Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok, adott egy elvileg +5V es +12 kimenetekkel rendelkezo par amperes kapcsolo uzemu tapom, mi kell hozza hogy errol eltudjak hajtani egy ATX lapot? Maskepp kerdezem. PWGOOD ra 5V odarakom, 3.3V stdby megkapja diodaval, akkor ha PS_ON labat konstans foldre huzom, akkor el kellene indulnia az alaplapnak, mintha megnyomtam volna a power gombot. jol gondolom?
Úgy sejtem hogy az a pár amper kevés lesz.
ettol a resztol tekintsunk el, az ampereket megoldom.
Ehhez csak egy ATX-es tápegység kell
A PS-ON láb a tápot indítja és ha azt lehúzod testre az alaplapnál akkor abból csak füst lesz (tapasztalatból mondom ezt )
Inkább vegyél egy tápot. Itt 2390-ért van.
nem jo, nem fer el... 1U magassagba el kene ferjen minel kisebb helyen. Akkor technikailag hogy indul el az atx lap/tap, hogy lehetne lemodellezni?
Ha alaposabban szemügyre veszel egy ATX-es tápegységet, akkor láthatod, hogy a palelok (és a hűtőbordák) kevesebb helyen is elférnének... De kiszerelését és átépítését, csak szakemberrel végeztesd el.
A nyákon hálózati fesz van jelen, s az nem játék!!! :felkialtas:
Ha az atx tápot akarod lemodellezni,akkor nem értem mit akarsz a power gombbal (annak ugyan úgy kellene működni mint eddig a készenléti 5V ról működtetve beindítja a tápot,földre kapcsolja a táp indító bemenetét).Nem tudom de szerintem az alaplapnak kell készenléti 5V ,üzem közben 3.3V 12V 5V -5V -12V (bár a két utlsóról nem vagyok meggyőződve hogy kell.Régen ezeket talán a videókártya meg az rs232 használta) És az általad említett powergood ami az általános resetet csinálja.
Szeretnék csatlakozni én is Janihoz. Inkább egy kész ATX tápot próbálj átalakítani. Olcsóbb és gyorsabb lesz!
A problémád a magasabb alkatrészekkel lesz, de végülis 44mm-en elég sokminden elfér: -kondik lábát lehetőleg ne hosszabítsd meg. -némelyik hűtőbordán is jelen lehet a hálóztai potenciál. ATX indulása (amennyire én tudom): - az alaplap a PWR gomb megnyomásásnak hatására a földre húzza a PS-ON lábat. (ez a készenléti 5V-on van egy felhúzó ellenállással) Ezt egészen addig a földön tartja amíg a gép megy. - amikor a bekapcsolási anomáliák lecsengtek, akkor azt a táp PWRGOOD-on keresztül jelzi az alaplapnak, hogy rákapcsolhatja a terhelést. Szerintem ha az alaplapon a földre húzod a PS-ON-t akkor abból semmi jó nem lesz: 1. az alaplap ettől még nem tudja h. indulni kell. (az aut. induláshoz én egy MMV-t meg optocsatolót ajánlanék a PWR gomb helyére.) 2. a vezérlő elektronika sem biztos h. ugrálni fog örömében (bár ki tudja) Nem igazán értem hogy gondoltad azt a 3.3V-t a diódákkal. It csuklás nélkül szaladgálank a 30A-ek. Ha rackbe akarsz gépet gyömöszölni, akkor hogyhogy nem fér bele a táp a gép rackdobozába?
Ez a resze foglalkozasi artalom, a mukodesi elv erdekelt, ne fedezzem fel meg1x azt amit mas mar megcsinalt...
1U 19" hazam van annyi mint ide szeged, viszont tap nelkul, pontosabban ATX tap nelkul.
Sziasztok! Van egy régi PC100 BX Cel alaplapom, 500 MHz-es Celeronnal, 128 MB SD RAM-mal, de a leírása már nincs meg, neten sem találtam jó linket a letöltéséhez. Elvileg AT és ATX tápról is használható, nekem csak ATX-em van (illetve a régi AT-s már nem működik), de sajnos leírás hiányában nem tudom, hova kéne bekötni a power gombot az alaplapon. Ismeri valaki ezt az alaplapot, hogy meg tudja mondani, hova kössem a power gombot?
Előre is köszi! Tomi
Sziasztok!
Van egy ABIT SA6R alaplapom, meg ehhez egy atx-es tápom. A gép egyszer csak indulási nehézségekkel kezdett küszködni. Bekapcsolás után a billentyűzeten villognak a ledek de kb 10 percig semmi és utána beindult a gép. Már ez sem történt meg. Így szétszedtük. Az alaplapon az 1500µF-os kondik közül 8 púpos volt azokat kicseréltem. Továbbra sem indul a gép... Az alaplapon egy kis led jelzi hogy az alaplap kap tápot. A tápegységen rövidre zárva a zöld és fekete szálat: megmértem a piros és sárga szálon eső feszültséget és megvolt 12 és 5V. A táp is szépen megy... Arra gyanakszom hogy az alaplap nem kapcsolja be valamiért a tápot... De miért? Ha az alaplapra dugva is rövidre zárom felülről a zöld és a fekete szálat elindul a táp és az alaplap is... Csak a proci van rádugva az alaplapra, így sípol a ram és a vga miatt. Szóval szerintem így megy? Mit javasoltok? Hol keressem a hibát? esetleg hagyjam a rövidzárat az atx-es tápkábelen és ezentúl a tápegység hátulján kapcsoljam a gépet? Várom az ötleteket! Köszi!
Sziasztok.
Szeretnék néhány dolgot a gépemben egy másik áramforrásról üzemeltetni. (Ventilátorok pl.) Arra gondoltam, hogy ezeket egy paneltápról hajtanám meg. Szerintetek az megfelelő elképzelés, hogy a bekapcsoló gomb elindítja a paneltápot, és a többi alkatrész indításához egy optocsatolót használnék? Ha valakinek van tapasztalta egy ilyen paneltápról, akkor legyen szíves leírni, hogy mennyire stabil feszültséget adnak. Előre is köszönöm.
Én nem szórakoznék optocsatolóval. Legegyszerűbb a paneltáp hálózat felőli oldalát egy relére kötni, azt meg a pc táp 12V ágára kötni. Legalábbis én így csinálnám.
Köszi a tippet, ezen még gondolkodok.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |