Fórum témák
» Több friss téma |
Ok, átnézem az adatlapot!
Üdv!
Ismét segítséget szeretnék kérni. Topi cikkében olvastam, hogyha PORTA-t bemenetté szeretnénk alakítani, előbb analógból digitálissá kell változtatni. Bővebben: Link De nálam az MPLAB hibát ír a "MOVWF ADCON1" sorra. Gondolom azért, mert az én PIC-em más fajta. PIC16F627-em van. Ennél mi a teendő? És még valami: Egy adott port bitjeit csak egyben lehet ki vagy bemenetnek állítani, vagy lehet olyat is, hogy például PORTB első 4 bitje bemenet, második 4 meg kimenet? Ha igen, hogyan?
A PIC16F627-ben nincs ADCON1 regiszter, "helyette" a CMCON-t kell használnod.
A TRISA regiszterrel kell beállítani, hogy melyik portbit legyen input(1), vagy output (0). Bővebben: Link
Megpróbáltam PORTA-t kimenetnek beállítani, és az első bitjét bekapcsolni így:
BEALLITAS ; PORTA BSF STATUS,RP0 MOVLW B'00000000' MOVWF TRISA ; PORTB MOVLW B'00000000' MOVWF TRISB BCF STATUS,RP0 eleje MOVLW B'00000001' MOVWF PORTB MOVLW B'00000001' MOVWF PORTA goto eleje De valamiért nem jó. A szimulátor PORTA-n nem jelez változást. Ez az analóg-digitális dolog miatt van?
Adatlap-31. oldal.
Most nézem, nekem más a fájlom, mint amit nedudgi belinkelt. Pedig az enyém is PIC16F62x.pdf
Nálam a 31-en egy CLKOUT-os ábra van. A 27.-en találtam ezt: "The PORTA pins are multiplexed with comparator and voltage reference functions. The operation of these pins are selected by control bits in the CMCON (comparator control register) register and the VRCON (voltage reference control register) register. When selected as a comparator input, these pins will read as ’0’s." Van példakód is, de nem műxik.
Hali
A CMCON regiszter a "0" lapon van, de az "1" lapon probalod irni. A bankvaltast a "movwf CMCON" sor utan kell beirni.
Köszi! Így már működik a dolog.
Ez az előbb már eszembejutott egy pillanatra, hogy mivan, ha a másik lapon van, de aztán elfelejtettem.
Hali
Ki lehet nyomtatni a regiszter tablat, es igy egyszeruen latod magad elott mindig, hogy epp melyik bankot kell beallitani a kivant regiszterhez. Egy trukk: A valtozokat tedd be a 0x70 cimtol, mert ezt mind a 4 laprol elered, es igy nem kell figyelni, hogy epp melyik lapon van a valtozod.
Idézet: „eszembejutott egy pillanatra, hogy mivan, ha a másik lapon van, de aztán elfelejtettem” Hehe, ez tetszik, egyébként szerintem már mindenki járt így [én is].
Köszi az eddigi segítséget, hogy megadtátok a kezdőlökést, lassan elkezdem az első projektemet, át is megyek a bináris órás topicba.
A hestorenál akkor érdemes PIC-et vásárolni, ha mást is rendelsz hozzá, megspórolva így egy postaköltséget. Minden egyéb esetben a magyarországi distributor ajánlott, mert olcsóbb és minden van szinte. (chipcad)
Sziasztok!
A tapasztaltabbak segítségét szeretném kérni. Szeretnék a PIC-ekkel foglalkozni, de kissé tanácstalan vagyok (mondjuk abszolút 0-ról indulok). ICD2 vagy PicKit2klónt építsek? Illetve ha ezeket megépítem a belevaló PIC-et mivel programozom fel, hogy működjön is az égető? Még egy fontos kérdés. Többféle PIC-et láttam már különböző leírásokban 8, 12 stb lábút és típusút. Mindegyiket lehet ezzel a kétféle égetővel égetni?
Hali!
Ha űberdurván akarsz programozni, akkor az ICD2-t építsd meg, de szerintem elég lesz a PICkit2 is. A belevaló PIC-et (18F2550) pedig egy egyszerű LPT portos égetővel felprogramozhatod (én is, és még sok mindenki így csinálta). A PICkit2 gyakorlatilag az összes PIC-hez jó, láb számtól függetlenül, mivel csak 5 láb kell a programozáshoz: Vpp, Vdd, GND, PGC, PGD. Ezeknek pedig értelemszerűen rajta kell lenni a PIC-en, máskülönben nem tudjuk felprogramozni.
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ. Überdurván nem akarom használni, eleinte csak utánépítgetésre használnám, hogy valami ragadjon rám, aztán lassacskán kipróbálgatnám erre-arra. Így akkor megmaradok a PicKit2nél. Ha jól láttam ennek már van USB-s verziója is jól tudom? Melyiket válasszam az USB-t vagy a soros portos égetőt? Külső táposat vagy sem? Őszintén szólva jövőre új gépet veszek és valószínű az alaplapon már nem lesz majd LPT port vagy egyéb soros, így az USB-s variációra adnám a fejem. Biztos ami biztos alapon, amikor megépítem, mennyire merjem kipróbálni egy rendes gépen? Úgy értem ha valamit nagyon benézek megépítésnél, tönkre vághatom vele a gépet?
Nézz fel az oldalamra, van néhány infó a kezdéshez is.
Nos, a PICkit2 alapból USB-s, de mivel kell bele egy felprogramozott PIC, valamivel azt is fel kell programozni.
Erre valók a soros, párhuzamos portos programozók. Sokan szidják a soros portost, én a párhuzamost csináltam meg (amit előbb belinkeltem), de az se akar minden gépen működni. A gépet illetően pedig szerintem ezek ártalmatlanok a gépre, hacsak nem rakunk rá helytelenül valami erősebb külső tápot (pl. ~230 ), ami kárt okozna. Esetleg ha sehogyan nem menne a 18F2550 felprogramozása, valaki a fórumról biztosan felprogramozza Neked. Idézet: „Sokan szidják a soros portost” Ez így ebben a formában nem igaz. Sok soros portos égetőt készítettem, nagyon jól működnek. Sőt az új gépeken akkor is van soros port, ha az nincs kivezetve hátra. Nekem is az alaplapról kellett kivezetnem. Lényeg, hogy a soros portos úgy tűnik stabilabb és hosszabb távon használható lesz. Persze nem a JDM! Sőt ha most ajánlani kéne egy 2550-est felprogramozó kapcsolást, akkor sorost ajánlanék, sokkal kevesebb vele a macera, mint az LPT portosokkal. Itt épp most készült el egy, és már fel si programozta a 2550-et. Ha a 3db BC182 nem tréfálkozott volna, elsőre működött volna.
Ebben akkor félreinformált voltam, tehát ezek szerint a JDM-et szidták sokan.
Szia Zenetom pont az oldaladról linkelt.
Volna még pár kérdésem hozzátok. Már én szégyellem magamat, de valamikor meg kell tanulni ezt is. Adott ez a kép. Középen értelemszerűen a PicKit2 helyezkedik el. Ez két oldalas nyákra készült el ha jól láttam. De mik vannak a másik két oldalán? Illetve nem akarok kukacoskodni, de hol égeti meg a PIC-et? Nem látom az IC foglalatot/foglalatokat. Bocsánat ha nagyon fogykós vagyok hozzá, de eddig még semmi komolyabbal nem foglalkoztam. A linket különben már le is mentettem, köszönöm szépen. Amint lesz időm szaladok a boltba vásárolni, bár lassan fogok haladni vele.
Hali
Nekem peldaul itt van az orrom elott egy soros porti egeto. A gepem egy PIV 2Gigas IBM alaplappal. Gyonyoruen mukodik. Hasznalnom kell mert egyes regi PIC-eket a PK2 nem ismeri. WinPic800 programmal hasznalom.
Ehhez a képhez tartozik egy cikk is, abban le van írva.
Az ICSP-ről is írok az oldalamon. Érdemes olvasgatni, gyorsabban haladsz.
Rendben, köszönöm a segítséget mindenkinek!
Ha elakadok, akkor majd szerintem ide fogok írni vagy a klón építése topicba majd. Még egyszer köszönöm mindenkinek.
Sziasztok.
B.Ú.É.K mindenkinek. Topi - Nulláról a robotokig cikkében a 3x4-es billentyű és a résoptokkal megvalósított irány eldöntő programokat nem tudná valaki asm.-ben megvalósítani ,nekem hogy megértsem a programbeli működését. Köszi előre is.
Sziasztok!
Csak a kíváncsiság végett: Meg tudná valaki mondani nekem, hogy PIC16F887 kontrolleren miért csakl a második módszerrel sikerült a visszaszámolást megvalósítanom? Olyan, mint ha az első példában STATUS Z bitje soha nem billenne. Belefagy a rutinba a futás. BÚÉK mindenkinek! Ezt szerettem volna: movlw .255 movwf t1 d2 decfsz t1,f goto d2 Ezt kellett helyette: movlw .255 movwf t1 d2 decf t1,f movf t1,w btfss STATUS,Z goto d2
Miért nem működik az első?
Ez működik. Nem látok eltérést. Basszus! 18F-es kontrollernél viszont 0<=f<=255 ! Véletlenül keveredtem a 16f-eshez. Elnézést, utánanézhettem volna, mielőtt kérdezek! Köszönöm a segítséget! Boldog Új Évet!>>
Nem értem a problémát. A t1 változód nem jó bankban volt? A DECFSZ 16F és 18F-es sorozatban is ugyanúgy működik egyébként...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |