Fórum témák
» Több friss téma |
Nem LED-szalag. 12 m 120 db-os LED vezetékes füzér. Összesen 3 db vezeték van, ahogy a képen látható, 6 V-ról működik. Csak azért mert nem tudom, hogy ezek tényleg címezhető LED-ek e, vagy csak a színnel variál pl. polaritásváltás vagy hasonló? Ha címezhetőek, akkor honnan tudom majd meg a címüket? Csak kísérletezés miatt érdeklődnék. Nekem hosszú a füzér, így vágnék le egy darabot kísérletezni belőle.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2024
Ha minden egyes LED-nél mindhárom ér be van kötve és bármilyen színt tudnak produkálni a LED-ek, akkor valószínűleg WS2812.
A képről úgy tűnik, csak két vezeték megy egy LED-hez, a harmadik kikerüli. Polaritásváltással állíthatja elő a különböző színeket.
Itt a videó, hogy működik. Majd kiderül, ha a kezembe lesz.
(Nem reklámnak szántam.) A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2024
A videó alapján WS2812 (vagy valamelyik változata). A vezlőtől lesz smart, a meghajtás elég jól dokumentált. UART-ral, újabb (8 bites) konktrollerek esetén SPI + PWM + némi CLC segítségével lehet őket működésre bírni.
Erősebb mikrokontroller vagy konkrét számítógép esetén kb. végtelen módon megoldható a vezérlés. Kültéri led fényfüzérSziasztok ! Van egy kb 400 ledből álló kültéri fényfüzérem. Egy köztes szakasz nem világít kb 25 led. Mi lehet a gond? Külsérelmi nyomot nem találok. Kicsit megmozgattam a ledeket és semmi.
Valószínűleg egy led kiégett és sorosan van kötve ezért nem világít a szakasz .
Gondolom szakadt/zárlatos valahol, vagy van benne egy rossz led. Bármi tanácsot kép nélkül... Más részről a pontos hibafeltárás eléggé nehéz, bontás igényes. Utólag nehéz szigetelni normálisan. Ha szemre vételezéssel nincs meg a hiba, elég nehéz út áll előtted....( ép és a jó szakasz határán érdemes keresgélni.)
Ami még segíthet, hogy mit keress, a füzér hogy van felépítve? ( soros/párhuzamos hány voltos....) FényfűzérSziasztok!Szeretnék felrakni a házra némi karácsonyi dekort. A képen látható fényfűzért rendeltem meg, mely 5 méterenkébt bővíthető. A gondom az, hogy az első 10m rendesen világít, a második 10m nagyon haloványan pislákol. Amikor a korábban nem világító második 10m közvetlenül a tápra kötö, rendesen világít, de amint csatlakoztatok hozzá több tagot, megint elalszik és a táptól távolabb lévő világít tovább. Mitől lehet ez?
A halványabban világító tag(ok) érzékenyebb a feszültségesésre, valószínűleg más előtét ellenállás van a LED-ek előtt és/vagy más típusú LED-ek vannak a szakaszban.
Kép, és műszaki paraméterek lemaradtak, anélkül...
Mérj feszültséget, írd fel melyik füzér esetében mennyi.... ha többet csatlakoztatsz akkor mennyi az annyi? A tápod bírja? A hosszú szalagokat illik több ponton megtáplálni, nem csak egyik legvégén...
Elnézést, a telefonom lehagyta a képet. 24v-ról megy. A tápja 3,6w, de az az érzésem, hogy cserélgeti a polaritást a táp a kimenetén. Az az érdekes, hogy egy 20 méteres darab tökéletesen működik egyben az egyik végéről megtáplálva.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2024
Igen, biztos. Tavaly 648 led egy ilyen tápról simán ment, most rendeltem még hozzá, természetesen plusz tápok beiktatásával. 20m-ig (864 led) bírja a táp és tényleg. Van olyan 20m-es darab, ami simán megy egy tápról. És az a gond, hogy van olyan, amelyik 20m-es darabnak csak a fele világít. A nem világító 10 méter csak akkor működik, ha csak az van a tápra dugva. Azon belül mindegy, hogy a 20 méterben hol van, nem világít.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2024
Gyaníthatóan nagyobb terhelés esetén kevés a tápfeszültség annak a szakasznak, de konkrét mérések nélkül csak találgatni lehet. Nincs mit tenni, vagy nem használod azt a szakaszt vagy veszel hozzá tápegységet.
Ez a vezeték elég könnyen eltörik, megtörik. Főleg, ha kint van közvetlen a szabadban. Fagy, szél, stb. Tudom írtad, próbálva jó világít.
Akár a led lábánál is el lehet rohadva a vezeték, lásd Dec 9, 2023 hozzászólásomat, képekkel.
Meglett a hiba. Idén ugyanonnan rendeltem, ahonnan tavaly, és azt feltételeztem, hogy ugyanolyat is kaptam, aztán rájöttem, hogy nem. A tavalyi az egy 24V-os fényfűzér volt 24V-os táppal, az idei pedig egy 31V-os fényfűzér 31V-os táppal. Többnyire mindegyik fényfűzér a saját tápjáról üzemel, de van egy 10m-es szakasz, amit ki kellett egészíteni még 10m-rel, na itt kezdődtek a problémák.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2024
Megjött a füzér. Nem WS2812-es LED-ek. Én sima RGB színváltos LED-nek nézem őket, csak két vezetékkel csatlakoznak egymáshoz, párhuzamos kötéssel. A legutolsó LED-et levágtam. 4,5 V-tal nézve csak színt vált. Előtét ellenállással és nélkül is ugyanolyan a fényerő, valószínű áramgenerátor bennük. Ez számomra érdekes, mert a fényerőt lehet állítani a szoftverben.
Lehet, hogy a fényerő a tápfeszültségtől függ. Elvileg van pár ilyen LED-em de természetesen most nem találom... A videón, amit küldtél, egyértelműen vezérelhető LED-ek vannak.
szerk.: Esetleg ilyen LED-ek vannak benne: Bővebben: Link. A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2024
Úgy működik, mint a videóban. Nem átverés. Én azt hittem az lesz.
Holnap , ga lesz időm csinálok képet.
Amit nem értek, még ha olyan okos ledek is vannak benne, hogyan lehet csoportosítani őket 2 vezetéken. Vagy a csoportok külön külön vannak a vezérlőre kötve?
Valószínűleg csoportonként külön vannak kötve, de látni kellene a teljes rendszert egyben, úgy könnyebb kitalálni, mit hogyan oldottak meg.
Nincsenek külön csoportokba kötve, a vezérlőből kettő vezeték jön ki és az megy végig párhuzamosan. Amit észrevettem, az hogy, minden villogási funkciónál van egy olyan LED, ami másképpen viselkedik, mint a többi. Pl. gyorsabban villog vagy más színben világít.
A füzér végén lévő két LED-et kiszedtem. Egy lapos elemre kötve mind a kettő RGB LED szerint villog. De csak polaritás helyesen. A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2024
Formára olyan LED-ek, mint amilyet linkeltem.
Az egész sor egyszerre változtatja a színét (nem számolva azt az egy renitenst)? Az általad megosztott videóban nem.
Nem. Van olyan, hogy szinte mindegyik egyenként sziporkázik. Legalább is látszólag.
Lehet, hogy nem pontosak az időzítések egy-egy LED-en belül és egy idő után eltolódnak egymástól a színek
Nagyon köszönöm, hogy utánna néztél. Mindenesetre jó ötlet, aki kitalálta. A vezérlőbe is belenéznék.
A videót nézve eléggé szisztematikusak voltak a tévedések. Az nem lehet hogy több fajta ilyen soros vonalon programozható led van, csak mi nem tudunk róla, mint ahogyan erről sem tudtam eddig? (Bár hogy ipari méretekben egyesével címezhető legyen...)
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2024
Az egyszínű villogó LED-ek is elmásznak egymástól, már láttam csomót egy panelbe ültetve és csak ~1-2 másodpercig voltak együtt, utána szépen lassan randomizálódtak.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |