Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Pedig, ha a rajzot(Figure 2-11: ) megnézed, tök logikus, hogy a PLL kiválasztása esetén a jel nem az Internal Oscillator útvonalon kerül a CPU-ra. Abban igazad van, hogy ezt azért jelezni kellett volna az adatlapban!
Sajnos nem találom az említett függvényt, de azért köszönöm. Valamit kisokoskodok majd.
Egyébként az adatlap 96. oldalán találsz egy képet a bekötésről, sőt, a fölötte lévő szövegben egy ajánlást is Rp értékére nézve.
Hali,
LCD kijelzővel lenne gondom. Van egy Displaytech Ltd 204b 4x20 -as lcd-m. Sikerült inicializálnom, de nem tudok kiirni semmit a kijelzőre. DDRAM -ba beállitom az első sor 4 -s majd 6-s pozicióját, de egyikbe se ír semmit. Valaki esetleg tudja, h mi lehet a baj?? Sajnos a kijelző adatlapja eléggé hiányos, bár a vezérlő utasításokat tartalmazza. program részlet: main() { //itt van az inicializálás // RS = RB7, R/W = RB5 , E rb4 // DDRAM = 0 while (1) { // ddram PORTA = 0x8e; PORTB = 0x10; __delay_ms(50); PORTB = 0x00; // adat PORTA = 0b11111101; PORTB = 0b10010000; __delay_ms(50); PORTB = 0b10000000; __delay_ms(50); __delay_ms(50); __delay_ms(50); // DDRAM PORTA = 0xda; PORTB = 0x10; __delay_ms(50); PORTB = 0x00; //adat PORTA = 0X31; PORTB = 0b10010000; __delay_ms(50); PORTB = 0b10000000; __delay_ms(50); __delay_ms(50); __delay_ms(50); }
Igazán, hogy gondolod, hogy rajz és a programban megjegyzések nélkül, valaki tud segíteni? Megint csak ötletbörze lesz, káosz!
Egy programot, ha ilyen hosszú, amúgy sem illik beilleszteni, azért van a csatolás lehetősége. Bemásolod egy txt-be és kész, legalább nem törik össze, ha már arra sem futja, hogy a KÓD gombot megtaláld! Nem tudjuk 4, vagy 8 bites bekötésed van-e, azt sem, hogy melyik porton milyen láb van(ezen kívül:RS = RB7, R/W = RB5 , E rb4 ), azt sem, hogy mit akarsz az adott program sorokban, azt sem, hogy hogyan állítottad be a kontrasztot, soroljam még?
Kössz a segitségeteket! Az rs485ös probléma megoldva.Müködik a dolog.Ha meglessz a komplett elektronika és ha nem veszik rossz néven,töltök fel pár videót a dologról.Mégegyszer kösz mindenkinek,hamarosan jelentkezek!!
Rajzom nincs, mivel a kijelző pic kit2 -es 44pin -s demo boardra van vezetékkel rákötve.
8 bites módban használom, porta -ra kötve. A három vezérlő láb RS = RB7, R/W = RB5 , E rb4 ide van kötve. Kontraszt: a doksiban nem találtam semmit erre vonatkozóan. Neten (link) egy oldalon írt egy srác, hogy ő 2k2 ellenállással húzta földre a 3 -s lábat, és csak így jelent meg neki a kijelző kép. Ennek alapján én is 2k2 -t használom. Első körben csak egy - két karaktert szeretnék végre kiíratni. Pl. A betű. Kódot mellékeltem.
Szia!
Egyszerre állítod a RS jelet az E jellel, az LCD-nek nincs meg a RS előkészítési ideje.... Próbáld meg az adat írásánál külön állítani, előbb az RS-t aztán az E-t. Szia.
Helló,
probáltam vagyolással külön kapcsolni először RS -t, aztán E- t, de továbbra sincs semmi. Csak a kurzorpoziciók villognak, de a karakter nem jelenik meg. Idézet: „Csak a kurzorpoziciók villognak” Akkor ezek szerint a kontraszt jól van beállítva. Ha jól értem, a kurzor jól jelenik meg? Ez egy aláhúzás, vagy milyen forma? Milyen PIC van most a kártyában?
ui: a PORTA-t remélem rendesen konfiguráltad, az analóg funkciókat mindenhol letiltottad.
Van valami oka, hogy jobbra shifteled a képernyőt? Követed az így megváltozott címeket? (nem mélyedtem még annyira bele, hogy lássam, így lehet, hogy megteszed, de egyszerűbb megkérdezzem).
Erről a részről lenne szó:
Én úgy látom ,hogy a z első sor negyedik címe nem 83h, hanem 03h. Persze, ha közben nem shifteled el az egészet!
Szia!
A 7. bit 1 értéke a parancs, a cím beállításánál ez pont 0x80. Az alsó 7 biten a karakter pozíciója helyezkedik el... Szia
Kollega is ezt írta, úgy látom. Még egy kis segítség, ha minden kötél szakad
Igen a kurzor jó. Az 5x10-s és az 5x7-s karakterképeket is kitudom választani, és ekkor a kurzor helyesen villog.
Igen, a hetedik bit a parancsbit. A következőket módositottam, de így se ment: entry mode set: increment- re van állitva, és display is not shifted van kiválasztva. Display on/off: display on, cursor on, blinking on. shift: cursor move, R/L nél mit válasszak?? Ugye a shift ki van kapcsolva, elvileg mindegy. Én Right shift -t választottam. Set function: 8 bites, 1 line, 5x7 LCD szimulátorral probálkoztam. Ott tudom kezelni, tehát tudok kiirni szöveget. Nem értem, hogy itt mért nem megy
A Shiftet egyáltalán nem kell kiadni szerintem. A többiben nem nagyon látok hibát, bár elég nehéz így követni, hogy nem beszédes a kód(érdemes lenne deffiniálnod a lábakhoz tartozó parancsokat, és nem bináris kódokkal töltögetni a portokat))
Sziasztok.
Van valakinek egy működőképes kapcsolása arról , hogy hogyan tudnám az rs232-t rákötni a pic tx-rx lábaira. Megépítettem már kettőt, de egyik sem megy.
Szia!
A kapcsolással nincs gond, szerintem működnie kéne. Nálam is hasonlóan van a bekötés, nem volt vele gond. Egyébként biztos vagy benne, hogy a hardver a hibás? Kipróbáltad már hardveres loopback- el? (11. 12. láb összekötve, PC-n keresztül terminál program segítségével adatok küldése és a vett adatok megjelenítése) Üdv.
Akkor lehet valamit elkötöttem tervezéskor.
Találtam egy rajzot a neten amin egészen más a bekötés. Ez is működőképes?
pl. Bray terminal
Ha PK2-d van akkor én megpróbálkoznék a szoftverében lévő UART toolal mindent végigpróbálni, talán így kiderül a hiba. Nemlehet hogy a PICnél nem jó valami?
Ha XP- t használsz, akkor van beépített terminál program, a neve Hyper Terminal. Kellékek/Kommunikáció/Hyper Terminal
Üdv.
Rákapcsolom a soros portra, elindítom a terminál programot, csinálok egy Rescan-t, com3-t kihozza és csatlakozik. Nekem a gép azt jelzi hogy a com1-re van téve. Valamit kell állítani rajta??
Hol nézted, az eszköz kezelőben? Biztosan nem a COM3-ra került a portod? (Kezdünk megint elkanyarodni a PIC-témától erősen...)
Üdv!
A CDC firmwaret nézegetem, ami gyárilag 19200Baudra van beállítva. Nekem egy olyan alkalmazást kéne készíteni, ami inkrementális jeladó értéket fogad,és azt továbbítja PC-hez, ezért nagyobb átvitelre lenne szükségem. A main.c (csatolva) fileban találtam utalást a baud rate beállítására. Azt szeretném megkérdezni,ha itt az SPBRG,és SPBRGH regisztereket átírom, akkor már a PC oldaláról egy olyan sorosportnak látnám az eszközt, ami mondjuk 115200 bauddal kommunikál? Ha igen, akkor valaki tudna abban segíteni,hogy 48MHZ oszcillátor esetén milyen értéket kellen itt beállítani? Köszönöm előre is a segítséget! |
Bejelentkezés
Hirdetés |