Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC programozás

Témaindító: G-Lex, idő: Okt 24, 2005
Lapozás: OK   7 / 66
(#) potyo válasza icserny hozzászólására (») Szept 23, 2008 /

Igen, sorosan értendő a nulla kimeneti ellenállásúnak tekintett mérendő pont és a pic lába között. Valahol van is róla rajz adatlapban. De az eredő ellenállás itt is sorosan kapcsolódik a lábbal. Az eredő ellenállás pedig egyenlő a feszültségosztó két ellenállásának párhuzamos kapcsolásával kapott ellenállással (Thevenin generátor).
(#) icserny válasza potyo hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Idézet:
„Az eredő ellenállás pedig egyenlő a feszültségosztó két ellenállásának párhuzamos kapcsolásával kapott ellenállással”

Ennek alapján 2x5 kohm is megfelel a követelménynek.

De továbbra is fenntartom, hogy egy kondenzátor alkalmazása esetén ennél nagyobb ellenállás is használható. Az eredő soros ellenállás ugyanis csak a mintavételezés idején kritikus (a mintavevő kondenzátorának töltési idejét befolyásolja).

Ha úgy veszed, hogy ekkor valójában az osztáspontra akasztott kondi (pl. 100 nF) feszültségét mérjük, akkor az ADC megtáplálásában a megengedett 2,5 kohm-nál sokkal jobbak vagyunk...

Mellesleg a 16F sorozat (pl. 16F690) adatlapjában valóban még 10 kohm szerepel, de azoknál a belső kapacitás is kisebb: nem 25 pF, hanem 10 pF a mintavevő-tartó kondenzátora.
(#) delmur82 hozzászólása Szept 24, 2008 /

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni egy kissé komplexebb dologban. PIC -et már programoztam írtam is rá progit. 16F84 ill 16f627 -et használtam. Az alapok mennek. Szeretnék kiokosodni abban, hogyan tudnék mondjuk egy PC - ről soros porton keresztül mondjuk egy számot átküldeni a pic -nek és a pic hogyan fogadja azt mely lábain, hogyan kell ezt lekezelni a programban? Gondolom a PC -n szükség van valamilyen programra vagy esetleg terminál progira amelyben be lehet állítani a sebességet illetve tudja kezelni a com portot. Tudnátok valamit ajánlni? Valamilyen egyszerű kéne. A Com portról jövő jeleket MAX 232 -es szintillesztőn keresztül kéne összekötni a PIc -el? Illetve a PIC mely lábaira kéne rákötni az adás ,vétel vezetékeket? De ami fontos lenne hogy a programot hogyan írjam meg?
Nagyon örülnék ha esetleg tudnátok valamilyen példaprogramot küldeni mondjuk egy olyan feladatra hogy a PC ről küldök egy számot 255 -ig, és a pic ennek megfelelően a PORTB portján lévő 8 leddel jelzi azt ki. A fizikai összekötést értem, 3 vezeték : adás ,vétel, föld. A progi lenne a lényeg. hogyan készítem fel a PIC et adatok vételére? hogyan kell beállítani a baudrate -et? stb... Előre is köszi.
(#) potyo válasza delmur82 hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Az adatlap USART részét olvasgasd, benne van minden.
(#) delmur82 válasza potyo hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Mármint minek az adatlapját?
(#) potyo válasza delmur82 hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

A PIC adatlapját.
(#) delmur82 válasza potyo hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

Bocs. ok Megvan.kösz
(#) icserny válasza delmur82 hozzászólására (») Szept 24, 2008 /

A HPC Explorer kártya kapcsolási rajzának és a demo program forrásának nézegetése is érdekes lehet.
Ezt a topikot is érdemes megnézni.
(#) Szamy hozzászólása Szept 28, 2008 /

adnék pontot googa-nak a progiért, de nem tudom hogy kell.
(#) Szamy válasza googa hozzászólására (») Nov 3, 2008 /

üdvözlet!

a hogyan adjunk pontot kérdésemre még mindíg nem tudom a választ .
viszont lenne más:
most egy időzítőre lett még igényem, de nem bonyolítanám megszakítással a már működő progit, ezért inkább belekerülne mégegy ic a gépekbe. a feladat egyszerű, 555-el muszályból már megoldottam, de az a gond, még több darabra van szükségünk, és a gyakorlati tapasztalat az, hogy sajna a kapcsolás amit terveztem , érzékeny az 555 "gyártójára".nevezetesen némelyik magas, némelyik alacsony szinttel indul, amikor tápot kap.ez nekünk így alkalmatlan, viszont előre sosem tudjuk hány panel fog még kelleni, és elég macerás a bevált gyártójú ic-t levadászni minden alkalommal.
tehát a feladat :

mikor egy bement magas szintre vált, egy kimenet legyen aktív 90 másodpercig. amíg a bemenet magas, ne "fogyjon az idő", tehát a bemenet alapállapotba kerülése után kezdje számolni a 90 mp-t. időalap nem kritikus belső osc. megteszi. ha esetleg belefér, nagyon jó lenne , ha egy kimenet lenne ami mindentől függetlenül 1 Hz-el meghajtana a progi (kb 25%-os kitöltéssel).-de ez nem létszüksélet, szóval ne ezen múljon a dolog....
köszönöm előre is! :worship:
(#) icserny válasza Szamy hozzászólására (») Nov 8, 2008 /

Ebben a beírásban már küldtem neked késleltető programokat ASM-ben és C-ben is. Mi az akadálya, hogy a késleltetési paraméterek megváltoztatásával, vagy apróbb átírásokkal megoldd a feladatot? Vagy ha nem érted a működését, miért nem kérdezel az újabb "házi feladatok" osztogatása helyett? Végülis az a cél, hogy ebben segítsünk, amit tudunk.

Szerintem érdemes lenne egy óra-interruptot csinálni, ami az időalapot adná, s minden óraütésre számlálókat növelgetne (vagy csökkentgetne...). Ha egy számláló éppen lenullázódik, akkor újra kell írni (ha periodikus), s a hozzá tartozó feladatot (valamelyik láb átbillentése) végre kell hajtani.

- Egyébként milyen processzorról van szó?
- El kellene dönteni, hogy most a bemenet magas szintre váltásakor, vagy alaphelyzetbe kerülésekor kezdődjön a 90 másodperces időzítés (önellentmondásosan fogalmaztad meg a feladatot).
- Mi a "már működő program"? (próbáltam visszanézni, de nem könnyű kideríteni).
(#) icserny válasza icserny hozzászólására (») Nov 8, 2008 /

Egyénként - elkerülő megoldásként - szíves figyelmedbe ajánlom ezt a topikot!
(#) Szamy válasza icserny hozzászólására (») Nov 9, 2008 /

az az akadálya, hogy nem tudok programozni...
az általad küldött progi jó, köszönet érte, de erre a feladatra nem alkalmas, és hozzáértésem hiányában nem fejleszthető. de:
1. senkinek sem osztogattam házi feladatot, már az elején jeleztem, nem ingyen kérem, nekem ez a munkámhoz kell , nem hobbiból, tehát fontos, és nem most akarok megtanulni programozni ,mert ezeknek az áramköröknek a megépítése szükséges, ámde elenyésző része a feladatainknak.
2. légyszíves egy kicsit vegyél vissza, mert az, hogy valaki fórumozik,kérdést tesz fel, még nem feltétlenül jelenti, hogy fiatalabb, vagy ,hogy ne lenne tapasztaltabb más téren... én is megadom a tiszteletet másoknak, azthiszem kiderül a nyelvezetből, hogy egyikünk sem most végezte a nyolc elemit.
köszönöm.

- a proc mindegy, minél kisebb, annál jobb- helyhiány miatt.
-a bemenet magas szintre váltásakor legyen aktív a kimenet,és mikor alapállapotba kerül (esetemben 0-ra),akkor kezdje számolni az időt.(tudom hogy a pic-en belüli felhúzóellenállás miat a valós alapállapot a magas...lenne)

-a már működő program : #278998
(#) tari-yoda- hozzászólása Nov 10, 2008 /

szevasztok Nekem egy Pic égetö kapcsolási rajza kéne,amit rábirok kötni a laptopra,és egy hozzá jo programot,ami fut Vistan.Ha tudnátok segiteni az jo lenne Elöre is köszi a segitséget
(#) trudnai válasza tari-yoda- hozzászólására (») Nov 11, 2008 /

Szia, en aPICkit2-t javasolnam, USB-s es rendkivul megbizhato, debuggerkent is hasznalhato. A Szilva fele klon konnyen megepitheto furatszerelt alkatreszekbol.
(#) kurtyka hozzászólása Dec 4, 2008 /

Sziasztok! Nem régiben kezdtünk pár ismerősömmel a PIC-ekkel foglalatoskodni. Mivel itthon sajnos vagy szerencsére 4db 16F628A I/P-m van egy olyat irtunk hogy ha megnyomunk egy gombot 0-ra húzzuk akkor a kimenetet 1-be rakja és 1 led világítana csak hogy nem világit Azt szeretném megkérdezni hogyan lehetne hogy az RA6 és RA7-et az oszcillátornak vegye és hogy az I/O-kat digitálisba kapcsolja? Asm-be irjuk és ehhez kérnék segitséget h mivel tudjuk rávenni az ic-t Előre is köszönöm, üdv: Kurtyka
(#) bbalazs_ válasza kurtyka hozzászólására (») Dec 4, 2008 /

Ha minden mas rendben van (progi visszaolvasva, oszcillator, configword beallitva), akkor az ADCON regiszterek beallitasainal keressetek az adatlapban, ott le van irva, hogyan kell ezeket Digitalis IO-nak konfiguralni.
Ugye, az adairany-regiszter (TRISA) es a nyomogomb adatirany-regisztere jol all? (0-kimenet a ledeknek 1-bemenet a nyomogombnak bitenkent).
A gomb ugye fel van huzva tapra ellenallassal?
Melyik portlab a gomb?

De esetleg a kezdo kerdesekben vagy a PIC - miertek hogyanokban is feltehetted volna...
(#) kurtyka válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 5, 2008 /

Na bocsi hogy ide irok, legközelebb a PIC - miertek hogyanokba irok. Az igazat megvallva van egy Parallax Stamp Experiment Board-unk ami egy fejlesztői panel, ki lehet ismerni pic-ek alapdolgait szóval a kapcsolók azon vannak bekötve, csak ehhez gyárilag vmilyen 16C-s IC van és az összes dokumentum Basic nyelven irja le hozzá a programot felejtősnek itéltük, mi az asm-el ismerkedünk. A portb-nek az RB0 és RB1-es lábán jövünk ki egyik a be másik a kimenet, az ADCON-t megnézem aztán meg is próbálom, ha esetleg kapcsi rajz kell a panelról akkor küldök.
(#) MPi-c válasza kurtyka hozzászólására (») Dec 7, 2008 /

Az ADCON regisztert hiába is keresed, a 16F628A-ban nincs A/D modul! A Comaparator modulnál kell beállítani (CMCON regiszter) az adatlap szerint.
(#) kurtyka hozzászólása Dec 7, 2008 /

Igen már sikerült rájönni, azért köszi!
(#) PER hozzászólása Dec 8, 2008 /

Hali!

Szeretnék megtanulni PIC-et programozni.
Minden cuccom van hozzá.
Égető, MPLAB, PIC, valamicske ASM tudás.
Ami hiányzik: Valaki, aki pár sör fejében segítene a gyakorlatban.
Elmondani mi mire jó, hogyan, miképpen.
Pár példát megcsinálnánk együtt.
Gyorsan tanulok.

Köszi!

PER
(#) potyo válasza PER hozzászólására (») Dec 8, 2008 /

Olvasd végig a PIC - Miértek, hogyanok... című témát!
(#) vandorbot hozzászólása Dec 31, 2008 /

Van egy PDA-m. Van rajta USB csatlakozó, szuper lenne, ha lenne rája programozó szoftver (CE 5.0-hoz).
Netán létezik ilyen ?
(#) vandorbot válasza kurtyka hozzászólására (») Dec 31, 2008 /

Nem vagyok nagy spíler a témában. Hetekig kínlódtam, mert nem akart a beégetett progi működni. Mi több el sem indult az oszcillátor. Az OSHON programozó szoftvert használtam.
Az ok a következő volt:
A config word felirat alatt található egy 4 jegyű hex.
. Ez kerül égetéskor a 2007h címre. Ez alapból 3FFF.
Ha ez kerül bele akkor naná, hogy nem indul.
16F628-hoz pl.: a 3f62 a nyerő. (4M-es kvarchoz)
(#) icserny válasza PER hozzászólására (») Dec 31, 2008 /

Milyen PIC-ed van? Mit szeretnél vele csinálni? Ezt nem tudjuk helyetted kitalálni. Ha egy kicsit megturkálod az Internetet,biztosan találsz olyan PIC projektet, ami felkelti az érdeklődésedet, s az akkor felmerülő konkrét kérdésekre már könyebben tudnánk válaszolni!

Addig is nézegesd a pic.hobbielektronika.hu vagy a www.hobbielektronika.hu cikkek szekcióját!
(#) icserny válasza vandorbot hozzászólására (») Dec 31, 2008 /

Idézet:
„Van egy PDA-m. Van rajta USB csatlakozó”

Jó, jó, de milyen funkcionalitású az az USB csatlakozó? Kliens (a PC-hez csatlakozhatsz vele), vagy host (pl. pendrive vagy fényképezőgép csatlakoztatható hozzá)?
(#) eriktoth hozzászólása Jan 16, 2009 /

Sziasztok.Szeretnék egy PIC16F84A porgramozni.Kéne egy programozó kapcsolási rajza ami jó ehhez a fajta IC-hez.
Előre is köszönöm
(#) Szamy válasza eriktoth hozzászólására (») Jan 16, 2009 /

http://pic16f84.hit.bg

például.

keresőszavak: 16f84 programmer :google:

soros programozókkal gondod lehet, mind olyan mint az időjárás... alaplapfüggő,olvass utána.
(#) eriktoth hozzászólása Jan 16, 2009 /

És ezzel programozható az ebben a cikben lévő IC gond nélkül?:óra
(#) vandorbot válasza icserny hozzászólására (») Jan 20, 2009 /

Beállítható hostnak és kliensnek is.
Fujitsu Siemens pocket loox
Következő: »»   7 / 66
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem