Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
ennyire kezdo nem vagyok! de bocsánat mert elfelejtettem csatolni a fájlt de itt van! na arról ami majdan az áramot fogja szoldáltatni! bocs
aham értem! és mi az az Rl kivezetése??
a vs- ,az r3 is a 100 ohm és az r1 is föld
valakinek van ehez a kapcsoláshoz nyákrajza?:http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/digitalis_homero.html
Van két számítógép tápom és sorba szeretném kötni őket, hogy 24V-ot kapjak. A tápok terheléskor nem fogják kiütni egymást?
Már az első bekapcsolás után megsülnek.
A negativ tápjuk (GND, Fekete drót) össze van kötve a hálózat földjével. => nem tudod úgy összekőtni, hogy jó legyen.
Nem teljesen, mert két kondival mint feszültségosztóval a fázis és a nulla a földre van kötve és ez van a fémházra, valamint a primer és a szekunder föld (test, GND) nincs összekötve. Én csináltam már szükségből kikötött földeléssel, mert akkor még nem tudtam, hogyan van a föld összekötve de nem egy jó megoldás és még veszélyes is.
És ha kikötöm a földelést a tápokból? Akkor úgy mennie kell, de akkor kettős szigetelést meg kell oldani a tápokban.
Már korábban írtam, hogy egy USB-s játékvezérlős cuccost építek. Jelenleg a pedálok kialakítását végezném, de van egy problémám. Magát a játékvezérlőt eleve úgy akarom megcsinálni, hogy modulosan működjön, tehát egy komplex rendszert akarok kialakítani.
Ez annyiból áll, hogy a régi dolgokat, mint pl. joystick+tolóerő szabályzó, pult (a vezérlő elektronika által támogatott rengeteg gombhoz), régi autós kormány, pedálok rádugdoshatom magára a vezérlőre attól függően, hogy milyen játékhoz akarom éppen használni. Mindenből kiveszem az eredeti "elektronikát" és csak a potikat és gombokat hagyom benne. A fentiekből a kezelőpult és a pedálok állandóra maradnának, de a joystick+tolóerő kicserélhető lenne a kormányra. Ezek lennének a részletek. A probléma a pedálokkal van, mivel a két pedálhoz 1-1 poti tartozik. Namost ez autós játékoknál pont jó, de repcsis játékoknál az oldalkormány egyetlen poti. A kérdés, hogy meg lehet-e oldani valahogyan, hogy a két poti úgy működjön, mintha egyetlen potival lenne megoldva a dolog? Egy sima joynál a rudder (oldalkormány) potija középállásban van, és ettől valamelyik irányba elfordítva működik, a pedálnál az egyik poti lenne az jobb, a másik a bal irány. Mrchanikusan csak úgy lehetne megoldani, hogy egy harmadik potit is beraknék és az egyik pedál az egyik, a másik pedál a másik irányba fordítaná el, de ehhez sajnos nincs elég hely. Elektronikus kapcsolással meg lehet ezt valahogy oldani? Idézet: „valakinek van ehez a kapcsoláshoz nyákrajza?:http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/digitalis_homero.html” senkinek nincs?
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem van, hogyan tudok egy bizonyos egyenfeszültségből váltakozó feszültséget csinálni 50Hz-t? Pontosabban 9V DC-ből szeretnék 9V AC-t készíteni. Válaszaitokat elöre is köszönöm.
Kell egy 9V-os motor, meg egy generátor egy tengelyen, a többi már megy.....
Bocs, nem hagyhattam ki
egy 555-ös ic-vel megszaggatod... keress rá a fórumban!
Én tudok segíteni, már csináltam ilyet. Ha valaki elmondja, hogy milyen programmal, lehet bevinni a gépbe a kapcsolási rajzokat, akkor szívesen megcsinálom, sőt ha kell még NYÁKtervet is csinálok hozzá.
Na szia. Volt egy kis időm este, így megcsináltam. Az elő kép a kapcs.rajz. A második a NYÁKterv, a harmadik ez .layban (ezt sprint layouttal tudod megnyitni). Látom már hétvég forraszgató vagy, szóval tudod, hogy kell csinálni a NYÁKot. De azért nézd át, mert este van (volt), és elég ráradtan csináltam. Remélem tudtam segíteni.
Hali!
Azt nem tom, hogy elektronikus kapcsolással meg lehet-e oldani? De egy sima kapcsolóval tutira. Úgy kötöd be, hogy kogy az egyik potit rövidre zárja. De te tudod mihez hány ohm kell.
köszi, de nem nekem kell a kapcsolás. ToZo kérdezte, hogy mi a megoldás a problémájára. Mind1, spóroltál neki egy keresőzést!
Köszönöm a segítséget!
Ha délután lesz időm, már össze is fogom tennni.
A vezérlő digitális. Az ajánlás 10K és 100K közötti potit ad meg, amiből a két véglet a 10K és 100K. Persze mind2 értékű potinak van előnye és hátránya, ezért az arany középút lesz 50K-val.
A működés gyakorlatilag az lenne, hogy az oprendszerben a játékvezérlő meghajtó progijában minden poti egy-egy irányt jelöl, tehát két külön bemenet. Autós játékoknál két irányból az egyik a gáz, a másik a fék, tehát a két pedálra külön-külön potikat kell rakni. Viszont a másik eset az, amikor repcsis játékok-ban a kormánylapot kell irányítani, ahol ez csak egy bemenet, tehát egy poti, ami közép állásban (esetünkben kb. 25K) az alapállás és ettől 0K-ig jobbra, míg 50K-ig balra tér ki a játékban a kormánylap. Erre kellene megoldást találnom, de két potival és egy bemenetre, pontosabban egy harmadikra, mint autós üzemmódban. Az odáig ok, hogy egy kapcsolóval átkapcsolnám a pedálokat a harmadik bemenetre a másik kettő teljes leválasztásával, mivel a windows hülyeségnek értékelné. Valószínűsítem, hogy az egyik potit meg is kell fordítani, de kapcsolóval ez is megoldható. De azt kellene elérnem, hogy a pedálok alapállásában 25K ellenállás legyen, ami az egyik pedál lenyomásakor csökken, a másik lenyomásakor viszont növekszik. Az optimális az lenne, ha a csökkenés 0K-ig, a növekedés pedig 50K-ig menne. Az ellenállással játszadozva, mivel a pedálok fizikailag nincsenek összekötve, tehát mind a kettőt le lehet nyomni egyszerre is, nem lenne baj, ha a pedálok egymáshoz viszonyított állása módosítaná az ellenállást, tehát mind2 pedált tökig benyomva is az alap 25K lenne az ellenállás. Persze ez attól is függ, hogy mi a megoldás az alapproblémára.
Lehet, hogy hülyeség, de ez adta az ötletet:
Idézet: „a pedálok egymáshoz viszonyított állása módosítaná az ellenállást, tehát mind2 pedált tökig benyomva is az alap 25K lenne az ellenállás.” Nem lehetne valamilyen komparátoros megoldással ezt így kivitelezni?
Gyakorlatilag az alább csatolt megoldás fog megmaradni. Így mind2 potit 0%-os helyzetben (csúszka lent) 50K ellenállás mérhető a multiméteren. Sajnos az 50K-os potik helyett nem tudok mást alkalmazni, viszont így a bal oldali poti 100%-on a multiméter 0 Ohm ellenállást jelez, a bal oldalit tökig 100%-ra tekerve pedig 100K-t. Tehát a következő a leosztás:
1. jobb 0%, bal 100%: 0 Ohm 2. jobb és bal 0%-on : 50 K 3. jobb 100%, bal 0%: 100 K Ez így már jó lehet, de az optimális az lenne, ha 1.: 0 Ohm 2.: 25 K 3.: 50 K Tehát a jelenleginek pont a fele. Ezt persze könnyedén meg lehetne oldani, ha 50K-os potik helyett 25K-osakat tennák be, de ez meg azért nem jó, mert a rendszerben az egyéb potik 50K-osak lesznek mindenképp. Meg lehet valami egyéb módon oldani, hogy a csatolt kapcsolást kiegészítve a kért ellenállások jelentkezzenek? Egyébként a két poti bármelyik pozícióban pont ugyanannyira tekerve az ellenállás egyenlő az alappal (50K), tehát a két pedál gyakorlatilag kioltja egymást (nem kapcsolásilag). Idézet: „... hogy a csatolt kapcsolást...” Jó, de hol a csatolás?
Bocsi. jól lehagytam.
Nem is nevezném kapcsolásnak, csak sorba kötésnek.
Sziasztok.Szeretném ha felsorolnátok ellenálásokból ic-kből kondikból a legfontosabbakat amik jó ha vannak otthon...
köszi csikosgabi |
Bejelentkezés
Hirdetés |