Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   803 / 2208
(#) mayky válasza ferencferenc hozzászólására (») Nov 24, 2009
Nem tudom, de szerintem a forgási irány ugyan az, csak a 2 csévén minden haladási irány fordítva. Tehát a két cséve nem egyforma hanem tükör-szimmetrikus.
De passz, olyant kell kérdezni aki már tekert ilyet.
(#) ferencferenc válasza Gery78 hozzászólására (») Nov 24, 2009
Nem középen osztott, hanem két cséve a vas két szárán /SU/
(#) Gery78 válasza mayky hozzászólására (») Nov 24, 2009
Én a tekercsek szigetelésével nem vagyok tisztában. Minden sort külön kell szigetelni, vagy elég csak a primer, és a szekunder közötti részeknél? Ezt még sajnos nem tudtam meg sehol. Meg hogyan kell kivezetni a tekercsvégeket. Azt tudom, hogy kell rájuk húzni egy szilikon csövet, de azt hogyan érdemes rögzíteni a csévén belül?
(#) ferencferenc válasza mayky hozzászólására (») Nov 24, 2009
...a szekudereknek azonosan kell tekeredni, mert az összes párhuzamosan lesz kötve /csak persze ellenkező oldalon2-2/!
(#) ferencferenc válasza Gery78 hozzászólására (») Nov 24, 2009
Nem tudom, de ilyenkor előveszem a "józanparasztieszet" A szigetelő csövet hosszában kettévágom egy darabon, az egyik felét eltávolítom, kilapítom, ezt rögzítem egy kis darab papírszalaggal.....így kisebb helyet foglal el, mintha egész "cső" lenne
....most fogom megtekerni az ELSŐ trafómat
Bevallom őszintén szólva, egy ilyen kétcsévés trafó komoly fejtörést okozna nekem. Kérdés hogy a vas másik felén milyen fázisban lesz a jel. Mit mivel kellene összekötni. Bonyolítja a helyzetet hogy szerintem mind a két csévén meg kellene jelennie mind a 2 fázis tekercseinek.
De tulajdonképpen, úgy kell felfogni mint egy ellapított toroidot.
Ha nem haragszol lepasszolom a kérdést
(#) zolika60 válasza Gery78 hozzászólására (») Nov 24, 2009
Nem kell minden sort külön szigetelni, de lehet. A tekercs végeknél tehetsz egy réteg papírt és rátekered a következő menetsor az majd rögzíti. Ha ez nem elégséges erősebb gombvarró cérnával is rögzítheted.
...haragszom de meg kéne oldani a problémám
Tekintsük úgy a vasat, mintha kiegyenesítenénk, akkor a két tekercs egymás mellett van, olyan lehetne, mint egy osztott tekercs! Tovább...az osztott tekercs nem olyan, mintha a "sima" tekercset széthúznánk és egymás mellé tennénk a rétegeket nem egymás alá?
(#) ferencferenc válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 24, 2009
Lehet, hogy igazad van..... de nem biztos! Szerintem a kimenőtrafó egészen fontos része a csöves erősítőnek. Ezen az alapon a csöves topikot többszáz alosztályra lehetne bontani
(#) Gery78 válasza ferencferenc hozzászólására (») Nov 24, 2009
Hát itt nagyon kell vigyázni, a szekunderek miatt is, mert annak egy irányba kell tekerődnie. De a Primer az ellentétes irányú is lehet, vagy azonos irányú csak akkor másképpen kell összekötni a tekercsvégeket. Azért sem megyünk át másik fórumra...
Őszinte legyek? A megoldás, az hogy szerzel valahonnan egy pár nagyobb vasat, SM85A-B és egy csévére megcsinálod az egészet, és akkor lesz egy jó kimenőd.
SZVSZ ez a trafó gyakorlásnak jó lenne, de kétségeim vannak, afelől hogy egy igazán jól hallgatható csöves lesz belőle.
(#) Gery78 válasza mayky hozzászólására (») Nov 24, 2009
Még jobb lenne az EI, vagy az M mag, az a régi jó szilíciumos.
(#) Robid válasza sturbi hozzászólására (») Nov 24, 2009
Sturbi ! Köszönöm neked és mindenki másnak a sok segitséget amit kaptam,sikerült teljesen brummentes állapotot elérnem.Már csak az a problémám maradt,hogy a feszkétszerező kondijai melegszenek ebből az egyik jelentősen, ez ellen mit tehetek? Köbzoli véleménye az volt, hogy rossz a kondi, de csere után is melegszik.

6c33c_.gif

(#) mayky válasza Robid hozzászólására (») Nov 24, 2009
Nem kötöttél ott valamit fordítva ?
Velem is előfordult már, hogy egy ilyen kondit fordítva kötöttem, mert teljesen pozitív tápban gondolkodtam.
Az volt furcsa, hogy nem volt meg az elvárt neg előfesz, jóval kevesebb volt. :hide:
(#) mayky válasza Gery78 hozzászólására (») Nov 24, 2009
(#) Robid válasza mayky hozzászólására (») Nov 24, 2009
Előszöris megköszönném a kimenő tervedet,ez az első csövesem,nincs tapasztalatom benne, de a NAD már nem lesz bekapcsolva,pedig nadon jó volt ez előtt. Többször átnéztem már,hogy nincs-e elkötés, de holnap megteszem mégegyszer, hátha benéztem valamit.
Ez milyen vas és honnam szerezhető be?
(#) rhesus23 válasza mayky hozzászólására (») Nov 24, 2009
Mennyiért adnak egy ilyen vasat?
MD85B. úgy gerjeszthető mint egy hiperszil, szemcse orientált. (Az M85-ös cséve jó rá)

www.eximtrade.hu , kb. úgy 15000 körül 2 trafóra való.
Ha tele vagytok lóvéval, több 100 eFt akkor amorf magot is szereznek.
De gondolom ezt is csak egysécsomagban lehet vásárolni, nem 2trafóravalót
Az ECL86-os /amiket a fiókban találtam/ projektemre amúgysem használnék ilyen drága vasat
(#) mayky válasza Robid hozzászólására (») Nov 24, 2009
Szóra sem érdemes, nekem már nincs ilyen erősítőm, de ma már másképp csinálnám, pl minden sor egy irányba lenne tekerve, nem ide-oda a csévén.

De adnak 2 trafóra valót is, csak ki kell várni, hogy más is rendeljen, mert ahonnan hozzák ott gondolom van egy minimális rendelési mennyiség. Nekem szerencsém volt anno.
Igen szerintem is egy ECL86-hoz elég lenne 2 SM85 hiperszil, de akár 2 beag M85B vagy amit a Beag is használt az a szélesített 16 cm^2 -es vas, 1000-2000 Ft-ért is hozzá lehet jutni néha.
(#) sturbi válasza Robid hozzászólására (») Nov 24, 2009
Az az igazság, hogy 50 Hz egyutas egyenirányításánál nem igazán jók a mai kisméretű kondik, mert nem bírják az átfolyó áramot. Megpróbálhatod megnövelni az értékét (mondjuk duplájára), akkor kisebb lesz a kapcsain a fesz. ingadozás (az előfesz is nő kicsit, újra kell állítani majd).
Köszönöm, kipróbálom a duplájával,és átnézem mégegyszer hátha valamit nem vettem észre,mert annyira melegszik az alsó, hogy egy kicsit már púpos.
(#) sturbi válasza Robid hozzászólására (») Nov 24, 2009
Az már kukába való, mérd ki a diódákat is (egyik felét kikötve).
Rendben
(#) Imi65 hozzászólása Nov 24, 2009
Üdv. a Csapatnak. Tápegységfojtóval eddig még nem volt dolgom, kivétel nélkül RC szűrést alkalmaztam, tekintettel arra, hogy a csöves (szelénes) trafók által szolgáltatott magasabb feszültséget Si diódákkal egyenirányítva marad bőven többlet, amivel igen hatékony szűrést valósíthatok meg (némi veszteség mellett) A osztályban. AB osztályban pedig nem sajnáltam a µF -at. Most a monoblokk EL84-ekhez betettem egy-egy Orosz TV-ből takargatott kisméretű (EI42/24, vagy valami ilyesmi) fojtót, de igazából nem hallom, hogy bármilyen változást okozna. A 250 Ohm -os DC ellenállását kiegészítettem még egy 220 Ohm -mal, így szinte pontosan megegyezik a 470 Ohm -os szűrőellenállással. A hatása pedig - nemhogy alulmúlja a várakozásokat - de így elsőre nem is hallom, hogy bármit is "csinálna". Mire figyeljek? Mi a tapasztalat?
(#) djhans hozzászólása Nov 24, 2009
Próbálom a 6P14P PP-t az új kimenőkkel. Nagyon jó hangja van. Sajnos a hálótrafó kicsit rövid. 6V a fűtőfesz. Mondjuk annyira nem gáz még ez, mert az adatlap 5,7V-ot ad meg minimumnak. Nekem a tápfesz kevés egy kicsit. 270V van a főpufferen a kimenőknél. A végcső anódja és katódja között 257V van. Majd be lesz mérve de remélem 10-12W kiesik belőle
(#) Doncso válasza djhans hozzászólására (») Nov 24, 2009
Ez az amiről valamellik nap beszéltünk? Mert akkor meg kell hallgassam!
Tényleg hogy tetszett az EL? Annyi mindenről beszéltünk, és olyan kevés ideig voltál, hogy erre nem jutott idő. Mi a véleményed a hangjáról?
Üdv.
(#) 6C4C válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 24, 2009
Ha fojtót használunk, a szűrés javulásának köszönhetően csökkenthetjük a puffer és szűrő kondik értékét, az utóbbit főleg az SE kapcsolásokban. A kisebb pufferkondi növeli az egyenirányító folyási szögét, ami kisebb áramimpulzusokkal történő tápegység működést igér. Ha csővel egyenirányítunk, növekszik az ei cső élettartama. A kisebb áramimpulzusok kevésbé zavar(hat)ják meg a kisjelű fokozatokat. Az egyenirányításban keletkező magasabb rendű felharmonikus termékek elnyomása is sokkal jobb mint az RC szűrésnél, hiszen Xl arányos a frekvenciával... A sikeresen eltalált szűrőkondi kapacitás még az SE mélyátvitelében is segíthet...
Következő: »»   803 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem