Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   17 / 1319
(#) watt válasza Gory hozzászólására (») Feb 21, 2007 /
 
Idézet:
„Nekem pl a 3b féle is megy, laptoppal is. Mindenesetre nem egy nagy kiadás megpróbálni.”


Igen, és amikor egyszer csak nem érted, mitől nem működik a programod, akkor majd a végén kiderül (hetek után, őrjöngve), hogy pl. a rövid programot beégeti, a hosszút meg már nem (volt ilyen, ezért említem). Vagy átdugod egy másik PC-be, és már nem is stabil, hol jó-hol nem, vagy egyáltalán nem. Ilyen gondok százszámra fordulnak elő, elég ha a terminal fórumon a PIC-es topicot végigolvassátok (több ezer hsz, ezért nem túl egyszerű feladat! ) Igazából nem értem, hogy meri valaki a nevét adni egy ilyen bizonytalan kapcsoláshoz? Annyi probléma van vele, hogy csak árt. Akinek meg jól működik, szerencséje van, semmi több.
(#) potyo válasza deguss hozzászólására (») Feb 21, 2007 /
 
Azért, mert nálad működik, attól még hibás elgondoláson alapul, és ebből kifolyólag sosem lesz megbízható. Ha mondjuk MAX232-s szintillesztővel lenne a pic a soros porthoz illesztve, akkor már viszonylag korrektnek lenne nevezhető. Nézd meg az oshon égetőjét, az egy korrekt megoldás.

Ja és ha már itt tartunk, akkor már régóta akartam írni, hogy a feszültségőr autóba nevű kapcsolásod hibás. Azt írod, hogy egyes generátorok akár 15V-al is tölthetik az akksit, holott a 14.5V feletti feszültség már rég túltöltés, és az akksi élettartamát jelentősen csökkenti. Javaslom, hogy a szöveget fogalmazd át, és az alkatrészeket úgy méretezd, hogy 14.5V-nál gyulladjon ki az utolsó led és az már a túltöltést jelzi működő generátornál is.
(#) Norberto válasza potyo hozzászólására (») Feb 21, 2007 /
 
Idézet:
„Ja és ha már itt tartunk, akkor már régóta akartam írni, hogy a feszültségőr autóba nevű kapcsolásod hibás. Azt írod, hogy egyes generátorok akár 15V-al is tölthetik az akksit, holott a 14.5V feletti feszültség már rég túltöltés, és az akksi élettartamát jelentősen csökkenti. Javaslom, hogy a szöveget fogalmazd át, és az alkatrészeket úgy méretezd, hogy 14.5V-nál gyulladjon ki az utolsó led és az már a túltöltést jelzi működő generátornál is.”


Ez a rész biztos, hogy gyökeresen, szervesen a PIC témához kapcsolódik? Talán-esetleg nem privátban kellett volna ezt megírni degussnak, hogy ezt vagy azt javítson?
(#) miklajos válasza potyo hozzászólására (») Feb 21, 2007 /
 
Sziasztok!
Nem akartam írni de mégis megteszem. A JDM programozók olcsók esetleg jó is lehet, de ha megnézitek a T es T honlapján az égetési eljárásokat van ott egy elég érdekes mondat ami arról szól hogy az újabb PIC-ek a 13V-os programozási feszültséget csak a programozási mód bekapcsolásához használják, ezért sikerülhet egy-két több pic égetése. De a programozás során elég szigorú időzítéseket kell betartani amit szerintem puffer nélkül elég nehéz megvalósítani. Javaslom hogy először „csak” próba kép egy JDM programozót összerakni és amikor megy a led villogtatás stb. utána egy normálisabb programozót összerakni. Én csak tudom a PROPIC2 3db 16F627A és 2 db 16F876-ot tett tönkre. (szinte ki is telt a PicKit2)
(#) Norberto válasza miklajos hozzászólására (») Feb 21, 2007 /
 
Hogy tette tönkre? Rossz időzítésekkel adta a lábakra a feszültségeket?
(#) miklajos válasza Norberto hozzászólására (») Feb 21, 2007 /
 
Nem jöttemrá, nemis nagyon kerestem mivel csak a régebbi PIC-eket programozta. Vettem egy PICKIT2-t
(#) watt válasza miklajos hozzászólására (») Feb 22, 2007 /
 
Biztosan más oka volt a tönkremenetelnek. Mert volt többször olyan, mikor véletlenül a PC-n felejtem az égetőmet a céláramkörrel, bekapcsolt főkapcsolóval(mivel a PC-ről kapja a Vdd-t), és a gyerekeim bekapcsolták a gépet játszani. Az LPT port alapállapotban a 7406 inverter használata esetén a Vpp-t és a Vdd-t bekapcsolja, ezért kell normális esetben az égető progit elindítani, mielőtt bekapcsolod az égető tápját.
Na de a lényeg, hogy volt olyan, mikor órákon keresztül rajta volt a Vpp és a Vdd, és semmi baja nem lett. De ettől duvább dolgok is voltak, pl. fordított táp, 12V a Vdd-re meg ilyenek és ezt is kibírta! Az is mindegy, hogy milyen jeleket kap égetés közben, legfeljebb nem sikerül a program bevitele. A WPB_F18 fejlesztése közben kapott hideget, meleget néhány PIC, nem lett bajuk!
Nekem csak egy 18F1320 halt meg, mert annak a PGD, PGC lábai egyben a Timer1 külső oszcillátor lábai is, és be lett kapcsolva figyelmetlenségből a külső oszci, ami azt eredményezte, hogy a kimenete szembe került az óra, vagy az adat jellel. Ettől kiakadt a port, de a beégetett kód működött, csak többé nem lehetett programozni. Ez egyébként egy láb feláldozásával a tökéletes programvédelem is egyben! Ilyen esetben egy soros 100ohm megóvhatja a portot, viszont esetleg zavarhatja az égetést, ezért nincs az égetőn alapban. Potyo ezt 4066-os aktív leválasztással oldotta meg, ami a tökéletes megoldás, ha a Vpp vezérli a 4066-ot, akkor nem lehet gond az időzítéssel, mert a Vpp később kapcsolódik be, mint a Vdd, azaz a progizó lábakra csak akkor kerülhet jel az égetőről, mikor a Vpp már átkapcsolta a PIC-et égető üzemmódra. Ha lesz egy kis időm és potyo sem bánja a 2.0-ás verzióba betenném ezt a kiegészítést!
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Feb 22, 2007 /
 
Idézet:
„Ha lesz egy kis időm és potyo sem bánja a 2.0-ás verzióba betenném ezt a kiegészítést!”


Sőt, követelem.
(#) Gory válasza watt hozzászólására (») Feb 22, 2007 /
 
Nekem is van gyári USB-s PIC programozóm. Nem a 3b-t használom már rég. De mivel szabinak két PIC égetéséhez kell, csak saját magának. Nem hinném hogy nem éri meg azt a 200Ft-ot ráfordítani próbának, mint tízezrekért venni egy gyárit. Meg azt se hiszem hogy egyszer csak egy hónap múlva valami beszarik és az a beégetés miatt lesz. Nem kell az ördögöt a falra festeni.
(#) palika hozzászólása Feb 23, 2007 /
 
Sziasztok

Egy olan kérdésem lenne, hogy lehet-e azt csinálni, hogy a pic szinkron soros portjára rákötök egy i2c-s és egy spi-s alkatrészt egyszerre?
Lényegében az lenne a feladat, hogy egy eepromot és egy adc-t kössek ra egy pic16f877-re.
(#) potyo válasza palika hozzászólására (») Feb 23, 2007 /
 
Ha van az eepromnak és az adc-nek is Chis Select lába, akkor működnie kell. Természetesen amikor a másikhoz akarsz fordulni, akkor át kell állítani a portot a másik módba.
(#) zener hozzászólása Feb 23, 2007 /
 
Sziasztok!


A PIC témában teljesen új vagyok. De lenne sok áramköröm amibe 16F84-es IC kellene. Szeretném jobban megismerni. Szóval nekem csak ehhez a PIC-hez kellene égető+szoftver a legegyszerűbb ami van. És a szoftver XP alá kellene(CPU 2500 Barton).

KÖSZÖNÖM Üdv! zener
(#) potyo válasza zener hozzászólására (») Feb 23, 2007 /
 
http://www.oshonsoft.com/picprog.html

Egyszerű, megbízható
(#) palika hozzászólása Feb 23, 2007 /
 
Az adc-nek van engedélyező lába(ez az spi-s(mcp3208)), de az eepromnak nincs(24fc512(ez i2c-s)). Meg akkor felhúzó ellenállást rakja-e vagy ne az adatvonalakra?
Egyszerübb lenne másik adc vagy eepromot választani. Valószinű az adc helyett nézek valami másikat, de milyet?
Az i2c-s komunikáció azért is szimpatikusabb lenne, mert akkor nem kell az engedélyezéssel foglalkozni csak meg kell címezni.
De melyik adc i2c-s és olcsó és még kapható is? És 12-14bites és 8 csatornás.Hát ha még referencia feszültséget is fogadna a 8 csatornán felül az már szuper lenne, de ez utobbi nem annyira fontos.Na én ilyet nem ismerek(még). Mit ajálotok?
Előre is köszi!
(#) Tomee válasza palika hozzászólására (») Feb 23, 2007 /
 
Én valamelyik komunikációs felületet sw-ből oldanám meg....
De a ChipCad fórumon volt egy ilyen téma, szerintem nézd azt is meg.
(#) palika hozzászólása Feb 23, 2007 /
 
Helló Tomee

Átnéztem a chipcad-es forumot, de a választ nem találtam meg.
Bár találtam egy érdekeset, miszerint sd kártyát használnak memoriának SPI-s komunikációval.
Ezt a lehetőséget sem zárom ki teljesen, mert akkor maradhatna az SPI-s adc.
Az eepromban tárolt mérési eredményeket amugyis a pc-re akarom menteni, és ha a pic kártyára mentene akkor csak a kártyát kellene átrakni és nem kell foglalkozni az adatok átvitelével.

De ez a kártyás dolog még egy kicsit magas nekem, ezért ezt még hanyagolom kicsit.

Inkább nézek egy i2c-s adc-t. Csak sajnos nem tudom melyik lenne nekem jó. Ha valaki tud segíteni ebben az tegye meg.
(#) gerimoore hozzászólása Feb 23, 2007 /
 
Üdv mindenkinek! A naoópokban elkezdtem csinálni egy PIC égetőt, na most minden alkatrész meg van kivéve egyet. Ez elméletiileg speciális IC, VT7003. A lomexban nem volt és nem is tudnak ilyesmiröl. Az égetőt a rádiotecnika havilap aktualis számában van. Valaki épit ilyet? és ha igen honnan lehet ilyen IC venni vagy rendelni, esetleg helyetesiteni? A segitséget meg köszöném. még a nyák is kész van.
(#) Tomee válasza palika hozzászólására (») Feb 23, 2007 /
 
(#) palika hozzászólása Feb 23, 2007 /
 
Bocs ezt vmiért kihagytam az olvasásból.

A srácnak is az volt a gondja mint nekem lett volna.
Még jó, hogy nem álltam még neki a programozásnak, mert szívtam volna vele.
A lényeg, hogy meg lehet oldani.
Köszi.
(#) potyo válasza gerimoore hozzászólására (») Feb 23, 2007 /
 
Be tudnád szkennelni a kapcsolást?

A google a VT7003-ra nemnagyon adott találatot.
(#) potyo hozzászólása Feb 24, 2007 /
 
Mivel itt történt az eset, ezért itt kérek nyilvánosan bocsánatot degusstól a kirohanásomért.

De a hozzászólás tartalmát azt továbbra is fenntartom.
(#) gerimoore válasza potyo hozzászólására (») Feb 24, 2007 /
 
Köszi hogy foglalkozol a problémámmal, itt a kapcsolás.
(#) potyo válasza gerimoore hozzászólására (») Feb 24, 2007 /
 
Első ránézésre azt mondanám, hogy két tranzisztor egy tokban, de áramkörileg ez nem felel meg, vagy hibás a rajz. Az a gyanúm, hogy sima pufferként lenne használva a PGD láb visszafele menő ágán. Milyen portra lenne ez csatlakoztatva? Mert ahogy nézem, sem a párhuzamos, sem a soros port lábkiosztásának nem felel meg.

De biztos, hogy foglalatos égetőt akarsz? Nem találod praktikusabbnak az áramkörön belüli programozást?

Be tudnád az egész cikket szkennelni? Mostmár érdekel a hozzá adott szöveg is!
(#) Norberto válasza potyo hozzászólására (») Feb 24, 2007 /
 
Én egyelőre azon álmélkodok, hogy egy beszerezhetetlennek tűnő IC-t miért tüntettek fel a rajzon?
(#) Istike88 hozzászólása Feb 24, 2007 /
 
üdw!

írtam egy progit mikropascalban ami elvileg egy knight rider futófény lenne és ki, be lehet kapcsolni + sebesség szabályzás... de nincs picem amivel kitudnám próbálni. a debugger szerint jól müködik de megszeretnék kérdezni egy profit h így müködhet-e?! sztem jövőhéten ha meglesz a pénzem akkor veszek picet meg égetőt és kipróbálom
(#) gerimoore válasza potyo hozzászólására (») Feb 24, 2007 /
 
elvileg párhuzamos portra megy. Tényleg jobb lenne a céláramkori programozás,láttam az oldaladat is(no.1 sztem ), csak ICD2-hoz való piceke nem tudok programozni a jelenlegi égetömel. beszkeneltem a első és a második oldalt, a harmadikat nem mert abban csak a softver(propic2) használata van.

1.jpg

2.jpg
   
(#) Sg1 válasza gerimoore hozzászólására (») Feb 25, 2007 /
 
Poénból raktad be a kapcsolásnak csak az alsó kis hányadát, vagy beperelhetnek érte?
(#) Sg1 hozzászólása Feb 25, 2007 /
 
Ezer bocs már feljebb megtaláltam. Szerintem meg is építem.
(#) Gory hozzászólása Feb 25, 2007 /
 
Hi!

Csak egy jó tanács. Mielőtt nekifogtok égetőt építeni, számoljátok át mennyiből jön majd ki kb. Mert a chipcad-ben lehet Pickit 2-t venni, ami azt hiszem az új Mplab alatt már ICD-ként is funkcionál. USB-s programozó és ha jól emlékszem 10 ezer alatt van az ára.

u.i: Megnéztem az alap programozó ára 7400+áfa. Van a debug express is de azt nem tudom miben különbözik. Szerintem valami panelt adnak még hozzá.
(#) Gory hozzászólása Feb 25, 2007 /
 
Itt megtalálható hogy miket lehet debuggolni meg miket programozni vele:

http://www.microchip.com/stellent/idcplg?IdcService=SS_GET_PAGE&nod...023805
Következő: »»   17 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem