Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   358 / 1273
(#) elbandi válasza kovacspista hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Vestel 11ak19p4. Előre is köszönöm.
(#) kovacspista válasza kadarist hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Jól mondja a druszám, állomásra kell hangolni. Ha nem jó a készülék úgy is meg kell javítani, ha pedig már jó akkor csak vissza tudod hangolni! Legalább megtudnánk, hogy egyáltalán reagál e a hangolásra. Egyépként ilyen javítgatás, kondi csere stb biztos hogy elhangolja. A tuner feszültségeit ellenőrizd . A kontrasztra futni kezd még? Azért kérdezem mert összefüggésben lehet a 2 gond. Feszültség csökkenésre vagy hiányra gondolok.
(#) kadarist válasza elbandi hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Ellenőrizd az R906-ot, de a többi kondenzátort, ellenállást is mérd ki.
(#) kovacspista válasza elbandi hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Van benne a képcső panelon egy R-906 ellenállás.Lehet, hogy szakadt vagy meg van nyúlva. Ellenőrizd, utána folytatjuk. 1,5koh-os. A tanyán találsz rajzot.
(#) kovacspista válasza kadarist hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Igen valami dereng, hogy potenciálon marad, nem vezetődik el a töltés vagy valami ilyesmi. Ebben a készülékbe egy elemet találtam, ami talán kiolt. Tök jó.
Egyszerre írtuk a választ.
(#) kadarist válasza ABU hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Eszembe jutott valami. Vizsgáld meg az EHT-info vonalát, amely a sortrafó "A" lábáról indul. A vezérlő innen informálódik a sorvég állapotáról.

EHT infó.JPG

(#) elbandi válasza elbandi hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Köszi, majd holnap megnézem.
(#) elbandi válasza kadarist hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Bocsi, saját magamnak küldtem a választ. Köszi neked és pistának is, holnap megnézem.
(#) Gery78 válasza kovacspista hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Köszi a segítséget, akkor ez biztos, hogy képcsöves, mert már ezt megpróbáltam, amit javasolsz. Sajnos akkor is csíkos volt a kép, ha csak a piros ágyú volt rajta, a másik kettővel meg nem működött a cső, ha csak a pirosat iktattam ki. Úgy látszik valami központi szerepe van a piros ágyúnak. Hát nem örülök ennek, akkor ez a TV sajnos kuka lesz.
(#) axterix válasza kadarist hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Szép napot a helyzet változatlan bármit is csinálok vagy cserélek a tuner környékére nincs felszitázva az értékek. De még rajzot se találtam ehez a tipushoz igy fogalmam sincs a helyes értékekről. Olvastam kovacspista hozászolását nem értem mire gondol kontrasztra futás alatt. Azt hol nézzem és hogyan?
(#) kadarist válasza axterix hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Arra gondolt, hogy a kontraszt változása befolyásolja-e a szinkronozást (képfutás).
(#) horvathrobert2006 hozzászólása Okt 27, 2010 /

sziasztok.Van egy orion tv ,amiben cseréltem sortranyot és a környékén az összes kondit,a tv müködik,viszont a hütöborda szerintem nagyon meleg.Nem todom mennyire kéne neki felmelegedni?
(#) BarnaPili válasza horvathrobert2006 hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Ha van a tranzisztor báziskörében egy soros elkó,azt föltétlen nézd meg.Ha az kapacitásszegény,akkor torzul a jelalak,ami a bázisra megy,emiatt melegedhet a tranyó.
István
(#) kovacspista válasza Gery78 hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Mosz ezt a piros ágyút nem értem! Nem a zöldről volt szó. Tisza zöld a kép akkor mért a pirosat kötöd le?
A pirossal és a kékkel kellene működnie!
(#) kovacspista válasza axterix hozzászólására (») Okt 27, 2010 / 1

"Köszönöm szépen hozászolásod, a kontrasztra reagál élesedik de csikosabb is. És ha nagyon föltekerem akkor ,elkezd futni a kép a " Ezt Te írtad, ezért válaszoltam azt amit válaszoltam. Egy kicsivel előbb leírtam (#823499) leírtam egy tuneren minek kell lenni. Ez sem más. Attól hogy külön van a VHF és az UHF tuner, ugyanúgy működik mint az amelyikben egy dobozban van a kettő.
(#) Gery78 válasza kovacspista hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Ahogy Te is javasoltad, először megpróbáltam csak a zöldet leszippantani, és ugyanúgy csíkos volt a kép csak a piros és a kék ágyú használatával, tehát azokhoz először nem nyúltam. Ebből gondolom, hogy a TV képcsöves, mint ahogy írtad.

Azután azt próbáltam kideríteni, hogy melyik ágyú lehet a rossz, és egyesével próbáltam lekötögetni őket. A pirosat nem tudtam lekötni, mert van a nyákban egy csőszegecs, és nem lehetett leszippantani, mert mindig érintkezett. Úgy tudtam végül kiiktatni a piros ágyút, hogy az odavezető ellenállást és az induktivitást kiiktattam. Ekkor egyáltalán nem tudtam működésre bírni a két másik ágyút, mert egyáltalán nem ment a képcső a másik két ágyúval. Ebből gondoltam, hogy a pirosnak valami központi szerepe lehet.

Ha lekötötted a zöldet akkor is zöld maradt?

Nem akkor eltűnt a zöld, de a másik két színnel csíkos volt, és nem látszott rendesen a kép.

Akkor nem rossza zöld ágyú! Ha az összeset lekötöd, akkor sötét a kép?

Igen, akkor teljesen sötét a kép. Ha jó a képcső akkor hol keressem a hibát?
(#) horvathrobert2006 válasza BarnaPili hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Lecseréltem,de 4,7 helyett 10 µF osat tettem.Az baj?
(#) Fery válasza Gery78 hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Elsőnek próbáld meg a következőt. A katódokat egy pillanatra, egyesével, egymás után, de tényleg csak egy pillanatra tedd egy darab dróttal GND-re. Ha virít az a szín amelyiket talajra tetted akkor jó a csöved valószínüleg. Ha fáradt, gyenge, erőtlen szint látsz a csövön akkor lapátold össze a gépet és tedd a kukába, mert akkor halott a cső. De nagyon vigyázz nehogy hosszan tedd talajra a katódot, mert akkor Te ölöd meg a csövet. Csak egy pillanatra.
Fery
(#) Gery78 válasza Fery hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Értem mit mondasz, de a katódokon 120V körüli DC fesz van, kivéve a zöldet, mert azon csak 50V körül van. Ha ezt leteszem földre, nem fog eldurranni valami benne, mondjuk a video erősítő?

Én ezek után a végfok 3 meghajtását akasztanám le. Ekkor ugyancsak sötétnek kell lenni a képnek. Ha nem akkor a végfokot kell átvizsgálni. Ha sötét akkor a végfok előti videó fokozatot.Megcsinálhatod amit a Fery mond, de azok a kockázatok élnek. Hozzá kell tenni hogy egy gyenge képcső is rendesen virít a GND-n. Ennek a kép alapján egészséges színe van.
(#) Fery válasza Gery78 hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Természetesen a katódokat le kell választani a végfokról, akkor nem fog eldurranni semmi. Levegőben levő katódot szabad csak talajra tenni. Mivel leginkább a zölddel van gondod elég lesz csak azt az egyet talajra tenni. Ha virít, akkor az RGB végfok lesz a hunyó valószínűleg.
Valahogy elsiklottam nem láttam a képét a gépnek. Mindjárt megkeresem azt a hsz-t.
(#) Fery válasza kovacspista hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Valóban a kép alapján a cső jónak tűnik. Szinte biztos, hogy az RGB végfok szarakodik. Fejből most nem tudom milyen végfok van ebben a gépben, de ha tranyós akkor ne méregesd a tranyókat hanem csere. Régebben ezerszer fordult elő persze leginkább magyar TV-kben, de azért nem csak abban, hogy mérve jó volt a tranyó, de ahogy kicseréltem megjavult a gép. Viszont az ellenállásokat mérd át, ha van elkó, azt meg cseréld. Mivel a három szincsatorna egyforma, egy multival is végiglépegethesz az alkatrészeken, a mérési eredményeket a három szinen összehasonlitva. Meglesz a hunyó.
Fery
(#) kovacspista válasza Fery hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Egyetértek . Gerynek meg azt mondom, hogy kitartás, egy ilyen géppel nagyon sokat lehet tanulni!

De szívni is...
(#) kovacspista válasza Fery hozzászólására (») Okt 27, 2010 /

Igen a "szívás "maga a tanulás! Ebben a szakmában benne van a kudarc is.

Sorry, az előbb Neked válaszoltam meg, Gery-nek szánt mondanivalómat, De gondolom észrevette.
Ez a gép valószinűleg nem lesz kudarc, nagyon RGB gyanús a cucc a kép alapján is. Gery-nek mondanám még, hogy a végfok bemenetét is érdemes leválasztani, nehogy a dekóder nyissa ennyire ki a csövet. Kicsi az esély rá, de az ördög nem alszik. Azért karikásak a szemei.
Fery
Következő: »»   358 / 1273
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem