Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
A helyzet az, hogy olyan tekercset szeretnék csinálni, ami nagyobb bpm-mel üzemel, mint a Skori által összedobott.... Most nem az a célom, hogy nagyobbak legyenek a szikrák (elég most a 14 is ) inkább a folyamatosságot szeretném növelni.
Ha T4-et kiiktatod, akkor folyamatosüzemben működik a meghajtás, de forrni fognak a cuccok rendesen. Minél inkább növeled a frekit (ami nem azonos a bps-el), akkor nő az áramfelvétel.
Pont ez a bajom, hogy gyorsan felforrna az egész, így nem lenne nagyon sok értelme.
Sziasztok!
Megtöröm a fórum csendjét. A tegnapi napon találtam a neten egy tesla tervet, ami nagyon megfogott. Gondoltam megépítem, de sajnos akadt egy kis probléma, mégpedig az, hogy 120 voltra van méretezve.... A kérdésem az lenne, hogy érdemesebb szereznem egy 220/120-as trafót, vagy méretezzem át az áramkört? Pl az irfp260 helyett lehetne irfp460-t használni, stb. Viszont azt nem tudom, hogy a primer és a szekunder méreteit hogyan kellene módosítanom. Tudom, hogy ezek egy részét magunknak kell kikísérleteznünk, de gondoltam, első körben megkérdezem itt. Üdv, Pisti
Ha nem állítod a szaggatást, akkor nem kell feltétlen trafó, elég egy előtét ballaszt, vagy valami nagyobb izzó.
Hát ezek nem jó hírek.... Egy régebbi hozzászólásodban utalsz is rá, hogy nem forgalmazzák itthon. Remélem Angliában forgalomban van, mert június végén hazalátogat az egyik ismerősöm, így lehet, hogy hozzá tudok majd jutni egy pár darabhoz. Ma este megnézem, hogy van-e helyettesítő ic (bár nem hinném, hogy találok). Ha nem lesz, akkor keresek más félvezetős meghajtású teslát (ha van ötletetek, ne habozzatok megosztani ), néztem még Skori oldalán a nagy tekercsét, az sem rossz, de sok visszajelzést nem nagyon találtam róla (hogy után építette-e például valaki, stb....)
Collector: állítgatni is szeretném, szvsz csak így teljes értékű
Sajnos nem jutottam semmire sem a helyettesítést illetően. A neten keresgettem más mosfetes teslák után, de mindig olyan konstrukcióba botlottam, amiben itthon nem elérhető alkatrésze van.... És mivel ilyet nagy számban találtam, nem volt kedvem helyettesítőket keresni. Most azon töröm a fejem, hogy megépítem Skori nagy tesláját.... Valaki közületek megépítette már?
Sziasztok!
Ezt próbáltátok már megépíteni? Eddig nekem szimpatikusnak tűnik és minden kapható hozzá. Van vele tapasztalatotok? Kezd kicsit unalmas lenni a monológom....
Hello!
Gondoltam én is megosztom néhány régebben készült Tesla-tekercses képemet: Bővebben: Link Collector említetted, hogy 1KW-al is elérhető 1MV, de ebben az esetben mennyi is a primer kör meghajtó feszültsége?
Nem tudom ezt mikor említettem, de valószínűleg nem teslára gondoltam, hanem kaszkád sokszorozóra.
1kW-al elérhető feszültség teslánál kb. 200kV, vagy annyi sem. Ez nem egyenesen arányos, nálam 4kW-ra 411kV jött ki maximális feszültségre, és 1,8méter volt a szikra. Ahogy látom te is építkezel rendesen. A nagyobb szekunderednél, ha úgy használtad a primerrel, ahogy a képen van, az biztos, hogy túl nagy csatolást jelent, azért ütött át. A trafók nem szomjaznak olajra?
2 éve foglalkoztam utoljára Teslával, ezért itt lenne az ideje egy méretezett tekercsnek. Ezek a tekercsek még nem voltak méretezve, 4db mikrótrafó már valóban az átütés határán mozog, lehet, hogy egy nagyfesztrafót is csinálnom kellene, számoljunk szikrahosszban, 1m-eshez mekkora teljesítményű trafó kell és főként mekkora feszültségű? Az utolsó tekercs vékony huzallal készült (0,25mm), lehet nem a csatolás volt a baj.
1méterhez 1kW elég, de ahhoz nagyon jól kell mindent összerakni. Nekem 900W-ról 85 centi volt a max. 2kW-al lazán el lehet érni az 1 métert. Feszültségben pedig legalább 6kV kell.
Idézet: „Az utolsó tekercs vékony huzallal készült (0,25mm)” Ja..
Szerinted megfelel 110-es pvc csövön 50cm hosszan a tekercselés 1KW-hoz? Legalább is ezt tartalmazza a táblázatod, de nem túl rövid ilyenkor a szekunder magassága a szikrahosszhoz képest?
Nem rövid. A szikrahossz és a feszültség közt nincs túl szoros kapcsolat. A lényeg, hogy legalább duplán zománcozott huzalból kell tekerni, hogy a csatolást nagyra lehessen növelni. A 2 mikrotrafós teslám is hasonló paraméterekkel rendelkezik, nincs probléma belőle.
Sziasztok!
Volna ket kerdesem: 1, Epitettem a haverommal Skori oldala alapjan egz 24 V-os Mini Tesla tekercset, amelyet ket darab szamitogep tap hajt meg (2*12 V miatt, de majd megbuheraljuk). A szekunder tekercsbol kijovo nagyfeszultsegu jelenben jelen lehetnek-e igy olyan 50 Hz-es harmonikusak, amelyek veszelyesek, illetve a primerben folyo aram mennyire veszelyes (termeszetesen ez egy jol szigetelt vezeto, de azert nem art tudni). A keszulek aramfelvetele 24 V 6-7 A koruli... 2, Epittem egz vevot a keszulekhez, vagyis egy azonos geometria, azonos menetszamu tekercset, azonos tetokapacitassal a generatorhoz, es persze foldeles valamint finomhangolas utan (egy kisebb szekunder, illetve barmilyen vezeto kozelitesevel kell ezt vegrehajtani, valoszinuleg nem tudtam olyan tokeletesen eltalalni megsem a sajatfrekvenciajat). Ez a vevo kepes arra,hogy az adotol nem tul tavol, gerjesztes utjan csak o szikrazzon, az ado ne (ezt cselesen ugy ertem el, hogy kivettem az ado tetokapacitasabol a csucsot (csavar), igy nehezebben tud kisulni, es inkabb a masik tekercs sul ki, amelyen van csavar). Azonban a baj az, hogy mint mondottam, ez a jelenseg (vezetek nelkuli energiatovabbitas) csak kis tavolsagban mukodik( kb 50 cm maximum ). Van-e lehetoseg arra, hogy valahogyan ezt a tavolsagot megnoveljem?? A jel frekije 24 kHz, 10 cm-es a szikra...Maga a jelenseg csak a nagy tererosseg miatt van, es akkor a feszultseg novelesevel lehetseges a tavolsagnoveles? Vagy esetleg pontosabb hangolas eseten no a tavolsag? Esetleg a jel frekvenciajat kellenne megnovelni? Otlet? Bocsi, hogy ennyit irtam, remelem erthetoen talaltam a problemat. Aki tud valamit, az kerem segitsen, akar a jelenseg elmagyarazasaban is! Koszi
Üdv!
Igaz,hogy nem "méltó" a Tesla tekercshez,de próbáld meg a tetőkapacitásokat úgy elhelyezni,hogy élükre állítva, az adó és vevő lemez lappal egymás felé nézzen,hátha így nő a távolság. Gondolom a megváltozott kapacitáshoz úgyis beáll automatikusan Skori áramköre!
A térerő a távolság négyzetével csökken ugyebár.. az pedig, hogy te szikrát is akarsz, máris adja magát, hogy nagyon rövid távolságon belül fog csak ez működni, ahol elég nagy a térerő ahhoz is, hogy több tíz kV-ot hozzon létre a földponthoz képest.
Csak halkan mondom 1926 óta tilos szikratávírót használni, a szélessávú zavarkeltés miatt.
Serinted ez mi? Csak éppen billentyűzni kellene.
Ha árnyékolt teremben csinálod semmi gond, de így?
Az a zavar, amit egy ilyen 100W-os tekercs csinál, hallható zavart nem okoz sem rádióban, sem TV-ben, csak közel. Spektrumban biztosan kimutatható, de pár 10 méter után ez csak egy zaj lesz a többi mellett.
Egy-egy ilyen tekercs nem szól bele a környezetbe, feltételezve azt, hogy nincs éjjel nappal járatva.
Serinted egy trabant gyújtás hány W -os, és még nincs is szabad térben.
Csak szóltam, hogy ne csodálkozzatok, ha megjelennek nálatok. Nem csak rádió meg TV van a világon. Próbálj meg belehallgatni egy rádióval a HH sávba. A kommunikáciős vevők ennél sokkal érzékenyebbek.
Emberek!
Aggodalomra semmi ok, a szoba arnyekolt, a tekercset pedig max egy nap 10 percig futtatom. Egyebkent egy szobaval arrebb mar alig veszi a radio a jelet, bar valamit hallani lehet (szerintem nem is veszi,csak valami zajt hallunk, hiszen maskulonben a szoba megsincsen arnyekolva), egy emelettel feljebb pedig semmi sem mutathato ki. Sok dolgot irtatok, de arra nem erkezett valasz, hogy a frekvencia novelesevel javithato-e az effektus? Egyebkent tegnap tovabb kiserleteztem, es kepes voltam a tavolsagot majdnem egy meterre megnovelni. Ez konnyen kimutathato volt egy kompakt fenycsovel, melyet a vevo tetejere tettem. Valamint volt meg egy erdekes dolog: Mint mar emlitettem, van egy kisebb szekunderem, azt kozelitve, vagy tavolitva a vevotol szoktam vegrehajtani a hangolast. Van egy olyan pont, ahol a vevo tetokapacitasa es a hangolo tekercs tetokapacitasa kozott (a hangolo is foldelt) meglepoen nagy kisules keletkezik, akar nagyobb lehet, vagy ugyanakkora, mint az eredeti kisules!! Szerintem ez egy nagyon erdekes eredmeny, ha erdekel valakit, esetleg este majd teszek fel rola kepet, hogy szemleletesebb legyen.
Ahhoz, hogy tudják, hol az illető, háromszögelésre van szükség. Ahhoz pedig folyamatosan járatni kéne, de legalábbis nagyon hosszan, és ráadásul nem pár száz W-on.
Mi majd remélhetőleg egy 100kVA-es tekercset fogunk készíteni, na ott már lehet aggódni a környezetre gyakorolt hatása miatt. De az sem működik majd pár percnél tovább.
Idézet: „Sok dolgot irtatok, de arra nem erkezett valasz, hogy a frekvencia novelesevel javithato-e az effektus?” Elvileg javulhat valamennyit, de a négyzetes összefüggés miatt igazából eléggé halálraítélt a jó hatásfok. Idézet: „Mi majd remélhetőleg egy 100kVA-es tekercset fogunk készíteni...” Ejha! Egy új világrekord ígérkezik tesla téren.
Idézet: „Sok dolgot irtatok, de arra nem erkezett valasz, hogy a frekvencia novelesevel javithato-e az effektus? ” Inkább a teljesítmény növelésével javíthatsz rajta,a frekivel max az interferencia lesz nagyobb...
Én nem aggódok, semmi okom rá. Az a bizonyos háromszögelés, meg futkosás már rég a múlté, vannak korszerűbb eszközök. Az meg hogy nem tapasztalsz semmi hatást, nem jelenti hogy nincs is, és nem mérhető, és nem zavar senkit. Az, hogy milyen távolról észleled, az csak vevőérzékenység kérdése, és egy érzéketlen AM vevővel nem érzékeled, az nem jelent semmit.
De a ti dolgotok, én szóltam.
Senki sem fog foglalkozni ezekkel a kis teljesítményű eszközökkel. Különben nem létezne indukciós főzőlap sem, az sincs tökéletesen leárnyékolva, és több kW is lehet. Sőt, mikor az indukciós hevítőmet használtam, az sokkal jobban elnyomta a rádiót, mint bármi más tekercs.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |