Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » HEED canopus, obelisk /HTA-30/
Lapozás: OK   18 / 59
(#) bakos13gab hozzászólása Jún 19, 2010 /
 
Elkezdtem összerakni a HTA-30-at. A kérdésem az lenne, hogy érdemes-e a BC tranzisztorokat valamilyen módon összeválogatni (elég nagy a szórásuk) és hogy a buffer fokozat utáni csatoló kondenzátor értéke mennyire kritikus, hogy 10µF legyen (nekem most csak 22µF-os 100V-os bipoláris elkóm van), illetve érdemes-e oda MKP-t tenni (400 Ft lenne egy darab). A bemenetre a 470nF helyett lehet nagyobbat rakni (gondolom mindkét kondi értéke az alsó határfrekvenciát szabja meg, szóval értékük felfelé eltérhet, de azért megkérdezem)?
Ja igen, még egy. Nektek milyen egyenirányító diódák vannak benne? Schottky?
(#) CIROKL válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 20, 2010 /
 
Ezt a konderzátoros dolgot már beszéltük !
Ha visszaolvasol megtalálod , az értékét jó ha betartod , de azt hogy milyen konderzátort teszel bele azt te magad eldöntöd ha csak elkot akkor az lessz benne ha ugy döntesz nekem MKP kell akkor azt .
A10uf értékét taglaltuk pont hogy ez kell oda vagy sem , számolások alapján már a 4,7uf -is sok ?
Dióda ügyben : nem kell Schottky , sőtt a Hapro kiprobálta és azzal kimondottan nem volt jó , de erre majd ő talán többet tud mondani .
Nekem kommersz diódák vannak 1N5406-08
(#) bakos13gab válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 20, 2010 /
 
Köszönöm. (Kicsit lusta voltam visszaolvasni). A panel nagy része már beültetésre került, ha meglesz, rakok fel képeket.
(#) bakos13gab válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 20, 2010 /
 
Nos itt az első kép, már 85%-ban be van ültetve a panel. A csatolók ANTEL 22µF/100V bipolárisok, az egyenirányítók BY255-ösek.

Szerk.: Na azt hiszem már sikerült hibát is kiszúrnom. a jobb oldali panel tranyóit sikerült fordítva beraknom a rajz szerint, pedig tükörképben kellene gondolkodni.

P1090125.JPG
    
(#) CIROKL válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 20, 2010 /
 
22uf az kevés lessz legalább 47 kéne ? pont ezt fejtegettük nem rég !
IGEN a jobb oldalon a tranzisztorokra figyelj azok nem lesznek ugy jól .
ITT láthatod a helyes beültetést
Most látom még a peneled az az első verzios , a javitást elküldtem a modozatokkal azt csak huzalozással tudod mostmár megoldani , amit szintén a panelemem lehet látni rendesen .
(#) bakos13gab válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 20, 2010 /
 
A 22µF azért került bele, mert ilyenem volt itthon egy korábbi projektből. Majd szerzek bele 10µF-ot. A huzalozást néztem, szerintem nem lesz gond. Mindjárt megfordítom a tranzisztorokat is. BDT64C és BDT65C kerül bele. Gondolom akkor azoknak is ellenőrizni kell a bekötését a jobb oldalon.
(#) CIROKL válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 20, 2010 /
 
Ja hogy te 22uf -ot tettél ! hoppá ezt benéztem 2,2 -nek néztem ? de miért .
A jobb oldalon a végtranzisztorokkal nincs gond az természetesen rendesen megy a hűtőbordára viszont a BD139 az van forditva , amit már megkérdőjeleztek ? hogy ez így jó .
Azt mondom IGEN nekem már 1 éve megy az első példány és semmi gondom ezzel /sem/
A BDT-et most vetted /szerezted/ sajnos a mostani gyártmányokkal nagyon kell vigyázni mert csak is hamisítványokat lehet kapni belőlük , ezért ha mostanában vetted akkor kapásból ne is tedd bele !
(#) bakos13gab válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 20, 2010 /
 
A BDT65C MEV gyártmány, a BDT64C-ről fogalmam sincs (hqvideo). Majd lehet, hogy kicserélem BDW-re. Kipróbálni azért ki szeretném, maximum elszállnak...
(#) bakos13gab válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 21, 2010 /
 
Elkészültem a beültetéssel. Még egy két dolog hiányzik (tápszűrő 2,2µF és berakok egy biztosítéktartót is az AC részhez). Most a látvány kedvéért egy 6n23p van benne. Még lemosom a panelt és kábelezgetek, utána kipróbálom.
(#) CHZ válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 21, 2010 /
 
Miért nem fordítva tetted a T5 tranyót ? Akkor nem kellett volna kersztbe huzaloznod .
(#) bakos13gab válasza CHZ hozzászólására (») Jún 21, 2010 /
 
Az az igazság, hogy automatikusan így képzeltem el. Cirokl is írta, hogy neki fordítva van berakva, de valahogy elmaradt a dolog. Remélem így is jó lesz, ha nem, akkor csere. Az összes BDT lábát huzaloznom kellett, mert úgy készültem elő, hogy a BDW-khez is jó legyen a profil csere esetén, így viszont ezeknek a lába már nem ért bele a nyáklemezbe. Már kíváncsi vagyok, milyen lesz. Most mosom a panelt.
(#) bakos13gab válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 21, 2010 /
 
Ma mégsem lesz kipróbálva. Ami itthon van 2*24V-os trafók, azok pufferelve üresjáratban 70V felett adnak le valamivel. Ezt már nem merem ráereszteni a panelra a 63V-os elkók miatt. Nézek valami megoldást majd.
(#) Alkotó válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 21, 2010 /
 
Nagyobb feszültségű kondi kell a tápfeszültség szűrésére. Nálam is 71VDC az üresjárási feszültség, csak nekem ehhez 100V-os elkóim vannak. A kicsatolónak nem kell ekkora, oda akár az 50V-os is elég
(#) bakos13gab válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 21, 2010 /
 
Lehet, hogy olcsóbb lenne beruházni két új elkóba, mint trafót keríteni, majd meglátom. A meglévőket majd akkor felhasználom máshová.
(#) bakos13gab válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 21, 2010 /
 
Akkor azt megkérdezném, hogy szerinted mekkora az elegendő mennyiségű puffer ehhez az erősítőhöz (tudom, hogy ez misztikum és mindenkinek más a véleménye)?

Szerk.: Közben látom, hogy 2*3300µF van nálad. Azt hiszem én is inkább ezt választom.
(#) Alkotó válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 21, 2010 /
 
Én úgy vélem, több darabból összerakott puffernek hallhatóan jobb a hangja. Valószínűleg már 1x4700µF is elég lenne, de én azért választottam 2x3300µF-ot mert ez méretben is és árban is vetekszik a 2x2200µF-al, de mégis harmadával nagyobb kapacitás.
És ha már a saját véleményem mondom, akkor azt se hallgathatom el, hogy eddig még nem sikerült hallanom a pufferrel párhuzamos, kb.10µF-os mondjuk MKP kondi pozitív hatását. Ezért én ezt nem is használom, még akkor sem, ha számos zavaros, bizonytalan indoklásokon alapuló nézetet hallottam ennek nélkülözhetetlenségéről.
(#) bakos13gab válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 22, 2010 / 1
 
Ma voltam a lomexbe és beszereztem a szükséges 3300µF 100V-os elkókat. Hazatérésem után első dolgom volt bekábelezni és kicserélni a puffereket. Most csak összesen 3300µF van oldalanként, ami kevés, mert szépen búg. Az élesztés gond nélkül zajlott, izzón keresztül. Elsőre megijedtem, mert 500mA körül volt a nyugalmi, de a potikkal szépen be lehetett állítani 30mA-re, amit stabilan tart.
Nos a hangja. Hát eszméletlen jó. A zenének van tere, van mély, szép a közép és magas. Szóval nagyon rendben van, sőt. A GU-50 SE tényleg más világ. Egyelőre nem merem hosszabb időre hagyni, mert csak az előző oldalon látható 40*40*4mm-es aluprofil van rajta, de azért az se melegedik vészesen fél óra alatt (meglehetősen forró, de megfogható). Majd rakok rá rendes bordát. Jelenleg Tesla E88CC van benne, most fogom kipróbálni 6N23P-vel és majd egy Siemens ECC88-al.
(A család is meghallgatta, köztük egy hangtechnikus is. Oda meg vissza vannak tőle.)
(#) Alkotó válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 22, 2010 /
 
Még egy jól működő példány. Gratulálok.
1x3300µF-al sem kéne búgnia. A nagyobb kapacitás azért kell, mert nagyobb áramokon is kellő szűrést akarunk elérni, de a Te búgásod gondolom kivezérlés nélkül (alig 50mA folyik a tápágban) hallható. Javaslom derítsd ki mi okozza ezt, mert valójában nagyon csendesnek kéne lennie (a "te-féle" nyákot még nem hallottam, de a sajátommal nem volt semmilyen "zajgond") Első lépésként köss le mindent a bemenetről, és zárd rövidre. Ha így is búg, akkor csak próbálgatni tudod mi okozza a hibát (lehet rossz huzalozás, trafóhelyzet, lebegő vagy hiányzó GND valahol, stb.)
(#) bakos13gab válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 22, 2010 /
 
Rendben, ígérem utána járok.
Holnap megyek két napos bringatúrára, majd hétvégén előveszem.
Ez a halk búgás nem tudom mi lehet, lehet, hogy közel van a trafó (még csak darabokban van), vagy akár a cső fűtése is okozhatja, bár ki van közepelve és sodort a kábele.
(#) CHZ válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 23, 2010 /
 
Milyen trafót használsz ? Két független szekunderrel rendelkező trafó kell . Ha csak egy szekunder van , akkor az okozhatja a brummot . Át kell alakítani a nyák GND pontjait , met közös tekercs esetén földhurok jön létre .
(#) bakos13gab válasza CHZ hozzászólására (») Jún 24, 2010 /
 
Köszönöm az ötletet. (Bocs, hogy csak most reagálok, de balatoni bringatúrán voltam.)
Egyelőre egyetlen trafóról ment az egész (2*24V sorba kötve). Most értem haza, kipróbálom két trafóval akkor. Az eddigi csak össze volt drótozva, kipróbálás céljából.
(#) CHZ válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 25, 2010 /
 
Akkor biztos , hogy ez okozza a kis brummot , ha lekötöd az egyik oldal tápját , azonnal megszünik .
(#) bakos13gab válasza CHZ hozzászólására (») Jún 25, 2010 /
 
Megtettem és nemcsak, hogy abbamaradt a brumm, de szerintem (ez inkább szubjektív) kicsit mintha jobban is szólna a ketyere két külön trafóval.
(#) CIROKL válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 25, 2010 /
 
Idézet:
„kicsit mintha jobban is szólna”
Talán ez nem misztikum , két külön álló szekunder vagy két külön álló trafó az valóban jobb eredményt hoz a hangzásban . Ezek szerint még müködik a BDT páros amit betettél ? Nekem is hasonló volt de azok pillanatok alatt meghaltak .
(#) bakos13gab válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 25, 2010 /
 
Még igen. Nem tettem rá még nagy bordát sem, azt majd ma délután rárakom. Szóval egyelőre jól bírják, lehet szerencsém volt. BDW-kel másképpen szól?
Most, hogy működik, már akár drágább tranzisztorokat is merek hozzá venni.
(#) CIROKL válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 25, 2010 /
 
Sajnos a BDT párossal nem volt szerencsém a hangját hallatni , csak a BDW párossal de az igen csak ott van ! Az egyik kolléga megépitette ezt a csöves verziót a vég tranzisztorok
SANKEN-2SB1624 és 2SD2493 lettek benne . és az ő megitélése az hogy nem jó ! De még nem hallottam meg nem is lett összehasonlitva a BDW-és véggel , ezért többet nem tudok róla .
(#) bakos13gab válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 25, 2010 /
 
Hát akkor majd egyszer csak rászánom magamat és kicserélem őket. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy túl sokat még nem járt, csak néhányszor 1-1 órát maximum. Ha lesz borda, akkor majd huzamosabb időre is kipróbálom.
(#) szamóca válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 25, 2010 /
 
Én MJL 21193-4-eket vettem most bele. Azokkal mi a tapasztalat?
De találtam egy oldalt ahol féláron lenne az NJW 21193-4 pár, ha tö...eyes:
(#) Alkotó válasza szamóca hozzászólására (») Jún 25, 2010 /
 
Azok is remek tranyók (meg jó drágák), de ide darlington kell (legalábbis ha a HTA-30-ról van szó).
(#) CIROKL válasza szamóca hozzászólására (») Jún 25, 2010 /
 
A HTA-ba nem jó darlingtonra van szükség ! Esetleg a Canopushoz jó lessz .
Következő: »»   18 / 59
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem