Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   217 / 375
(#) Koncsar válasza l48 hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

Köszi.
(#) kaqkk válasza Koncsar hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Ez már jobban illik a precizitásodhoz így már biztosan nem ferdül el egy rendes fogástól
(#) Stewe válasza mechanika hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Nyomtató motorokat csak lézerhez javaslom, mert gyenge motor esetén a forgácsolóerő lépésvesztést okozhat, nagy áttételezéssel pedig nagyon lassú.
(#) Sinike hozzászólása Márc 2, 2015 /

Üdv Mindenkinek!
Totál hülye kérdésem lenne, de hát azért is vagyok kezdő a topikon
Szeretnék egy egyszerű plotter-szerűséget építeni, és sokat olvastam - amiből nem értek semmit.
Először is tudnátok-e ajánlani linket, vagy 1 topikot, ahol az alapokról írnak, mégis mi hogy működik? Elkezdtem olvasgatni a fórumot, de már több hete egyszerűen nem jutok el addig, hogy értsem, amik ezen a fórumon vannak...
A hülye kérdés - ami nem világos (ezért is kérem az alapokat) - van egy nyomtató. Alapból van X, Y, és a Z is, csak az nem tud ugye magasságot, de kapcsolja a fejet ki-be (ami számomra egyenlőre elég). Bárhol olvasok, vezérlés, PIC, program, stb... Egy létező nyomtató vezérlését miért nem lehet felhasználni plotterként? Én - és kiemelem, hogy ÉN - úgy gondolom, hogy amikor a papír megy + irányba, képes - irányba is, vagy tévedek?
Kérek választ, akár fejmosással, akármivel, de valaki legyen olyan kedves, és világosítson fel, vagy mutasson egy utat a tanulás felé!

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2015
(#) Koncsar válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Szia! Coffee Time! A motor még nincs rögzítve.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2015
(#) rosi hozzászólása Márc 3, 2015 /

Sziasztok!

Egy haverommal már régóta kerülgetjük ezt a CNC témát. Átrágtam magam ennek a topiknak a nagy részén és az utóbbi időben végre elkezdtük a konkrét tervezgetést is.

Amit mindenképp kitűztünk, mint alap:
- egyenlőre 3 tengely, de a lehetőség meglegyen egy negyedik kiépítésére
- kb 600x400x150mm hasznos szerszám elmozdulás
- karbon és alumínium megmunkálás (nem sorozatgyártásra, de azért mégse legyen csiga lassú)
- golyós orsók, lineáris tengelyek a pontosságért
- amit lehet és van értelme legyártanánk magunknak
Szerencsére ő hozzáfér szerszámgépekhez is a munkahelyén, ez nagy segítség az utolsó ponthoz.
Ebay-en kínából sok dolog beszerezhető, rendelek is onnan rendszeresen, bár ilyeneket még sosem rendeltem, nem tudom mennyire minőségiek, pontosak a kínai orsók, sínek...

Ami kérdésünk felmerült:
- sínek átmérőjét miként határozhatjuk meg? (16mm-es, talpas sín egyenlőre a terv)
- golyós orsóknál szintén ez a kérdés. (1605-ösben gondolkozunk)
- a talpas sínhez való nyitott kocsi milyen irányban viseli el az erőhatást leginkább?
- motorok nyomatéka, kivezetések száma? (kintről 3Nm-es, 4 szálas lenne 3db-os szettben viszonylag jó árban)
- szabad-e kínából rendelni cnc-hez dolgokat?
- a többit egyenlőre az előzőekre adott válaszok fogják felszínre hozni

Előre is köszi a segítséget, mindenkinek sikeres építést kívánok!
Norbert
(#) l48 válasza Koncsar hozzászólására (») Márc 3, 2015 /

A szerszám rögzitése és meghajtása a merevségről kell szóljon. Ezért a rugalmas tengelykapcsoló betét inkább ártalmas mint hasznos.
Semmi nincs veszve, amikor az egytengelyűség már biztositott és rezgésmentes az átvitel akkor egy merev tömbel kiváltható. Az igazi az ha ez a monolit tömb nem egy csődarab hanem egy arányos tömeggel biró henger.
Kiváncsi vagyok a marási tapasztalataidra, most már nincs sok hátra.
Az egytengelyűség beállitása rezgésmentesre nem lesz egyszerű, de az eredmény kárpotólni fog a fáradozásért.
(#) Koncsar válasza l48 hozzászólására (») Márc 3, 2015 /

Szia! Köszi. Gyula azoknál a kollégáknál akik a fortunát vagy főorsót ékszíj hajtással oldják meg (gyorsító, lassító áttétellel, ott nem áll fent ez a bibi. Ez a műanyag betétes tengelykapcsoló elég rideg. Most próbáltam ki nem zizeg nem rezeg, nem ráz semmit. Fellazítva illesztettem össze fordulaton. Ott ahol a legsimábban futott, legrögzítettem.
(#) Koncsar válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 3, 2015 /

Ó! Milyen szép is lett! Mint ha én festettem volna!
Mikorra szárad meg?
Itt meg már pörög. Sajnos az alsó csapágy műanyag porvédős, túl friss és melegszik.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2015

Pörög.jpg

Holnap még a gép fog dolgoztatni. Össze is kell szerelni.

Jó lett a sötétszürke szin.
(#) l48 válasza Koncsar hozzászólására (») Márc 4, 2015 /

Kisebb nagyobb mértékben minden áttételnél tengelykapcsolatnál megvan. A rugalmas elemeket kell kerülni. Ha meg akarsz bizonyosodni a nagyságáról akkor a forgácsot és a felületet is vizsgáld meg nagyitóval. A kemény műanyag betét ha nem kell kompenzálnia szöghibát akkor megoldás lehet ezen a teljesitményen.
Az okoskodásom helyett a tényleges üzemi tapasztalat lesz a mérvadó.
(#) Koncsar válasza l48 hozzászólására (») Márc 4, 2015 /

Szia! Értem amit írsz, és így is van. Köszönöm. Még nem járok ott, hogy marni is tudjak. Nem jöttek meg a 3Nm motorok.
(#) kaqkk válasza Koncsar hozzászólására (») Márc 4, 2015 /

Ma bekötöttem a elektronikát , a Z tengely tökéletesen dolgozik de az X meghajtó 6560 az első bekapcsolásól rossz volt az Y meghajtója meg a próbák során adta ki magából a füstöt ami működteti . Mos megint jön egy hónap szünet
(#) Koncsar válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 4, 2015 /

Szomorú dolgok ezek.

Ez meg egy kicsit csúnya. Bővebben: Link
Már a kilógó hosszú léptetőmotorral.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2015

Miért lenne csúnya ?

Miért Te nem látod, amit én látok Bélám.

Munkára építed ugye , nem kiállításra ! Egyébként nekem nem ront az összképen a kilógó nagy motor ! Inkább erőt -brutalitást sugároz mint rondaságot ......

Rendben.
(#) Zoli_bácsi válasza Koncsar hozzászólására (») Márc 4, 2015 /

Igaz. Tényleg csúnya kicsit. Jobb lett volna az X híd háta mögé tenni, majd bordás kerékkel összekötni. Ez alkalmazható lenne mindhárom tengelyre. Szerintem ez a megoldás sokkal kevesebb problémát okoz, ami mondjuk az egytengelyűséget illeti.

No de kaqkk-nak igaza van, nem kiállításra, hanem munkára készül. Egyébként azzal a motorral óvatosan, mert az már kárt is tehet a mechanikában.
(#) Koncsar válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Márc 4, 2015 /

Szia! Azért ettől a motortól nem dobtam hátast. Így is félek, hogy megfeszűl az erőlködéstől. Mára meg befejeztem, mert most törtem el 2 db menetfúrót. Ráadásul a vége az alkatrészben maradt.
(#) Koncsar hozzászólása Márc 8, 2015 /

Sziasztok! Az igazság az, hogy a legkissebb marószáram 10mm. 2-3000 ford/perc mellett csinálta ezt a galibát.
Bővebben: Link
(#) kaqkk válasza Koncsar hozzászólására (») Márc 8, 2015 /

Ez nem galiba , hanem karika .
(#) tomipap válasza Koncsar hozzászólására (») Márc 8, 2015 /

Na mar legalabb mozgott a masina magatol Mi volt a galiba? A kepen nem egyertelmuen beazonosithato, hogy mire utalsz a "galiba"-val.
(#) Koncsar válasza tomipap hozzászólására (») Márc 8, 2015 /

Nem csinált galibát. Fenyőfába meg ez a fordulat karcsú nagyon.
(#) reishi válasza Koncsar hozzászólására (») Márc 8, 2015 /

A képek alapján az bükkfának néz ki.
(#) Koncsar hozzászólása Márc 9, 2015 /

Nagyon kevés a fordulat a fához.
Bővebben: Link
Maradunk a fémnél.
(#) tomipap válasza Koncsar hozzászólására (») Márc 9, 2015 /

Raadasul a szep gepet televered fa porral. Nekem attol all egnek a hajam amikor latom a mechanika minden szegleten a port. De valoban kell a fordulat a fahoz. 2-3000 az elegge karcsu. Milyen elotolassal csinaltad?
(#) Koncsar válasza tomipap hozzászólására (») Márc 9, 2015 /

500/
(#) Koncsar válasza Koncsar hozzászólására (») Márc 10, 2015 /

Egy kis aluminium.Bővebben: Link
15 mm aluvastagságba egy 20x20mm kivágás készül.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2015
Következő: »»   217 / 375
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem