Fórum témák
» Több friss téma |
Szerintem Timer1-ben másodpercenként csökkentsél egy változót, amit minden gombnyomásra töltsél fel 10-el, ha nem nyomkodod a gombokat, akkor értelemszerűen le fog nullázódni. Amikor pedig elérte a nullát ugorj az egyes menüre.
Pont az alkotás öröme, illetve hogy jobb szeretném érteni, hogy mit, mivel és hogyan csinálok
Nem csak a programozás lenne a legfontosabb, bele is szeretnék tanulni
Szerintem ezeket az oldalakat tanulmányozd, remélem segíteni fog!Piccolo
Akkor valamelyik PICKIT klón a neked való. Igaz abból sokat nem fogsz tanulni. Viszont ha a PIC programozást magad szeretnéd elsajátítani, ne akarj nagyot fogni elsőre. Led ki-be, villogó, futófény...ez legyen a sorrend különben csak szenvedni fogsz.
Úgy tűnik ez működőképes és elég egyszerű is. Köszönöm!
Sziasztok
Egy érdekes problémám van. Egy pic16f628a ról lenne szó pickit3 mall beleégetem a hexet és nyomok ON feliratot és világit az első animáció első ábrája és nem megy tovább mint ha a belső kristály nem dolgozna. Na de ha bemenethez hozzá érek kézzel ovatosan akkor megnő egy picit a led fény és elkezdi az animációt (csodálkozom...) Ha valaki tudja hogy mi a baj segítsen köszönöm Kapcsolási rajz:kapcsolás (10uf 220uf kondikat raktam be) Az égetőt részt a panelon helyezkedik de tranziztorok nélkül(kapcson rajta de a elkészített nyákon is rajta a tranyó). A nyákrajz csatolva
Szia!
A 100 nF kondi a PIC táplábaihoz a lehető legközelebb nagyon fontos! Illetve ezen a rajzon a rajzon nincs használva a 4. láb. Húzd fel egy 10k-val Vdd-re. Szerk: Biztos jó ez a nyákrajz? A kapcsirajzon a 3,4,10,15 lábakon semmi sincs, de a nyákon van. Illetve ebből abból az sem látszik, hogy miként áll a pic, melyik lába melyik. A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2015
Bocsi amit pic balfelső az egyes láb.
3,15,16 láb nincs használva és a kapcson se. A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2015
És a 4. ? Az a kritikus...
Szerk: most látom, hogy az az ICSP-hez megy. Tegyél rá egy 10k-t! A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2015
Még ha programba sem használom?? Csak érdeklődés szintjén kérdezem csak
Szerk:Huuu D "ICSP" A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2015
Ha a konfignál ki van kapcsolva akkor működhet, de jobb ha fel húzva.
Mi olyan vicces az ICSP-n?
Semmi csaj nem értettem az ICSP (új volt nekem).
Ha a 10k val felhúzom és semmi se változik akkor kuka a pic?? Vagy a pickit döglött be és nem tud 5 voltot és emiatt a belső kristály nem tud rendesen dolgozni???
Nem hinném, bár meglehet. Tegyél mindenképp egy 100 nF-os kerámia kondit a pic táplábaihoz. Ezt utólag, alulról is be tudod forrasztani a lábak közé.
Rendben és bent hagyom 220uf 10ufot is Na holnap megcsinálom 10k felhúzást épp kerámia kondim nincs sajna majd holnap írok . Köszönöm a segítséged .
Mire vagy kíváncsi? Csak a programozóval nem mész semmire. Keress meg nyugodtan, mert gondolom konkrét kérdéseid, feladataid is lennének. Azt a szoftver - az ember nélkül - nem fogja megoldani. De a hardver sem.
Köszönöm Sikerült
Pali79 A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2015
Sziasztok! Lenne egy kérdésem. Egy RFM12 modulokkal felépített kommunikációt szeretnék létrehozni két PIC között. Attila86 fórumtársunk ajánlására a gyárilag leközölt demó forráskódot használnám fel az én programom alapjának. Rendben is van majdnem az egész, de egy sort sem én, sem az XC8 fordító nem ért. Mellékletben teszem a kérdéses sort. Mi ez? Mit csináljak vele? Át kell írni, vagy hogy fogja elfogadni a fordítóm?
- Nyisd meg a XC8 telepítési mappájá / docs / chips / 16F74.html állományt,
- Nyisd meg a 16F74 adatlapját, - Az adatlap szerint a 0x3FF2 a következőt jelenti: BOREN = 1, CP0 = 1, !PWRTEN = 0, WDTEN = 0, FOSC1 = 1, FOCS0 = 0. Azaz: BOR engedélyezve, CP tiltva, PWRT engedélyezve, WDT tiltva, HS oszcillátor. - Az 16F74.html szerint a forrásba az alábbiakat kell írni: #program config BOREN = ON, CP = OFF, PWRTE = ON, WDTE = OFF, FOSC = HS Ugye, milyen egyszerű....
Persze, hogy nem érti, ha te sem.Ez a pic konfigurációs szavának beállítása. Először is a __CONFIG () direktívát Hitech-C vagy C18 fordító használja emlékeim szerint, XC8-ban másképp kell megadni, legfőképpen a PRAGMA utasítást szoktuk használni. Másodszor, azt sem tudjuk milyen PIC, az újabbaknak több konfigurációs szava is van. CONFIG1, CONFIG2...
szerk: Látom Hp41C már eligazított, de meg vagyok győződve, hogy nem azt a PIC-et használod, szóval azt a sort csak vedd ki és állítsd be magadnak. Ha MPLAB X-et használsz még keresgélned meg gondolkodnod sem kell, a WINDOW -> Pic Memory Wiew -> Configuration bits menüben megcsinálhatod a beállításokat és a kódot is legenerálja neked. A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2015
Ezt benézni, most szégyenlem magam rendesen. Magam mellett szóljon, hogy én sosem így csináltam, hanem csinálok egy header fájlt, és abban beállítom a config biteket, az órajel frekijét, és oda töltöm be a mikrovezérlő típusához való header fájlt is.
Most használok először MPLAB X programot, és XC8 fordítót is, eddig CCS C-ben írtam, de ez most valahogy szimpatikusabb lett. Egyébként cseréltem a 16F74-et, a későbbi bővíthetőség miatt egy minden értelemben véve nagyobb picet választottam, a 18F2455-öt. Az mplab-ban amikor létrehoztam ezt a projektet, az előbb leírt módszerrel csináltam egy .h fájlt is. Akkor ezt a config sort törölhetem is? Szerk: közben usane is módosított, ezzel meg is válaszolta a kérdésemet. Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2015
Idézet: „Akkor ezt a config sort törölhetem is?” Igen.
Köszönöm szépen a segítséget mindkettőtöknek!
Valaki tudna segíteni lcd kijelzővel kapcsolatban. Eddig sima ledeket használtam de egy nagy munkába fogtam és már lcd-nél elakadtam.
Próbapanelon többször próbáltam(szét és összeszereltem) valamit kicsalni de csak a kontraszt maxra véve a téglalapokat láttam. Pickit3 és pic18f4620 használokhasználnék RC1602B-B/W-ESX kijelző és a következő program: benjami lcd cikke Mappában található helló világ programot próbáltam több módban de semmi. Legalább egy karaktert írhatott volna ki .
Vagy megy minden karakter, vagy nem, ez nem így működik. Javaslom, hogy a bekötést nézd át újra és újra, lehet, hogy a program 8 szálas megoldásra vanc sinálva és csak 4-et kötöttél be?
Vagy esetleg ezzel próbálkozz itt van 8bites és 4bites vezérlés is Bővebben: Link.
Sziasztok!
PIC programozáshoz milyen nyelvet és milyen könyvet ajánlanátok kezdőnek? Előre köszönöm a segítséget.
A nyelv ez ilyen kinek a pap kinek a papné dolog szerintem, valaki C(és egyéb változatai) párti valaki assembly párti. Könyvből az egyik legjobb és még magyar is a Kónya kopják féle PIC Mikrovezélrők Alkalmazástechnikája Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2015
Annyival egészíteném ki, hogy ebből a könyvből egy kezdő nem sokat ért. Az én javaslatom: Bővebben: Link
nem állítom, hogy a legjobb anyag amit láttam, de nagyon sok mindent meg lehet tanulni belőle. Illetve ne feledkezzünk meg Topi három részes cikkéről sem ami szintén nagyon jó kiindulópont a kezdőknek. Bővebben: Link A nyelv valóban ízlés kérdése, de annyit érdemes tudni, (ha nem ismered egyiket sem) hogy az assembly áll a gépi kódhoz a legközelebb. Az így megírt programmal a PIC pontosan azt az utasítást hajtja végre amit te megadtál neki, míg a magasabb szintű nyelvekben beépített függvények vannak, amit nyilván nagyon okos emberek találtak ki helyetted, neked csak használnod kell, tehát kényelmes viszont nagyjából fogalmad sem lesz róla, hogy a PIC pontosan mit csinál.
Ezeken az oldalakon is sok érdekes dolgot találsz:Bővebben: LinkBővebben: Link
|
Bejelentkezés
Hirdetés |