Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1315 / 1679
(#) Attila86 válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 8, 2015 /
 
Igen, ez az a pdf. Ami ebben van mintaprogram az működik, én is ebből indultam ki.
(#) morzsa15 válasza Trivium93 hozzászólására (») Aug 8, 2015 /
 
Szuper lett a tiéd is.
(#) Attila86 hozzászólása Aug 9, 2015 / 13
 
Van az Ebay-ről egy szuperjó kis IPS TFT érintőkijelzőm. Gyönyörű képe van! 3,5 colos és 480*320 pixeles. Készítettem hozzá egy panelt ami pont ugyan akkora mint a kijelző. Van rajta egy dsPIC, egy SD-kártya foglalat, egy RFM12 868MHz-es adóvevő modul antennával, LED-ek meg egy kis piezo hangszóró és egy nyomógomb. A későbbi kiegészítések miatt pedig egy ethernet csati, rajta a tápfesszel és a PIC 6db kivezetésével (mind PPS). Az elektronikának van egy saját LiPo akkumulátora ami a kijelző nyákja és az én panelom közé pont befér. Erről tud menni a PIC akkumulátoros üzemben. Van egy micro USB csati is a panelon amit ha csatlakoztatunk akkor olyankor arról jár az áramkör és ilyenkor tölti egy elektronika az akksit. A PIC az akkumulátor töltöttségét méri is, illetve tudja hogyha feltöltődött és azt is hogy az adapter csatlakoztatva van-e vagy sem. Az SD-kártya card detect és write protect kapcsolóit is figyeli. A PIC-nek van egy kvarcja is hogy pontos időzítéseket lehessen megvalósítani és mivel elvileg az akksinak hála a PIC sosem kapcsol ki, valós idejű órát is lehet nyugodtan csinálni, csak felprogramozás után kell beállítani az időt. Az RFM12 és a touchpad ugyan arról az SPI-ról mennek de az SD-kártya egy másikról, hogy lehessen SD-kártya írás/olvasás közben is beszélgetni az RF modullal. No meg azért is mert az SD-kártya kegyetlenül gyors és így nem kell az SPI sebességet váltogatni.

Alapvetően nincs konkrét célja egyenlőre az áramkörnek, amolyan univerzális fejlesztőpanel-szerűségnek gondoltam. Azért ezekkel a hardverekkel (TFT, touchpad, SD, RF, akksi) igen sok célra felhasználható lesz majd. És ehhez a PIC is (dsPIC33EP512GP806) partner mert egy szörnyeteg. 512kB memória, 70MIPS, DMA stb. Egyetlen lába maradt csak szabadon.
Ha minden jól megy akkor egyedi, saját dobozt is fogok hozzá gyártatni amibe pont belefér és minden nyílása pont ott és úgy lesz ahogyan a csatik a panelon.
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2015
(#) zenetom válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 9, 2015 /
 
Nagyon patent lett, le a kalappal!
(#) don_peter válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 9, 2015 /
 
Ezzel csak egy a baj..
Hogy már túl jó..
Grat.
(#) Zoli_bácsi válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 9, 2015 /
 
Én mindig csodálattal nézem a munkáidat, Attila.
(#) killbill válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 9, 2015 / 2
 
Király az oroszlán! Hasonló készülék 32 bites processzorral (LPC1788) 320x240 TFT, de nem tapizós, Ethernet, RFM22B. Mozifilmes digitális kamerának (ARRI Alexa, RED Dragon) távirányítója. Sajnos a képek elég gyalázatos minőségűek... Van itt róla egy videó is. Bár ez elég régi, azóta sokat fejlődött a software-e.
(#) Szammer válasza killbill hozzászólására (») Aug 9, 2015 1 / 1
 
Szia!
Hát mit mondjak: Ez már erősen nem hobbi kategória, a NYÁK is ipari, vagy ha te csináltad, akkor gratula, nagyon profi, minden tiszteletem e tiéd. Ha így folytatjuk, elérjük a "sárga" oldal "hobbista" meghatározásának azt a szintjét (pofi vagy amatőr) ami itt nem biztos hogy kellene (tudom, hogy ez nem az én dolgom, ezért elnézést kérek a moderátoroktól). További sikereket a munkáidhoz.
Üdv:
Zsolt
(#) killbill válasza Szammer hozzászólására (») Aug 9, 2015 / 1
 
Valóban nem hobbi kategória, de ha jól belegondolsz, nem a nyák előállítás módjától függ, hogy valami profi vagy hobbi, hanem sokkal inkább a tervezéstől. Ha innen nézed, akkor Attila86 munkája sem hobbi cucc. Attila86 tárgyfotói közel profik, az enyémek amatőrök. Akkor most ki profi, ki amatőr? De miért baj, ha valaki nem csak hobbiból foglalkozik elektronikával?
(#) Szammer válasza killbill hozzászólására (») Aug 9, 2015 /
 
Nem akartalak megbántani, én sem hobbiból foglalkozom az elektronikával, csak leírtam amit gondoltam. A tervezésről írt megállapítás meg teljesen jogos. Nem akarok személyeskedni, természetesen "Attila86" is "profit" alkotott (bocsánat érte, hogy nem jegyeztem meg). Én csak azt gondolom, hogy az ilyen "profi" megoldások sok kezdő lelkesedését kicsit lehűtik (vagy inspirálják?). Legyen az utóbbi, de ahhoz hogy valaki hasonlót csináljon mint te, sok-sok tapasztalat és nyák tervezési előzmény kell. Még egyszer elnézést, ha megbántottalak.
(#) Hooligan01 válasza Szammer hozzászólására (») Aug 9, 2015 / 1
 
Szerintem egy kezdőt igen is inspirál egy profi munkája!
És talán pont a jó irányt mutatja meg neki, hogy gondos tervezéssel, átgondolt kivitelezéssel ő is nagyon "profi" dolgokat tud alkotni.
Az pedig hogy mi hobbi, és mi "profi", egyedül az alkotó szemszögéből fontos...
Szerintem
(#) killbill válasza Szammer hozzászólására (») Aug 9, 2015 / 1
 
Dehogy bántottál meg, szó nincs ilyesmiről. És így értem is a mondandód lényegét. Valóban lehet inspiráló is és éppen az ellenkezője is egy ilyen munka látványa. Én magamtól tanultam ezt az egészet, ha úgy vesszük én is csak hobbista vagyok. Több, mint harminc éve tanulom a szakmát. Pontosan 30 éve (1985 augusztusban) építettem az első z80-as számítógépemet 16 éves gyerkként. De nem a panelt, hanem a kapcsolást. Ez a teljesítmény akkoriban profi hobbistának minősült Aztán belejöttem, és ebből élek már vagy 26 éve, innen nézve "profi" vagyok. Persze nem a 26 évtől, hanem az asztalra letett munkáktól. Én szeretem és tisztelem ezt a szakmát. Engem inspirálnak mások eredményei.
(#) csatti2 hozzászólása Aug 9, 2015 / 6
 
Na én is beszállok. Ugyan a szoftver még messze nincs kész, de maga a hardver úgy tűnik jól működik.
Ez egy ATXMEGA128A1U-n alapuló, különböző internetes funkciókkal felvértezett óra lesz (audio kimenettel, ami mellesleg galambriasztóként is funkcionál majd különböző ragadozómadarak hangjával szórakoztatja majd őket). A kezelőpanel még nincs kész (azt majd később találom ki, jelenleg nyomógombokat és fény / mozgás érzékelést tervezek, de van még elég interfész kapcsolat komolyabb dolgokra is).
A panel tartalmaz 512kB külső SRAM-ot, 16MByte flash-t, SD kártya csatlakozást (TFT-be építve), USB kapcsolatot, interfészt a TFT panelhez, interfészt az ESP wifi modulhoz, illetve csatlakozási pontokat a segédkártyákhoz. Az audio kártya szintén kész van és működik, az egyik relé a belső hangszóró és a külső közti kapcsolást látja el, a másik pedig az erősítések között kapcsol (nem volt itthon DPDT relém).
A forrasztás olyan lett, amilyen. Még sosem forrasztottam 100 lábú IC-t. A következő majd jobb lesz.
(#) zsolt58 hozzászólása Aug 10, 2015 /
 
Végre én is írhatok ebbe a fórumba!!
Itt a HE-n találtam egy cikket amihez azonnal hozzá is kezdtem!
Egy digitális óra lett a célpont!
Rakok pár képet videót később teszek! most töltődik fel!
Sokan segítettek a fórumban ezen úton is megszeretném köszöni még egyszer!
És zolek-nak még egyszer köszönöm a nyákterv áttervezését!
Egy kérdés :
Így zölden szép vagy pirosan szebb?
Üdv!
(#) pjg válasza killbill hozzászólására (») Aug 10, 2015 / 1
 
Ha mindenki ilyen képet tenne fel....
(#) zsolt58 válasza zsolt58 hozzászólására (») Aug 10, 2015 /
 
Nem birok képet feltölteni!
Azt írja ki hogy hiba a feltöltéskor!
(#) Kovidivi válasza zsolt58 hozzászólására (») Aug 10, 2015 / 1
 
Méretezd át, hogy 2MB-nál kisebb legyen a kép.
(#) BarnaPili válasza zsolt58 hozzászólására (») Aug 10, 2015 / 1
 
Mekkorák azok a képek? Lehet,hogy túl nagyok,emiatt nem megy.
(#) zsolt58 válasza BarnaPili hozzászólására (») Aug 10, 2015 / 1
 
Akkor a várva várt képek!
(#) Buvarruha válasza zsolt58 hozzászólására (») Aug 10, 2015 /
 
Ha már megköszönted a nyákterv áttervezését, mutathatnál képet a túloldalról is, szemből pedig felesleges ennyi fénykép. Próbáld megtalálni azt a távolságot, ahonnan még éles lesz a kép, de nem is túl távoli és javasolt a masinát valami fix helyre letámasztani, az is sokat segít a képek élességén.
(#) killbill válasza pjg hozzászólására (») Aug 11, 2015 / 2
 
Nem tudom. Ezt a ketyeret is en csinaltam (terveztem), de egy fotos fenykepezte...

xx.jpg
    
(#) trickentrack hozzászólása Aug 11, 2015 /
 
Üdv!

Van pár használatlan, de működő pc tápom.
Kellett már valami "normális" táp kipróbálni,tesztelni a kész cuccokat az elemeken és az aksitöltőkön kívül.
Ezért nekiálltam reggel és délutánra lett valami belőle.
Hagytam egy 12v-os és két 5v-os kivezetést. (+ hagytam egy sata csatlakozót hátha kell valamire)
Azért lett két 5V-os mert az egyikre kötöttem egy ledet (120R ellenálással) hogy lássam ha üzemel a táp.
Neten gyors rákerestem melyik két vezetéket kell összeforrasztani ezt meg is tettem, majd a többi felesleges kábelt tőben levágtam.
Mivel a tápon nem volt kapcsoló ezért kerestem egy bontottat és nekiálltam kifaragni, de mivel fúrón kívül semmilyen eszközöm nem volt elég sok idő el ment a reszelgetéssel.
De minden meg lett összeszereltem és működik.
Még a kimenetekre kell valami csatlakozót kitalálnom mert így elég ronda, krokodil csipeszekre gondoltam de az se a legszebb.(Ötleteket szívesen fogadok.)

* A külső' képek törölve!
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2015
(#) Zoli_bácsi válasza trickentrack hozzászólására (») Aug 11, 2015 /
 
Na ne...

Sajnos azt kell hogy mondjam, az igényesség nem jellemzi ezt a tápot.

Ez nagyon ronda, kedves fórumtárs. Ronda, és szakszerűtlen. Azok a vezetékek így nem jöhetnek ki, még ideiglenesen sem, meg ebben a formában nagyon sérülékeny. (tömszelence, vagy csavaros mikrofon aljzat.) Továbbá nem kellett volna levágni a többi 5 és 12V-os vezetékeket, hanem párhuzamosan kötve egy vastagabb vezetéken kivezetni. Így ki lehetett volna használni a nagyobb áram adta lehetőséget. No és persze nem tőből levágni, hanem kiforrasztani.

Kissé erős a hozzászólásom tudom, de szerintem a kritika mindig építő jellegű.
(#) zenetom válasza killbill hozzászólására (») Aug 11, 2015 /
 
Na, ez már művészet.
RFM22 van rajta? Illetve középen valami FPGA?
Jobb oldalt a táprésznél, a stabIC(?) és kondi között az a sok átkötés mi célt szolgál? Esetleg a nagy áramok miatt van?
(#) kiborg válasza zenetom hozzászólására (») Aug 11, 2015 /
 
A sok átkötés a két oldal között a hővezetést szolgálja szerintem.
A fémnek jobb a hővezetése,ezért furatgalván. Feltételezem,hogy a NYÁK másik oldalán is van egy nagyobb felület ami "hűtőborda"-ként funkcionál.
(#) killbill válasza zenetom hozzászólására (») Aug 11, 2015 /
 
Igen, RFM22B. Az a TQFP IC egy LPC1754 mikrokontroller (ARM Cortex-M3). A stabilizátornál a sok VIA megszokás a tápok vezetésében. Nem túl nagy áram folyik ott (max. 100mA), nem indokolt ez a sok furat. A kondinál inkább van jelentősége, kisebb induktivitása van a bekötésnek. Amúgy a panel négyrétegű. A hűtés meg egyenesen rossz, mert termál csapdával van bekötve a stabilizátor hűtője, ami nem szerencsés. Az RFM22 alatt nem szabadna vezetéket vinni, a V2 panelon már nem az alkatrész oldalon mennek azok a fóliák.
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2015
(#) zenetom válasza killbill hozzászólására (») Aug 11, 2015 /
 
Köszi a választ. Az ARM témát én is el akarom kezdeni, mert már mindenbe azt raknak. Gondolom C-ben csináltad a progit.
(#) pjg válasza killbill hozzászólására (») Aug 11, 2015 /
 
Így kell valamit dokumentálni! Mi ez? Riasztó?
(#) killbill válasza pjg hozzászólására (») Aug 11, 2015 /
 
Forgóajtó-vezérlés.
(#) Gránátalma válasza killbill hozzászólására (») Aug 11, 2015 /
 
És miért terveztél forgóajtóhoz vezérlést? Tud valami pluszt a gyáriakhoz képest, vagy csak költséghatékonyság miatt?
Következő: »»   1315 / 1679
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem