Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3541 / 3986
(#) Gafly válasza jani1987 hozzászólására (») Dec 2, 2020 /

Melyik a sok közül?
(#) sportsboypaper válasza Bakman hozzászólására (») Dec 2, 2020 /

Köszönöm, nem is segített. Este az jutott eszembe hogy a toroid elég combos, és tekerek rá egy harmadik Szekundert külön az előerősítőnek. Ezzek megvalósulna az izolációs táp és nem kell külön egyéb dolgokat beletennem. Meglátjuk elvileg működnie kellene.
(#) Peet19 hozzászólása Dec 2, 2020 /

Sziasztok!

Valaki tudja hogy mi az az anyag amit az IC-re raknak az áramkörökben? A képen látható mire gondoltam.
(#) reloop válasza sportsboypaper hozzászólására (») Dec 2, 2020 /

Szia! Ha az Erősítő mindigben, vagy a Földhurok témában bemutatod a végerősítő NYÁK-rajzolatát, akkor tennék javaslatot a jelföld leválasztására, helyes bekötés esetén ezzel jelentősen csillapítható a földhurokban ébredő zavarjel.
Kétségtelen, az előerősítő táp galvanikus leválasztása a legbiztosabb megoldás.
Ha sztereó az erősítőd és nem monoblock a két csatorna, akkor az előbbi amúgy sem kerülhető el.
Itt a Kezdő kérdésekben nem jó témában vagyunk a problémáddal.
(#) MrBrown válasza proli007 hozzászólására (») Dec 2, 2020 /

Kedves Gábor, többször segítettél már nekem és mindig elsőre indult a kapcsolás, de ezzel gondban vagyok. Az éjféli triggert egy 555-ös kapcsolás kb. 1Hz-es jelével helyettesítettem. Ha a 4017-et úgy kötöm be, hogy a 13-as lába a földön van és a 14-esen kapja a triggert működik szépen. Viszont ha a Te rajzod szerint, akkor mindenféle rendszertelen furcsaságokat művel.
Észrevettem a rajzodon a 13-as lábnál a kis karikát (?) az valami külső invertálást akar jelenteni?
Köszönöm.
(#) Gafly válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 2, 2020 / 1

(#) Bakman válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 2, 2020 / 1

Valamilyen epoxy. kb. 100 °C-on a salétromsav viszonylag gyorsan oldja: Decapping ICs, Applied Science.
(#) sportsboypaper válasza reloop hozzászólására (») Dec 2, 2020 /

SZia, köszönöm. A tekercselés lesz a megoldás, nem hiszem hogy belevágnék a nyákba.
(#) reloop válasza sportsboypaper hozzászólására (») Dec 2, 2020 /

Ezt még felülírja, hogy egy, vagy több csatornás az erősítőd.
(#) Peet19 válasza Gafly hozzászólására (») Dec 2, 2020 /

Hát ez nagyon komoly, köszi. Nem is gondoltam volna hogy így csinálják. Az iskolába ilyeneket nem tanítottak.

Bakman: Köszi
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2020
(#) proli007 válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 2, 2020 /

Hello! Pedig annak működni kell..
A 13-lábon az invertáló jel azért van, mert a 13-as láb akkor lép, amikor a 13-as láb L-szintre vált. Tehát az inverter belül van.
- A 14-es felfutó élre, a 13-as lefutó élre váltja a számlálót. De ahhoz, hogy a 14-esen impulzust fogadjon el a számláló, a 13-asnak alacsony szinten kell lenni. Ezt biztosítja a a 13-as láb és a GND közötti ellenállás.
- A 13-as bemenetet akkor lehet vezérelni, ha a 14-es magas szinten van. Ezért van a 14-es az ellenállással a tápra van húzva.
- Tehát ha a 14-es H szinten van, és a 13-as L szinten, akkor a 14-es felfutó élre, a 13-as pedig lefutó élre billen.

Ha az 1Hz-es jel lépteti a kondin keresztül a 13-as lábat, akkor mikor az 555 magas szintre vált, akkor a kondi felhúzza a 13-as lábat, majd amikor a kondi feltöltődött, visszakerül alacsony szintre. Ekkor lép. De mivel a 100nF és 100k 10ms időállandójó, gyakorlatilag az 555 magas szintre váltásakor történik ez a dolog, vagy is nem tudod észre venni a 10ms időt.
A 14-es láb mivel magas szintre ugrásnál vált, akkor billen, mikor a nyomógombot "elengeded". A nyomógombbal párhuzamos kondi, pedig pergésmentesíti az áramkört, hogy a nyomógomb nyomására ne lépjen többet a számláló.
Remélhetőleg úgy építetted meg a kapcsolást ahogy lerajzoltam, mert akkor működnie kell. De ha a 13-as léptetésénél a 14-es nincs magas szinten, nem lép a számláló.
(#) lobo67 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 2, 2020 /

Pontosabban a füstölgő (100% fölötti koncetrációjú) salétromsav. Az viszont nem olcsó mulatság. És nem kicsit veszélyes.
(#) szs válasza lobo67 hozzászólására (») Dec 2, 2020 / 1

Idézet:
„100% fölötti koncetrációjú”

Azt hogyan?
(#) Bakman válasza lobo67 hozzászólására (») Dec 2, 2020 /

Konkrétan nem néztem utána, perpillanat egyáltalán nem érdekel a téma.
(#) Epu2 válasza szs hozzászólására (») Dec 2, 2020 /

Ha még csak 60%-os akkor is szétmar mindent. A panelból csak egy égett trutyi marad.
(#) szs válasza Epu2 hozzászólására (») Dec 2, 2020 /

Én azt értem.
Azt nem értem, hogyan lehet 100%-nál nagyobb koncentrációt összehozni.

Mert az volt az állítás, amire rákérdeztem, hogy
Idézet:
„100% fölötti koncetrációjú) salétromsav”
(#) lobo67 válasza szs hozzászólására (») Dec 2, 2020 /

Ez a kénsavnál is ismert fogalom, azt jelenti, hogy vizet kell hozzá adni, hogy 100%-os legyen. Igazából a tömény salétromsavban (HNO3) még feloldatak nitrogén-oxidokat (NO2, NO3). Ettől lesz nagyon agresszív. Nagyon kell vele vigyázni, mert vízzel érintkezve nagyon felmelegszik, és a szerves anyagokat gyorsan eloxidálja.
A "normál" 65%-os is elég maró, de nem közelíti a kénsavat.
(#) Bakman válasza lobo67 hozzászólására (») Dec 2, 2020 /

Jobban megnéztem, a videóban > 90 %-os salétromsav van. 3:35-nél látszik az üveg felirata.
(#) Peet19 hozzászólása Dec 2, 2020 /

Még egy kérdésem lenne, de nem akarok belezavarni a savazásba .
Motorvezérléssel kapcsolatban nem értek valamit (BLDC). Ha PWM-el csökkentem a kitöltési tényezőt, akkor csökken a tekercsek által létrehozott mágneses erőtér amitől a rotor kisebb nyomatékkal forog tovább. Remélem eddig jól gondolom. Azt viszont nem értem hogy miért lassulna?
Semmi más nem változik, ugyanaz a frekvencia akkor miért lassul le? Ha csak a nyomaték csökken akkor ugyanolyan sebességgel kellene tovább forognia mint előtte, csak gyengébben "szerintem". Ha mondjuk nincs semmilyen ellenállása a forgórésznek akkor elvileg abszolút nem kellene változnia a sebességnek.
Hogy van ez pontosan?
(#) Bakman válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 2, 2020 /

Ha nem lenne semmilyen veszteség, nem lassulna.
(#) Peet19 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 2, 2020 /

Igen, ezt mondom én is. De akkor nem lenne célszerűbb a frekvenciát csökkenteni?

Egy kicsit zavar most hogy ezt nem értem. Elvileg tök mindegy hogy milyen a kitöltési tényező, akár 1% is lehet, akkor is ugyanúgy ugyanolyan sebességgel kell forognia a rotornak. Ezzel csak a nyomatékot lehet csökkenteni.
(#) pucuka válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 2, 2020 /

Két eset lehetséges. Ha a BLDC motor aszinkron motor, akkor nézz meg egy háromfázisú aszinkron motor fordulatszám- nyomaték görbéjét.
Ha szinkron motor, akkor nem fog lassulni, hanem kiesik a szinkronból, és megáll.
(#) Bakman válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 2, 2020 / 2

Félreértettem a kérdést. Azért variálnak a kitöltéssel és nem a frekvenciával, mert frekvenciaváltáskor egyébb kellemetlen mellékhatások léphetnek fel. Pl. ha túl nagy a frekvencia, az egységnyi időre jutó kapcsolások száma nagyon megnő, ami a meghajtó tranzisztorokon extra veszteségként jelentkezik. A motor tekercseire a számítottól kevesebb áram jut a megnövekedő impedancia miatt mert ez az érték frekvenciafüggő. Az egyéb helyeken lévő szórt kapacitások és induktivitások egyre inkább beleszólnak a működésbe.

Sokkal egyszerűbb fix frekvenciára és változó kitöltésre, mint fix kitöltésre de változó frekvenciára méretezni egy kapcsolást.
(#) Jonni hozzászólása Dec 3, 2020 /

Tranzisztoros kérdésem lenne. Ha egy tranzisztorral kapcsolni szeretnék (pl 1 ledet), és az áramkőr nem igényelne nagyobbat egy bc182-nél de én bd139-et raknék be helyette ami ugyanúgy npn csak nagyobb ampert tud kapcsolni. A kérdésem az lenne hogy származik-e ebből valami hátrányom ? Jár-e valami hátránnyal a túlméretezés? (a bd139 a tokozása nagyobb de ez itt nem baj , meg az a pár forint árkülönbség sem baj)
(#) Ódenka válasza Jonni hozzászólására (») Dec 3, 2020 /

Remegéseket fogunk érezni az Erőben... Mi lenne, semmi, használd nyugodtan.
(#) lobo67 válasza KU202M hozzászólására (») Dec 3, 2020 /

És 100%-nál nagyobb hatásfokú gázkazán sem létezik...
Ezt inkább a kénsavnál alkalmazzák, idézet a wikipédiáról: "vízzel felhígítják az óleumot (füstölgő kénsav) , és így nyernek további koncentrált kénsavat."
Ugyanez salétromsavnál is létezik, csak nincs ipari jelentősége.
Annak utánaolvastam, és valóban a salétromsavat már 90% fölött füstölgőnek tekintjük, így itt az is elég lehet. A szokásos, boltban kapható, iparban használt 60-65%-os salétromsavval nem megy. Erről itt egy érdekes nyomozós cikksorozat: https://www.sparkfun.com/news/350
Beismerem, hogy volt egy kis pontatlanság abban amit írtam, ezzel szerintem is zárjuk le ezt a vitát.
(#) Bakman válasza lobo67 hozzászólására (») Dec 3, 2020 /

A hatásfok és a COP két külön fogalom. Már ha erre gondolsz, mert 100 %-nál nagyobb hatásfokú gépről nem tudni.
(#) Peet19 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 3, 2020 /

Értem amit mondasz de úgy gondolom működne mind a kettő. A frekvencia módosítással kapcsolatban ha jól értem akkor ha pl. magasabb frekvenciára kapcsolom a tekercseket akkor az induktív reaktancia miatt kisebb áramerősség fog folyni rajtuk? Ha igen akkor ezzel arányosan csökken a mágneses térerősség is ami meg nyomatékveszteséget idéz elő. Vagyis gyorsabb lesz a motor csak gyengébb?
Nem tudom jól gondolom-e, de köszönöm a segítséget azért még nem teljesen tiszta minden úgyhogy utána olvasgatok.

Pucuka: köszönöm neked is, értem.
(#) Epu2 válasza Jonni hozzászólására (») Dec 3, 2020 /

Elégséges bázisáram kérdése. A BC182 β-ja lehet akár 200 is, mÍg a BD139-é jó ha a fele.
(#) miki79 hozzászólása Dec 3, 2020 /

Sziasztok!
Tudnátok nekem magyar nyelvű cikkeket vagy magyar nyelvű videókat ajánlani ami az egyszerű számítógépek működésével foglalkozik logikaikapuk,regiszterek és gépikód szintjén.
Hogyan olvassa ki a memóriából a bináris adatokat, hogyan dolgozza fel az alu az információt és hasonló...
Az alábbi képen mit jelöl a kék oszlop és a mellette levő hexadecimális oszlopok?
Következő: »»   3541 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem