Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit gyűjt, retro cuccok
köszi, én inkább csak elnézegetném
Van valami listád, hogy mid van, és mi nincs?
küldtem privátot
nem túl nagy az aktivitás sajnos :\
A hétvégén a kezeim közé kaptam , pár régiséget .
Egy kazal ic és , eprom stb , amelyről a neten nem is találtam datasheetet sajnos . Ma megkaptam a hozzá tartozó leírásokat is , alkalmazási példákkal ! Teljes az öröm ! Volt egy komoly ... , tápegység alaplap , négy marék logikai ic-vel felvértezve , amely Magyar Tetra gyártmány volt és mit ad Isten , ma kiderült , hogy nyomtató volt szegény . Ezen kívül rengeteg telefongyári leírást és kézzel készített műszertervet . Nagyon jó volt átnézni ezeket . Régen egy kapcsolási rajz elkészítése tussal , szabványosan , rengeteg időt vehetett igénybe . Erről jut eszembe , volt a csomagban tuskészlet is 0,1 mm -töl . Csak érdekesség képpen írtam.
Apró helyesbítés: Nem Tetra, az mást jelent, hanem Terta (Telefongyár Rt)
Igen , úgy igaz .
epromok közt volt-e kerámia esetleg? Vagy kerámia processzor?
Szia , nem volt . IC-k között volt pár fehér tokos , de műanyagok .
Emlékeim szerint kvarcablakos, törölhető EPROM csak kerámia tokban létezett. Ablak nélküli, egyszer írható EPROM viszont került műanyagtokba.
Rosszul fogalmazol - ha "tranzisztor temető" akkor ne hibásat keressél hanem "halott tranzisztort" .
És valóban. AZ összes kerámia !
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2017
Üdv!
Van valakinek hasonló műszere? Ganz gyártmány, eredetileg egy mozdonyon volt akkumlátor feszültségmérő, súlyra kb 1,5Kg, hossza 15cm. Masszív egy darab...
Szép műszer !
teszel fel róluk egy képet?
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2017
Szép darab! Milyen típusú mozdonyon volt? Teszel fel róla több képet?
A mozdonyról épp nem találtam képet
Típusa szerint Ganz-Mávag DHM-7, A mávnál M41 (újabban 418) pályaszámmal futnak, becenevük csörgő, de amiből ez a műszer származik, már több mint 10 éve nem csörög, és már soha nem is fog.
Parancsolj . Az ic-k nagy része nincsen a képen most .
Üdv
Sziasztok.
Hozzám került két érdekes modul. Az interneten semmit nem találtam róluk. A valamikori Csehszlovákiában készült feltehetően a 60-as évek második felében, erre a tranzisztorok típusából tippelek. Két modul jutott hozzám, az egyikről le volt véve a doboza. Az elektronika átlátszó rugalmas műgyantával van kiöntve (szilikon talán). Mivel átlátszó látszanak az alkatrészek, nem bonyolult a felépítése ezért pár perc alatt visszafejtettem a kapcsolási rajzát. A NYÁK-ra még a tranzisztorok lábkiosztása is rá volt maratva.
Nekem is akad még itthon cirka 400db Hasznos kis jószág sok mindenre használható még a mai uC-os rendszereknél is.
Beugrott! Gondolkodtam, hogy minek nevezik ezt a kapcsolást. Tudom, csak nem jutott eszembe.
Ez egy differenciál erősítő a germánium korszak végéről. Sajnos közben kiderült, hogy a képen lévő bal oldali modul hiányos, a benne lévő panelből valaki kiforrasztotta a tranzisztorokat és pár ellenállást.
Ez inkább egy 2×2 bemenetű RTL logika NAND kapuja. A 10 pontra pozitívabb feszültséget kell kapcsolni, mint a 9 pontra, hogy a tranzisztorok biztosan zárva legyenek, azonkívül ez némileg gyorsítja az amúgy nem túl gyors tranzisztorokat. Ha diff erősítő lenne, akkor kellene közös emitter ellenállás.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2017
Akkor tévedtem. Így viszont már érthető, hogy miért van annyi bemenete.
Viszont egy tisztán elméleti kérdés, ha kívülről csatlakoztatok hozzá emitter ellenállást akkor gondolom működne differenciál erősítőként is. Jól gondolom?
Miért ne működne.
Például lehetne belőle egy erősítő bemenő fokozata. Szerintem nagyot néznének
Nem hagyott nyugodni a kérdés annyira koncentráltam a germánium tranzisztorra, nem is tudom miért. Tehát a feszültségek pont fordítva, a 10 pontnak negatívabbnak kell lennie a 9 -es pontnál, mert így működhet csak maga az és kapu. A tranzisztornak csak akkor szabad nyitnia, és csak akkor, ha mind a három bemeneti ellenállás + tápon, vagy annak közelében van.
Ha a 9, és 10 pont közé ellenállást teszel, és a 10 -es lesz a negatív táp, akkor már egy egyszerű diff erősítőd lesz. Nem lesz valami nagy linearitású, de ha a kimenetre teszel egy másik, PNP -ből készült rendes diff erősítőt, már egész jó kis erősítőt készíthetsz. Ötleteket szerezhetsz integrált erősítők bemeneti fokozataiból. A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2017
Köszönöm mindkettőtöknek.
Van egy jó könyvem, G.B. Bishop Analóg áramkörök és rendszerek. Szépen leírja ezeknek a műveleti erősítős áramköröknek a működését.
A büszkeség sarok, avagy itt minden működik. Kivéve talán fentről a 2. doboz, mert az még épül.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2017
Nekem egy számmal kisebb fiókos sublótom van, úgyhogy Te nyertél
Bal zöld oszlopról szeretnél mesélni? Mert szép és tetszik
Az egy R-4-1es ex-katonai vevő. Innen vettem, Ha4023 kollégától. Rajta a doboz a tápegysége. Tökéletesen működik, pedig 1961-es gyártmány. 1,5-12.5Mhz-ig vesz AM és SSB módokban, rádióamatőröket figyelem vele.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |