Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   54 / 840
(#) mikol válasza zeusz7 hozzászólására (») Ápr 15, 2008 /

Szia!
Csak sajnos igy sem megy... Azért nagyon köszönöm!
(#) mazso1988 válasza mikol hozzászólására (») Ápr 15, 2008 /

Sziasztok azt szeretném kérdezni hogy szeretnék egy avr-es nixie órát csinálni csak nem tudok avr-t programozni és aki tervezte az órát ő meg külföldön él és nemtudja mefcsinálni ha valaki esetlegesen vállalná hogy leprogramozná persze nem ingyen az legyen szives irjon nagyon jól jönne a segítsége a válaszokat előre is köszönöm,.
Üdv Feri
(#) zeusz7 válasza mazso1988 hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

Pontosan mit kéne tudnia a programnak?
Ha tudom szívesen megcsinálom egy jelképes összegért
(#) Moderátor hozzászólása zeusz7 hozzászólására (») Ápr 16, 2008

Uraim!

Ez NEM az apróhirdetés rovata, tehát vagy ott tessék hirdetni, vagy privátban beszéljétek meg!

Köszönöm.
(#) zeusz7 válasza (») Ápr 16, 2008 /

Bocs, akkor töröld az előző hozzászólásomat. Csak kiváncsi voltam mit kell tudnia egy ilyen programnak. Szerintem ez a része a programozáshoz tartozik, nem árakról beszélgettünk.
(#) gtk válasza zeusz7 hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

Szia !

Elnezest hogy beleszolok. Nem jol irta, nem kell programot irni, csak egy atmega8-at kellene beegetni.
Ha megtudja valaki oldani Neki -aki kozelebb lakik hozza- mondjuk pl. egy avr araert, hogy segitsunk, akkor jo, ha nem, kuldok en neki egyet kulfoldrol.
(#) vrbst válasza matrix64 hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

Matrix64!

Írtad, hogy a winavr-ben található példaprogram PWM-hez (meg gondolom máshoz is). Merre keressem? Sehol sem találom

Előre is köszönöm a válaszod!
(#) digimann válasza vrbst hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /

Hello!

...\WinAVR-20070525\examples\

Ilyesmit keress...

Üdv
(#) matrix64 válasza vrbst hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /

szia,demo.c a program neve, keress rá...ezen a gépemen nincs fenn a winavr
(#) vrbst válasza matrix64 hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /

Digimann, matrix64!

Sajnos nálam nincs examples könyvtár, és a demo.c is hiányzott, pedig újra feltelepítettem. Viszont így már megtaláltam a neten!
Köszönöm
(#) Donnie hozzászólása Ápr 20, 2008 /

Sziasztok!

Lenne egy furfangos kérdésem. ATtiny2313-at programozok, EEPROM-ot kell olvasnia, nomeg a flash is rendesen tele van, cca. 80%-ra.
néhány bemeneti láb megszakítást generál, és portb-re írja ki az eredményt, ami majd optokapukat hajt (jelenleg ledeket).
A Bascom szimulátorban vígan működik, a próbapanelon nem.
A portb ledek nagyon halványak, nem tudom, miért...
A portb-re kiírandó byte működik, amíg az STK kábelről le nem veszem a tápfeszt. Akkor meghülyül, és átírja a flasht is, az eepromot is.
Csináltam ellenpróbát: EEPROM ugyanaz, a flash-be annyi került, ami INT0-ra kiolvassa az EEPROM-ból a következő értéket, és direkt kirakja a portb-re. A sorrend egyezik a forráskóddal, a ledek ragyognak... A flash és az eeprom is érintetlen marad. A hardver mindkét esetben ugyanaz, hozzá sem értem.
PC táp hajtja, feszstab IC húzza 5V-ra, kondik a helyükön, lehúzó ellenállatok 1k a bemenő lábakon.

A többi progi is elfut ugyanezen a vason, gond nélkül...

Mi lehet a baja?

Köszi előre is!

Donnie
(#) huba válasza Donnie hozzászólására (») Ápr 20, 2008 /

Két dolgot tudok elképzelni. Az egyik hogy nagyon gyorsan fut a program, tegyél be pár késleltetést, és azért tünnek halványak a ledek mert kigyulnak és kialusznak. A másik az lehet hogy eltéved a prokram. Növeld egy kicsit a stack-nek szánt memóriát.
(#) Donnie válasza huba hozzászólására (») Ápr 20, 2008 /

Köszi, az elsőt átnézem. A stack mértet hol lehet változtatni a 2313-on?
(#) huba válasza Donnie hozzászólására (») Ápr 20, 2008 /

Bascomban Options:Copiler:Chip: HW Stack és Soft Stack.
(#) IMi hozzászólása Ápr 20, 2008 /

Helló!

Feltettem a konrtollelab nevű programot (ubuntu linuxra).
Most ismerkedem vele, megy a fordítás, letöltés, de a debug az sehogy sem. Aki ért hozzá attól kérdezem mit kell beállítani, milyen csomag kell hozzá? Megjegyzem a menüből semmilyen debug elem nem működik, még a configure sem.

Egyébként simán ment minden elsőre (ettől eltekintve) , az eddigi AVRStudio és WINAVR próbálkozásaimat is sikerült mindenféle változtatás nélkül lefordítani.Szóval tetszik ahogy az ubuntu is
(#) Donnie válasza huba hozzászólására (») Ápr 20, 2008 /

Huba, köszi!

Közben rájöttem a fényerő gondomra: Ha azt mondom neki, hogy portb kimenet, akkor pici energiát enged ki rá, gondolom, csak ic-ickommunikációra elegendőt. Ha viszont lejátszom, hogy portb.0=output .... portb.7=output, akkor ok. Csak a szoftvernél kell a kényelmes 1 bájtnyi adat szerkesztése helyett bitenkét/lábanként összelogikázni...
(#) Roland90 hozzászólása Ápr 20, 2008 /

Sziasztok elég kezdő vagyok ebben a témában, de nagyon érdekel!
szertném a segítségeteket kérni.
egy működő programozó hardver rajza kéne nekem, amit ti is használtok, és tényleg működik ATMEGA16 hoz, ilyen em van egy pár darab
köszönöm előre is!
(#) zeusz7 válasza Roland90 hozzászólására (») Ápr 20, 2008 /

Én a Ponyprogot használom, nekem teljesen bevált. Természetesen az Atmega16-ot is tudja. Az oldalon megtalálod a programot és a hardvert is.Bővebben: Link
(#) TavIR-AVR válasza Donnie hozzászólására (») Ápr 21, 2008 /

Az nem a fényerő gond
Alapesetben minden AVR láb bemenet (illetve a funkcióláb él a digitál I/O helyett).

Először deklarálni kell, hohy ki/bemenet legyen a
config porta.1=output/input-tal
A Porta.1=1 utasítással a belső felhúzó ellenállást kapcsolod be (akár ki, akár bemenet a lábad).
Ha kimenet, akkor a kimeneten ~20 mA-l terhelheted.
Ha mebenet, akkor a bemenő (nyelő) áramot láthatod (nem szabványos működés).

Ha bemenet, akkor a láb állapotát a pina.1-l kérdezheted le.

A Mintában a Porta.1-t írtam le, de kezelhető egyben is az egész port.
(#) Donnie válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Ápr 21, 2008 /

Azt hiszem, valamit nem értek... ha portb egyben output, akkor alig van fénye, ha portb lábakat egyenként állítom outputnak, akkor pedig kivehető a 20 mA. Oda-vissza kipróbáltam, stabilan adja a jelenséget.
Viszont a félreszámolását még nem sikerült megoldanom, de legalább az eepromot már nem írja át futás közben.

Elvileg egy tömb elemeit irogatnám kimenetre, szimulátorban irogatja is, de a procin többnyire csak számol 0-tól felfelé egyesével... Még küzdök, de ha van ötlet, jól jönne.
Köszi előre is!
(#) TavIR-AVR válasza Donnie hozzászólására (») Ápr 21, 2008 /

PortB alapban kimenetre állítva, akkor Low szintű (0...0,7V). Ha a LEDet begyújtja a 0,7V akkor parázslik.

Ha H szintbe rakod (egyesével, vagy egyszerre), akkor jelenik meg a kimeneten a +3,5...5V

A Vcc és az AVcc és a GND + GndA is be van igaz kötve?

Programrészlet ill kapcsolási rajz is jöhet

A +5Vos részen igaz nincsen relé, vagy egyéb hírtelen ki/bekapcsolódó holmi? A chip tápján igaz ott van a 100nF szűrőkondi? A Biztosítékoknál be van kapcsolva a BOD 4.0Vra? Az órajelbeállításnál igaza bekapcsolási 64msec késleltetés az aktív?
(#) matrix64 válasza vrbst hozzászólására (») Ápr 21, 2008 /

Szia,szerintem úgy nem lehet feltelepíteni az winavr-t,hogy ez a könyvtár ne legyen meg :
C:\WinAVR-20080411\doc\avr-libc\examples\
Ajánlok egy animációs oldalt az alapműködések megértéséhez:

Bővebben: Link
(#) Azazel hozzászólása Ápr 21, 2008 /

Sziasztok!

Sajna totál kezdőként felvettem egy tantárgyat ami mikrokontrollerekkel foglalkozik és elvállaltam egy házit amiben egy kis kocsit beprogramozott pályán mozog és 3 érzékelő segítségével érzékeli az akadályokat, majd kikerüli.....(elismerem nem voltam túl bölcs amikor ezt elvállaltam ) Igazából a legalapabb dolgok is problémát jelentenek...pl: hogyan kössem be a DC motort? Hova kössem be az érzékelőket (TCND5000 típus) Tehát ha valaki tudna küldeni egy kapcsolási rajzot ezekhez a problémákhoz akkor nagyon megköszönném!!!

U.I.Tudodom, hogy ez nem az apróhirdetésrovat, de ha esetleg valaki megoldaná nekem ezt a problémát az kérem privátban jelezze!
(#) Donnie válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Ápr 21, 2008 /

Na, akkor előröl...

config portb = output
...
portb= nemnulla

ettől "parázslik",
portb=0
kialszik.

config pinb.0=output
...
config pinb.7=output
...
portb= nemnulla

ettől normálisan világít.

A lábakon egy-egy led lóg szándékosan kicsit túlmért ellenállattal, kb 15mA-t eszik. Később optokapu kerül rá, aztán minden más. Biztos, ami zicher...
A tiny2313-on nem találtam AVcc és GndA pontokat... :no:
BOD 4.3V lehetséges, de ez nem oldotta meg a félreszámolást.
A program részletei amúgy külön-külön jól futnak a prockón.
A táp AT-táp, és a kondik természetesen ott vannak, ahogy már írtam korábban. Az órajelnél 65ms a késleltés.
(#) szovhoz hozzászólása Ápr 22, 2008 /

van egy kijelzőm BG320240F sed1335 vezérli és egy atmega32-vel szeretném hajtani de sehol semtalálok rá megfelelő bascomos progit amin elindulhatnék!

Az értintő képernyő rész már megy szépen mert az sima ügy!
(#) szovhoz válasza Azazel hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /

dc motor vezérlés

a kikerülést még érem hogyan csinálod meg de a sensort nem ismerem!
(#) TavIR-AVR válasza szovhoz hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /

A kulcs:

"
'First we define that we use a graphic LCD
Config Graphlcd = 128 * 64sed , Dataport = Portb , Controlport = Portd , Ce = 2 , Cd = 4 , Wr = 5 , Rd = 6 , Reset = 3

'The dataport is the portname that is connected to the data lines of the LCD
'The controlport is the portname which pins are used to control the lcd
'CE =CS Chip Enable/ Chip select
'CD=A0 Data direction
'WR= Write
'RD=Read
'RESET = reset
"

A bascom/samplexs alatt a GraphLCD részen van pár....
DE: A standard rendszerhívással a bascom csak max 255*255 kijelzőt kezel! Nagyobb a 1.11.9.2 verzióbal lesz...

(#) szovhoz válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Ápr 24, 2008 /

ez 320*240 -es tehát nem megy neki az egész!

mikorra várható az új verzió?

más nyelven meg lehetene írni a kijelző vezérlést és akkor 2 procival csinálnám meg a dolgot!?

Vagy tudtok e ajánlani egy olyan toucj-os kijelzőt ami 150*100-as beépítési méretekkel van és bascom könnyen lekezeli? áraban max 30.000!

A másik kérdésem hogy kezelhető e színes kijelző? ha igen hogyanmi módja van ennek?
(#) skimen hozzászólása Ápr 26, 2008 /

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni.
Atmega128-at próbálom programozni (128-as módban). A pdf-ből kimásoltam az eeprom írás és olvasás rutinokat GCC-be.
Meghívtam így:
EEPROM_write(0x00, 'P');
EEPROM_write(0x01, 'e');
EEPROM_write(0x02, 't');
EEPROM_write(0x03, 'i');
EEPROM_write(0x04, 'k');
Futtattam, továbbá Ponyproggal kiolvastam az eepromot, de nem írja bele. Mi lehet a gond???
Van valami különleges beállítás a 128-asra?

Köszönöm!
(#) zeusz7 válasza skimen hozzászólására (») Ápr 27, 2008 /

Nem hiszem, hogy ez a baj, de azért szerintem a fuse biteknél állítsd be, hogy ne törölje az EEPROM-ot programozáskor.
Következő: »»   54 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem