Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2831 / 3982
(#) Leaslie hozzászólása Aug 3, 2016 /

Sziasztok!

Van nekem egy ventilátorom. Ventilátorról kép
Costech A12B23LTB W00
230VAC
50-60Hz
10W

Azt szeretném kérdezni hogy ennek valamilyen módon tudom szabályozni a fordulatszámát, és ha igen, akkor hogy? (Lehetőleg olcsón, és biztonságosan, hogy még véletlen se gyulladjon ki semmi túlmelegedés miatt, ha netán magára hagynám.)

Előre is köszönöm a segítségeteket!
(#) Leaslie válasza csavarkulcs hozzászólására (») Aug 3, 2016 /

Szia!
Ha jól tudom akkor egyik sem. A hagyományos villanyóra csak a kW-ot méri.
Vagyis az aktív teljesítményt. Ebbe nincs benne az induktív illetve kapacitív fogyasztás.
(#) gyulank válasza reloop hozzászólására (») Aug 4, 2016 /

Kevés a mély. Halk.
Külön ki kell emelnem a gép után még hifivel, de még így sem az igazi.
Torzítás inkább amiatt van, ha a hifi be-kimenetén hangos, vagyis túlvezérlem, a DVD lejátszó mivel tápja nem elég erős, csak úgy torzíthat, hogy ha hangosabbra veszem, akkor halkul a mély, még ahhoz képest is, meg hangosan mondja, hogy szzzzzzzzzzzzzzzz.
(#) elkb válasza elkb hozzászólására (») Aug 4, 2016 /

Igen, elnézést kérek! Utána rájöttem, hogy mi lehetett a gond!

Sajnos nem tudok hirdetést feladni, mert elvileg még nem ellenőrzött a fiókom!
@Csupasz: lényeg, hogy egy gyerkőc kiszakította a chromecastból a hdmi dugaljt és azt kellene visszaforrasztani!

Remélem most írásom nem ütközik semmilyen szabályba.

Előre is köszönöm a segítségeteket!
Üdv.
Balázs
P.s.: Budapesten keresek hozzáértő segítőt
(#) reloop válasza gyulank hozzászólására (») Aug 4, 2016 /

Milyen a lejátszó hangvisszaadása, ha CD teszel bele? Gyanítom a külső forrást fogadó áramkörben lép fel korlátozás.
Afelől azért megnyugtatlak, végfok tápfeszültség növelés nem lesz hatással a szub és a szatellitek hangnyomás-arányára.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Aug 4, 2016 /

Sziasztok
A képen látható nagyteljesítményű porcelán ellenállásnak mennyi lehet az értéke? 39 ohm vagy 39 kohm? Számomra nem egyértelmű.
Valamint, hogy milyen teljesítményű lehet?
Köszi
Üdv
(#) david10 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 4, 2016 /

39 ohm
(#) 20sz Jófiú válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 4, 2016 /

Itt van az adatlapja. Ha jól értelmezem akkor 5W-os.
(#) gyulank válasza reloop hozzászólására (») Aug 4, 2016 /

Lehet, nem lehet, hogy lehet?
(#) zsoltee0001 válasza david10 hozzászólására (») Aug 4, 2016 /

Köszi
Közbe rájöttem, hogy nyilván logikátlan lenne a 39k abba a környezetbe
Üdv
(#) zsoltee0001 válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Aug 4, 2016 /

Ezt én is megtaláltam, de sajna nekem nem sikerült még értrelmezni, de rajta vagyok
Üdv
(#) proba válasza reloop hozzászólására (») Aug 4, 2016 /

Sőt lehet csak az élettartamot befolyásolja (negatívan) .A táp növekedés rendszerint csak a kivezérelhetőséget növeli, ami meg valószínűleg az előtte lévő fokozatok túlvezérlése miatt nem lehetséges. Ha szebb mélyeket akarsz nagyobb jobb hangfal kell, szerintem ez megkerülhetetlen.
(#) Ferencz Dominik válasza proba hozzászólására (») Aug 4, 2016 /

Nagyon egyszerű a dolog. Amilyet én építek most buck-boost konvertert az olyan, hogy van benne egy 1:3 transzformátor és ha a bemeneten 8V van akkor a kitöltési tényezőt 50%-ra állítja, így 8/2=4, 4*3=12. Ha pedig 16 akkor 25%-ra és így 16/4=4, 4*3=12.
Eltartott egy ideig míg kiagyaltam ezt a konstrukciót
(#) Ferencz Dominik válasza zombee hozzászólására (») Aug 4, 2016 /

Igen, egy buck-boost lesz belőle de mivel olyan P6KE33-ast nem találtam ezért egy BZW06-15-öst rendeltem mivel annak 15-16V a "maximum stand off voltage" vagyis amit max rákapcsolhatok.

Egyébként így jó a kapcsolás?
(#) vkrisz81 hozzászólása Aug 5, 2016 /

Sziasztok!
Ha szeretnék tanulni elektronikát.. merre indulhatnék?
látom itt különféle programokat használtok, én még az elektronik workbench-nél kiszálltam..

Most viszont megint érdekelne!
Ha tudnátok ajánlani jó kiindulási weboldalakat tanulni, esetleg valaki "tanítana" ?
(#) csavarkulcs hozzászólása Aug 5, 2016 /

Ez engem is érdekelne, ugyanis nemsokára itt a pótvizsga
(#) zolika60 válasza vkrisz81 hozzászólására (») Aug 5, 2016 / 1

Ez egy jó weboldal. Tedd fel a kérdéseidet és jönnek a válaszok.
(#) Gabó válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 5, 2016 /

Halkan megjegyezném, azért a kérdés értelmes legyen

értem

HOL KEZDJEM?
mert ugye .. valahol illene elkezdenem. de tényleg érdekelne egy olyan aki napi 12 orában pár napig fejtágitana.. jo pénzért persze

gondolom először az alkatrészek működési elve lenne a fontos, használatuk.. per pillanat azt sem tudom mire jó egy kondi, olyasfélére mintha emlékeznék hogy egyenáramban szakadás, váltóáramban rovidzár..? meg hogy először feltöltődnek a fegyverzetek utána engedi tovább az áramot.. de ettől még nem tudom miért jó óez nekem?
valami olyasfélét gondolok hogy a megszerzett töltést leadja és akkor képes hirtelen egy nagy adag áramot produkálni, akár egy nagyon kicsi töltőárammal is! motorinditás talán?
nem tudom mik azok a diódák, valami olyasféle rémlik hogy a sinus görbe egyik felét levágják? ha kombináljuk valahogy ezeket akkor felforgatja és egyfajta pulzáló de mindig azonos irányú áram lesz?
röviden ennyi ^^
(#) rascal válasza vkrisz81 hozzászólására (») Aug 5, 2016 /

Szia!
Kezdheted az alsó négy cikkel innen. Ebben a listában több neked való cikk is van: Bővebben: Link
Ha beírsz ilyeneket a gugliba, hogy "ellenállás működése", "dióda működése", "tranzisztor működése" stb. tucatnyi magyar nyelvű leírást, jegyzetet találhatsz, csak győzd olvasni őket.
(#) kadarist válasza vkrisz81 hozzászólására (») Aug 5, 2016 /

Ha szeretsz olvasni, akkor kezdd ezzel a könyvvel: Bővebben: Link

danke shön
(#) Sam Seed válasza vkrisz81 hozzászólására (») Aug 5, 2016 /

Legjobb kezdés, valószínűleg a találkozó lesz neked. A téma jó. Én is keresnek valakit, aki oktatna nyak tervezésben. (Zajok, közös föld) személyesen sokkal többet tanulnek. TAlan ezért lenne jó ez a téma.
(#) vkrisz81 hozzászólása Aug 6, 2016 /

már el is kezdtem a művelődést, info van annyi mint a.. halomban
DE pl miért pont 220ohmos ellenállás kell a ledhez? sztem az ma már 230 akkor, de miért is? azt irja 20mA kell egy atlagos ledhez.. ÉS?
vagy esetleg ugy kell az ellenallassal jatszani hogy az adott aram szakaszban ennyi legyen ? izé.. :S
(#) pucuka válasza vkrisz81 hozzászólására (») Aug 6, 2016 /

A 220 ohm, az szabványos értéksorban található, a 230 nem.
(#) Massawa válasza vkrisz81 hozzászólására (») Aug 6, 2016 /

Mert az alapokat az oktatásban még el sem olvastad, mert akkor tudnád, hogy vannak un E6,E12, E24 stb sorozatok és ezekbe vannak besorolva az alkatrészek értékei.
Az E12-s pl:
1; 1,2; 1,5; 1,8; 2,2; 2,7; 3,3; 3,9; 4,7; 5,6; 6,8; 8,2;

A többit meg keresd ki.
(#) nm1992 hozzászólása Aug 6, 2016 /

Üdv urak!

Mikrofon, vevőegység, stb számomra semmit nem mondanak, elektrotechnikai ismereteim, az 555 ös ic-nél vlget érnek. Építettem egy ultrahangos adót 20-40 khz között. Kéne hozzá kreálnom egy hordozható vevőt ami 5-10 méter távolságból veszi az ultrahangjelet, és bekapcsol egy szem ledet. sejtelmem sincs hogyan kéne egyáltalán hozzáfogni, bármilyen észrevételt segítséget meghallgatok, kezdve a felejtsd el- től az itt a nyáktervig bezárólag
(#) teszti hozzászólása Aug 6, 2016 /

Sziasztok!

Egy DC konverterre szeretnék tenni valamit ami megakadályozza, hogy ha véletlenül fordítva kötök rá egy akkut akkor ne kezdje el tölteni, hanem ne csináljon semmit. Diódát már próbáltam, de azzal töltötte fordított polaritásnál is.
(#) dokidoki válasza nm1992 hozzászólására (») Aug 6, 2016 /

Ha a mikrofon, és a hozzá tartozó dolgai nem mondanak semmit, akkor van mit pótolni. De ha a 555 - el már megbarátkoztál, akkor az NE567 -el sem lesz nehezebb dolgod. Adatlapja igen segítőkész. Ehhez csak már amivel az UH jelet fogadod (mikrofon v. Uh-vevő) egy kis erősítés, és az említett IC. Már kész is.
(#) proba válasza teszti hozzászólására (») Aug 6, 2016 /

A rendesebb akkutöltőknél addig nem indul, míg a kimeneti ( akku) feszültség nem ér el egy bizonyos szintet. Jelen esetben megpróbálnám, a kimenetre egy soros dióda.( hogy a bemenet nélküli konverter ne menjen tönkre a kimenetre kötött feszültségtől) Utána a leendő akkuval párhuzamosan egy jelfogó megfelelő polaritású soros diódával . Amíg a jelfogó nem húz , a konverter nem kap áramot.
Durvább megoldás, kimenetre biztosíték, és egy fordított polaritású dióda. Rossz csatlakozás esetén biztosíték kiolvadása megakadályozza a fordított töltést.
Következő: »»   2831 / 3982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem