Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3599 / 3601
(#) gg630504 válasza sany hozzászólására (») Nov 18, 2024 /

1990-ben a bruttó átlagkereset 14 kFt volt. Negyvennel szorzandó. XT ma 2 MFt. AT-486 19 MFt.
(#) kameleon2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 18, 2024 / 1

Egy kicsit azért képben vagyok. Ha például üveg vagy kőzetgyapot a szigetelésed, ott is mikor jobb a szigetelés, ha összenyomod, vagy ha lazán építed be? Mert ott is gyakorlatilag a levegőt zárod be. Ha nem hiszed, van nálam mindig hőkamera tesztelhetünk.
(#) david87 hozzászólása Nov 18, 2024 /

Egy kérdés

Sziasztok!
Valaki hirdetet itt a forumon egy rendszer processzort.
Privátba tenék neki fel egy pár kérxést ha meg van még neki.
(#) mnyugger válasza jdani hozzászólására (») Nov 18, 2024 / 1

Ha ez az, akkor 10+ éve működik.

outlet.jpg

(#) Moderátor hozzászólása Lucif-R hozzászólására (») Nov 20, 2024

Azért nem találtál megfelelő témát, mert ez apróhirdetés, aminek az Apróhirdetés részlegben van a helye.
(#) Lucif-R hozzászólása Nov 21, 2024 /

kérdés

@Modi: Kerestem ott is több módon, de megmondom az őszintét nem találtam egy olyan aprót sem ahol ilyet vagy bármit javíttatnának. Ezért nem oda tettem mint hirdetést. Egy kis iránymutatást kérhetnék még? Milyen legyen sima kínál/keres vagy munkát kínál? Köszi
(#) Moderátor hozzászólása Lucif-R hozzászólására (») Nov 21, 2024

Küldtünk privát üzenetet.
(#) Rosszmáj hozzászólása Pé, 15:44 /

Ásványtan

Kollegák,
Van-e itt olyan, aki ért az ásványokhoz? Én bányásztam a lomipiacon.
A jobb oldali piritet ismerem, de mi lehet a bal?
Sűrűsége kb. olyan, mint a pirité, tehát valami nehezebb fém ásványa. Kristályszerkezete passz.
Hátha valaki ránézésre ...

ásvány.jpg

(#) Landsmann válasza Rosszmáj hozzászólására (») Pé, 16:01 /

A Google Lens szerint szilicium-karbid. De próbáld meg közvetlenül, nem fotóról felismertetni.
(#) sany válasza Rosszmáj hozzászólására (») Pé, 16:46 /

Lehet arany.
Máskor az itteni árus mondta, hogy valaki aranyfogat talált a lom között.
(#) Rosszmáj válasza Landsmann hozzászólására (») Pé, 18:24 /

A Google Lens téved. Konyhai eszközökkel "megmértem" a sűrűségét, 6,4 g/cm3.
A szílícium-karbid pont a fele. Még annyit segítek, hogy nem mágneses tulajdonságú.
Annyira azért nem rugózok rajta, hogy mostmárisazonnal keressek egy mineralógust, hogy megmondja, milyen kincset leltem.
Feldobtam, mert annyi különféle ember van itt a fórumon, hogy együttes tudásunk alapján mindent IS tudunk
(#) nagym6 válasza sany hozzászólására (») Pé, 19:03 /

Gazdáját még keresik.
(#) Landsmann válasza sany hozzászólására (») Pé, 19:29 /

Én a boltban egyszer egy sima emberi fogat. Facebookra feltettem, nem jelentkezett érte senki.
(#) vrbr válasza Rosszmáj hozzászólására (») Pé, 21:20 / 1

Mondjuk lehetne GALENIT?
https://hu.wikipedia.org/wiki/Galenit
A sűrűsége 7,6 g/cm³ nem 6,4 g/cm³, de lehet benne üreg vagy más érc zárványa.
(#) Rosszmáj válasza vrbr hozzászólására (») Pé, 22:03 /

A sűrűségét tekintve valószínű. A piritre is 4,9-5,2 helyett 4,2 g/cm3-t mértem.
Az enyém sajnos nem szép kristályos, lapocskákból épül fel. De neten láttam hasonlót.
Kösz a segítséget.
A hozzászólás módosítva: Pé, 22:06
(#) Rosszmáj válasza vrbr hozzászólására (») Pé, 22:23 /

Ott a pont és a mancs!
Van egy tulajdonsága, ami ritka a kristályok között: a Wkipedia szerint gyenge elektromos vezető. Szerintem meg kenterbe veri némely kínai rézdrótot. Motor féklámpa teljes fénnyel világít.
(#) vrbr válasza Rosszmáj hozzászólására (») Pé, 22:58 / 1

Köszönöm a mancsot és az elismerést.
És mivel elektronikai fórumon vagyunk még néhány szó:
A galenit, pirit és még néhány érc félvezetö!!!
A rádiózás öskorában diódaként használták ezeket:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Detektoros_r%C3%A1di%C3%B3

https://de.wikipedia.org/wiki/Detektorempf%C3%A4nger#Kristall-Detektor

https://en.wikipedia.org/wiki/Crystal_detector
A hozzászólás módosítva: Pé, 23:04
(#) Suba53 hozzászólása Szo, 11:59 /

Párátlanító

Sziasztok!

Milyen elven működnek a párátlanítók?
Használ valaki párátlanító készüléket? Mik a tapasztalatok?

A fürdőszobánkban így a téli időszakban elég sok pára csapódik le a falakon, és egy idő után sajnos elindul a penészesedés.
A fűtés nem elég, hogy ezt megakadályozza, mert csak egy törülköző szárító a "fűtőtest".
Ezért gondolkozok egy párátlanító készülék használatán, ami esetleg megoldja a problémát.
(#) klausz18 válasza Suba53 hozzászólására (») Szo, 12:49 /

Mindenképp kompresszorost válassz, semmiképp se vacak peltier modulos bohóckodásokat. Azon belül ha fürdőszobába kerül, akkor lehetőleg olyat ami folyamatos üzemet is tud, tehát van hozzá cső aminél fogva nem kell tartályt cserélgetni, mert a fürdőszobában be tudod folyatna kádba v. zuhanytálcába v. csapba. Kompresszorosok nagyon sok vizet fognak meg, gyorsan visítani fog, hogy tele a tartály.
Egyébként meg próbálj meg fürdés közben szellőztetni, mert a hideg bejövő levegőben előbb kicsapódik a pára. Akár közben másik szobában gyorsra ablakot nyitni / konyhai elszívót bekapcsolni, hogy negatív nyomást hozzon létre a lakásban (bejöjjön a levegő a fürdőszoba ablakon).
(#) adapter válasza Suba53 hozzászólására (») Szo, 12:56 /

Szia
Kompresszorosat vettem, nem bántam meg. Eszméletlen sok vizet eltávolít a levegőből.
(privát vélemény: ne vegyél Somogyit....) Rengeteg típus kering a neten, találsz elérhetőt.
(#) klausz18 válasza adapter hozzászólására (») Szo, 13:00 /

Nekem Somogyis van, de nem a kicsi hanem a rendes 10 literes verzió, 4 éve használok két darabot különböző helyeken, van hogy folyamatosban 0-24 egy szezonon keresztül, nincs vele bajom, mai napig tökéletesen működnek. Este megnézem mi a pontos típusa, úgy valószínűleg többet segít (a kérdezőnek).
A hozzászólás módosítva: Szo, 13:01
(#) jani1987 válasza Suba53 hozzászólására (») Szo, 13:37 /

Nekem a peltieres van. Egyelőre megteszi egynek.
(#) Bakman válasza Suba53 hozzászólására (») Szo, 14:21 /

Csak kompresszoros! Ha a helységek között normál esetben nyitva vannak az ajtók, akkor kb. mindegy hol van elhelyezve, a természetes légmozgás miatt a többi helységre is hat. Eleinte gyakran kell üryteni a tartályt, később (négy-öt nap után) ritkábban. Itthon csak akkor megy ha ruhák száradnak, tökéletesen kordában tartja a páratartalmat.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Szo, 14:56 /

Ahogy mondod, csak kompresszoros.
Nálunk a konyha és a fürdőszoba között van.
Nem csak teregetés, hanem felmosás után is néha.

Kollégám egyedül él és fával fűt.
Nála a fürdőszobában van. Este kiteregiti a gép ruhát, reggel csontszáraz, és kellemes meleg van a tisztálkodáshoz.
(#) sargarigo válasza Suba53 hozzászólására (») Szo, 18:38 /

Idézet:

Milyen elven működnek a párátlanítók?”

Pontosan úgy mint a lakásban felszerelt klíma! Csak egybe van csomagolva a kültéri a beltérivel. Beszívja a levegőt egy szűrőn keresztül, átnyomja azt a hideg lamellákon miáltal lecsapódik a víz (ezt aztán lecsepegteti a gyűjtőbe/kivezető csőbe), és tovább nyomja a már száraz levegőt a meleg radiátorra. Ezzel elvezeti a keletkezett hőt, és egyúttal meleg levegőt nyom ki magából. Szerintem amúgy zseniális találmány! Csakis kompresszorost! Drága, de legalább jó! Az olcsók ezzel szemben "csak" drágák! Próbáltam tablettásat is, pénzkidobás.
Ezt meg beállítottam a mosókonyhába, és egy nap alatt tele a tartály nagymosás után. Mellesleg van "kőmentes" vized is, amit elhasználhatsz virágot locsolni, ablakmosóba, stb
(#) Bakman válasza sargarigo hozzászólására (») Szo, 18:49 /

Idézet:
„Próbáltam tablettásat is, pénzkidobás.”
Azt hittem, csak én dőltem be a tablettának.
(#) Suba53 válasza Bakman hozzászólására (») Szo, 21:54 /

Köszönöm mindenkinek a tippeket.
Gondolom az egyértelmű a termékek leírásában, hogy melyik a kompresszoros.
Nézegetem a felhozatalt.
(#) reloop válasza Suba53 hozzászólására (») Szo, 22:05 /

A leírásban szereplő hűtőközegből indulnék ki például: HOMEFORT HPMS20W
A hozzászólás módosítva: Szo, 22:07
(#) Landsmann válasza sargarigo hozzászólására (») Vas, 0:14 /

Erről jut eszembe, a kazánból kifolyó kondenzvíz mennyire használható valamire? Régebben begyűjtöttem egy 5 literes ioncserélt vizes flaskába, de nem mertem felhasználni semmire. De ha jó, akkor gyakorlatilag korlátlan mennyiségben rendelkezésre áll.
(#) Gafly válasza Landsmann hozzászólására (») Vas, 7:39 /

Szerintem nagyon jól tetted, hogy kiöntötted, mert az nem "desztillált" víz, ellentétben ami a klimából és a páramentesítőből jön. Tartalmazza a beoldott égéstermékekből beoldott cuccokat is, ami szétmarja még a téglakéményt is.
Ellenállásméréssel igazolható. Ha jobban vezet mint a csapvíz, akkor igazam van.
De ez csak elméleti okoskodás, lakmusz csíkot ezért ne vegyél.
Következő: »»   3599 / 3601
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem