Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
Lapozás: OK   65 / 308
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Pár percig rossz fotók voltak fenn, de töröltem az egészet, és újra töltöttem. ( ODERÁTOROK! miért nem lehet a hozzászólás módosításakor a mellékleteket is javítani?

Folytatva az előző "nyiszákolást".
Ezt az ollót is kipróbáltam. Nem volt hozzá hosszabbító csőkar, de így is elvágta a 1,5mm vastag nyáklemezt. Tök életlen, most bányásztam elő, abban se voltam biztos, hogy megtalálom.

Ez teljes anyagában rugóacélból van, és a képek szerint van megmunkálva. Ha most csinálnám, akkor kicsit változtatnék a vágóél találkozási szögén, mert elég nagy erővel kell húzni (a toldócsövet nem találtam meg, ez is lehet a baj oka)
Kicsit rozsdás, kicsit életlen, de így is vág! (jó mi?)

DSCF8351.JPG
    
(#) Moderátor hozzászólása Alkotó hozzászólására (») Aug 5, 2009
 
Amíg a hozzászólás amúgy is módosítható, addig a mellékletek is szabadon változtathatók.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Eszembe jutott mire használtam a "kis olló" karját, így meg is találtam.

Nyiszáltam vele egy kicsit. Az erővel nincs gond, jó a geometria. Viszont van egy másik gondja. Kicsit töri a nyákot, mert nagyon "lenyomja" a mozgó kés, a már levágott nyákrészt. Így a vágott él nem olyan min a "nagy ollóval" hanem attól "szálkásabb". Többet kell csiszolni rajta, kb. 3-4 tizedet. Nagyon valószínű, hogyha megélezném, akkor sokkal jobb lenne az eredmény.
Ígérem megélezem, és mindkét ollóval vágott felületről csinálok képeket (márha persze érdekel valakit)

DSCF8353.JPG
    
(#) Alkotó válasza (») Aug 5, 2009 /
 
Nálam egyáltalán nem látszottak a mellékletek, ezért nem tudtam őket cserélni sem. Most újra megnéztem, most se látszanak. Velem van a baj?
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
A kép duplán van, a hiányzó meg itt. Bocsi!

DSCF8350.JPG
    
(#) SALáta válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Persze érdekel, hasonló konstrukció az én ollóm is. Sajnos sok fórumozónak nincs módja rá megcsinálni az ollót, sem a vágógépet. Alu hűtőborda megmunkálásához mit javasolsz? Marógép nincs, egy kiálló idomot kell róla eltüntetni, vasfűrész,reszelő,csiszolókő?
(#) Alkotó válasza SALáta hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Pontosan így.
Vasfűrésszel levágod, majd a csonkot lereszeled. De mondanom se kell, ezt azért elég ügyesen kell csinálni, de gondolom nem most reszelsz először. Végül lehetőség szerint az egészet síkba kell csiszolni egyre finomabb csiszolópapírral.
Az a gond ezzel (csináltam már ilyet többször), hogy ahol kiáll a nyúlvány a bordából, ott egyáltalán nem biztos, hogy sík az alapfelület. Nekem az a tapasztalatom, hogy ott van egy kis "gödör" (pár tized). Beszívódik mikor hül a gyártás során. De ha kell, akkor ezt is ki lehet csiszolni.
(Nekem van egy nagy asztalos szalagcsiszolóm is, meg kézi is. A kézit nem javaslom, nem lehet egyenletes felületet csinálni vele. Viszont a másiknak van egy sík asztala, amin tökéletesen meg lehet a bordát is csziszolni.)
(#) válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Nem feltétlenül fém. Lehet hogy csak olyat láttál még, de ez még nem jelent semmit. Nekem már volt a kezemben üvegből készült korong is.

Alkotó:
Megnéztem a képeket - szép munka nagyon!
(#) Ballage válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Hát, ez szuper.... De nagy hasznát tudnám venni egy ilyennek... Elhatároztam, hogy egyszer lesz egy ilyenem, az tuti.... Már nagyon unom az alumíniumot vasfűrésszel nyiszatolni... :no:
(#) SALáta válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 6, 2009 /
 
Nagyon jó szerkezet. Persze ehhez kellet azért műhely és tudás elkészíteni, na meg anyag.
(#) Frankye válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 6, 2009 /
 
Köszönjük a képeket! Tényleg remek kis eszközök, persze, az előbb képeken lévő már igazi "profi" minőség. Ilyet, otthoni körülmények közt elkészíteni (szinte) lehetetlen. A másodikat esetleg, bár az alapanyag ott is kétséges. Mindenesetre ötletadónak szerintem nagyon jó.
(#) Gafly hozzászólása Aug 8, 2009 /
 
Urak, pakolás közben kezembe akadt két garnitúra "kotyogásmentes" vezeték. Annó R40 konzolírógép (szerintem nem is tudjátok mi az, tisztelet a kivételnek ) kocsija futott rajta. Panelfúróhoz tökéletes (szerintem), "precíziós" mechanikát lehet belőle fabrikálni maximum egy fémfűrész és kézifúró segítségével. Kell valakinek ajándékba vagy mehet a kukába (a többivel együtt)?
(#) SALáta hozzászólása Aug 8, 2009 /
 
Ma az egri találkozón ahol sok rádiós kollégával találkoztam végre személyesen akadt azért a börze részről két műszerem is. Az egyik egy tr1667 A multi, 0.1 ohm felbontással, kalibrációs poti hogy belőjem a kábelt sajnos nincs rajta, nagyon tetszik majd tesztelem. A másik műszer alatta egy nixie csöves teljesítmény mérő mérőfejjel együtt 470 Megáig. A lényeg a találkozás volt, ez csak a műszerpark bemutatása. A találkozós topicban felkerül még egy totál kép is a helyszínről.
(#) Frankye válasza Gafly hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Kukába semmiképpen! Akkor inkább nekem add, ha más nem jelentkezik rá...
Idézet:
„...konzolírógép (szerintem nem is tudjátok mi az, tisztelet a kivételnek)”

Hajaj, de megöregedtünk...
(#) Alkotó hozzászólása Aug 9, 2009 /
 
A fa-eszetergám. Ugyan semmi köze az elektronikához, ha csak annyi nem, hogy éppen egy olyan tájoló elemet farigcsáltam rajta, ami két toroidot fog nagyjából koncentrikusan tartani, mert függőlegesen fogom rögzíteni őket, nem pedig fektetve. Így nem kell a csavarral "agyonszorítani", mert azt általában nem tolerálják ezek a trafók.
Ez is saját tervezés, és saját kivitelezés. Persze azért csak úgy senki ne fogjon hozzá építeni egyet, de az én "fa-műhelyemben" ilyen is van.
(#) lapose hozzászólása Aug 9, 2009 /
 
Hali!

Egy érdekes fúró..

Furo.jpg
    
(#) mex válasza lapose hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Széles az élszalag, valamivel jobb felületet készit, de nagyobb a súrlódása.
Ja és balos, megmunkálóközpontokban is használják.
(#) lapose válasza mex hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Szia!

Én a balosságára gondoltam..Azt hittem tovább tart míg észre veszi valaki, de látom vannak itt tapasztalt szakik.
(#) szamóca válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Egy gyári, CCCP-s, 300Ft-os, KGST piacos variáns.
(#) brato hozzászólása Aug 9, 2009 /
 
Mutatok én is érdekes méretű fúrót.
A legvastagabb az normál hosszúságú.
A vékonyabbak 4 mm vastagok és kb 220 mm hosszúak.
A rövidebbik 4mm-es az 110 mm hosszú.

Snap1.jpg
    
(#) Alkotó válasza szamóca hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Ez az "egyenes" él jól dolgozik a gyakorlatban?
Nekem nem volt lehetőségem kíserletezgetni vele, de saját műszaki érzékem azt sugallja, hogy az íves élkiképzés lényegesen optimálisabb vágásszöget tud garantálni.
Ha tényleg 300Ft-volt, akkor nagyon megérte az árát. Ennyiért 2 gombóc fagyit adnának felénk.
(#) Frankye válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Erre magam is kíváncsi volnék, mert lényegesen leegyszerűsítené a DIY (sk.) kivitelezést...
(Persze, az edzést nem lehet megúszni, de az íves élkiképzésnél lényegesen egyszerűbb lenne kialakítani.)
(#) CIROKL hozzászólása Aug 10, 2009 /
 
Sziasztok ! Valami hasonlót barkácsoltam anno vagy 10 éve mint az Alkotó mester, nálam is azóta is szinte naponta használatban van ! Majdnem ugyan az de mégis más , azért némi hasonlóság van a kettő közt . Ami azt illeti nálam a fölső kés egyenes csak a bekezdésnél rádiuszos és elmondhatom semmi gond vele .
(#) CIROKL hozzászólása Aug 10, 2009 /
 
Hamár itt vagyok akkor mutatok még egy lemezmunkákhoz barkácsolt kis eszközt amit szintén jó régen kreáltam ! A szélessége csak 60 cm és a lemezvastagság az 2mm amit tud , főleg alu lemezekhez használom . Tehát ez egy hajlító masina amit egész jó erdménnyel tudok használni a dobozok készítésnél !
(#) mex válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Nagyon jó kis gép, gratula!
Hasonlón töröm én is a fejem már jó ideje, de mindig van előrébbvaló dolgom. Talán még a hajlitási rádiuszt is állithatóra készitem, de nekem max 500mm lesz, mert kimondott műhelyem nincs, max a garázs, de az meg elég távol esik.
(#) Frankye válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Laci! Milyen anyagból van a lemezolló "kése"? Mert pl. mex mester szerint elég speciálisan edzett anyag kell hozzá. (Amit nem kétlek, ebben nem vagyok szakember, csak úgy tűnik, hogy a Tiédben nem valami speckó anyag van. Vagy én tévedek?)
Amúgy mind a két szerkezet nagyon remek! Elismerésem.
(Ilyen eszközökkel nem csoda, hogy olyan szép dobozok kerülnek ki a kezed alól, de ezzel nem a Te érdemedet akarom kisebbíteni, sőt!)
(#) Ballage válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Nagyon tuti gépeket sikerült alkotnod. Bár lenne két ilyen masinkám. Akkor nem kéne ennyit szenvednem egy-egy doboz elkészítésével. Minden elismerésem.

Majd ha egyszer sok pénzem lesz, akkor nekem is lesznek ilyen csodaszerszámaim. Azt persze még nem tudom, hogy hová teszem...
(#) CIROKL válasza Frankye hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Idézet:
„Tiédben nem valami speckó anyag van. Vagy én tévedek?)
Igen sajnos tévedés áldozata vagy ! Az enyémben eléggé speciális anyagból készült mindkét kés , hisz ebben pont az a lényeg . Egy biliacéllal semmit sem érne . Szóval ebben az ollóban K100-as anyagból van mindkét kés kialakitva , és valóban a hőkezelés ami még nagyon lényeges mert ha az nem ok akkor mit sem ér a szuper anyag ! Már egy párszor emlegetem hogy valójában szerszámkészítő lennék , s pont ebből kifojólag ez a szakterületem ! Visszetérve a hőkezelésre ennél az ollónál mintegy 66 rockwell a keménység amit sajnos házilag valóban nem igazán lehet megvalósítani . Hála a munkahelyemnek nálam ez sima ügy, szinte minden lehetséges amit egy fémmegmunkálás során ellehet követni !
(#) Alkotó válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
66 HRC és szerszámacél. Ez tényleg nagyon tuti. Annó én is meditáltam ezen, de féltem, hogy itt elég sok a "feszegetési" hatás, amitől simán törik az ilyen "üvegkemény"-re edzett anyag. Végül is nekem 60SM1-es rugóacélból van a kés, hőkezelve, és 55HRC-re visszaeresztve (magam hőkezeltem kemence nélkül, vágópisztollyal).
(most gyorsan utánanéztem. A gyorsacélok, amiket esztergálásra használnak 61-63HRC-re hőkezelik, nagyon kritikus a 66HRC)
(#) Frankye válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
Értem, és köszönöm.
Következő: »»   65 / 308
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem