Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   90 / 1210
(#) kutyu001 válasza trudnai hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

köszi felvettelek
(#) Massawa hozzászólása Feb 6, 2011 /

Sziasztok

keresek egy uj PIC programozot, hasonlot mint a Conrad 191020-22 PIC Programozo programozoja, ledekkel, nyomogombokkal, de USB csatlakozással a RS232 helyett. Minél több led meg nyomogomb van rajta annál jobb lenne.

Van valakinek valami tippje?

Kösz
(#) trudnai válasza szitko hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

Lehetseges, azonban a Timer2 8 bites mig a Timer1 16 bites. Azt kell kiszamolni, hogy az eloosztoval tudsz-e 20ms-ot kihuzni vagy kell-e hozza egy seged szamlalo a megszakitas vezerloben.
(#) nedudgi válasza Massawa hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

A legjobban egy Pickit Debug Expressel jársz.
Egy próbapanelra meg üss össze egy 40 lábú PIC + LED/nyomógomb kombinációt.
(#) szitko válasza trudnai hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

Köszönöm a segítséget. Most szenvedek kicsit a CCP modullal (ahoz kell a tmr1), hogy megértsem azt is, mert abból csak a PWM-et értem nagyjából.
(#) trudnai válasza szitko hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

Probalj meg egy olyan megszakitast kialakitani a timer2-vel, amivel 1ms-oneknt jon a megszakitas -- minden alkalommal novelj egy szamlalot, es ha elerte a 20-at, akkor allitsd magasba a jelet, es csainaldd amit csinalnod kell a szervo jellel...
(#) icserny válasza kutyu001 hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

Ezt csak úgy lehet értelmesen szimulálni, ha drasztikusan lecsökkenti az ember a késleltetéseket. Mellékelek egy olyan változatot, amelyik egymilliószor(!) gyorsabb. Csak össze ne keverd a korábbival!

A hosszabb késleltetés még ebben is túl sok, ezért a movlw 0x44 helyett írj pl. movlw 0x01-et.
(#) kutyu001 válasza icserny hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

Valami WDT hibát ir ki....

Gyorsabb, de tényleg pontosan 24óra van a két bekapcsolás között?
(#) Massawa válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

Kösz!

Bocs, kimaradt a __config 0x31f4 sor, ami letiltja a watchdog-ot!

Idézet:
„Gyorsabb, de tényleg pontosan 24óra van a két bekapcsolás között?”
Mármint az eredeti változatban (blink1.asm és hex)? Biztosan nem lesz pontos. A PIC belső órája eleve pontatlan.

Igen az eredeti változatban, és aTe általad irtban is.
Mennyire lehet pontatlan?

A pontatlanság a hőmérséklettől kezdve sok mindennek a függvénye. Mindesetre negyedórás nagyságrendű pontatlanság is elképzelhető.
(#) Baxi hozzászólása Feb 6, 2011 /

Hi Mesterek!
Hogy lehet 18f azt megcsinálni hogy ne csak 8 bit-es legyen egy változó/regiszter azaz hogy lehetne kibővíteni vagy 10 bit-ig.
Megköszönném ha valaki pár sorban letudná írni ezt nekem hogy hogy lehet összefűzni ezeket.
(#) icserny válasza Baxi hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

Én már többször leírtam:
PICCOLO projekt
PICula projekt

(Kiterjesztett pontosságú műveletek c.fejezet)
(#) Baxi válasza icserny hozzászólására (») Feb 6, 2011 /

:pirul: Köszönöm.
(#) Baxi válasza icserny hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Hi
Nem értem ezt a 16 bites maszturbálásos dolgot.
Elvileg a XXX RES 2 vel lefoglalok az XXX változónak 2 bájtot azaz 2X8 bitet.
Tehát így már a XXX 16 bites változó lenne?
A watch ablakban mégis csak 8 bitet mutat annyi hogy elé rak egy zöld P betűt.
Hiába törlöm azt a változott vagy növelem semmi nem történik vele.
A összeadás kivonás az "világos", de maga a két 8 bites regiszter életre keltése nem megy.

Még mindig a hétszegmenses kijelzőt számoltatom felfele viszont 255-nél vissza kell hozni nullába.
Szóval azért szeretnék egy 16 bites változott hogy nagyobb értéket lehessen vele kiíratni.
Mert a megszakításos kiíratásos osztós szubrutinok már megyegetnek, viszont ez a 8 bit nem akar több leni
(#) Hp41C válasza Baxi hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Szia!

A Watch ablakban jobb klikk a váétozó nevére, a Watch properties Size mezőjében 16 bit beállítása. A Byte order mezőben dönthetsz, hogy mi legyen a byte.ok sorrendje..
(#) icserny válasza Baxi hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Idézet:
„A watch ablakban mégis csak 8 bitet mutat”
A watch ablakban jobb gombbal rákattintva a Properties menüpontban állíthatod be, hogy hány bites legyen a megjelenítés, és hogy helyiérték-helyesen (High:Low) vagy a memóríabeli elhelyezés sorrendjében mutassa (Low:High).

Azt kellene megérteni a példákból, hogy a mikrovezérlő fütyül rá, hogy hány bájtos a változó. Az adatút és a regiszterek "szélessége" továbbra is 8 bites. A programot kell úgy megírni (vagy magasszintű programozási nyelvek esetében a fordítónak kell olyan kódot generálnia), ami a bájtokra bontja le a műveleteket és az összeadásoknál az átvitelet, vagy szorzásnál a vegyes helyiértékű rész-szorzatokat megfelelően kezeli.

Elrettentésül kukkants bele az Assembly programozás haladóknak c. fejezetbe egy pillanatra, s nézd meg a 16 bites előjeles számok szorzása c. példát!
(#) brobert hozzászólása Feb 7, 2011 /

Ne haragudjatik hogy ilyet kerdek, lehet csak en vagyok tul balga hozza, de baj az ha a Pic 16 F 84 eshez nem pont 4Mhz es kvarcot hanem 3,68.... Mhz est szerelek be. Mert az uzletbe 4 est kertem es othon vettem eszre hogy 3,6 ost adtak, lehet mindegy?
(#) Hp41C válasza brobert hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Szia!

Van, amikor mindegy, de van amikor nem. Egy led villogtató program legfejlebb lassabban megy, de pl. a frekvencia mérő nem a valódi frekvenciát fogja kiírni, egy óra lassabban fog járni, stb...
(#) glaci hozzászólása Feb 7, 2011 /

Segítséget szeretnék kérni!
16f628 picet szeretnék külső oszcillátorról járatni, de nem megy. A config szó : 11111101101001
tehát az foszc2,foszc1,foszc0:001, amivel 4MHz körüli kristályt vagy rezonátort lehetne rezegtetni a 15-ös és 16-os lábakon, de mégsem rezeg.olyan rezonátorral is próbálkoztam ami egy másik kütyüben volt azzal sem szólal meg. Mindenféle kondik bekötésével próbálkoztam, semmi.Olyan előfordult, hogy ha megérintem a lábakat egy bekapcsolás történik de leáll, vissza már nem billen. A belső oszcillátorról megy.
Valaki hozzáértő adjon tanácsot!
(#) michael67 válasza glaci hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Szia. Szerintem 4-es lábat (RA5/MCLR/VPP) kösd egy 10k-s ellenállással +5V-ra, vagy a 14-es lábra(VDD) .
(#) glaci válasza michael67 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Ez így van első perctől.
(#) Hp41C válasza glaci hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Szia!
Milyen program van benne? A sleep utasításra futva a kontroller leállítja az oszcillátort..
A konfigurációs szó szerint XT az oszcillátor típusa, az jó a 4MHz -es rezonátorhoz.
Ugye 4.00 V -nál nagyobb, de 5V -nál nem nagyobb tápot kap? A Brown-out reset be van kapcsolva.
A táp és a föld lába között van 100nF kerámia kondenzátor?
(#) michael67 válasza glaci hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

És ez a konfig word:11111101001001 (3F49) azaz MCLRE=Disabled?
(#) glaci válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Kezdő lévén egy alap led villogtató, a beírt program ami a belső oszcillátorról simán megy, persze az eredeti program, (ami a mikropascal minta programja) 8Mhz-re van állítva, így a belső 4 Mhz szerint dupla idővel kapcsol. A rezgéskeltő most 4MHz kristály, 10pF-től 40 ennyimennyi pF kondival próbálkoztam nem rezgett be, 4Mhz rezonátorral sem. A táp 5.07V az ic Vdd és Vss lába 100nF kondival át van kötve.
(#) glaci válasza michael67 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Az eredeti config 3F6A 11111101101010 ez nem működik.
Az első módosítás 11111101101001 ez sem működik
külső kvarc 4Mhz.
A módósított 3F79 11111101111001 ez működik de így a belső oszc. üzemel.
(#) Hp41C válasza glaci hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Szia!
- Vizsgáld meg, hogy van-e távezetés a panelon a CLKIN (16) és CLKOUT (15) és a föld vagy a táp felé vagy valamelyik másik lábhoz, jelhez.
- Nézd meg (mérd meg) a kondenzátorokat, tényleg 30pF közüliek.
Próbáld meg:
- Másik kvarccal, rezonátorral,
- HS módban 8MHz -es kvarccal, 3F4A konfigurációs szóval,
- HS módban 4MHz -es kvarccal, 3F4A konfigurációs szóval...
(#) Baxi válasza icserny hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Hi

Akkor az a lényeg hogy a 18f sorozat se képes csodákra azaz kezelni a 16 bitet.
A lényeg hogy nekem kell megírni azt a rutint ami összevarázsol két 8 bites regisztert.faca

Maga a digittől nem félek azaz az egyes, kettes komplemens meg a műveleteiktől.
A gondom maga a program nyelvel , meg a pic rejtelmeivel van.
Következő: »»   90 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem