Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszönöm, nem is segített. Este az jutott eszembe hogy a toroid elég combos, és tekerek rá egy harmadik Szekundert külön az előerősítőnek. Ezzek megvalósulna az izolációs táp és nem kell külön egyéb dolgokat beletennem. Meglátjuk elvileg működnie kellene.
Sziasztok!
Valaki tudja hogy mi az az anyag amit az IC-re raknak az áramkörökben? A képen látható mire gondoltam.
Szia! Ha az Erősítő mindigben, vagy a Földhurok témában bemutatod a végerősítő NYÁK-rajzolatát, akkor tennék javaslatot a jelföld leválasztására, helyes bekötés esetén ezzel jelentősen csillapítható a földhurokban ébredő zavarjel.
Kétségtelen, az előerősítő táp galvanikus leválasztása a legbiztosabb megoldás. Ha sztereó az erősítőd és nem monoblock a két csatorna, akkor az előbbi amúgy sem kerülhető el. Itt a Kezdő kérdésekben nem jó témában vagyunk a problémáddal.
Kedves Gábor, többször segítettél már nekem és mindig elsőre indult a kapcsolás, de ezzel gondban vagyok. Az éjféli triggert egy 555-ös kapcsolás kb. 1Hz-es jelével helyettesítettem. Ha a 4017-et úgy kötöm be, hogy a 13-as lába a földön van és a 14-esen kapja a triggert működik szépen. Viszont ha a Te rajzod szerint, akkor mindenféle rendszertelen furcsaságokat művel.
Észrevettem a rajzodon a 13-as lábnál a kis karikát (?) az valami külső invertálást akar jelenteni? Köszönöm.
Valamilyen epoxy. kb. 100 °C-on a salétromsav viszonylag gyorsan oldja: Decapping ICs, Applied Science.
SZia, köszönöm. A tekercselés lesz a megoldás, nem hiszem hogy belevágnék a nyákba.
Ezt még felülírja, hogy egy, vagy több csatornás az erősítőd.
Hát ez nagyon komoly, köszi. Nem is gondoltam volna hogy így csinálják. Az iskolába ilyeneket nem tanítottak.
Bakman: Köszi A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2020
Hello! Pedig annak működni kell..
A 13-lábon az invertáló jel azért van, mert a 13-as láb akkor lép, amikor a 13-as láb L-szintre vált. Tehát az inverter belül van. - A 14-es felfutó élre, a 13-as lefutó élre váltja a számlálót. De ahhoz, hogy a 14-esen impulzust fogadjon el a számláló, a 13-asnak alacsony szinten kell lenni. Ezt biztosítja a a 13-as láb és a GND közötti ellenállás. - A 13-as bemenetet akkor lehet vezérelni, ha a 14-es magas szinten van. Ezért van a 14-es az ellenállással a tápra van húzva. - Tehát ha a 14-es H szinten van, és a 13-as L szinten, akkor a 14-es felfutó élre, a 13-as pedig lefutó élre billen. Ha az 1Hz-es jel lépteti a kondin keresztül a 13-as lábat, akkor mikor az 555 magas szintre vált, akkor a kondi felhúzza a 13-as lábat, majd amikor a kondi feltöltődött, visszakerül alacsony szintre. Ekkor lép. De mivel a 100nF és 100k 10ms időállandójó, gyakorlatilag az 555 magas szintre váltásakor történik ez a dolog, vagy is nem tudod észre venni a 10ms időt. A 14-es láb mivel magas szintre ugrásnál vált, akkor billen, mikor a nyomógombot "elengeded". A nyomógombbal párhuzamos kondi, pedig pergésmentesíti az áramkört, hogy a nyomógomb nyomására ne lépjen többet a számláló. Remélhetőleg úgy építetted meg a kapcsolást ahogy lerajzoltam, mert akkor működnie kell. De ha a 13-as léptetésénél a 14-es nincs magas szinten, nem lép a számláló.
Pontosabban a füstölgő (100% fölötti koncetrációjú) salétromsav. Az viszont nem olcsó mulatság. És nem kicsit veszélyes.
Idézet: „100% fölötti koncetrációjú” Azt hogyan?
Konkrétan nem néztem utána, perpillanat egyáltalán nem érdekel a téma.
Ha még csak 60%-os akkor is szétmar mindent. A panelból csak egy égett trutyi marad.
Én azt értem.
Azt nem értem, hogyan lehet 100%-nál nagyobb koncentrációt összehozni. Mert az volt az állítás, amire rákérdeztem, hogy Idézet: „100% fölötti koncetrációjú) salétromsav” A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2020
Ez a kénsavnál is ismert fogalom, azt jelenti, hogy vizet kell hozzá adni, hogy 100%-os legyen. Igazából a tömény salétromsavban (HNO3) még feloldatak nitrogén-oxidokat (NO2, NO3). Ettől lesz nagyon agresszív. Nagyon kell vele vigyázni, mert vízzel érintkezve nagyon felmelegszik, és a szerves anyagokat gyorsan eloxidálja.
A "normál" 65%-os is elég maró, de nem közelíti a kénsavat.
Jobban megnéztem, a videóban > 90 %-os salétromsav van. 3:35-nél látszik az üveg felirata.
Még egy kérdésem lenne, de nem akarok belezavarni a savazásba .
Motorvezérléssel kapcsolatban nem értek valamit (BLDC). Ha PWM-el csökkentem a kitöltési tényezőt, akkor csökken a tekercsek által létrehozott mágneses erőtér amitől a rotor kisebb nyomatékkal forog tovább. Remélem eddig jól gondolom. Azt viszont nem értem hogy miért lassulna? Semmi más nem változik, ugyanaz a frekvencia akkor miért lassul le? Ha csak a nyomaték csökken akkor ugyanolyan sebességgel kellene tovább forognia mint előtte, csak gyengébben "szerintem". Ha mondjuk nincs semmilyen ellenállása a forgórésznek akkor elvileg abszolút nem kellene változnia a sebességnek. Hogy van ez pontosan? A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2020
Ha nem lenne semmilyen veszteség, nem lassulna.
Igen, ezt mondom én is. De akkor nem lenne célszerűbb a frekvenciát csökkenteni?
Egy kicsit zavar most hogy ezt nem értem. Elvileg tök mindegy hogy milyen a kitöltési tényező, akár 1% is lehet, akkor is ugyanúgy ugyanolyan sebességgel kell forognia a rotornak. Ezzel csak a nyomatékot lehet csökkenteni. A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2020
Két eset lehetséges. Ha a BLDC motor aszinkron motor, akkor nézz meg egy háromfázisú aszinkron motor fordulatszám- nyomaték görbéjét.
Ha szinkron motor, akkor nem fog lassulni, hanem kiesik a szinkronból, és megáll.
Félreértettem a kérdést. Azért variálnak a kitöltéssel és nem a frekvenciával, mert frekvenciaváltáskor egyébb kellemetlen mellékhatások léphetnek fel. Pl. ha túl nagy a frekvencia, az egységnyi időre jutó kapcsolások száma nagyon megnő, ami a meghajtó tranzisztorokon extra veszteségként jelentkezik. A motor tekercseire a számítottól kevesebb áram jut a megnövekedő impedancia miatt mert ez az érték frekvenciafüggő. Az egyéb helyeken lévő szórt kapacitások és induktivitások egyre inkább beleszólnak a működésbe.
Sokkal egyszerűbb fix frekvenciára és változó kitöltésre, mint fix kitöltésre de változó frekvenciára méretezni egy kapcsolást.
Tranzisztoros kérdésem lenne. Ha egy tranzisztorral kapcsolni szeretnék (pl 1 ledet), és az áramkőr nem igényelne nagyobbat egy bc182-nél de én bd139-et raknék be helyette ami ugyanúgy npn csak nagyobb ampert tud kapcsolni. A kérdésem az lenne hogy származik-e ebből valami hátrányom ? Jár-e valami hátránnyal a túlméretezés? (a bd139 a tokozása nagyobb de ez itt nem baj , meg az a pár forint árkülönbség sem baj)
Remegéseket fogunk érezni az Erőben... Mi lenne, semmi, használd nyugodtan.
És 100%-nál nagyobb hatásfokú gázkazán sem létezik...
Ezt inkább a kénsavnál alkalmazzák, idézet a wikipédiáról: "vízzel felhígítják az óleumot (füstölgő kénsav) , és így nyernek további koncentrált kénsavat." Ugyanez salétromsavnál is létezik, csak nincs ipari jelentősége. Annak utánaolvastam, és valóban a salétromsavat már 90% fölött füstölgőnek tekintjük, így itt az is elég lehet. A szokásos, boltban kapható, iparban használt 60-65%-os salétromsavval nem megy. Erről itt egy érdekes nyomozós cikksorozat: https://www.sparkfun.com/news/350 Beismerem, hogy volt egy kis pontatlanság abban amit írtam, ezzel szerintem is zárjuk le ezt a vitát.
A hatásfok és a COP két külön fogalom. Már ha erre gondolsz, mert 100 %-nál nagyobb hatásfokú gépről nem tudni.
Értem amit mondasz de úgy gondolom működne mind a kettő. A frekvencia módosítással kapcsolatban ha jól értem akkor ha pl. magasabb frekvenciára kapcsolom a tekercseket akkor az induktív reaktancia miatt kisebb áramerősség fog folyni rajtuk? Ha igen akkor ezzel arányosan csökken a mágneses térerősség is ami meg nyomatékveszteséget idéz elő. Vagyis gyorsabb lesz a motor csak gyengébb?
Nem tudom jól gondolom-e, de köszönöm a segítséget azért még nem teljesen tiszta minden úgyhogy utána olvasgatok. Pucuka: köszönöm neked is, értem.
Sziasztok!
Tudnátok nekem magyar nyelvű cikkeket vagy magyar nyelvű videókat ajánlani ami az egyszerű számítógépek működésével foglalkozik logikaikapuk,regiszterek és gépikód szintjén. Hogyan olvassa ki a memóriából a bináris adatokat, hogyan dolgozza fel az alu az információt és hasonló... Az alábbi képen mit jelöl a kék oszlop és a mellette levő hexadecimális oszlopok? |
Bejelentkezés
Hirdetés |