Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   696 / 1210
(#) Taki33 válasza Pali79 hozzászólására (») Aug 15, 2015 /

Szerintem Timer1-ben másodpercenként csökkentsél egy változót, amit minden gombnyomásra töltsél fel 10-el, ha nem nyomkodod a gombokat, akkor értelemszerűen le fog nullázódni. Amikor pedig elérte a nullát ugorj az egyes menüre.
(#) bbalu92 válasza Pali79 hozzászólására (») Aug 15, 2015 /

Pont az alkotás öröme, illetve hogy jobb szeretném érteni, hogy mit, mivel és hogyan csinálok
Nem csak a programozás lenne a legfontosabb, bele is szeretnék tanulni
(#) Topika válasza bbalu92 hozzászólására (») Aug 15, 2015 / 1

Szerintem ezeket az oldalakat tanulmányozd, remélem segíteni fog!Piccolo
(#) Pali79 válasza bbalu92 hozzászólására (») Aug 15, 2015 / 1

Akkor valamelyik PICKIT klón a neked való. Igaz abból sokat nem fogsz tanulni. Viszont ha a PIC programozást magad szeretnéd elsajátítani, ne akarj nagyot fogni elsőre. Led ki-be, villogó, futófény...ez legyen a sorrend különben csak szenvedni fogsz.
(#) Pali79 válasza Taki33 hozzászólására (») Aug 15, 2015 /

Úgy tűnik ez működőképes és elég egyszerű is. Köszönöm!
(#) bbalu92 hozzászólása Aug 15, 2015 /

Köszönöm Topika & Pali79!! Ment a pont!
(#) kriszrap hozzászólása Aug 16, 2015 /

Sziasztok
Egy érdekes problémám van.
Egy pic16f628a ról lenne szó pickit3 mall beleégetem a hexet és nyomok ON feliratot és világit az első animáció első ábrája és nem megy tovább mint ha a belső kristály nem dolgozna.
Na de ha bemenethez hozzá érek kézzel ovatosan akkor megnő egy picit a led fény és elkezdi az animációt
(csodálkozom...)
Ha valaki tudja hogy mi a baj segítsen köszönöm
Kapcsolási rajz:kapcsolás (10uf 220uf kondikat raktam be)

Az égetőt részt a panelon helyezkedik de tranziztorok nélkül(kapcson rajta de a elkészített nyákon is rajta a tranyó).

A nyákrajz csatolva
(#) Pali79 válasza kriszrap hozzászólására (») Aug 16, 2015 /

Szia!
A 100 nF kondi a PIC táplábaihoz a lehető legközelebb nagyon fontos! Illetve ezen a rajzon a rajzon nincs használva a 4. láb. Húzd fel egy 10k-val Vdd-re.

Szerk: Biztos jó ez a nyákrajz? A kapcsirajzon a 3,4,10,15 lábakon semmi sincs, de a nyákon van. Illetve ebből abból az sem látszik, hogy miként áll a pic, melyik lába melyik.
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2015
(#) kriszrap válasza Pali79 hozzászólására (») Aug 16, 2015 /

Bocsi amit pic balfelső az egyes láb.
3,15,16 láb nincs használva és a kapcson se.

És a 4. ? Az a kritikus...

Szerk: most látom, hogy az az ICSP-hez megy. Tegyél rá egy 10k-t!

Még ha programba sem használom?? Csak érdeklődés szintjén kérdezem csak
Szerk:Huuu D "ICSP"

Ha a konfignál ki van kapcsolva akkor működhet, de jobb ha fel húzva.
Mi olyan vicces az ICSP-n?

Semmi csaj nem értettem az ICSP (új volt nekem).
Ha a 10k val felhúzom és semmi se változik akkor kuka a pic??
Vagy a pickit döglött be és nem tud 5 voltot és emiatt a belső kristály nem tud rendesen dolgozni???

Nem hinném, bár meglehet. Tegyél mindenképp egy 100 nF-os kerámia kondit a pic táplábaihoz. Ezt utólag, alulról is be tudod forrasztani a lábak közé.

Rendben és bent hagyom 220uf 10ufot is Na holnap megcsinálom 10k felhúzást épp kerámia kondim nincs sajna majd holnap írok . Köszönöm a segítséged .
(#) kameleon2 válasza bbalu92 hozzászólására (») Aug 16, 2015 /

Mire vagy kíváncsi? Csak a programozóval nem mész semmire. Keress meg nyugodtan, mert gondolom konkrét kérdéseid, feladataid is lennének. Azt a szoftver - az ember nélkül - nem fogja megoldani. De a hardver sem.
(#) kriszrap válasza kriszrap hozzászólására (») Aug 17, 2015 /

Köszönöm Sikerült
Pali79
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2015
(#) mark.budai hozzászólása Aug 17, 2015 /

Sziasztok! Lenne egy kérdésem. Egy RFM12 modulokkal felépített kommunikációt szeretnék létrehozni két PIC között. Attila86 fórumtársunk ajánlására a gyárilag leközölt demó forráskódot használnám fel az én programom alapjának. Rendben is van majdnem az egész, de egy sort sem én, sem az XC8 fordító nem ért. Mellékletben teszem a kérdéses sort. Mi ez? Mit csináljak vele? Át kell írni, vagy hogy fogja elfogadni a fordítóm?

hiba.png

(#) Hp41C válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 17, 2015 / 1

- Nyisd meg a XC8 telepítési mappájá / docs / chips / 16F74.html állományt,
- Nyisd meg a 16F74 adatlapját,
- Az adatlap szerint a 0x3FF2 a következőt jelenti:
BOREN = 1, CP0 = 1, !PWRTEN = 0, WDTEN = 0, FOSC1 = 1, FOCS0 = 0.
Azaz: BOR engedélyezve, CP tiltva, PWRT engedélyezve, WDT tiltva, HS oszcillátor.
- Az 16F74.html szerint a forrásba az alábbiakat kell írni:
#program config BOREN = ON, CP = OFF, PWRTE = ON, WDTE = OFF, FOSC = HS

Ugye, milyen egyszerű....
(#) usane válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 17, 2015 / 1

Persze, hogy nem érti, ha te sem.Ez a pic konfigurációs szavának beállítása. Először is a __CONFIG () direktívát Hitech-C vagy C18 fordító használja emlékeim szerint, XC8-ban másképp kell megadni, legfőképpen a PRAGMA utasítást szoktuk használni. Másodszor, azt sem tudjuk milyen PIC, az újabbaknak több konfigurációs szava is van. CONFIG1, CONFIG2...

szerk: Látom Hp41C már eligazított, de meg vagyok győződve, hogy nem azt a PIC-et használod, szóval azt a sort csak vedd ki és állítsd be magadnak. Ha MPLAB X-et használsz még keresgélned meg gondolkodnod sem kell, a WINDOW -> Pic Memory Wiew -> Configuration bits menüben megcsinálhatod a beállításokat és a kódot is legenerálja neked.
(#) mark.budai válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 17, 2015 /

Ezt benézni, most szégyenlem magam rendesen. Magam mellett szóljon, hogy én sosem így csináltam, hanem csinálok egy header fájlt, és abban beállítom a config biteket, az órajel frekijét, és oda töltöm be a mikrovezérlő típusához való header fájlt is.

Most használok először MPLAB X programot, és XC8 fordítót is, eddig CCS C-ben írtam, de ez most valahogy szimpatikusabb lett.
Egyébként cseréltem a 16F74-et, a későbbi bővíthetőség miatt egy minden értelemben véve nagyobb picet választottam, a 18F2455-öt.
Az mplab-ban amikor létrehoztam ezt a projektet, az előbb leírt módszerrel csináltam egy .h fájlt is. Akkor ezt a config sort törölhetem is?
Szerk: közben usane is módosított, ezzel meg is válaszolta a kérdésemet. Köszönöm!
(#) usane válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 17, 2015 / 1

Idézet:
„Akkor ezt a config sort törölhetem is?”

Igen.
(#) mark.budai válasza usane hozzászólására (») Aug 17, 2015 /

Köszönöm szépen a segítséget mindkettőtöknek!
(#) misu888 hozzászólása Aug 17, 2015 /

Valaki tudna segíteni lcd kijelzővel kapcsolatban. Eddig sima ledeket használtam de egy nagy munkába fogtam és már lcd-nél elakadtam.
Próbapanelon többször próbáltam(szét és összeszereltem) valamit kicsalni de csak a kontraszt maxra véve a téglalapokat láttam.
Pickit3 és pic18f4620 használokhasználnék
RC1602B-B/W-ESX kijelző és a következő program:
benjami lcd cikke
Mappában található helló világ programot próbáltam több módban de semmi. Legalább egy karaktert írhatott volna ki .
(#) Buvarruha válasza misu888 hozzászólására (») Aug 17, 2015 /

Vagy megy minden karakter, vagy nem, ez nem így működik. Javaslom, hogy a bekötést nézd át újra és újra, lehet, hogy a program 8 szálas megoldásra vanc sinálva és csak 4-et kötöttél be?
(#) cross51 válasza misu888 hozzászólására (») Aug 17, 2015 /

Vagy esetleg ezzel próbálkozz itt van 8bites és 4bites vezérlés is Bővebben: Link.
(#) Addye hozzászólása Aug 17, 2015 /

Sziasztok!
PIC programozáshoz milyen nyelvet és milyen könyvet ajánlanátok kezdőnek? Előre köszönöm a segítséget.
(#) cross51 válasza Addye hozzászólására (») Aug 17, 2015 /

A nyelv ez ilyen kinek a pap kinek a papné dolog szerintem, valaki C(és egyéb változatai) párti valaki assembly párti. Könyvből az egyik legjobb és még magyar is a Kónya kopják féle PIC Mikrovezélrők Alkalmazástechnikája Bővebben: Link.
(#) Pali79 válasza Addye hozzászólására (») Aug 17, 2015 /

Annyival egészíteném ki, hogy ebből a könyvből egy kezdő nem sokat ért. Az én javaslatom: Bővebben: Link
nem állítom, hogy a legjobb anyag amit láttam, de nagyon sok mindent meg lehet tanulni belőle. Illetve ne feledkezzünk meg Topi három részes cikkéről sem ami szintén nagyon jó kiindulópont a kezdőknek. Bővebben: Link
A nyelv valóban ízlés kérdése, de annyit érdemes tudni, (ha nem ismered egyiket sem) hogy az assembly áll a gépi kódhoz a legközelebb. Az így megírt programmal a PIC pontosan azt az utasítást hajtja végre amit te megadtál neki, míg a magasabb szintű nyelvekben beépített függvények vannak, amit nyilván nagyon okos emberek találtak ki helyetted, neked csak használnod kell, tehát kényelmes viszont nagyjából fogalmad sem lesz róla, hogy a PIC pontosan mit csinál.
(#) Topika válasza Addye hozzászólására (») Aug 18, 2015 /

Ezeken az oldalakon is sok érdekes dolgot találsz:Bővebben: LinkBővebben: Link
Következő: »»   696 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem