Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PICKit2 klón építése
Lapozás: OK   5 / 211
(#) watt válasza szilva hozzászólására (») Jan 24, 2008 /

Köszi a méréseket, kb erre számítottam!

Közben keresgéltem(az egy helyről való beszerzés miatt), és ezt találtam induktivitásnak.
COIL 220.00UH/2
Az értékén ne lepődj meg, nekem most ilyennel ketyeg egész nap(csak kisebb áramterhelhetőségű példánnyal, akkora mint egy 0,25W-os ellenállás, csak dundibb) és jól terhelhető 80mA felvett áramig(120mA-től már meleg lesz! ).

Esetleg kipróbálnál egy 220-ast a tieidből? Változik-e valami az áramokban?

Javasolnám, hogy cseréld ki a Vpp LED előtti ellenállásokat 2k2-re és a többi előttieket 1K-ra. Szerintem itt nem az a lényeg, hogy milyen fényesen világítanak! Sok áramot lehet spórolni velük!

Nekem egyre jobban tetszik ez a közös fejlesztés! Ha felteszem az oldalamra a dolgokat, mindenképpen ott lesz a neved! :worship:

Jók ezek az induktivitások, nekem is van pár hasonló.

Ide azért nem használnám, mert kicsit nagyok, és az áramuk is több mint kell. Ha az SMD kivitelt nézem, akkor fontos lenne a méret. Az előbb belinkelt példány 4x10mm-es, ami egész jó lesz a furatos és az SMD-s nyákra is.

Közben összeírtam az alkatrészeket(furatos panelhez) és képzeld, PIC-el együtt 1663Ft bruttó! Ebben nincs benne a nyák, de minden más igen(csatik, ledek, stb, minden).
(#) szilva válasza watt hozzászólására (») Jan 24, 2008 /

Van furatosban is kisebb, kisebb DC terhelhetőséggel. Én is szemeztem a fekvő kivitellel, a végén azért vettem ezt a direkt túlméretezettet, mert ezekkel más kapcsolóüzemű átalakítókat is akarok majd méregetni (pl. LED tápláláshoz konstans áramú meghajtó 34063-mal).

Tulajdonképpen kellene egy sort számolni, a PWM 150kHz-cel megy, 100%-epszilon kitöltési tényezőre ki kellene számolni a különböző induktivitásokon kialakuló elméleti maximum áramokat.

Ha jól emlékszem, én valamelyik nap azt számoltam, hogy a gyári 680uH-n 50% kitöltésnél 25mA körüli csúcsáram alakul ki. Én pont azért választottam a nagyobb induktivitást, mert azon a csúcsáram kisebb ugyanannál a zárási időnél.

Amin kicsit meglepődtem, az a nyugalmi 38mA áramfelvétel, de semmi hibát nem látok, ezt a PIC-nek kell megennie (jó, -4.5mA a power LED miatt). Nálad is ilyesmi a nyugalmi áram?

220uH-vel

nyugalmi áramfelvétel: 38mA (1 LED)
Vdd_tgt bekapcsolása után: 42.5mA (2 LED)
Vdd_tgt és Vpp bekapcsolása után:
- Vpp-n a terhelés csak a gyári osztó, Vpp=10.5V: 50.5mA (2 LED)
- Vpp-n gyári osztó plusz 1k5 (6.8mA), Vpp=10.24V:76mA (2 LED)
- Vpp-n gyári osztó plusz 680omh (13.6mA), Vpp=9.3V: 101mA (2 LED)

Kicsit feljebb ment az áramfelvétel, de annyira nem lényegesen.

Megtisztelsz, ha megemlítesz, nekem is öröm, hogy ilyen jól tudunk így a távolból is együttműködni.

Idézet:
„avasolnám, hogy cseréld ki a Vpp LED előtti ellenállásokat 2k2-re és a többi előttieket 1K-ra. Szerintem itt nem az a lényeg, hogy milyen fényesen világítanak! Sok áramot lehet spórolni velük!”

Az összes LED az eredetinek megfelelő helyekre van kötve, azaz a PIC vezérli őket, így közvetlenül a Vpp-re nincs is visszajelzés (ezen lehet, hogy változtatok majd). Minden LED előtt 680 ohm van, így mindegyiken nagyjából 4.5mA folyik, ha világít. Sajnos nem kaptam kifejezetten kis áramú, diffúz tokos LED-eket, pedig olyat akartam (a víztiszta, pontszerűen világítót nem annyira szeretem), de a 4.5mA-ről elég jól láthatóan világítanak (a megépített ICD2-ben a LED-ek 10mA körül kapnak, és van belőlük 6db!).

Közben beépítettem a nyomógombot is. Trudnai mondta a múltkor, hogy a "write on pickit button"-t használja, ami egy elég jó szolgáltatás, ráadásul a bootloader kényszerített elindítását is ezzel lehet kiváltani, ha megsérülne a firmware.

Igazi nyugalmi áramot most nem tudok mérni, mert még szanaszét van az egész. Most nem is műkszik funkcionálisan, mert azt a részt már szétkaptam. Ha valamennyire összeáll az egész, akkor megnézem az üresjáratit!

Idézet:
„Én is szemeztem a fekvő kivitellel, a végén azért vettem ezt a direkt túlméretezettet, mert ezekkel más kapcsolóüzemű átalakítókat is akarok majd méregetni”

Én meg kizárólag azért választottam ezt, mert az SMD panelen is ezt szeretném használni, és épp elég ide. Ha belegondolsz, hogy csak egy szerencsétlen induktivitás kiválasztásánál mennyi szempont merül fel, fel sem tűnik mennyi mindenre kell figyelni egy teljes áramkörnél! Sokszor nem értem a kezdők mit nem értenek! Elnézőbbnek kell lennünk, azt hiszem!

Idézet:
„Tulajdonképpen kellene egy sort számolni, a PWM 150kHz-cel megy, 100%-epszilon kitöltési tényezőre ki kellene számolni a különböző induktivitásokon kialakuló elméleti maximum áramokat.”
Bevallom én nem vagyok az a nagy számolgatós. Nagy vonalakban érzéssel választok alkatrészeket, beforrasztom és mérek.
Ha számolnál, akkor az érdekelne!

A fura ebben, hogy ha feltételeznénk, hogy nagyobb csúcsok keletkeznek a 220-asoknál, akkor azt mérni kéne tudni. Én kipróbáltam néhány tekercset, még 100uH-is, nem nagyon látni, hogy az áram változna(terhelés 11mA továbbra is, és a felvett áram 120mA.) Van egy 2,2mH tekercsem is, azzal ugyanez. Hogy őszinte legyek nemigazán értem, csak elfogadom, hogy szinte tök mindegy milyen tekercset teszek rá, ekkora terhelés esetén.
A Vpp-t pedig a valóságban nem terheljük még 5mA-el sem, amennyiben a LED-et takarékra állítjuk!
Így a max felvett áramot(ami a PWM pump-ot érinti) le lehet vinni 40mA-re, vagy alá.

szerk:
Most olvasom, hogy még is feljebb ment az az áramfelvétel! Tehát akkor a jelenség beigazolódik, szerencsére nem jelentős a dolog, használható.

Én 1k-val szoktam bekötni a LED-eket, éppen elég az ereje.

Azt a kapcsolót szerintem is érdemes lesz betenni, akkor én is berajzolom. Kösz a jelzést!

Az ICD2- nél is kicserélném az összes ellenállást! Mi a frásznak akkora áramot elpazarolni az USB-ről? A gyári dolgok részleteiben azért találni meggondolatlan megoldásokat.

Hát ez az ICD2 ugye szintén egy klón. A Karácsony előtt szerveződött építési hullámból került hozzám végül egy kit, alkatrészekkel, panellal.

Azokhoz a LED-ekhez, amik a kitben voltak, kellett az a 10mA. Az élesztés során az áramfelvétel leszorításának egyik lépése az volt, hogy kicseréltem 3 LED-et kisáramúra és megnöveltem a soros ellenállásokat. Mivel az egyik a lapcsolt Vpp-n van, így az átalakító előtt ezzel a húzással jelentős áramcsökkenést értem el. A 34063 hangolása és a felesleges áramfelvételek csökkentése után odáig sikerült eljutnom, hogy a 240mA körüli áramfelvételből lett 80mA. Az USB-s táplálásnál ez nagyon nem mindegy.

Igaz, időközben kiderült, hogy az USB kábel ellenállása sz.vatott annyira, és ha egy jó kábellel élesztem, akkor fel sem figyelek az áramkör 200mA feletti áramfelvételére. így legalább végignéztem mindent benne, kicsit jobban megismertem

Idézet:
„odáig sikerült eljutnom, hogy a 240mA körüli áramfelvételből lett 80mA.”

Ez szép eredmény! Egyetértek, valóban nem mindegy!

Idézet:
„Hát ez az ICD2 ugye szintén egy klón.”

Upsz! Tényleg! Remélem nem sértettem meg potyot!

De amint az látszik, érdemes spórolni!

A rajz úgy néz ki kész, tervezem a panelt, aztán jövő héten kész kell legyen! Azt hiszem én SMD-t építek először, a másik kivitelt csak megrajzolom.

Arra gondoltam, hogy az 5V-os példányt két féle kivitelben is meg lehetne tervezni, az egyik a te FET-es verziód lenne. Úgy is megtervezed a panelt, gondolom nem lesz titkos a huzalozás!

Még ezen a Vdd detektáláson vagyok kicsit elakadva, jó lenne egy 3,3V-os példányt beszerezni, ami egyébként tervben van, és kipróbálni mennyire sivalkodik ha 5V-ot mér. Arra gondoltam, a Vdd_back-re kéne kötni az érzékelőt, csak azzal meg az a baj, hogy idő, mire feléled. Aztán arra gondoltam még, hogy eleve 3V körülire osztani a Vdd-t a detektornál. De lehet, hogy akkor meg ezért nyekereg, hogy nincs meg az 5V. Ezen még dolgozni kell azt hiszem!

Idézet:
„az 5V-os példányt két féle kivitelben is meg lehetne tervezni, az egyik a te FET-es verziód lenne”

Ha nem siklottál el felette, lentebb írtam Vdd_tgt (a célpanel felé a kimeneti Vdd) mérési eredményeket is. Tulajdonképpen azt láttam, amire számítani is lehetett: ez a FET kb. 5 ohm ellenállást képvisel 100mA körüli áramnál (ezt éppen tekinthetjük határesetnek, de inkább a nem megfelelő kategória); de ami a nagyobb baj, hogy a schottky-n is 0.6V esett, és a kettő együtt már elfogadhatatlan.

Ma vettem próbára egy IRF9Z34 típusú FET-et (ágyúval verébre, 19A-es, TO220-as tokban lakik), meg fogom mérni ezzel is a Vdd_tgt kapcsolását, és valószínűleg a kimeneti diódától is meg fogok szabadulni (esetleg megmérek egy 1N5819-et, hogy azon mennyi esik ilyen áramoknál). Ha nem jobb a Te BC640-es mérésednél, akkor felesleges ide a FET-et erőltetni, mert a két kategória között én nem találtam normálisat furatszereltben.
(#) watt válasza szilva hozzászólására (») Jan 25, 2008 /

Oké, várom az eredményeket.
A feszültség esés valóban elkerülte a figyelmemet, csak az áramokra koncentráltam. Egyébként megjósolom, hogy a nagy FET-el tökéletes lesz, csak azért a TO220-as tok elég furán fog kinézni a panelen. Ha az adatlapon jól látom 1A körüli áramnál 5V-os gate fesznél 0,2V a feszültség esés. Ez tökéletes, csak kár, hogy nem lehet kapni normális 2A-es FET-et kis tokban, főleg ha az SMD kiváltóját keressük egyszerűen nincs ilyen.

Összelógattam az egész áramkört, és mértem áramokat, ahogy ígértem. Az áramot az USB megcsapolásával mértem egy analog műszerrel.

Üresjárati áram: 45mA
Vdd bekapcs: 70mA (ez a bázisáram miatt van)
Vdd+Vpp+Vpp LED 2k2: 118mA
Vdd+Vpp+Vpp LED 4K7 98mA
Vdd+Vpp és LED nélkül: 84mA

Végigmértem 220uH, 680uH és 1,5mH-vel, de nálam az értékek nem változtak.

Én 4k7-el fogom szerelni a Vpp LED-et. Igaz nem valami nagy fénnyel világít, de tökéletesen látszik.

Viszont volt egy kis baleset. Egy 2320 látta kárát. A Vpp-t detektáló ellenálás osztót véletlenül a kapcsolt Vpp-re kötöttem. Ez azt eredményezte, hogy a pumpált fesz 13,7V-lett, amit az égetéskor rákapcsolt egy pillanatig az áramkör a PIC-re.

Tanulság, hogy a helytelen értékű Vpp-vel nagyon könnyű tönkretenni a PIC-et!

Nekem egyébként ez az első amit tönkretettem!
(#) szilva válasza watt hozzászólására (») Jan 25, 2008 /

Köszi! Nálad mintha kicsit rosszabb hatásfokkal menne a Vpp pumpa, de nem lényeges az eltérés. Igazából a nyugalmi ~40mA volt az, ami nekem kicsit feltűnt, de ezek szerint az a normális.

Idézet:
„A Vpp-t detektáló ellenálás osztót véletlenül a kapcsolt Vpp-re kötöttem. Ez azt eredményezte, hogy a pumpált fesz 13,7V-lett, amit az égetéskor rákapcsolt egy pillanatig az áramkör a PIC-re.”

Nekem van egy olyan érzésem, hogy az a Vpp a rákapcsolás pillanatában sokkal több is lehetett - már ha jól értem a szitut. Ugyanis a Vpp szabályozás a visszacsatoláson mér feszültség szerint hol be, hol pedig kikapcsolja a pumpát. Ha nem kapott visszacsatolást, akkor a Vpp bekapcsolásáig maximális gázon, folyamatosan mehetett és a kondenzátoron egész magas feszültségek is kialakulhattak. Vpp bekapcs után, amikor már lett visszacsatolása, akkor beállt a szabályozott állapot.

Szerk:

Én meg ma belenyúltam a firmware-be és beletettem a Vdd ellenőrzésbe, hogy ne csak a túl alacsony, hanem a túl magas Vdd-re is sikítson. Ha 18FJ családot kiválasztom a PICkit2 progiban, azonnal ordít, hogy Vdd error, és nem hagyja bekapcsolni a Vdd-t.

Ezzel a fw-be nyúlkálással rengeteg apróságot bele lehetne tenni még a tudásába, pl. azt is, hogy a Vpp bekapcsolását egy LED-del jelezze egy PIC lábon, ne a Vpp-re kelljen lógatni a LED-et.

És azt is próbáltad, hogy a módosított firmware-hez mit szól az MPLAB? Korábban írta potyo, hogy amikor Ő módosította a programot, akkor az MPLAB kényszerített frissítést hajtott végre.

A módosításaid hasznosak, ha a gyári panelt használod.

A klónhoz pont az kéne, hogy ne foglalkozzon a Vdd értékével, mivel feltételezzük, hogy a Vdd kifelé csak 5V lehet. A céláramkör feladata azt regulázni és vissza adni a Vdd_Back vonalon.

Ha nem erősködik az MPLAB, akkor én is belekotrok a programba! Sőt, akkor még olyasmit is lehetne tenni, hogy korrekt szintillesztést tervezni a kimenetre.
Ehhez csak egy vezérlő láb kell, ami az irányt meghatározza az égetés fázisaiban.

Egyébként én még gondolkodom egy leválasztott kimenetű verzióban is. Ez csak egy 4066-al bővítené ki a vonalakat. Lehet bele is teszem az első példányba is!
Nagyon sok macerától megmenti az embert egy szál IC.
Igaz ez megint bonyolítja az áramkört, viszont többet fog tudni így mint a gyári, teljes kompatibilitás mellet(leszámítva a Vdd állítást, ami szeritnem hibás koncepció. Az ICD2-ben el is vetették!).
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Jan 25, 2008 /

Idézet:
„leszámítva a Vdd állítást, ami szeritnem hibás koncepció. Az ICD2-ben el is vetették!”

Hát nemtudom, de szerintem inkább onnan kimaradt, és a Pickit2-be meg beletették, mert az jó...
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Jan 25, 2008 /

Egy indokot, mire?
(#) watt válasza watt hozzászólására (») Jan 25, 2008 /

Elkezdtem belerajzolni a leválasztást a tervbe, és egyből elakadtam. A sima égetőknél akkor engedélyezzük a kimeneteket, amikor a Vpp megvan.
A PICkit2-nél ez nem járható út, mert debuggoláskor a Vpp inaktív. Így csak akkor működne a dolog, ha a PGC és PGD vonalakat külön vezérelnénk. Ehhez már programot kell módosítani. Kérdés, hogy a 13V-al táplált 4066 két kapuját lehetne e 5V-al vezérelni, ha azokon a kapukon csak 5V a max fesz? Szerintetek?

Potyo, hogy volt ez a firmware dolog? Nem lehet kikerülni valahogy?
(#) watt hozzászólása Jan 25, 2008 /

Az MPLAB-al most próbáltam először a klónt.
Amikor bedetektálja az égetőt, azt a hibát írja ki, hogy nem megfelelő a Vdd. De meg se villantja a Vdd LED-et(ahogy a PICkit2 saját programja megteszi).
Ha fixen ráteszem az 5V-ot az érzékelőre, akkor nincs hiba.
Nálatok ez hogy megy?

A másik, hogy alig találni olyan PIC-et, amit támogatna! 7.6-osom van, valóban ilyen kevés PIC-et tud debuggolni?
(#) trudnai válasza watt hozzászólására (») Jan 25, 2008 /

En ugy emlekszem Szilva bekototte a feedbacket, de inkabb erre majd o adjon magyarazatot.

Ami az MPLAB 7.6-osat jelenti, ott meg valoban alig volt PIC tamogatas. Az MPLAB amugy is el van maradva a PicKit2 sajat progijahoz kepest, de egy kiserletet azert eljatszanek: MPLAB 8.01-bol a PicKit2 tamogatast attennem siman copy-val az alacsonyabb verzioju MPLAB-ba...

Szemely szerint nekem azert lenne ez jo ha igy mukodne, mert regeteg bajom van a 7.4x utani MPLAB verziokkal. Masok is panaszkodnak foleg a 8-asra, szoval jo lenne ha PicKit2 debug jol mukodne a regi MPLAB alatt - valakinek esetleg tapasztalat ezugyben?

Idézet:
„És azt is próbáltad, hogy a módosított firmware-hez mit szól az MPLAB? Korábban írta potyo, hogy amikor Ő módosította a programot, akkor az MPLAB kényszerített frissítést hajtott végre.”

Most próbáltam meg. Tényleg leküldte a szerinte jó fw-t. Pedig azt mondta, hogy frissebb a benne lévő, mint amiről ő tud. A frissebbet miért nem lehet benne hagyni?

Egyébként az új firmware-ben a DOTVERSION-t megváltoztattam, így 2.10.01 lett a PICkit2 kezelőprogi szerint is, de az MPLAB 5.0.0-nak mondta, és ehelyett nyomta bele a 2.10.0-t. Nem teljesen normális... Na, ezen még sportolunk akkor egy kicsit

Igen, nálam a Vdd feedback a 4k7-en keresztül be van kötve.

PICkit2-t programozóként vagy debuggerként kiválasztva (nincs rajta board, azért panaszkodik):

Initializing PICkit 2 version 0.0.3.10
Found PICkit 2 - Operating System Version 2.10.0
PICkit 2 Unit ID = 5V only!
Target power not detected - Powering from PICkit 2
PKWarn0003: Unexpected device ID: Please verify that a PIC18F2321 is correctly installed in the application. (Expected ID = 0x2120, ID Read = 0x0)
PICkit 2 Ready

Köszi a választ! Azt próbáld ki légyszíves, hogy ha nem változtatod meg a verziót, akkor is ézsreveszi?

A másik, hogy amit beéget, azt honnan szedi? Nem lehetne azt felülíratni a módosítottal? Vagy akkor szívóágra kapcsolnánk(állandóan égetné a szerinte jót!?)?

Nem tudom, szerintem nem érdemes ennyire megbonyolítani. Legalábbis előttem az a cél lebeg, hogy a lehető legegyszerűbb, könnyen utánépíthető, és a lehetőségekhez képest biztonságos eszköz váljék a klónból.

Még a is megfordult a fejemben, hogy a sima 5V-os verziót kellene megcsinálni, és egy 3.3V-os "előtétpanelt" elkészíteni, amin rajta van a regulátor és a jelvonalak limitálása. Aki nem akar 3V-os cuccokkal foglalkozni (kezdők szinte mindig a 16F84-gyel, jobb esetben a 16F628-cal jelennek meg a kérdéseikkel), az egyszerűen meg sem építi a toldalékot. A múltkor nézelődtem a neten, és úgy emlékszem, valamelyik LPT-s programozót ugyanilyen toldalékos módszerrel tették 3.3V-os eszközökkel kompatibilissé.

Vdd TGT FB-re gondolsz(RA1)?

Hogy érted, hogy be van kötve? Hová?
A rajzon az a kapcsolt Vdd-n van. Ha a külső áramkörnek él a Vdd-je, akkor van azon 5V(gyári áramkör esetén is).

Hát először meg kellene találni, hogy honnan vette azt, hogy az én 2.10.1-es verziójú fw-m szerinte 5.0.0. Aztán majd meg lehet próbálni, hogy kicseréli az ember a hex filet az "MPLAB IDE\PICkit 2" könyvtárában, nálam ott a 2.02.00 és a 2.10.00 verziójú fw-k vannak most. De amíg rosszul látja a verziót az MPLAB, addig szerintem nem kellene továbblépni.

Ja, csak a tisztánlátás végett: nálam MPLAB 7.62 van feltelepítve.

Ezt a toldalékos megoldást megszívlelem. A leválasztást is hozzá lehet akkor így csatolni, ha kell. Persze, ha egyáltalán meg lehet oldani, azaz az MPLAB-ot be lehet csapni a firmware módosítása után(mivel csak FW módosítással lehet megoldani a leválasztást.).

Viszont az gondot okozhat, hogy a csatlakoztatáshoz fenn kell tartani csatlakozó helyeket, ami szélesíti a panelt. De majd alakul...

Igen arra, a kimeneti pontról van visszavezetve, mint az eredetiben. Csak itt ugye nem lehet szabályozni, elméletileg mindig 5V, ha bekapcsolom a kimenő Vdd-t.
(#) trudnai válasza szilva hozzászólására (») Jan 25, 2008 /

Ez a verzio felismeresi problema ossze kotheto a DOTVERSION ertek allitgatasaval?
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Jan 25, 2008 /

Idézet:
„Potyo, hogy volt ez a firmware dolog? Nem lehet kikerülni valahogy?”

Úgy volt, hogy a kész hex fájlban átírtam az usb descriptor táblában egy értéket, ami azt tartalmazza, hogy mekkora áramot kérjen felcsatlakozáskor a vezérlőtől. Na ez addig rendben is volt, amíg az icd2 nem került kapcsolatba az mplab-al. Amikor viszont az mplab-ban connect-et nyomtam, akkor leellenőrizte a firmware-t, és visszaírta a sajátját, és ismét csak 100mA áramot kért. Ekkor kiolvastam a hex fájlt, ugyanaz volt, mint ami eredetileg is bele volt írva, tehát visszaírta a descriptort (gondolom az egész firmwaret). Valószínűleg át lehetne verni, mert ott van két fájl az mplab könyvtárában, ICD2_BOOT és ICD2_OS nevekkel, csak az a baj, hogy ezek .bin kiterjesztéssel rendelkeznek, és nem tudom, mit kellene bennük átírni, hogy az mplab amikor összehasonlítja az icd2-ben levő firmware-el, akkor ne találjon eltérést.
(#) szilva válasza trudnai hozzászólására (») Jan 25, 2008 /

Nem tudom, mert a saját fw-m még nappal a munkahelyen készült, most itthon előbb olyan állapotba kell hozni a környezetet, hogy egyáltalán tudjak új fw-t fordítani
Következő: »»   5 / 211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem