Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Korábban írtam, hogy a Topi féle AVR-Doperrel csak 5 centis kábellel tudtam programozni, vagy egyáltalán lekérdezni egy AVR-t. Most az egészet bedobozoltam, csináltam egy nyákot a doboz belső oldalára, amire ráforrasztottam egy 4-es dip kapcsoló sort, egy 20-as dip IC foglalatot, valamint egy programozó csatit. Természetesen programozni lehet vagy a csatin keresztül, vagy az IC foglalatba. A nyákot nem szalagkábellel, hanem picit vastagabb és egymástól különálló 5 centis vezetékekkel kötöttem a programozóhoz. A gond csak az, hogy üresben az AVR Studióban tesztelésképpen törlésekkel és "Read Signature"-el próbálkoztam, és mindkettőnél 10-ből átlag 8-szor hibás értéket kaptam vissza ellenőrzésre.
Gyakorlatilag milyen lenne az optimális kábel? Mivel próbálkozzak?
Szerintem ott valami más gon lesz.
Elsőként talán egy másik PC-vel kéne kipróbálni. Nekem a régi PC-vel elég nehézkesen megy (10/3 sikeres programpzás), de az újakkal mindig rendesen működik 25 cm-es kábellel.
Es tartsd be az adatlapban ajanlott L szurot.
Egy USB 1.0-ás 366 celeron lapitopival próbáltam, és a saját Athlon 64-es (kb 4 éves) gépemmel. Azért elég nagy a szórás.
Korábban írtam is, hogy 10 centis kábellel fel sem ismerte az attiny-t. Kicsit rövidebbel már egyszer-egyszer igen. 5 centi körüli kábellel pedig mindig. Többször is teszteltem. De most ezzel a megoldással az előbbi hozzászólásomban leírt módon működik. Szóval nem értem.
Szerintem is mással lehet a probléma. Nekem 30 cm-es szalagkábellel jól megy,. A fejlesztés során eddig legalább 200-szor programoztam ATmega8-at, ATmega16-ot, meg egypárszor ATiny45-öt, ATiny2313-at, sose volt vele probléma.
Van szűrés a kábel végén a táplábakon? Én bread board ("dugdosós") panelon próbálkozom, azon a tápfeszültség vezetékekre raktam egy 100 µF-os elektrolitkondenzátort.
Egyszer egy srác hasonlóval küzdött, aztán kiderült, hogy nem adott tápot a processzornak, továbbá nem voltak rendesen összeföldelve.
És a szerencsétlen processzor a belső 50K körüli Reset ellenálláson keresztül lett táplálva, így aztán néha olvasott, néha nem.
TVCC bekapcsolva. Mikor összeraktam a külső nyákot, akkor kimértem minden programozáshoz bekötött lábat az ic foglalaton. 20-as lábon a +5V ok, 10-es lábon a föld ok.
A programozó és a nyák 0,5-ös vezetékekkel van összekötve.
Tegyél egy szkópot a MISO vonalra, és próbáld meg eljuttatni hozzánk a képet.
Tisztelt "gtk"!
Végre vizsgák után lett időm kipróbálni az általad publikált LCD drivert. De sajna van pár problémám vele: -SRC átírása és lefordítás után ezt az üzenetet kapom: LCD1 -miután kitöröltem a szerintem felesleges pontosvesszőt ezeket kaptam: LCD2 -miután próbálkozások után átírtam a
Mit rontok el, vagy mit csinálok rosszul? Ekkor már felprogramozható az AVR, és működik is, csak érdekes a dolog. Mivel kb 6kb a program mérete, így egy kicsit jobban le kéne rövidíteni, menne mellé még jópár funkció, ebben tudnátok segíteni? Lényegében 4-5db változó értékét szeretném csak kiiratni vele
Idézet: „Végre vizsgák után” Ó, bárcsak én is mondhatnék már hasonlókat! De még holnap lesz egy szóbeli megmérettetésem kora délután...
Beimportáltad a fájlokat a helyére?
Mindjárt másabb a helyzet!
Köszi, nem tudtam, hogy importálni kell. Így is kiad pár sárga hibát, de max 1-2db-ot.
Kicsit elakadtam (nem tartott sokáig).
Hogyan tudok egy változót kiratni az lcd-re? Kód: egyértelmű, kiirja a "szöveg"-et, de hogyan tudom az "a" értékét kiiratni?
Köszönöm!
Sajnos nincs szkópom.
Nem vagyok műszerész, ezért vagyok ilyen béna az elektronikához.
Az "undefined reference" akkor jelentkezik ha olyan fuggvenyre van hivatkozas ami "nem letezik". Ha nem adod meg a C fileokat a projektkezelonek, a kornyezetnek, akkor nem forditja be azokat a fuggvenyeket emire hivatkozol.
C filet nem includolunk. Ajanlom alaposan tanulmanyozd at az ansii C-t. Konnyunek tunhet, de nem egy konnyu nyelv, rengeteg buktatoja van. Az a pontosvesszo elgepelestol kerult bele.Nekem annak idejen nem panaszkodott ra a fordito, ezert maradt benne. A frissitesnel is elfelejtettem kijavitani
Köszönöm, így már érthető!
Üdv mindenkinek.
USBTiny eszközömmel képtelen vagyok programozni. Driverek fent vannak, com0com fentvan, usbtinyisp<->stk500 fut és látja a portokat, avrdude is látja az eszközömet, de az AVRStudio(ver 4.15) zagyvaságokat művel. Csatlakozáskor látja a programozót, de a firmware verzió miatt figyelmeztet. Ha olvasni szeretnék, hibaüzenetet kapok. Megpróbáltam az AVRDUDE-vel elérni, az látja a programozót és az eszközt is, a piros lámpát is felvillantja a programozón. Egy 100µF-os kondit már ráforrasztottam a programozó Attiny2313-as lábaira. képeket csatoltam. mi lehet a gond?
heló
Az AVRStudio wf promlémájára mégsét kell nyomni, utnána tökéletesen programoz (tudomásom szerint az USB-s STK500-ak mind így működnek). Az AVR-ed új?
Szerintem új lehet az AVRStudio-m.
Amúgy korábban ugyanezzel a verzióval ment valamennyie, látta a fuse biteket, még a programozás is elindult, de nagyon keserves volt, alig akart bármit is írni, mindig elcseszte. Most meg fel sem ismeri a végére dugott mega16-ost...
Az ATmega16-od új? Nem lehet, hogy kizártad magad az AVR-ből?
Hogy érted hogy új a mega16-om?
LPT-portos ISP-n(ponyprog) és sorosporti JTAG-en(AVRStudio) nem volt gond. A JTAG-et is én építettem, az a kezdetektől fogva működőképes. Az USBTiny is ment egy keveset, de csak a fuse meg lock biteket olvasta(azt se mind jól), ráadásul égetéskor folyton elcseszte a konfigot.
Arra gondolok, hogy nem lehet, hogy külső oszcillátor van bekonfigolva, és nem tudod emiatt olvasni, programozni, írni? Azért kérdeztem, hogy új-e, hogy már volt-e programozva. Az STK500-ad az USB-s változat?
Biztos hogy nem külsőre van állítva, gyárilag amúgy belső RC-re teszik az újakat.
Ha külső RC-n lenne, akkor csak JTAG-el lehetne felprogramozni, ISP-vel még LPT porton sem állna szóba. De már említettem, hogy mind a JTAG, mind az LPT-s ISP programozókkal megy a dolog. Igen USB-s STK500-am van, ATTINY2313-al. Az eszközt ezen WEBOLDAL alapján vittem véghez. Sajnos kicsit sokat követel a kicsike: kell driver, com0com portozó, stk500<->USBTiny híd, ez utóbbinak futnia kell az AVRStudio-val egyidőben. Lényeg, hogy néha lehet vele valamit látni néha nem, most pedig egyáltalán nem... AVRDude látja, felvillantja, de AVRStudio nem.
Akkor sajnos nem tudok segíteni, én most kezdtem az ismerkedést az AVR-ekkel.
Helló.
Bascom probléma. Ati mega8 al hőmérőt épitetem. LM35 ös senzort használok valamint az Aref a +5v. Az adc3-on olvasom a senzor értékeit. A gondom az hogy nem jövök ra hogy hogy kellene az " adc3=Getadc(3)" bol viszatérni fokba.
bemeneti mV = fok*10
Arányosítva: 1023˘~ 5V mértX ~ yV Így: y=mértX*5/1023 Y*1000/10 = eredmény fokban.... Legalábbis ez alapján: http://www.national.com/ds/LM/LM35.pdf
AVR Chipválasztó, mely nem bogarászást jelent. Végre.
Minden fejlesztési javaslat jöhet! AVR Chipselector
Naggggyon jó!
Eddig ezt bogarásztam, de nem fullos a lista. Javaslat: --Esetleg lehetne ABC sorrendbe rakni a "Device" neveket. --Flash méret byte-ban van megadva kb helyett --Sokszor az "alaphelyzet" gombra kattintottam, az valahogy jobban kézreesik az elküld gomb helyett, én cserélném a kettő helyét |
Bejelentkezés
Hirdetés |