Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ATX alaplap indítása

Témaindító: slinky, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) slinky hozzászólása Márc 29, 2008 /

Sziasztok, adott egy elvileg +5V es +12 kimenetekkel rendelkezo par amperes kapcsolo uzemu tapom, mi kell hozza hogy errol eltudjak hajtani egy ATX lapot? Maskepp kerdezem. PWGOOD ra 5V odarakom, 3.3V stdby megkapja diodaval, akkor ha PS_ON labat konstans foldre huzom, akkor el kellene indulnia az alaplapnak, mintha megnyomtam volna a power gombot. jol gondolom?
(#) AMD válasza slinky hozzászólására (») Márc 29, 2008 /

Úgy sejtem hogy az a pár amper kevés lesz.
(#) slinky válasza AMD hozzászólására (») Márc 29, 2008 /

ettol a resztol tekintsunk el, az ampereket megoldom.
(#) zoz11 válasza slinky hozzászólására (») Márc 29, 2008 /

Ehhez csak egy ATX-es tápegység kell
A PS-ON láb a tápot indítja és ha azt lehúzod testre az alaplapnál akkor abból csak füst lesz (tapasztalatból mondom ezt )
(#) AMD válasza slinky hozzászólására (») Márc 29, 2008 /

Inkább vegyél egy tápot. Itt 2390-ért van.
(#) slinky válasza AMD hozzászólására (») Márc 29, 2008 /

nem jo, nem fer el... 1U magassagba el kene ferjen minel kisebb helyen. Akkor technikailag hogy indul el az atx lap/tap, hogy lehetne lemodellezni?
(#) _JANI_ válasza slinky hozzászólására (») Márc 29, 2008 /

Ha alaposabban szemügyre veszel egy ATX-es tápegységet, akkor láthatod, hogy a palelok (és a hűtőbordák) kevesebb helyen is elférnének... De kiszerelését és átépítését, csak szakemberrel végeztesd el.

A nyákon hálózati fesz van jelen, s az nem játék!!! :felkialtas:
(#) proba válasza slinky hozzászólására (») Márc 29, 2008 /

Ha az atx tápot akarod lemodellezni,akkor nem értem mit akarsz a power gombbal (annak ugyan úgy kellene működni mint eddig a készenléti 5V ról működtetve beindítja a tápot,földre kapcsolja a táp indító bemenetét).Nem tudom de szerintem az alaplapnak kell készenléti 5V ,üzem közben 3.3V 12V 5V -5V -12V (bár a két utlsóról nem vagyok meggyőződve hogy kell.Régen ezeket talán a videókártya meg az rs232 használta) És az általad említett powergood ami az általános resetet csinálja.
(#) idlob válasza _JANI_ hozzászólására (») Márc 29, 2008 / 4

Szeretnék csatlakozni én is Janihoz. Inkább egy kész ATX tápot próbálj átalakítani. Olcsóbb és gyorsabb lesz!
A problémád a magasabb alkatrészekkel lesz, de végülis 44mm-en elég sokminden elfér:
-kondik lábát lehetőleg ne hosszabítsd meg.
-némelyik hűtőbordán is jelen lehet a hálóztai potenciál.

ATX indulása (amennyire én tudom):
- az alaplap a PWR gomb megnyomásásnak hatására a földre húzza a PS-ON lábat. (ez a készenléti 5V-on van egy felhúzó ellenállással) Ezt egészen addig a földön tartja amíg a gép megy.
- amikor a bekapcsolási anomáliák lecsengtek, akkor azt a táp PWRGOOD-on keresztül jelzi az alaplapnak, hogy rákapcsolhatja a terhelést.

Szerintem ha az alaplapon a földre húzod a PS-ON-t akkor abból semmi jó nem lesz:
1. az alaplap ettől még nem tudja h. indulni kell. (az aut. induláshoz én egy MMV-t meg optocsatolót ajánlanék a PWR gomb helyére.)
2. a vezérlő elektronika sem biztos h. ugrálni fog örömében (bár ki tudja)
Nem igazán értem hogy gondoltad azt a 3.3V-t a diódákkal. It csuklás nélkül szaladgálank a 30A-ek.
Ha rackbe akarsz gépet gyömöszölni, akkor hogyhogy nem fér bele a táp a gép rackdobozába?
(#) slinky válasza _JANI_ hozzászólására (») Márc 30, 2008 /

Ez a resze foglalkozasi artalom, a mukodesi elv erdekelt, ne fedezzem fel meg1x azt amit mas mar megcsinalt...
(#) slinky válasza idlob hozzászólására (») Márc 30, 2008 /

1U 19" hazam van annyi mint ide szeged, viszont tap nelkul, pontosabban ATX tap nelkul.
(#) Tomi94 hozzászólása Szept 8, 2010 /

Sziasztok! Van egy régi PC100 BX Cel alaplapom, 500 MHz-es Celeronnal, 128 MB SD RAM-mal, de a leírása már nincs meg, neten sem találtam jó linket a letöltéséhez. Elvileg AT és ATX tápról is használható, nekem csak ATX-em van (illetve a régi AT-s már nem működik), de sajnos leírás hiányában nem tudom, hova kéne bekötni a power gombot az alaplapon. Ismeri valaki ezt az alaplapot, hogy meg tudja mondani, hova kössem a power gombot?
Előre is köszi!
Tomi
(#) Onri hozzászólása Jan 13, 2012 /

Sziasztok!
Van egy ABIT SA6R alaplapom, meg ehhez egy atx-es tápom. A gép egyszer csak indulási nehézségekkel kezdett küszködni. Bekapcsolás után a billentyűzeten villognak a ledek de kb 10 percig semmi és utána beindult a gép. Már ez sem történt meg. Így szétszedtük. Az alaplapon az 1500µF-os kondik közül 8 púpos volt azokat kicseréltem. Továbbra sem indul a gép... Az alaplapon egy kis led jelzi hogy az alaplap kap tápot. A tápegységen rövidre zárva a zöld és fekete szálat: megmértem a piros és sárga szálon eső feszültséget és megvolt 12 és 5V. A táp is szépen megy... Arra gyanakszom hogy az alaplap nem kapcsolja be valamiért a tápot... De miért? Ha az alaplapra dugva is rövidre zárom felülről a zöld és a fekete szálat elindul a táp és az alaplap is... Csak a proci van rádugva az alaplapra, így sípol a ram és a vga miatt. Szóval szerintem így megy? Mit javasoltok? Hol keressem a hibát? esetleg hagyjam a rövidzárat az atx-es tápkábelen és ezentúl a tápegység hátulján kapcsoljam a gépet?
Várom az ötleteket! Köszi!
(#) ThompsoN hozzászólása Márc 22, 2014 /

Sziasztok.

Szeretnék néhány dolgot a gépemben egy másik áramforrásról üzemeltetni. (Ventilátorok pl.) Arra gondoltam, hogy ezeket egy paneltápról hajtanám meg. Szerintetek az megfelelő elképzelés, hogy a bekapcsoló gomb elindítja a paneltápot, és a többi alkatrész indításához egy optocsatolót használnék?

Ha valakinek van tapasztalta egy ilyen paneltápról, akkor legyen szíves leírni, hogy mennyire stabil feszültséget adnak.

Előre is köszönöm.
(#) rockersrac válasza ThompsoN hozzászólására (») Márc 22, 2014 /

Én nem szórakoznék optocsatolóval. Legegyszerűbb a paneltáp hálózat felőli oldalát egy relére kötni, azt meg a pc táp 12V ágára kötni. Legalábbis én így csinálnám.
(#) ThompsoN válasza rockersrac hozzászólására (») Márc 22, 2014 /

Köszi a tippet, ezen még gondolkodok.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem