekötni USB-n keresztül. Az a kérdés nem hagy nyugoni, hogy összeköthetem-e nyugodt szívvel őket, ha a pic panelt külső tápról működtetem? (ha jól tudom a USB GND-jét mindenképp össze kell kötni a PIC tápjának földjével hogy működjön egyáltalán a kapcsolat) Csak azért izgulok mert egy léptető motorokat is vezérlő rendszerről lenne szó. A készülék betápjáról (12V) megy az energia a léptetőmotorokhoz direktben. Ugyaneről a betápról van levéve a logikai tápfesz is, és ezzel a rendszerrel kommunikálna a PC, USB-n keresztül, Ha néha rádugom. Láttam megoldásokat ahol nem addódnak e miatt, illetve olyat is ahol mondjuk egy diódával védik a visszáram ellen... de elég ez? Vagy felesleges mert teljesen veszélytelen? Vagy ez sem elég? Előre is kösz minden segítséget!
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem