Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Wand Clock

Témaindító: zoly15, idő: Okt 29, 2008
Lapozás: OK   61 / 67
(#) Hp41C válasza kocsgab002 hozzászólására (») Jún 10, 2010 /

Szia!

-24FC512, MCP6002, pic16F886 -> ChipCad,
-HIH3610 már nem kapható, helyette HIH4000 -> Lomex
-Rezgetőben a potikat a biztos indulásra, és a stabil, nagy amplitutójú rezgésre kell állítani - nem feltétlen egyformára. Ki lehet proóbálni a hall nélkül is...
- Hall érzékelő bontott darabok, cd vagy ventilátor motorokból.
- BPW17 a fényerő váltására szolgál (éjszakai/nappali).
- Infrán sok minden állítható...
- I2C extension nem az idő lekérdezésére szolgál, hanem további bővítések vezérlésére...
- Rw - Lw és a műveleti erősítő a rezgető áramfelvételét méri.
(#) janocsi válasza kocsgab002 hozzászólására (») Jún 10, 2010 /

Szia!
Az astabil multivibrátor szinkronizálásának kidolgozása nagyon sokáig tartott a H-híd vezérléséhez. Először csak optókapuval, később Hall szenzorral lett tovább fejlesztve. Itt: olvashatsz róla, ha érdekel. Ez a kapcsolás azóta, szinte semmit sem változott azért, mert egyedül ezzel tudtam megoldani az ”önrezgő” indítási módot. (A táp belapcsolására automatikusan iduljon el a rezgés). A rezgést a lengő tömeg, (kar, mágnes) állandója határozza meg, ezért szimmetrikus marad, hiába van ”féloldalt” szinkronizálva. A trimmerek inkább csak ”amplitúdót” szabályoznak ez esetben. Ha a rezgésvezérlő nincs összekapcsolva a Hall szenzorral, akkor szabadonfutó multiként dolgozik, de a próbákhoz így is beállítható egy kevés időre a stabil rezgés.
(#) kocsgab002 válasza janocsi hozzászólására (») Jún 11, 2010 /

Janocsi, Hp41C:
Köszönöm a segítséget, megvilágosodtam.
(#) kocsgab002 válasza patexati hozzászólására (») Jún 15, 2010 /

Szia.

Egy-két kérdés:
Az smd LED-ek milyen méretűek?
Hol tudtál venni 2200ľF/25V-os kondot RM3-as méretben?
A kar nyáktervét fel tudnád tenni .lay formátumba?
üdv.

U.I.: Mágnesek megjöttek, vinyókarba beragasztva epoxi alapú ragasztóval (olyan mint a beton) Ma csiszolom, és elkezdem a mehanika alapját csinálni.
(#) patexati válasza kocsgab002 hozzászólására (») Jún 15, 2010 /

Szia! A ledek 0805 méretűek,kondim volt de valószínű a lomexben van,a nyákterv az nem végleges de a feje és a hossza jó azt kialakíthatod magadnak alul ahogy akarod!
(#) Panhard hozzászólása Jún 15, 2010 /

Hello, én is átalakítottam az órát a gumis mechanikáról mágnesesre, egész jó lett. Még a szalagkábelt kellene megoldani valahogy úgy, hogy ne legyen kábel, mert már kétszer elszakadt Egész jól haladunk az "örökös" óra felé
(#) patexati válasza Panhard hozzászólására (») Jún 15, 2010 /

Szia! Most áll a projectem de lassan megyek vele tovább.. A szalagkábel jó megoldás (a gyáriban is az van) csak megfelelően kell elhelyezni,rögzíteni,megfelelő hossz,stb....Én a vinyó csapágyát tartom gyengécskének ezért már átalakítottam úgy,hogy két videocsapágy van bent és ez cserélhető is mert van bőven! Most még a kart és a szalagkábelt kell összehoznom valahogy mi a leg optimálisabb lenne Itt a kábel nélküli átvitel lehetetlen sajnos..(ha meg is oldanánk az több száz százalékos többletsúlyt jelentene a karra szükséges elektronikai elemiek miatt!) Pár képet csatolhatnál kíváncsi vagyok minden eredményre!!
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jún 18, 2010 /

Szia!
Egy kísérletet végeztem olyan ”légmagos” tekercsek felhasználásával, amelyeket egy szétszedett Capstan motor sztátorából vettem ki. 4 db kellett ahhoz, (a rezgőmágnes mindkét oldalára 2/2), hogy a helyes bekötések után megfelelő amplitúdó alakuljon ki. Még nem tökéletes, az áramfelvétel igen nagy, (350-400mA!), de bíztató a kitérés 55-60 fokos mértéke. Ha sikerül kisebb áramokkal hajtani, (legalább 200mA alá szeretnék eljutni velel), akkor megépítek ezzel egy mágnese fékezésű Wandot a Te ajánlásaiddal, komoly (videómotor) csapágyazás alkalmazásával. Néhány felvétel a kísérletről, ill. az eszközeiről.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jún 18, 2010 /

Szia! Az a baj,hogy légmagos nincs vasmag! Ez fordítva jól működik ha a karon van a tekercs a kitérést a mágnes befolyásolja mi egy vasmagon van! Szerintem így nagy lesz az áram nem tudod leszorítani de ki tudja Próba cseresznye
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jún 19, 2010 /

Szia!
A mechanikai kialakítását speciálisan kellene megoldani, amely csak a golyóscsapágyas tengelyezésnél volna lehetséges. Ezt úgy értem, hogy a légmagos tekercsek a lengőmágneshez csak néhány tized milliméterre működnek jó hatásfokkal, amit nagyon nehéz megvalósítani. Ekkor jóval kevesebb árammal tudom hajtani, de én is azt gondolom, fizikailag igen komoly mechanikát igényelne egy ilyen összeállítás. Ennyit munkát nem érdemes befektetni, ott a jól működő ”régi” tekercspár, amivel tökéletesen működik a rezgés. (Ez ”csak” egy kísérlet volt, a kíváncsiság hajt ilyenkor).
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jún 22, 2010 /

Szia!
Egy videómotor csapágyazott tengelyével és az eredeti csapágyház felhasználásával, egy "alap" mechanikát készítettem. Mot egy feszítő rugó van bent a lengőmágnes középen tartásához, de hamarosan mágnesek váltják fel ezt a beállítást. Azon kísérletezem most, lehet-e ugyanazt a lengőmágnest használni a fékezőmágnesekhez, így nem kellene plusz még egyet beépíteni. Az elhelyezését a két "szélső" fékmágnesnek, a lengések végállásánál szerelem fel, aztán meglátjuk hogyan viselkeik a mechanika. Ezzel nem növelném több súly ráépítését a legőrendszerre, amely jelentős tömeg megtakarítást is jelentene. A tengely "másik" oldalán a kar szerelvényei lesznek rögzitve, így az a Wand elején foglal helyet. (A húzórugóval az egység stabil és zajtalan rezgést tud produkálni, ezt a legkönnyebb volt beállítani).
Néhány felvétel erről az összeállításról.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jún 22, 2010 /

Szia! Én folytattam kísérleteket a mágnesekkel de nem jött össze csak úgy ahogy megcsináltam a prototípust.. Ha befejezem ezt a propeller őrületet akkor befejezem és is
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jún 23, 2010 /

Szia!
Egyelőre sikertelen kísérlet a mágnesek olyan elhelyezése, amely a lengés végállásainál lett volna elhelyezve. Felmágnesezik a tekercsek vasmagjait, amely miatt jelentősen lecsökken a rezgési amplitúdó is. Túl messze kerülnek a lengő mágnestől ahhoz, hogy ”középen” meg tudnák tartani a kart stabilan, így kicsi a saját rezgési frekvencia is. Ha azt a megoldást választjuk, hogy egy külön mágnest építünk a lengőrendszerre, ehhez állítunk két fékező és a kart ”középen” tartó mágnest, működik a rugónélküli mechanika. Egyelőre csak 6-8Hz-en tudott működni ezzel a mechanikával a rezgés, nem tudtam nagyobb frekvenciára ösztönözni, ill ütköztek nagyobb amplitúdónál. Ennek oka az alkalmazott mágnesek miatt volt, nem elég erősek a feladathoz. Ha beszerzek megfelelően erős mágneseket, újra megpróbálom a ”teljes” mágneses mechanika kialakítását ezzel az eszközzel.
Most néhány felvétel még a húzórugós mechanikai megoldásról látható.

Szia!
Most sikerült Neodímium gyűrű mágneseket szereznem különböző, 3mm és 5mm lapvastagságban és 30mm átmérőben. Ezek annyira erősek, hogy ha egymásra kerülnének, szinte lehetetlen szétválasztani őket. Csak kísérletileg odaraktam a tekercsek vasmagjára a két szélesebb gyűrűt, egy 3mm széleset pedig becsavarozva lengőnek. Hihetetlen, de máris megvan a lengő amplitúdója, és a lengési frekvencia is kezd javulni. Igaz, 200mA a tekercseken átfolyó áram, de ez egyáltalán nem tekinthető soknak. Még semmi sincs fixen rögzitve, csak "úgy" odarakva. Lehet, hogy mégis sikerül egy teljesen mágneses felépítésű Wand mechanikát felépítenem. Az ideiglenes összeállításról néhány felvételben.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jún 23, 2010 /

Szia! Ez mind szép és jó de van egy bökkenő! Én is először két vinyómágnest tettem alul és alulról taszították a kart mi hasonló volt mit amit te is készítettél csak amikor került rá kar is eléggé erősen pillangózott! Ez miatt tértem át az oldalsó fékezésre mi teljesen merőleges a karra és a mágnesek fel le mozgatásával tudom beállítani,hogy ne legyen pillangózás mi különben nem csak a csapágytól függ hanem az erős vibráció iránya eltolódik ilyenkor keresztirányba is! Meg lehetne oldani de alul felül kéne mágnes és nagyon spéci beállítást igényelne! Amit bemutattam annál jobbat nem tudtam még készíteni bár lehet,hogy lehetséges de a kart csak a mozgásra merőlegesen lehet fékezni mert más esetben nem lesz jó..l

Szia!
A mágnesek ”rendes” elhelyezése valóban a legfontosabb szempont, ez meg is történt úgy, hogy egy síkban lettek felszerelve, és beforgatva a legnagyobb ellenerőre mindkét oldalon. Ezek a gyűrűmágnesek az ”oldalukon” fejtik ki a legnagyobb taszító erőt, sikerült is a rögzítésüket optimálisan megoldani. Ütközés nincs, mert elég hely van kihagyva akár 90 fokos kitéréshez is. Kb. 16Hz a rezgési frekvencia most, nincs kacsázás, vagy ”kóválygás, pillangózás sem” a lengőkaron. Az áramfelvétel is teljesen kijavult, mert ennél a 60 fokos kitérésnél már csak 80mA-t vesz fel a tekercspár. Azt hiszem, így a legjobb most a beállítás, hamarosan összeállítom az elektronikával is kibővítve, leellenőrizve.
Néhány kép az elrendezésről most.

Szia! Így már jó A mágneseket hol vetted?? Jó ez a korong kivitel!

Szia!
A lengőmágnes egyik fele ”kilóg” a tekercspárból, ezért arra a felső részre kerültek a fékező mágnesek szerelvényei. Így sikerült egy, a lengő mágnessel megoldani mindkét funkciót. Ennek az ellentéte is igaz lehet úgy, hogy nem a mágnesek taszító erejét használnánk fel a lengés beállításához és rezgetéséhez, hanem éppen fordítva. Egy erős mágnes alul középen fixre építve vonzaná teljes erővel a lengőmágnest, ami így középállásban maradna, A jobbra-balra lengéshez így már megvan az alaphelyzet. Legközelebb ezt is ki szeretném próbálni, ehhez talán csak egy ilyen erős mágnes kellene.
Egy f628 Wand elektronikát raktam a mechanikára ideiglenesen. Vannak érdekes dolgok, pl.: csak egy kéttranzisztoros áramkör vezérli a rezgést úgy, hogy automatikusan el is indul. Nincs sem multivibrátor, sem H-híd, mégis tökéletesen megy a rezgés. Az össz. áram 240mA, ekkor minden jól működik. Hamarosan szerzek Hall IC-ket, mert egy darabot nem találtam, csak optókapukat, azt is ”bányásztam” a kacatokból. Emiatt nem lehet világosban filmezni, mert felborul minden a kijelzésben. Ezeket a mágnesgyűrűket egy kollegám adta ajándékba, de ugyanott vette, ahol mi is kerestük korábban már a neten. Borzasztóan erősek, nagyon kell vigyázni ezekkel szereléskor. Szerintem is az egyik legjobb választás ez a mágnes típus lehet. Ha valami alkalmas masszív vastagabb alu lemezt találnék, arra átépíteném ezt a mechanikát. Úgy néz ki, a videó fejdob a csapágyakkal nagyon tökéletesen szerelhető, és mindennek találtam furatokat is, ahol nem volt benne menet belefúrtam. (Még van egy ilyen motorom egy rossz videóban valahol). Néhány felvétel a működő Wandról.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Jún 23, 2010 /

Sziasztok!
Még néhány kép a "majdnem" teljesen mágneses rendszerű Wandról. (Csak a Hall IC, ill. annak vezérlő mágnese hiányzik a mechanikából).

Szia! Örülök,hogy bejött a videófej csapágyas kivitel! A vinyókaros elég körülményes ezért is írtam,hogy ezzel jobb.. A vinyókaros megoldással egy "mini" órát lehetne készíteni azt azért elbírná de a nagy amplitudós rezgést nem hiszem,hogy sokáig bírnák azok a kis finom csapágyak zaj nélkül..Szerintem ez lesz a járható út.. Jól megoldottad a fejdobos megoldással Én majd egy alaplapra teszem de lehet,hogy veszek pár ilyen mágnest.. A típusa nincs meg véletlen (cikkszám vagy valami hasonlóra gondolok)? A vibráció milyen? Sikerült kiegyensúlyozni ? A videón stabilnak tűnik! Az offset eltolása és a kezelőprogramban hozzáigazítása nagy mértékben javítja a "kövér" középső számokat szinte teljesen egyformai is lehet a jól eltalált beállítással (nálam hallos és úgy vettem észre ha középen van az offset akkor a leg jobb ha oldalra megy el akkor nem olyan jó de próbálgatni kell..
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jún 24, 2010 /

Szia!
Ezekkel a mágnesekkel nem volt nehéz megoldani azt, amit már Te kitaláltál, megcsináltál, és jól működött. Nem tudom ez a fajta Neodym mágnesgyűrű pontosan hol szerezhető be, de van egy internetes áruház cím, Itt: nézd meg. Szerintem a 179Ft-os gyűrűmágnes éppen annyira megfelelő, mit ez a nagyobb, hiszen ezek szupererősek. Kicsit másként lehet (kell) elhelyezni őket, de ezek tényleg működnek. Csak korongban láttam kb. ekkora méretben a megadott címen, de azon nincs furat. Amivel szereltem. azok (30x3/4, 30x5/4) ahol 30 a mágnes átmérője, 3 ill. 5 a szélessége, 4 a furata mm-ben.
Ez az elektronika egyáltalán nem a legkorszerűbb, itt nincsen csak eltolása az offsetnek, nincs a karakterekre jellemző mezőszélesség meghatározás sem. (W_F628). A teljes mezőben jelennek meg a kijelzett karakterek, azt teljes szélességében be is töltik, független a rezgési frekvenciától. Ha a fejdobba a kar oldalon, bele tudom szerelni a két Hall IC-t, a tengelyre egy megfelelő sugár hosszal a vendégmágnest , de függetlenül a kartól, akkor teszem rá a kétirányú kijelzés áramkörét (W_f886). Csak most jön a neheze, mert a már beszerzett szalagkábelt is fel szeretném használni egy új kar LED levezetéseihez, ezt még ki kell dolgozni úgy, hogy a 6mm-es tengelyre kényelmesen szerelhető legyen. Csináltam egy perselyt amely 6mm belső átmérővel, 8mm széles, és 14mm külső átmérővel készült sárgarézből. A homlokfelületen 2db M3 menet, és paláston is egy M3 menet a rögzítéséhez. Ehhez lehet a kart két csavarral rögzíteni majd. A rezgésről még annyit, nem rezonál a szerkezet 60-80 fokos kitérésnél sem, ez valószínű, hogy a meghajtás másik módja miatt lehet. (Nincs áramirányváltás). Ennek persze ára volt. A vasmagos tekercspár kialakítása sokkal jobb minőségben történt. Na nem a tekercselés maga, az maradt ”vad”, de a vasmagok már 4mm vastag. 12mm széles, és 85mm a hosszúak (Egy hálózati trafó összefogató bilincsei voltak). A tekercsek 1350menet CuZ 0.12mm átmérőben, párhuzamos kapcsolásban működnek.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Sziasztok!
Nem sikerült úgy elhelyezni a Hall IC-ket, ahol ezek a "nagyerejű" mágnesek ne befolyásolták volna a működésüket. Max. 60-70mm-re tudtam legmesszebbre elhelyezni, (100mm-re is megvan ez a probléma), de ott is csak minimális Hall effektust mutattak. Szinte állandóan bekapcsolva maradtak a környező erős mágneses tér miatt. Már két napja "szenvedek ezekkel a mágneses mezőkkel". Megpróbáltam leárnyékolni egy "vaslemezzel" is őket, de csak kevésbé javultak a körülmények. Ezért most ebben a mechanikában inkább új optikai kapukat fogok alkalmazni, aztán majd kiderül, lehet-e Hall szenzorokat is valahogy beépíteni. Egy kép a "legoptimálisabb" elhelyezésről

WCM_01.jpg

(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Szia! Nekem nem volt gondom a hall szenzorokkal és "vendégmágnes" sincs az inga mágnese vezérli..

Szia!
Az ingám mágnese olyan erős, hogy nagyon hosszú a bekapcsolás ideje a szenzornak. Nagyobb távolságra téve már az összes mágnes beleszól a működésbe, ott már nem jól dolgoznak. A Hall szenzornak 4-5V körüli működési feszültségnél még van egy kis hatása, de ezzel alig rezeg a mechanika. Ha emelem, nő az érzékenysége a Hall-nak, és máris leáll a rezgés.
Lehet, hogy nem kellene ennyire erős mágnesekkel felépíteni, viszont így nagyobb rezgési frekvenciára képes a szerkezet. (Mintha erősebb rugóval szerelném).
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Szia!
Azt hiszem, nincs tovább a Hall vezérléssel való kísérletezés, (egy vaslemez kalitkába zárva talán menne), később foglalkozom vele. Egyelőre beraktam olyan optókapukat, amelyek nem annyira érzékenyek külső megvilágításra. (TCST2103). Ezeket is sikerült a fejdobba ”integrálni”, így jól össze lehetett hozni a vezérlésüket is egy szimmetrikus félkör alakú idomlemezzel. A kartól függetlenül állítható. Néhány kép az összeállításról.

Sziasztok!
Egy bizonyos eredményem azért már van a kétirányú kijelzés elektronikájával is, de csak provizórikusan. Néhány kép és egy videó erről.
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Szia!
Addig kerestem a Hall(-ok) beépítésének lehetőségét, amíg meg nem találtam. Hátul, alul, a lengő mágnesgyűrű oldalánál lettek felszerelve, tökéletesen működnek. Így a kart teljesen a "csapágyig" fel tudom rakni, nincs a homlokfalon egyéb szerelvény már. (Az optókapukat leszereltem). Két kép az elhelyezésekről, az egyiken éppen megy a rezgés.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Szia! Ez jó hír a hall jobb kényelmesebb az optonál..
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Jún 27, 2010 /

Szia!
Egy ideig f628-as programmal működtetem teszt módban, kíváncsi vagyok mi az, ami ”elromolhat” ebben a mechanikában. (Gondolom, egy 6-os acéltengely két csapágyra szerelve 35mm hossznál nem fog semmilyen deformációt, vagy rezonálást okozni a kar lengésében). A rezgetést most egy külső multi/H-hiddal hajtom, úgy néz ki, teljesen mindegy a meghajtás módja ennél a szerkezetnél is. Ez nem egy olyan kényes mechanika, stabil a rezgés, jól be lehet állítani a rezonancia-frekvencia értékét a mechanikai önrezgés fenntartásához. 16Hz, de ezen lehet még javítani később. A LED levezetés fólia szalagkábeleihez nem tudtan még szerezni NYÁK csatlakozó ajzatokat, egyelőre egy 10 eres hagyományos szalagkábellel van megoldva
Néhány felvételben erről.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Jún 27, 2010 /

Szia! A szalagkábelt lehet forrasztani is van rá módszerem! Kicsit kevésnek látom a kitérítést vagy nem "húztad" rá? Nekem bőven 60 fok felett 22 Hz-et produkált!
Következő: »»   61 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem