Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3542 / 3986
(#) Moderátor hozzászólása Dec 3, 2020

A "hittani" vitát eltávolítottuk. Kérjük, hogy maradjon mindenki a témánál!
Köszönjük.
(#) pucuka válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 3, 2020 / 1

Az indukciós motoroknál (szinkron, és aszinkron) a fordulatszámot alapvetően a tápáram frekvenciájával szabályozzák, mint a frekvencia váltóban. Jól látod a gerjesztés kérdését, ezért a frekvencia váltóban a nagyobb fordulatszámnál az azonos gerjesztéshez nagyobb feszültség (áram) tartozik, míg az alacsonyabb frekvenciához kisebb feszültség.
(#) Peet19 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 3, 2020 /

Értem, köszönöm.
(#) Peet19 hozzászólása Dec 3, 2020 /

Még egy olyan kérdésem lenne, hogy amikor egy tekercsen megszakítom az áramot akkor kialakul az önindukciós nagyfeszültség amit egy párhuzamosan kötött záróirányú diódával le tudok vezetni. De mekkora áramerősség alakul így ki? Mekkora lesz az az áramerősség ami átfolyik a diódán?
(#) devergo74 hozzászólása Dec 3, 2020 /

Sziasztok!
Adott egy 3D nyomtató aminek a tápja 12V 2,5A, sajnos ez a táp meghibásodott, és nekem csak 12V 5A-es tápom van, ezzel a táppal is használhatom a nyomtatót? Értem ezalatt, nem okoz neki semmi gondot? A vezérlőpanelre 30W van írva, amivel használni akarom az meg a duplája.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2020
(#) Epu2 válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 3, 2020 /

A legegyszerűbb a maximális üzemi áramra méretezni. Az észszerűség határáig, megegyezően a kapcsoló elem határ áramáig. Ez nem azt jelenti, hogy 4 A üzemi áramnál a MOSFET 75A-es határáramával megegyező diódát alkalmazzunk. A diódák impulzus szerűen sokkal nagyobb áramot bírnak.
(#) Epu2 válasza devergo74 hozzászólására (») Dec 3, 2020 /

Nem javaslom. Lehet be sem tudod üzemelni, mert lekapcsol. Csak pazarolnád az anyagot.
(#) devergo74 válasza Epu2 hozzászólására (») Dec 3, 2020 /

Köszi, esetleg még 12V 3A tápot tudnék beszerezni, nem tudom hogy azzal használható lenne-e?
(#) Peet19 válasza Epu2 hozzászólására (») Dec 3, 2020 /

A képen jobban látszik mire gondolok. A FET-ek talán 1-2A -t kapcsolgatnának (még nem tudom mi lesz hogy lesz) de a diódákat ki kellene választani hogy gyors kapcsolásúak legyenek és "nem tudom mekkora áramra kellene méretezni".
(#) Epu2 válasza Epu2 hozzászólására (») Dec 3, 2020 /

Mea Maxima Culpa

Elolvastam az áramot. A 2,5A-es helyett használhatod az 5 A-es. Meg a 3,5A-est is. Bocsi!
(#) Epu2 válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 3, 2020 /

Tegyél be 3...5A-es shottkyt.
Például 40V alatt.
(#) pipi válasza devergo74 hozzászólására (») Dec 3, 2020 /

Uganolyan feszültségű, nagyobb áramterhelhetőségű tápot nyugodtan használhatsz, úgyis csak annyi áramot vesz fel, amennyi kell neki. Nyilván a kisebb áramterhelhetőségű táp necces, mert ha fogyasztó fel szeretné venni a neki járó áramot, akkor a kis tápot túlterheli, amit az ki tudja hogy olerál.
(#) Peet19 válasza Epu2 hozzászólására (») Dec 3, 2020 /

Köszi. Látom pár száz Ampert elvisel csúcsokban, de amúgy nem lehet ezt valahogy kiszámolni?
Lehet hogy csak pár mA lesz a diódán átfolyó áramerősség vagy még annyi sem. Amikor elkezd növekedni a tekercs önindukciós feszültsége, nem lesz több száz vagy ezer volt, mert 0.6V -nál már kinyit a dióda és levezeti a tekercsben lévő energiát, de jó lenne tudni hogy mekkora áramot hajt át a diódán a tekercs energiája.
Ha erre a pillanatra úgy tekintünk mint egy feszültségforrásra, akkor I=U/R -el is lehetne számolni, de nem hiszem hogy túl nagy ellenállása lenne a diódának nyitott állapotban. De ha mondjuk 1 Ohm, akkor is csak 0.6A lenne az áramerősség. Ez a tekercsben tárolt energiától független, mert soha nem fog nagyobb feszültség esni a diódán.
Nem tudom jó-e csak ötletelek.
(#) devergo74 válasza pipi hozzászólására (») Dec 3, 2020 /

Köszi a választ, az előtted szóló kolega, viszont azt javasolta hogy nem érdemes nagyobbat venni, mert lehet hogy egyből lekapcsol. akkor most lehet vagy nem?
(#) Bakman válasza devergo74 hozzászólására (») Dec 3, 2020 /

Fordítva. Ha az eredeti tápegység pl. 1.5 A-es volt, akkor nagybb terhelhetőségűt, pl. 5 A-es változatot is használhatsz. Attól, mert a tápegység tud 5 A-t, nem jelenti azt, hogy ennyit bele is "pumpál" a fogyasztóba. Ha a feszültségek egyeznek (12 V-os az új és a régi is), gond nem lehet.

szerk.:
Nem érdemes nagyobbat venn, mert az általában drágább, nincs kihasználva és a nagyobb tápegységeknek nagyobbak a veszteségei is.
(#) devergo74 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 3, 2020 /

Rendben, köszönöm a felvilágosítást.
(#) Bakman válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 3, 2020 / 1

Ki lehet számolni bár nem tűnik egyszerűnek, én nem állnék neki.

A tekercsben energia tárolódik mágneses tér formájában. A dióda nem lineáris eszköz. Ahogy elkezd növekedni a feszültség, elkezd kinyitni a dióda és elkezdi felemészteni az energiát. Igen ám, de még mindig maradt energia a tekercsben, kicsit tovább nő a feszültség, az áram meredeken emelkedik.

Ha nem felejtem el, holnap mérek párat. Nem bonyolult a dolog, a dióda feszültségét kell figyelni oszcilloszkóppal. Ha ez megvan, a dióda adatlapjáról vissza lehet rajzolni a feszültség-áram összefüggés alapján. Mellékletben az 1N5400 dióda egyik grafikonja.
(#) Peet19 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 3, 2020 /

Oké, köszi. Na erre kíváncsi vagyok. Várom az eredményt A tekercs energiája olyan nagy, hogy nagyon nagy áram is kialakulhat szerintem, de mivel a diódán keresztül megy így az tuti nagyon lekorlátozza.
Nem tudom, csak a feszültségesés miatt gondolom.
(#) Bakman válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 3, 2020 / 1

Leszaladtam a műhelybe.

Relé: Finder 56.32 valami, 143 Ω, 192 mH, 12 V
Dióda: SB160

Kikapcsoláskor a diódán nyitóirányban kb. 2 V-ig szalad fel a feszültség, ez az érték nincs jelölve az adatlapban de olyan 35 - 40 A-re tippelem a csúcsot. Már ha nem néztem el nagyon valamit mert meglepően magas érték.

Kikapcsolás kézzel történt. A tápegységből jövő banándugóra fogtam kézzel az egyik vezetéket majd határozott mozdulattal elrántottam. Tranzisztoros kikapcsolásnál ez lassabban játszódhat le, kisebb feszültség indukálódhat a tekercsben.
(#) Peet19 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 3, 2020 /

Húú, ez nagyon király, köszi .
Ha jól látom 50A -ig bírja a dióda csúcsokban. Lazán 30A föfött van az áramerősség az biztos. Az idő 7.48ms ha jól látom? Bár ebbe beletartozik az emelkedése és a csökkenése is. A csúcson nem sok ideig volt.
Hát ez nagyon jó, köszi mégegyszer. Ezt nem is gondoltam volna hogy ilyen nagy áram folyik át rajta. Na, ilyeneket nem tanítanak az iskolába. Sajnos.
(#) Bakman válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 3, 2020 /

Ne vedd készpénznek a dolgot, hátha valmelyik feketöves szaki idetéved és rámutat a hibámra, hibáimra. Kicsit magasnak érzem az értéket, aztán ki tudja, lehet hogy ez a valós.
(#) Peet19 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 3, 2020 1 /

Hát a gyakorlat felülmúlja az elméletet. Amúgy érdekes jelenség ez az egész. Ha jól számolok akkor 84mA áram folyt át a tekercsen. Nem tudom hogy fizikailag mennyi volt a kikapcsolás ideje de ha az indukált feszültséget számolom, Ui=dI/dt és ha mondjuk 1us -nak vesszük a kikapcsolás idejét (vagy a bekapcsolásét tök mindegy) akkor az indukált feszültség 84kV! Amikor a tekercsen elkezd emelkedni a feszültség és ez a fordított polaritás kinyitja a diódát (0.6V -nál), elkezd emelkedni az áramerősség és mire eléri a 2V-ot (nem tudom mennyi idő) de amikor a csúcson van 80W energia szabadul fel.
Még akartam valamit írni ezzel kapcsolatban, de elfelejtettem. Hátha később eszembe jut
(#) jani1987 válasza Gafly hozzászólására (») Dec 3, 2020 /

Melyik a sok közül? Ilyen a panelja.
(#) Patópali válasza jani1987 hozzászólására (») Dec 3, 2020 /

Szia!
Rajzot nem fogsz találni, de lesz még más hibás alkatrész azon a panelon az 5 ellenálláson kívül.
Méricskélj egy kicsit.
(#) Gafly válasza Patópali hozzászólására (») Dec 4, 2020 /

Cserébe könnyű visszarajzolni.
De ha az a nagykondenzátor ütött át, akkor nehéz megjósolni, hogy mi maradt életben (azok közül, ami még ránézésre egy darabban van legalább).
(#) bitmixer válasza Bakman hozzászólására (») Dec 4, 2020 / 1

Feketeöves ugyan nem vagyok, de azért hozzá tudok tenni egy keveset az elmélkedéseitekhez .
Az áram megszűnésekor a diódán a pillanatnyi (tekercs)áram kezd tovább folyni, sem több, sem kevesebb. Az Ui=L*dI/dt valóban érvényesül innentől, de úgy, hogy a dióda nyitott állapota limitálja az Ui-t, ennélfogva a dI/dt-t is. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az áram csak lassan fog csökkenni, annál lassabban, minél kisebb a dióda nyitófeszültsége. Ha követelmény a gyorsabb csökkenés, akkor pl. rá lehet bízni a dolgot a FET letörési feszültségére, de ilyenkor nagyon gondosan kell méretezni...
(#) MrBrown válasza proli007 hozzászólására (») Dec 4, 2020 /

Szia,
Fura dolgokat produkál...
-Ha a rajzod szerint kötöm be akkor össze-vissza megy, de a STEP-re rendesen lépked feljebb Q0-Q6-ig körbe-körbe.
-Ha a rajzod szerint kötöm be, de KIHAGYOM a 100nF-os csatolást az 555 3-as lába és a 4017 13-as lába között akkor rendesen megy és a STEP-re is rendesen lépked feljebb.
-Ha mindkét vezérlés mellé van dugva a breadboardon, tehát a 14-es láb fel van húzva 100Kohm-al a tápra / 100nF-al a földre, illetve a 13-as láb 100Kohm-al a földre de NINCS rádugva az 555-re akkor Q0-t kihagyva Q1-Q6-ig lépked (!!!). Sőt, ha a a STEP-el lépkedtetem arrébb akkor meg rendesen megy Q0-Q6-ig körbe-körbe. Persze utána megint csak Q1-Q6-ig megy a semmi vezérléstől. Mi lehet ez???
Az lehet gond, hogy a csatolt rajz szerint én csak egyetlen LED előtét ellenállást használok a közösített katódokon és nem külön-külön 1-1-et az anódok és a 4017 között?
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2020
(#) proli007 válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 4, 2020 /

Szerintem neked az a bajod, hogy nincs lehúzva a 14-es láb ellenállással a GND-re, hanem lóg az a levegőben. A nulla kihagyása is ez felé mutat, met amikor a törlőjel megszűnik, egyből ép egyet.
Egyébként a kondi (differenciáló RC tag) csak azért kell bele, mert nem tudom honnan veszed majd le a napi léptetést. De ha az ahonnan jön a nap jele csak egy impulzust ad, akkor semmi gond. De ha pld. félnapig magas, félnapig alacsony a szint, akkor nem tudod állítani addig a léptetést, míg a 13-as magas szinten áll.
A Led-ek egy szem ellenállásától nem lehet probléma. Remélhetőleg a táp és a GND közös a két áramkörben, mert az is tud fura dolgokat művelni. A vezérlőjel is visszatáplálhatja az IC-t a bementi védődiódán keresztül. Aztán jönnek az érdekes működések..
(#) MrBrown válasza proli007 hozzászólására (») Dec 4, 2020 /

A rajzod szerint a 14-es láb a tápra van húzva 100Kohm-al és 100nF-al a földre.
Az éjféli trigger csak 1 másodpercig van H szinten utàna L, így akkor el is hagyom a 13-as lábról a soros 100nF-ot.
(#) Patópali válasza Gafly hozzászólására (») Dec 4, 2020 /

Az igaz, de az elégett ellenállás értékek megfejtése okozhat némi gondot.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2020
Következő: »»   3542 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem