Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Megvalósítható lenne egy olyan táp aminek a feszültségét egy db potival lehetne szabályzoni -20V és +20V között? 2A max. Esetleg valaki meg tudna dobni egy kapcsolási rajzzal?
Programozással valószínűleg, de nem dobálózunk a rajzokkal, hanem kérünk, adunk, rajzolunk, keresünk, stb.
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2016
Technikailag elképzelhető egy ilyen áramkör, pozitív és negatív tápfeszültség felhasználásával, de mi az értelme?
Modellvasút tápegységnek. Ahogy nézegettem ott kapcsolóval váltanak polaritást, és elgondolkoztam hogy hogyan lehetne analóg technikával egyetlen potit csavargatva változtatni a feszültséget pl. +20V és -20V között. Valószínű hogy kapcsolós megoldás lesz belőle, mert fél nap keresgeléssel a neten se találtam semmit.
Üdv.! Szerintem ott +-12V a feszültség. Különben ilyet bármelyik "trafó" teljesít, pl. FZ1-es. Másrészt egy korábbi HobbyElektronikában van ilyen kapcsolás.
Rossz helyen keresel. Két régi, bevált kapcsolás, potméterrel.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2016
A HobbyElektronika 2000/3-as számában van a cikk. Azt viszont nem értem, hogy az FZ1-es miért nem jó? Abban még 16V váltakozóáramú csatlakozó is van, pl. a váltók számára.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2016
Sziasztok.
Van egy két neoncsöves világítás lsd kép. Van rajta egy D2061 tipusu tranzisztor ami 60V 3A-es. Hány voltrol üzemelhet és kell e bele gyújtókondi vagy valami más? Egyen vagy váltó fesz?Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2016
Hello! Nem neoncső, hanem fénycső. Mivel tranyó van benne, egyenáramra van szüksége. Várhatóan 12 vagy 24V. De jó ég tudja ki kell először kisebbel próbálni. Gyújtó nem kell hozzá, ez egy blocking oszcillátor, ami nagyfeszültséget termel. Arról közvetlen gyújt a cső. Viszont mintha valami tolókapcsoló maradékét lehetne látni alul. De hogy minek kellene bele azt nem tudom,mert itt sok variálási lehetőség nem lehet, maximum ha a trafó leágazásait kapcsolná.(Ha egyáltalán van ilyen.)
A tolókapcsolóval lehet(ett) váltani, hogy 1 vagy két cső világítson. 3 állású kapcsoló volt ott.
Szerbusztok!
Egy hálózati transzformátor névlegesen egy mikrohullámú sütő transzformátor dimmelhető e? Üdv.
Persze. A kérdés csak az hogy mivel, és mi lesz a trafó másik végén. Azt hamar felejtsd el, hogy egy mikrohullámú sütőnek így oldod meg a teljesítményszabályozását!
A magam részéről az első képen látható megoldást ajánlom: áramkorlátttal megölhetetlen. Ha mégis a második verzió a szimpatikus, akkor ajánlom, hogy a teljesítmény tranzisztorokat ne a stab IC-k kimenetére (max 1A), hanem a bemenetére - azaz a pufferkondikra - kösd. A trafó lehet 2x15V-os a kisebb disszipáció eléréséhez.
Tulajdonképpen a stab-IC-k el is hagyhatók - a 741 tápfeszét megfogni elég egy-egy 13V-os kis zener is.
Az induktív fogyasztók nem kedvelik, ha négyszög impulzusokkal hajtják őket!
Szinusz vagy legalább háromszög kimenetű jel kellene.
Gondolom a kérdező a klasszikus, fázishasításos dimmelésre gondolt. A kapcsolóüzemű tápegységekben is sok a négyszögjel transzformátorokon.
Sziasztok!
Kondenzátorokat szeretnék tesztelni digitális multiméterrel, amin nincs kondenzátormérő funkció. A kondit muszáj kiforrasztanom az áramkörből?
Mit szeretnél tesztelni, ha nincs kondenzátor mérési funkció? Legfeljebb zárlatot tudsz mérni. Érdemben más nem mérhető, sem a kondenzátor értéke, sem az ESR-je. Zárlatot is csak kiforrasztott állapotban tudsz egyértelműen megmérni.
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2016
Szia!
Először nyújtsd meg a primerjét, mert igen túl van gerjesztve - utána jönne a kérdés, mire akarod használni.
Olyan nincs, hogy nem lehet, én izzólámpával mértem motorindító kondenzátort mikor más nem volt kéznél. (hálózatra kötve teljesen jó összehasonlító méréseket lehet végezni vele) A kiforrasztás viszont szükséges a legtöbb mérési módnál.
És mekkora értéket mutatott az izzólámpa? A világít-nem világít az nem érték. Egy elektrolit kondenzátort már nem "mérsz" meg így.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2016
Köszönöm a válaszokat.
Üdv.
Egy triac-os Dimmerrel és a szekunder végén egy vákuumcsöves tesla meghajtó áramkör lenne.
Sziasztok! Meg tudja valaki mondani hogy mi a helyettesítője a G4BC300D tip. IGBT nek? HQ ban nincs ilyen és kéne helyette valami.Előre is köszönöm!
Hogy mennyire az viszont jellemző. Igazad van sok mindenre nem jó. pl elkóhoz sem, de annak a kapacitását egyszerű multival - ha ismeri az ember a sajátját - is meg lehet saccolni mekkora, egyszerű ohm méréssel. Tudom a soros veszteségi ellenállást nem, de arra meg ott a szikra próba. Feltöltöd és egy hegyes jó vezető tárggyal kisütöd, a szikra jellege léte jó közelítéssel megmondja kidobandó-e.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2016
Sziasztok. TDA2050-esekkel szeretnék erősítőt építeni. Ez lenne az: Mivel ez az első alkalom, hogy magam tervezem a NYÁK-ot, arra szeretnélek megkérni titeket, hogy ellenőrizzétek le a "nyákomat". Köszi
Esetleg feltennéd PDF-ben is?
Köszi a választ! Akkor nagyobb napelemet kell néznem ami 14V ? Most néztem (amit kinéztem) az 12V 3W 250mA
UI: vagy kettőt kötök párhuzamosan? A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |