Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Szia!
Csak sajnos igy sem megy... Azért nagyon köszönöm!
Sziasztok azt szeretném kérdezni hogy szeretnék egy avr-es nixie órát csinálni csak nem tudok avr-t programozni és aki tervezte az órát ő meg külföldön él és nemtudja mefcsinálni ha valaki esetlegesen vállalná hogy leprogramozná persze nem ingyen az legyen szives irjon nagyon jól jönne a segítsége a válaszokat előre is köszönöm,.
Üdv Feri
Pontosan mit kéne tudnia a programnak?
Ha tudom szívesen megcsinálom egy jelképes összegért
Uraim!
Ez NEM az apróhirdetés rovata, tehát vagy ott tessék hirdetni, vagy privátban beszéljétek meg! Köszönöm.
Bocs, akkor töröld az előző hozzászólásomat. Csak kiváncsi voltam mit kell tudnia egy ilyen programnak. Szerintem ez a része a programozáshoz tartozik, nem árakról beszélgettünk.
Szia !
Elnezest hogy beleszolok. Nem jol irta, nem kell programot irni, csak egy atmega8-at kellene beegetni. Ha megtudja valaki oldani Neki -aki kozelebb lakik hozza- mondjuk pl. egy avr araert, hogy segitsunk, akkor jo, ha nem, kuldok en neki egyet kulfoldrol.
Matrix64!
Írtad, hogy a winavr-ben található példaprogram PWM-hez (meg gondolom máshoz is). Merre keressem? Sehol sem találom Előre is köszönöm a válaszod!
Hello!
...\WinAVR-20070525\examples\ Ilyesmit keress... Üdv
szia,demo.c a program neve, keress rá...ezen a gépemen nincs fenn a winavr
Digimann, matrix64!
Sajnos nálam nincs examples könyvtár, és a demo.c is hiányzott, pedig újra feltelepítettem. Viszont így már megtaláltam a neten! Köszönöm
Sziasztok!
Lenne egy furfangos kérdésem. ATtiny2313-at programozok, EEPROM-ot kell olvasnia, nomeg a flash is rendesen tele van, cca. 80%-ra. néhány bemeneti láb megszakítást generál, és portb-re írja ki az eredményt, ami majd optokapukat hajt (jelenleg ledeket). A Bascom szimulátorban vígan működik, a próbapanelon nem. A portb ledek nagyon halványak, nem tudom, miért... A portb-re kiírandó byte működik, amíg az STK kábelről le nem veszem a tápfeszt. Akkor meghülyül, és átírja a flasht is, az eepromot is. Csináltam ellenpróbát: EEPROM ugyanaz, a flash-be annyi került, ami INT0-ra kiolvassa az EEPROM-ból a következő értéket, és direkt kirakja a portb-re. A sorrend egyezik a forráskóddal, a ledek ragyognak... A flash és az eeprom is érintetlen marad. A hardver mindkét esetben ugyanaz, hozzá sem értem. PC táp hajtja, feszstab IC húzza 5V-ra, kondik a helyükön, lehúzó ellenállatok 1k a bemenő lábakon. A többi progi is elfut ugyanezen a vason, gond nélkül... Mi lehet a baja? Köszi előre is! Donnie
Két dolgot tudok elképzelni. Az egyik hogy nagyon gyorsan fut a program, tegyél be pár késleltetést, és azért tünnek halványak a ledek mert kigyulnak és kialusznak. A másik az lehet hogy eltéved a prokram. Növeld egy kicsit a stack-nek szánt memóriát.
Köszi, az elsőt átnézem. A stack mértet hol lehet változtatni a 2313-on?
Bascomban Options:Copiler:Chip: HW Stack és Soft Stack.
Helló!
Feltettem a konrtollelab nevű programot (ubuntu linuxra). Most ismerkedem vele, megy a fordítás, letöltés, de a debug az sehogy sem. Aki ért hozzá attól kérdezem mit kell beállítani, milyen csomag kell hozzá? Megjegyzem a menüből semmilyen debug elem nem működik, még a configure sem. Egyébként simán ment minden elsőre (ettől eltekintve) , az eddigi AVRStudio és WINAVR próbálkozásaimat is sikerült mindenféle változtatás nélkül lefordítani.Szóval tetszik ahogy az ubuntu is
Huba, köszi!
Közben rájöttem a fényerő gondomra: Ha azt mondom neki, hogy portb kimenet, akkor pici energiát enged ki rá, gondolom, csak ic-ickommunikációra elegendőt. Ha viszont lejátszom, hogy portb.0=output .... portb.7=output, akkor ok. Csak a szoftvernél kell a kényelmes 1 bájtnyi adat szerkesztése helyett bitenkét/lábanként összelogikázni...
Sziasztok elég kezdő vagyok ebben a témában, de nagyon érdekel!
szertném a segítségeteket kérni. egy működő programozó hardver rajza kéne nekem, amit ti is használtok, és tényleg működik ATMEGA16 hoz, ilyen em van egy pár darab köszönöm előre is!
Én a Ponyprogot használom, nekem teljesen bevált. Természetesen az Atmega16-ot is tudja. Az oldalon megtalálod a programot és a hardvert is.Bővebben: Link
Az nem a fényerő gond
Alapesetben minden AVR láb bemenet (illetve a funkcióláb él a digitál I/O helyett). Először deklarálni kell, hohy ki/bemenet legyen a config porta.1=output/input-tal A Porta.1=1 utasítással a belső felhúzó ellenállást kapcsolod be (akár ki, akár bemenet a lábad). Ha kimenet, akkor a kimeneten ~20 mA-l terhelheted. Ha mebenet, akkor a bemenő (nyelő) áramot láthatod (nem szabványos működés). Ha bemenet, akkor a láb állapotát a pina.1-l kérdezheted le. A Mintában a Porta.1-t írtam le, de kezelhető egyben is az egész port.
Azt hiszem, valamit nem értek... ha portb egyben output, akkor alig van fénye, ha portb lábakat egyenként állítom outputnak, akkor pedig kivehető a 20 mA. Oda-vissza kipróbáltam, stabilan adja a jelenséget.
Viszont a félreszámolását még nem sikerült megoldanom, de legalább az eepromot már nem írja át futás közben. Elvileg egy tömb elemeit irogatnám kimenetre, szimulátorban irogatja is, de a procin többnyire csak számol 0-tól felfelé egyesével... Még küzdök, de ha van ötlet, jól jönne. Köszi előre is!
PortB alapban kimenetre állítva, akkor Low szintű (0...0,7V). Ha a LEDet begyújtja a 0,7V akkor parázslik.
Ha H szintbe rakod (egyesével, vagy egyszerre), akkor jelenik meg a kimeneten a +3,5...5V A Vcc és az AVcc és a GND + GndA is be van igaz kötve? Programrészlet ill kapcsolási rajz is jöhet A +5Vos részen igaz nincsen relé, vagy egyéb hírtelen ki/bekapcsolódó holmi? A chip tápján igaz ott van a 100nF szűrőkondi? A Biztosítékoknál be van kapcsolva a BOD 4.0Vra? Az órajelbeállításnál igaza bekapcsolási 64msec késleltetés az aktív?
Szia,szerintem úgy nem lehet feltelepíteni az winavr-t,hogy ez a könyvtár ne legyen meg :
C:\WinAVR-20080411\doc\avr-libc\examples\ Ajánlok egy animációs oldalt az alapműködések megértéséhez: Bővebben: Link
Sziasztok!
Sajna totál kezdőként felvettem egy tantárgyat ami mikrokontrollerekkel foglalkozik és elvállaltam egy házit amiben egy kis kocsit beprogramozott pályán mozog és 3 érzékelő segítségével érzékeli az akadályokat, majd kikerüli.....(elismerem nem voltam túl bölcs amikor ezt elvállaltam ) Igazából a legalapabb dolgok is problémát jelentenek...pl: hogyan kössem be a DC motort? Hova kössem be az érzékelőket (TCND5000 típus) Tehát ha valaki tudna küldeni egy kapcsolási rajzot ezekhez a problémákhoz akkor nagyon megköszönném!!! U.I.Tudodom, hogy ez nem az apróhirdetésrovat, de ha esetleg valaki megoldaná nekem ezt a problémát az kérem privátban jelezze!
Na, akkor előröl...
config portb = output ... portb= nemnulla ettől "parázslik", portb=0 kialszik. config pinb.0=output ... config pinb.7=output ... portb= nemnulla ettől normálisan világít. A lábakon egy-egy led lóg szándékosan kicsit túlmért ellenállattal, kb 15mA-t eszik. Később optokapu kerül rá, aztán minden más. Biztos, ami zicher... A tiny2313-on nem találtam AVcc és GndA pontokat... :no: BOD 4.3V lehetséges, de ez nem oldotta meg a félreszámolást. A program részletei amúgy külön-külön jól futnak a prockón. A táp AT-táp, és a kondik természetesen ott vannak, ahogy már írtam korábban. Az órajelnél 65ms a késleltés.
van egy kijelzőm BG320240F sed1335 vezérli és egy atmega32-vel szeretném hajtani de sehol semtalálok rá megfelelő bascomos progit amin elindulhatnék!
Az értintő képernyő rész már megy szépen mert az sima ügy!
A kulcs:
" 'First we define that we use a graphic LCD Config Graphlcd = 128 * 64sed , Dataport = Portb , Controlport = Portd , Ce = 2 , Cd = 4 , Wr = 5 , Rd = 6 , Reset = 3 'The dataport is the portname that is connected to the data lines of the LCD 'The controlport is the portname which pins are used to control the lcd 'CE =CS Chip Enable/ Chip select 'CD=A0 Data direction 'WR= Write 'RD=Read 'RESET = reset " A bascom/samplexs alatt a GraphLCD részen van pár.... DE: A standard rendszerhívással a bascom csak max 255*255 kijelzőt kezel! Nagyobb a 1.11.9.2 verzióbal lesz...
ez 320*240 -es tehát nem megy neki az egész!
mikorra várható az új verzió? más nyelven meg lehetene írni a kijelző vezérlést és akkor 2 procival csinálnám meg a dolgot!? Vagy tudtok e ajánlani egy olyan toucj-os kijelzőt ami 150*100-as beépítési méretekkel van és bascom könnyen lekezeli? áraban max 30.000! A másik kérdésem hogy kezelhető e színes kijelző? ha igen hogyanmi módja van ennek?
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Atmega128-at próbálom programozni (128-as módban). A pdf-ből kimásoltam az eeprom írás és olvasás rutinokat GCC-be. Meghívtam így: EEPROM_write(0x00, 'P'); EEPROM_write(0x01, 'e'); EEPROM_write(0x02, 't'); EEPROM_write(0x03, 'i'); EEPROM_write(0x04, 'k'); Futtattam, továbbá Ponyproggal kiolvastam az eepromot, de nem írja bele. Mi lehet a gond??? Van valami különleges beállítás a 128-asra? Köszönöm!
Nem hiszem, hogy ez a baj, de azért szerintem a fuse biteknél állítsd be, hogy ne törölje az EEPROM-ot programozáskor.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |