Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok
keresek egy uj PIC programozot, hasonlot mint a Conrad 191020-22 PIC Programozo programozoja, ledekkel, nyomogombokkal, de USB csatlakozással a RS232 helyett. Minél több led meg nyomogomb van rajta annál jobb lenne. Van valakinek valami tippje? Kösz
Lehetseges, azonban a Timer2 8 bites mig a Timer1 16 bites. Azt kell kiszamolni, hogy az eloosztoval tudsz-e 20ms-ot kihuzni vagy kell-e hozza egy seged szamlalo a megszakitas vezerloben.
A legjobban egy Pickit Debug Expressel jársz.
Egy próbapanelra meg üss össze egy 40 lábú PIC + LED/nyomógomb kombinációt.
Köszönöm a segítséget. Most szenvedek kicsit a CCP modullal (ahoz kell a tmr1), hogy megértsem azt is, mert abból csak a PWM-et értem nagyjából.
Probalj meg egy olyan megszakitast kialakitani a timer2-vel, amivel 1ms-oneknt jon a megszakitas -- minden alkalommal novelj egy szamlalot, es ha elerte a 20-at, akkor allitsd magasba a jelet, es csainaldd amit csinalnod kell a szervo jellel...
Ezt csak úgy lehet értelmesen szimulálni, ha drasztikusan lecsökkenti az ember a késleltetéseket. Mellékelek egy olyan változatot, amelyik egymilliószor(!) gyorsabb. Csak össze ne keverd a korábbival!
A hosszabb késleltetés még ebben is túl sok, ezért a movlw 0x44 helyett írj pl. movlw 0x01-et.
Gyorsabb, de tényleg pontosan 24óra van a két bekapcsolás között?
Bocs, kimaradt a __config 0x31f4 sor, ami letiltja a watchdog-ot!
Idézet: Mármint az eredeti változatban (blink1.asm és hex)? Biztosan nem lesz pontos. A PIC belső órája eleve pontatlan. „Gyorsabb, de tényleg pontosan 24óra van a két bekapcsolás között?”
Igen az eredeti változatban, és aTe általad irtban is.
Mennyire lehet pontatlan?
A pontatlanság a hőmérséklettől kezdve sok mindennek a függvénye. Mindesetre negyedórás nagyságrendű pontatlanság is elképzelhető.
Hi Mesterek!
Hogy lehet 18f azt megcsinálni hogy ne csak 8 bit-es legyen egy változó/regiszter azaz hogy lehetne kibővíteni vagy 10 bit-ig. Megköszönném ha valaki pár sorban letudná írni ezt nekem hogy hogy lehet összefűzni ezeket.
Én már többször leírtam:
PICCOLO projekt PICula projekt (Kiterjesztett pontosságú műveletek c.fejezet)
Hi
Nem értem ezt a 16 bites maszturbálásos dolgot. Elvileg a XXX RES 2 vel lefoglalok az XXX változónak 2 bájtot azaz 2X8 bitet. Tehát így már a XXX 16 bites változó lenne? A watch ablakban mégis csak 8 bitet mutat annyi hogy elé rak egy zöld P betűt. Hiába törlöm azt a változott vagy növelem semmi nem történik vele. A összeadás kivonás az "világos", de maga a két 8 bites regiszter életre keltése nem megy. Még mindig a hétszegmenses kijelzőt számoltatom felfele viszont 255-nél vissza kell hozni nullába. Szóval azért szeretnék egy 16 bites változott hogy nagyobb értéket lehessen vele kiíratni. Mert a megszakításos kiíratásos osztós szubrutinok már megyegetnek, viszont ez a 8 bit nem akar több leni
Szia!
A Watch ablakban jobb klikk a váétozó nevére, a Watch properties Size mezőjében 16 bit beállítása. A Byte order mezőben dönthetsz, hogy mi legyen a byte.ok sorrendje.. Idézet: A watch ablakban jobb gombbal rákattintva a Properties menüpontban állíthatod be, hogy hány bites legyen a megjelenítés, és hogy helyiérték-helyesen (High:Low) vagy a memóríabeli elhelyezés sorrendjében mutassa (Low:High).„A watch ablakban mégis csak 8 bitet mutat” Azt kellene megérteni a példákból, hogy a mikrovezérlő fütyül rá, hogy hány bájtos a változó. Az adatút és a regiszterek "szélessége" továbbra is 8 bites. A programot kell úgy megírni (vagy magasszintű programozási nyelvek esetében a fordítónak kell olyan kódot generálnia), ami a bájtokra bontja le a műveleteket és az összeadásoknál az átvitelet, vagy szorzásnál a vegyes helyiértékű rész-szorzatokat megfelelően kezeli. Elrettentésül kukkants bele az Assembly programozás haladóknak c. fejezetbe egy pillanatra, s nézd meg a 16 bites előjeles számok szorzása c. példát!
Ne haragudjatik hogy ilyet kerdek, lehet csak en vagyok tul balga hozza, de baj az ha a Pic 16 F 84 eshez nem pont 4Mhz es kvarcot hanem 3,68.... Mhz est szerelek be. Mert az uzletbe 4 est kertem es othon vettem eszre hogy 3,6 ost adtak, lehet mindegy?
Szia!
Van, amikor mindegy, de van amikor nem. Egy led villogtató program legfejlebb lassabban megy, de pl. a frekvencia mérő nem a valódi frekvenciát fogja kiírni, egy óra lassabban fog járni, stb...
Segítséget szeretnék kérni!
16f628 picet szeretnék külső oszcillátorról járatni, de nem megy. A config szó : 11111101101001 tehát az foszc2,foszc1,foszc0:001, amivel 4MHz körüli kristályt vagy rezonátort lehetne rezegtetni a 15-ös és 16-os lábakon, de mégsem rezeg.olyan rezonátorral is próbálkoztam ami egy másik kütyüben volt azzal sem szólal meg. Mindenféle kondik bekötésével próbálkoztam, semmi.Olyan előfordult, hogy ha megérintem a lábakat egy bekapcsolás történik de leáll, vissza már nem billen. A belső oszcillátorról megy. Valaki hozzáértő adjon tanácsot!
Szia. Szerintem 4-es lábat (RA5/MCLR/VPP) kösd egy 10k-s ellenállással +5V-ra, vagy a 14-es lábra(VDD) .
Szia!
Milyen program van benne? A sleep utasításra futva a kontroller leállítja az oszcillátort.. A konfigurációs szó szerint XT az oszcillátor típusa, az jó a 4MHz -es rezonátorhoz. Ugye 4.00 V -nál nagyobb, de 5V -nál nem nagyobb tápot kap? A Brown-out reset be van kapcsolva. A táp és a föld lába között van 100nF kerámia kondenzátor?
És ez a konfig word:11111101001001 (3F49) azaz MCLRE=Disabled?
Kezdő lévén egy alap led villogtató, a beírt program ami a belső oszcillátorról simán megy, persze az eredeti program, (ami a mikropascal minta programja) 8Mhz-re van állítva, így a belső 4 Mhz szerint dupla idővel kapcsol. A rezgéskeltő most 4MHz kristály, 10pF-től 40 ennyimennyi pF kondival próbálkoztam nem rezgett be, 4Mhz rezonátorral sem. A táp 5.07V az ic Vdd és Vss lába 100nF kondival át van kötve.
Az eredeti config 3F6A 11111101101010 ez nem működik.
Az első módosítás 11111101101001 ez sem működik külső kvarc 4Mhz. A módósított 3F79 11111101111001 ez működik de így a belső oszc. üzemel.
Szia!
- Vizsgáld meg, hogy van-e távezetés a panelon a CLKIN (16) és CLKOUT (15) és a föld vagy a táp felé vagy valamelyik másik lábhoz, jelhez. - Nézd meg (mérd meg) a kondenzátorokat, tényleg 30pF közüliek. Próbáld meg: - Másik kvarccal, rezonátorral, - HS módban 8MHz -es kvarccal, 3F4A konfigurációs szóval, - HS módban 4MHz -es kvarccal, 3F4A konfigurációs szóval...
Hi
Akkor az a lényeg hogy a 18f sorozat se képes csodákra azaz kezelni a 16 bitet. A lényeg hogy nekem kell megírni azt a rutint ami összevarázsol két 8 bites regisztert.faca Maga a digittől nem félek azaz az egyes, kettes komplemens meg a műveleteiktől. A gondom maga a program nyelvel , meg a pic rejtelmeivel van. |
Bejelentkezés
Hirdetés |