Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 1 Hz előállítása
 
Témaindító: blackre, idő: Feb 13, 2007
Témakörök:
A mértékegységet a mérőszámtól szóközzel el kell választani! A tulajdonnevekből képzett mértékegységek (Ohm, Volt, Amper, stb.) nagy kezdőbetűvel írandók!
Lapozás: OK   4 / 5
(#) pucuka válasza blackdog hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Semmi gond, értem én hogy felmegy az agyvize (nincs egyedül), de a gőz kiengedésére annyi más fórum van. Csak azt nem értem, hogy miért pont itt.
Maradjunk is csak a műszaki dolgoknál.
(#) vicsys hozzászólása Jan 24, 2012 /
 
Miért, miért? Azért mert a nagy emberek erénye a pontosság. Ad2, mert meg tudom csinálni és nem akarok kínai terméket venni. Ad3, mert jó tanulni. Nekem legalább is, örömet okoz. Uff, én offoltam.
(#) blackdog válasza pucuka hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Kíváncsiságból megépítem az órakvarccal és hálózati freki felhasználásával.
Nagyon piszkál a pontosság beni különbség.

A többi ötletet is köszönöm!
DS32kHz találtam a vaterán kemény 350 forintért. Lehet ez is megér egy próbát.
Csak szereznem kellene egy jó frekimérőt. Valakinek esetleg ötlete?
Illetve nekem ilyen kézi multim van: Bővebben: Link
Ennek mennyire adhatok a pontosságára?
(#) zenetom válasza blackdog hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Múltkor olvastam valamelyik topikban, pont erről a műszerről volt szó, de ennyiért már biztos nem lehet rossz.
Viszont mint írták is, ha egyszer sikerül egy pontos órajelet csinálni, az nem biztos, hogy x °C, illetve y páratartalom, nyomás melett is ugyanannyi lesz.
Erre megoldás, hogy kitesszük szélsőségeknek (hideg-meleg), és úgy is megmérjük.
(#) blackdog válasza zenetom hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Az is megfodult bennem, hogy készítek egy szoros hungarocel kockát és azt ráhúzom a kvarcra.
Azért a nappaliban terveim szerint nem lesz a közeljövőben 5-10 °C hőmérséklet ingadozás Mivel ez egy 10mm ledekből épített binary óra alapjele lesz.
(#) zenetom válasza blackdog hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Ez a hungaroceles megoldás nem is tűnik rossznak, bár a kristálykályha jobb, de legalább ennek egyszerűbb a kapcsirajza.
(#) pucuka válasza blackdog hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Nem is tudom, nem ismerem. Jó kis műszer de nem látok benne frekvencia mérőt, csak kitöltési tényező mérőt.
Egy tisztességes frekvencia mérő bele sem nagyon férne, de leginkább az árába. Az ilyen műszerekben frekvencia feszültség átalakítóval szokás frekvenciát mérni, az meg nem valami pontos. Az 1 % frekvencia mérésnél nem valami jó érték.
(#) Hp41C válasza blackdog hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
A órakvarc 20 ppm tűrésének kiméréséhez legalább 50000 -ig kell elszámolnia a frekvenciamérőnek a kapujel és a mérendő jel fáziskülönbségéből származó 1 LSB hiba miatt. Ez legalább 6 digites frekvenciamérőt igénylő feladat, aminek az időalapja 2 ppm körül kell legyen.

Ha GPS modul 1pps (1 pulse per second) kimenetéről járatod az órát, nem csak a frekvencia lesz pontos, hanem két egymástól messze elhelyezett ilyen óra 200us -en belül szinkronban fog járni. A fentebbi mellékletben található pontos oszcillátor árából kijön egy modul és még a frekvencia leosztást is készen kapod...
(#) forma3 hozzászólása Jan 24, 2012 /
 
Sziasztok!

Kicsit off de leírom, vettem egyszer a tuskóban 999ért akciósan időjárás előrejelző állomás, tendencia, pára, előrejelzés minden van benne, de az órája érdekes darab, havonta 3-4 percet siet. Ezt hogy tudták így elrontani? Megiscsak fontos a pontosság...
(#) blackdog válasza forma3 hozzászólására (») Jan 25, 2012 /
 
Nekem is van egy hasonló szerkezetem hasonló helyről hasonló paraméterekkel.
Gyenge minőségű időalap van benne. Szerintem a többi funkciója sem ér sokat.
Pl. a hőmérője 2-3 °C csal. Az órája 1,5 év alatt elérte a 20 perces késést. Egy év alatt olyan 12-15 percet késett.
Ahogy Vicsys is írta, inkább megcsinálom magam. Jobb lesz és precízebb mint a * hulladék.
(#) zenetom válasza forma3 hozzászólására (») Jan 25, 2012 /
 
Szia!
Azért olyan, mert olcsó volt, és a tuskóban árulták. Általában oda a selejt, illetve nem minőségi árukat viszik.
(#) subdiaz hozzászólása Jún 20, 2012 /
 
Sziasztok,

most, hogy végre levizsgáztam mindenből, gondoltam elkezdek foglalkozni a 74-es sorozatú TTL-IC-kkel, mert valahogy imádom ezt a témát.

Gondoltam, előbb odáig jussak el, hogy van egy értelmes tápegységem, és egy értelmes órajelem. Mivel elsőnek digitális TTL órát szeretnék építeni (gondoltam ez amolyan állatorvosi ló, elsőnek tökéletes mindenféle szempontból, továbbá sok a továbbfejlesztési lehetőség, és még rendkívül érdekes és használható is), nagyon fontos a tökéletes, pontos órajel, továbbá, hogy ez 1Hz legyen.

Vettem egy 5V-os, stabilizált, egyenáramú tápegységet, ami 2.2A-t képes leadni.

Találtam egy kapcsolást + leírást egy órákhoz való 1Hz-es órajelgenerátorról, megépíttem próba dugaszpanelen, és nem működik. Többször szétszedtem, újra összeraktam, de még mindig nem jó. Ahol 1Hz-et kellene kiadnia, oda a megfelelő előtét ellenállással rákötöttem egy LED-et (a másik végére a megfelelő VCC-t vagy GND-t), és egyes esetekben semmi sem történt, más esetekben konstansan világított. Mobiltelefon kameráján keresztül sem láttam villogást, gondoltam hátha mondjuk 300Hz-en villog és konstansnak látom, és hátha kamerán átt villogna kicsit, de nem. Más frekvenciakimeneteket is megnéztem LED-del, és vagy nem világított, vagy konstansan világított.

Egyes kondenzátorok értéke nem megfelelő, például 30 helyett 40 vagy ilyesmi (mértékegység most mindegy, a nagyságrendi eltérés a lényeg). Zavarszűrő kondenzátorokat is tettem az IC-k tápcsatlakozásaihoz, később ezeket elhagytam, hátha úgy jobb lesz, de nem.

A kapcsolás amit megépíttem:
kapcsolási rajz

órajeles leírás

teljes óra leírás (nem ezt akarom megépíteni, hanem egy teljesen sa...áltam)

74LS00 helyett 74LS00PC-t kaptam a boltban, ami valami modern cucc, azt hiszem CMOS, és a csaj azt mondta a boltban, hogy ez tökéletesen kiváltja a régi típust, minden paramétere megegyezik, csak ez modernebb, és kevesebbet fogyaszt.

Az ellenállások színkódját ellenőriztem, jó értékeket adtak. A kondenzátorknál már nem lennék biztos, mert nincs hozzá műszerem, a felirat pedig
nem igazán érthető. (továbbá nagyon aprók)

GND-t én úgy használom hogy simán bekötöm a táp negatív kivezetését. Ez jó így? Vagy értelmes föld kellene, mint az amatőr rádiótechnikában? (sejtésem szerint: nem)

Az is lehet, hogy valamelyik alkatrész hibás, vagy statikus töltéssel tönkrettem véletlenül, vagy hibás bekötéssel tettem tönkre. Az is lehet hogy nem jó tápegységet adtak, és ez mondjuk 7 volt vagy 3, ettől még a LED-ek világíthatnak. Ehhez mondjuk van műszerem csak nem ott vagyok ahol van...

Az is lehet a hibaforrás, hogy némely vezetékdarabka elszakadt, vagy rosszul értelmeztem néhol a próbapanelnél hogy mely lyukak melyekkel vannak összekötve.

Más egyéb hibalehetőség nem jut eszembe. Tudnátok segíteni abban, hogy működjön?

(Ha ez tökéletes lesz, beforrasztom univerzális NYÁK-ra, a próbapanelen meg elkezdek mondjuk egy 0...59 másodpercszámlálót DFF-ekből .)

Köszi.
(#) subdiaz hozzászólása Jún 20, 2012 /
 
Valakinek esetleg van valami ötlete az előbbi kérdésemre?
(#) Hp41C válasza subdiaz hozzászólására (») Jún 20, 2012 /
 
Szia!
- Milyen tápegységet használsz? 5V +-5% egyenáramú tápegység kellene. Mérd meg a tápegység kimenetén a feszültséget.
- A táp kimenetére köss egy 100µF / 16V kondenzátor polaritáshelyesen.
- A próbapanelen minden IC táp és fölt kivezetésére köss egy 100nF kerámia kondenzátort az IC -vel párhuzamosan.
- A kapcsolási rajzról hiányzik a 74LS00 6. lába és a föld közé kötendő 680 pF kondenzátor.
- Írd meg pontosan a nand kapu típusát.
(#) vilmosd válasza subdiaz hozzászólására (») Jún 20, 2012 /
 
Igen. Talan venni kellene a botba egy kis turelmet. Mert latom ez neked hianyzik. Amugy a kapcsolas , vagyis az oszcillator olyan vagyos. Vagy mukodik vagy nem. Persze az oldal ahonnan leszedted teli van ilyen vagyos kapcsolassal. Tudom bevasaroltal TTL IC-kbol, de elobb talan szet kellett volna nezni a vilaghalon, hatha van egyszerubb, olcsobb, biztosabb megoldas. Itt is egy. Ajanlanam meg egy oszcilloszkop gyartasat, mert azzal sokmindenre ra lehet jonni. Na nem kell nagy dologra gondolni, mert ha van hangkartyad, akkor lehet belole egy egyszeru oszcilloszkopot csinalni ezzel a programmal. Amugy ez a dolg amit irtal, hogy az elado csaj ezt mondta, egyszeruen az adatlap elolvasasaval kikuszobolheto.
Sok szerencset es meg tobb turelmet az elektronika vilagaban.
(#) proba válasza subdiaz hozzászólására (») Jún 20, 2012 /
 
Először építs 555-tel egy astabil multivibrátort,a lehető legszimmetrikusabb kimenettel.A frekvenciája ,ha mással nem kondicserével legyen állítható.Ez egy nagyon jó mérőjel forrás ,amit ezután sok mindenre használhatsz.
Ha úgy állítod be ,hogy a kimenete gyorsan villogjon.Ezt az első ic 4-5 lábára kötve a 8 lábon szintén meg kell jelennie.Utána a 100khz kimeneten 10 részre csökkenve....egészen a végéig.Az ick közötti átkötést megbontva tetszőleges helyen bekötheted a jeladódat,ill az IC-k kimenetén ellenőrizheted hol akad el.Ha így már működik (szemre ,persze nem 1Hz -vel) akkor már csak a kvarc környéke lehet ludas.
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Jún 20, 2012 /
 
Ha egy jelről el akarod dönteni hogy folyamatos ,vagy gyorsan villogó ,akkor használj két ledet egyet a + egyet a GND felé.Így ha mindkettő világít akkor valószínűleg gyorsan változó jel van a kimeneten.Ha csak az egyik, akkor meg értelemszerű.
(#) Medve válasza subdiaz hozzászólására (») Jún 20, 2012 /
 
"A kondenzátorknál már nem lennék biztos, mert..." A kapacitásértékekkel legyél tisztában, mert lehet ez miatt nem megy az oszcillátorod!!
(#) laci19922 hozzászólása Feb 19, 2019 /
 
Látom, már régen nem írt ebbe a témába senki, de hátha valaki még figyeli._Nem akartam új témát nyitni ez miatt.
Olyan problémába ütköztem hogy 0,016666666666667_Hhz-s jelet kellene generáljak egy ősi órának.
Kérdésem csupán annyi, hogy egy CD 4060 megbirkózik-e vele.
Óra elektronikát használnék, ami már 8_Hhz-es jelet ad, így max. 0,015625_Hhz, amit el tudok érni vele.
Előre is köszi a segítséget.
Ha van jobb ötlet, azt is szívesen fogadom.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) vargaf válasza laci19922 hozzászólására (») Feb 19, 2019 /
 
Ilyen értéket, ilyen pontossággal soha, semmivel nem fogsz előállítani. A 8 Hz "időalapod" sincs ilyen pontosságú.
(#) vargaf válasza laci19922 hozzászólására (») Feb 19, 2019 /
 
Természetesen a 8 Hz-ből osztással előállítható a kívánt frekvencia. Nyolccal, hattal és tízzel osztva eléred a kívánt értéket. 8*6*10 = 480, 8/480 = 0,0166666666... De a pontosságöt az a 8 Hz pontossága határozza meg.
(#) tothbela válasza vargaf hozzászólására (») Feb 19, 2019 /
 
Ez egy normál perc egységnyi időalap. Sima mechanikus kvarcóra beléből, egy szintillesztőből, meg egy 30-ra kapuzott osztóból összerakható. Vagy a kvarcóra másodperc mutatója is felhasználható jeladónak optikai, reed relés, vagy egyéb módon.
(#) mateatek válasza laci19922 hozzászólására (») Feb 19, 2019 /
 
Ezt a frekvenciát (0,016666666666667_Hhz) egy Arduino-val meg lehet csinálni. Már csak az a kérdés, hogy az MCU-t hajtó rezonátor, vagy kvarc mennyire pontos.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) vargaf válasza tothbela hozzászólására (») Feb 19, 2019 /
 
Idézet:
„Ilyen értéket, ilyen pontossággal soha, semmivel nem fogsz előállítani.”

Itt a fontos az érték és pontosság volt! 15 tizedesjegy szerepel a kérdésben! A 8 Hz-ből előállítás lehetőségét is megírtam! A kérdésben ez szerepelt!
(#) proba válasza vargaf hozzászólására (») Feb 19, 2019 /
 
Ha pontosítod a felvetést, időalapot akar egy ősrégi órának... Már csak az a kérdés mennyire pontos órát akar. Szerintem csak túllihegte egy kicsit. Bár azt sem tudom milyen óra lehet az, aminek nem másodperc , vagy annak többszöröse az időalapja.
(#) vargaf válasza proba hozzászólására (») Feb 19, 2019 /
 
Én arra válaszoltam amit kérdezett. Nem nekem kell pontosítanom a kérdést hanem aki feltette.
(#) Gafly válasza proba hozzászólására (») Feb 19, 2019 / 1
 
Idézet:
„Bár azt sem tudom milyen óra lehet az, aminek nem másodperc”

Nekem valamiért ez ugrott be elsőként.

60.PNG
    
(#) nedudgi válasza laci19922 hozzászólására (») Feb 19, 2019 /
 
Jó lenne tudni, hogy az órában milyen IC-t használnak. Meg lehet keresni az adatlapját, akkor talán egyszerűbben megoldható a probléma.
(#) tothbela válasza proba hozzászólására (») Feb 19, 2019 /
 
Vagy pedig vasútállomásról, vagy váróteremből levitézlett egy vagy két oldalas óra. Ezek eredetileg központi perc alapú időalapról működnek. Nincs bennük semmi IC, csak valami tekercs. Percenként lépnek egyet, ezért kell az említett frekvencia, a 0,01666..... Hz. A tizedesjegyek száma attól függ, hány digites a számológép. Pontosabban 1/60 Hz.

Eredeti kiépítésben még az időalap is mechanikus volt, szinkronmotor fogaskerekes áttétellel. Később lecserélték elektronikusra. Ha nem tévedek 24V-os impulzust adott ki percenként.

De majd az illetékes megmondja mi is az valójában.
(#) laci19922 válasza tothbela hozzászólására (») Feb 19, 2019 /
 
Nyertél, bár nem gondoltam hogy ekkora vitát gerjesztek.
Pontosan 2 oldalas vasúti 24 voltos léptetés csak a pontos értéket akartam ki írni nekem elég 0,02Hz is nem atom órának kell, és tisztában vagyok vele hogy kvarcból 0,016666666666667_Hhz nem elérhető. A lényeg percenként léptessen 1 et.
Csehszlovákia volt az óra.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2019
Következő: »»   4 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem