Fórum témák
» Több friss téma |
Szerintem nem sok. Bármelyik asztalos gépet megnézed, ilyen fordulaton dolgozik. Ha elég nagy az előtolás, akkor nem ég meg a fa. Mondjuk a kukorica maró nem épp a legideálisabb szerszám erre. Inkább reszel mint forgácsol.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2015
Ez is igaz. Viszont az 1000mm/p nem olyan nagy előtolás (azon a videón már kétélűvel történt a marás)
Nekem ezzel az előtolással teljesen ideálisnak érződik a fordulat. Persze az a kérdés, hogy melyik videót mondod konkrétan. A kukoricamarós munka csak azért készült mert akkor nem volt másik jó maróm. Tegnap már megérkezett az új készlet és így végre nem porol a gép mint a veszedelem.
Égetést a kukoricamarónál tapasztaltam mert ott nehéz volt számomra eltalálni az ideális fordulat és előtolás párost. Ennél a marónál jobban látom a leválasztott forgács méretén, hogy engedhetem e gyorsabban vagy elértem a határt. De égést semmilyen szinten nem tapasztaltam 1000mm-es előtolásnál. hotib: 1000mm nekem már akkora előtolás, hogy tegnap este meg is ünnepeltem Egyelőre keresem a gép határait. Tegnap megmozgattam 2500mm-el a vázat. Az eddigi javítgatások kezdenek beérni mert rezonancia mentesen és stabilan dolgozik. 2500mm-es sebességgel 10x engedtem el az asztal egyik sarkából a keresztirányú szemközti sarokig és ismét a "0.00-ás" órán nem volt kimutatható eltérés a kiindulás és visszatérés között. A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2015
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem az CNCUSB progival kapcsolatban. Nem tudom, hogy a softwareben az X és Y tengely ablaka miért pirosos vagy narancs színűben jelenik meg? Köszönöm.
Az én gépemnek nagyjából ez a maximuma (1000) az nyákot fúrni-marni jó. Az pedig örömködés, hogy a tied század pontosan viszaáll.
Nézd meg, hogy G17, G18, G19-re változik-e.
Ez talán az interpolációs sík kiválasztását jelezheti.
Szia! Egy kicsit részletessebben mond el mert ezt így most nem értem.
Szia, raktam össze ilyen anyát golyókkal, nem nagy kunszt kis türelem kell. Bekened zsírral a belsejét, majd kis csipesszel elkezded pakolgatni a golyókat úgy, hogy minden golyókörben egy golyónyi hely maradjon. Ha jól emlékszem a két középső golyópályába egyel több golyó megy. De ha elkezded összepakolni látszik.
Segítsen nekem egy Aspire vagy CNCUSB controllerrel rendelkező kolléga. Egyszerűen nem találom a beállítási hibámat. A marófájl minden egyes lefelé történő előtolásnál feljön a munkadarab tetejéig, így rengeteg idő is elmegy. Keresem a beállítását, hogy ne így marjon, de sajnos nem találom. CNC vel rendelkező kollégának megköszönném, ha megnézné ezt nekem.
Aspirében pocket esetén nincs "rectract gap" Vagyis Z vissza húzás. Aspirében a fúrási ciklusnál van visszahúzás csak.
Szia Zoli!
Elöször is köszi. Óráim mentek rá, de én is találtam egy megoldásnak talán megfelelő dolgot a progiban. A pocket ben mindig visszajön a Z a profilban meg nem. Így áttettem a méretezéseket. Nálam pont fordítva játszódott a dolog. Ha lenne egy elérhetőséged, akkor elküldeném megnézésre a fájl-t. A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2015
Szia! A fekete bevonatos butorlap szerű anyag mekkora méretű volt? Jól megcsinálta azt is. Mutatós egy darab lett. Üdv.
Tettem be meg egy kepet a mappaba. Azon latszik az a munkadarab ami a videon is van.
Szia! Mekkora az asztalod, amit be tud járni a marószár? A képből az X tengelyé legalább 500mm.
Nem sajnos nem ekkora. Az asztal mérete 505x320mm. De ebből a hasznos megmunkálóterület ca. 215x305mm és 90mm a Z tengely útja.
Már azon nyomban elkezdtem tervezni a saját gépemet. Nem lesz egy kapkodós projekt mert a tervezéssel párhuzamosan tanulom a szakma fortélyait is, úgyhogy szerintem egy szép kis 1 éves projekt van kilátásban. ca. 700mm X 1000mm hasznos munkaterületet szeretnék. A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2015
Sziasztok! Alakulgat a saját tervezésű CNC vezérlőm... 3db unipoláris motort fog hajtani, jelen kiépítésben 3A-t tud motoronként és max. 35V feszt visel el. Ebben a hozzászólásban vannak képek róla.
Sziasztok! Nem tudjátok véletlenül, hogy az SFU1605 ben miért 49 golyó van? Kettőben is. Már megint kétszer kirepültek a golyók, mert túl laza illesztő műanyag cső volt benne. Amikor meg sikerült összetennem, akkor meg elég húzósan megy a tengelyen az anya. Ötletet kérnék, ha van.
K.Z. a Youtube os videón 48 golyóról ír. A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2015
1 golónyi luknak mindig maradnia kell! Különben össze morzsolja az összes golyót. Ha 2 golyónyi lyuk van akkor sincs baj.
Gyakorlatilag lehet hogy nem szorul annyira, mert ez a kis motor is szépen viszi. Még nem vettem meg a 3Nm motorokat. Így ezekkel tudom csak tesztelgetni.
Egész jó gépet csinálsz. Tetszik.
Az asztalon milyen módszerrel fogod rögzíteni a tárgyakat? Építenék én is egy nagy gépet, de nem tudom mi lesz az asztal lapja.
3NM-es motorokhoz érdemes valami bika főorsót venni. Annak nem lesz gondja a fémekkel sem. Tényleg. Ha fémeket is meg fogsz munkálni, akkor lassú nyomatékos főorsó kell.
Az orók azok a 16 mm -k szerintem jók lesznek fémhez is. Az asztalra meg lehet, hogy csinálok lecsavarozható, így bárhová állítható T nútot rá. Vagy valami lapos mágneses satut. Az 5mm emelkedés talán jó lesz. Az esztergámon a gépi előtolás a leglassabb fokozatban is ennél sokkal gyorsabb. Majd szép lassan alakulgat.
Én is ilyen orsókat tervezek a gépemre. Az enyém 650X1000 méretű lesz. Az y tengely lesz a 650. A két végén egy-egy orsóval. Az X lesz az 1000. Ehhez még nincs orsóm, de valami 20-25-ösre gondoltam a hossza miatt, hogy ne rugózzon. t nútot? Hogy? Bele marsz ebbe a lapba?
A lapos mágneses satuval is kíváncsivá tettél.
Fúrnék az asztalon hossz írányba 50mm furatokat, és arra felcsavarozható lenne a T nút. Aztán ezeket oda teszem ahová akarom, de egyenlőre nem fúrom meg az asztalt, mert folyadék hűtést is szeretnék használni. Gondolkodom még rajta.
Sziasztok! Ma nem sok időm maradt a drágámra. De egy kicsit haladtam a Z tengely orsójának illesztésével. Ha valaki lát valami építési hibát, az bátran jelezze, kritizáljon. A jó tanácsokat szivesen veszem.
Sziasztok,
Még csak most kezdett el foglalkoztatni a gondolat, hogy belekezdjek egy gép építésébe. Nem tudtam még végig olvasni a fórumot, viszont nem olvastam eddig sehol. Próbálkozott már valaki "kombi" gép építésével, azaz eszterga és maró? Elvileg egy szerszámbefogatóra és egy hajtóműre, tokmányra lenne csak szükség, aminek a sebességét lehetne szabályozni. X és Z vagy Y, Z tengelymozgásokkal is elvileg működnie kell. Viszont vannak kérdések. Megmunkáláskor a szerszámra ható erőt mennyire tudja elviselni egy maróra tervezett szerkezet, esetleg mire kellene odafigyelni? Van e olyan vezérlő, ami tudná vezérelni a hajtóművet? Illetve szerszámváltáskor mi lenne a G10? Kézzel történő beállítás szerszámváltáskor, vagy szerszámkorrekció amit a vezérlő lekezel? üdv
Szerintem nezz utana a 4 Axis gepeknek. Amit te keresel gondolom az az A tengely.
Sziasztok!
Néhány órát rászántam a böngészésre és látom, hogy sokan felvetették a nyomtatóból egyszerű nyákmaró készítésének lehetőségét. Sikerült valakinek nyomtató alkatrészekből működő szerkentyűt készíteni? (lehet hogy nem voltam elég alapos, de nem találtam ilyet) (ui.:nyakamba szakadt egy jó pár darab régi mátrix nyomtató és azon gondolkodtam, hogy mit is lehetne belőle összerakni) Üdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |