Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Nem szeretnélek összekavarni, csak megemlíteném, hátha van rá ötleted, ahogy kész lettem az eddigi beállításokkal, próba képp, csak úgy, odaforrasztottam a második triódát is 68k anód és 1.5k katód ellenállással, rácslehúzó nélkül 1k-van és egy 47nF al a lepke kimenetére, az első triódának adtam egy szinuszt, 1kHz, az első trióda anódja után lévő 47nF-on szépen ott a szinusz, a lepke kimenetén még mindíg, azonban a második trióda után már olyan volt, mintha a szinusznak a felső púpjait levágnád, csak az alsó hullámok voltak meg, a felsők nem, ahol a felső hullámnak lennie kellett volna ott csak egy egyenes volt, ami összekötötte a két alsó hullámot. Van ötleted mi lehet ez a jelenség?
Hát a piccolod-hoz is gyúratnom kell még az EL-t janikám, az egy mesterű, mégha picike is. :yes:
Hát azt nem hinném, csak tv kimenő van benne (igaz a legjobb tv kimenő amit találtam). Mélyben erőteljesebb a tiéd biztos a nagy kimenő miatt meg azEL84 miatt alapból.
Van ötletem igen
Az a gond, hogy a rácslevezető ellenállást lehagytad, így egyáltalán nem állt be a második trióda munkapontja, és emiatt adott olyan szörnyű jelet. legalább egy 330k Ohm-os ellenállás kell a második trióda rácsa és a test közé. Kösd be, és utána próbáld ki, tuti szép jelet fog adni utána Bárcsak nekem lenne szkópom. Én csak a digitális multiméterre és a fülemre tudok támaszkodni
Az igazat megvallva, szerintem a hangszínszabályzó ma sokat dobott rajta, nekem legalábbis sokkal jobban tetszik a hangja, valahogy odatette még azt amit hiányoltam belőle. De majd megmondod mit gondolsz róla, remélem tetszeni fog.
Már 10e alatt is jó használt szkópot lehet venni ami alkalmas hangfrekis erősítők vizsgálatára. Én a börzén 6e-ért vettem egy tv miniszkóp 3-mast.
Egyszerű a megoldás! Egy erősítőt nem építesz meg, és helyette veszel egy szkópot! :yes:
Idézet: „Én csak a digitális multiméterre és a fülemre tudok támaszkodni” No meg a tudásra, ami nem mellékes. Látod nekem van 2 szkópom is jó nem nagy számok mégse tudtam mi a probléma te pedig egyből rávágtad, amiért hálás is vagyok. A mai ötleteket holnap ki kell próbálnom. Már most nagyon kíváncsi vagyok. A rácslevezetőt nem tudom miért hagytam ki pedig Imi még beszélt is róla nem olyan rég. Köszönöm az eddigieket.
Elgondolkodtató az ajánlatod, szét is fogok nézni a szombati börzén, hogy milyen a választék, mert jó lenne már végre látni is, amit hallok
A 6N2P azért izmosabb, mint az ECC83 (pl. majdnem kétszer akkora lehet az anódárama), kisebb lehet ez miatt az anód munkaellenállása is. 46 K a belső ellenállása az ECC 83-as 62 K-jával szemben (jelentős különbség a 6N javára), igaz, az anóddisszipációja nem nagyobb. Az azonos erősítési tényező miatt tekintik helyetesítőnek a két csövet.
12 éves korom óta építek erősítőket, de emellett sokminden mással is foglalkozom az elektronikán belűl. A legelső erősítős munkám egy 40W os Quad 405-ös volt, még nem is az IC nél kezdtem, hanem kapásból belevágtam a sűrejébe, de elsőre indult a Csöves tudásomat 1,5 éve tökéletesítem
De ez ugye nem zárja ki hogy ECC beállításokkal használjam, csak arra gondolsz hogy tud többet is ugye? Ne kelljen megint méreteznem
Érdekes hogy pont a Quad-ot hoztad fel, én 14 voltam amikor szereztem egy szétberhelt házi Quadot, amit magam szögeltem helyre, akkoriba 1 multim volt, de már előtte is elektronikáztam, de ez a csöves múlt , ez nálam 1,5 hónapja jött Megjegyzem, teljesen más technikát igényel mint a félvezetős, álmomba nem gondoltam volna, de nagyon tetszik.
Persze, nem hát. A kész kapcsoláson is lehet módosítani egy pillanat alatt, ha kell (de nem hinném hogy kell).
Esetleg valaki nem - E tudná ? hogy ebből a Gmi6 - ból valami erősítőt lehetne alkotni!
és még mennyi minden meglepit fog neked tartogatni Én a csövezést 2008 márciusában kezdtem, addig is sokszor szemeztem a csövekkel a régi rádiókban, de a kezdő lökést Müszi kollega akkriban megjelent GU50 SE cikke adta. Amit eléggé átalakítva, de megépítettem, és azóta is azt hallgatom otthon. 2x8W, de csodás hanggal. építettem már ECL/PCL 86 SE-t és PP-t is. PL509 PP-t hídban (APX átalakítások), és most tartok a leendő 2x1kW-os GU81M PP nél, de itt még a próba üzemek folynak, de már a doboza készülőben van.
Most fogom a táptrafó "szörnyeinek" a szekundereit megtekerni, az egyenként 2800W-os toroidokat
Jó újra itt látni! Szép lett az erősítő!
Szerintem a GU81 nem igazán gazdaságos, meg 1kW szinuszos teljesítményt milyen hangszóróba fogod belevezetni? Szerintem védőöltözéket is húzzál a hatalmas hangnyomás ellen
üdv: Müszi
Az adatlap 9. oldalától végülis minden adat megvan PP erősítő megalkotásához, kész rajzot nem hiszem, hogy találsz hozzá.
Nekem van is belőle egy 2*2,5 W-os SE-m, nagyon szép hanggal (saját kapcsolás, ha érdekel lerajzolom, de teljesen egyezik a GU 29 SE kapcsolásával, amit már betettem, csak pár alkatrészérték más).
Azt megköszönném ! Viszont nekem van 2 darab csövem ebből ! Ha jól emlékszem a GU29 -ed az egy csővel megy sztereoban .
Hát nem semmi a paletta. Egyébként az én lökésemhez is nagy köze van Müszinek, ő volt az emittáló katód, én meg a szabad elektron, köbzoli meg manapság a pozitív töltésű rács Ha érted mire gondolok.
Milyen erősítőt akarsz belőlük építeni SE-t vagy PP-t ?, mert már linkeltem mindegyikből a múltkor is, mikor kérdezte valaki (nem te ?).
OFF Nekem lenne egy tippem hangszóró méretet nézve! Bár amit láttam sajnos csak dísz,akkora már szerintem elég lenne Gábor GU81PP-jéhez is! Hangszóró,meg egyebek Ezt a ,, csomagot" Gábornak állítottam össze,mert voltam a hangfoglalás nevű rendezvényen,és nézelődés közben megfogott sokminden,és volt ami rögtön a készülő projectet juttatta eszembe! a rack álvány tartalmazná a kismegszakítókat,meg a biztonságos működtetéshez való szerelvényeket,a hangszóró oszlop lenne a középsugárzó rész(mondjuk kb 2x ekkorában a toroid meg szerintem pont elég lenne táptrafónak! ON Bocs modik a piros tudom hogy a ti szövegszínetek,ezért tettem sötétvörösre az OFF-ot! :hide:
Ezt a kapcsolást javaslom megépíteni, nincs benn semmi különleges, biztos jó lesz a hangja is, és elég lesz a teljesítmény is. Az én kapcsolásom kimenőjével nem hiszem, hogy szeretnél babrálni (csak ne 2,5 K-s, hanem 3,5 K-s kimenőt csinálj hozzá).
Bővebben: Link
Ennek is két fele van... Szóval akkor ez is PP-zhető egymagában?
[quote]Az 50ľF-os söntölő kondit még tedd be, egyrészt lokális visszacsatolás, másrészt növeli az erősítést.[quote]
Szia Gabi! Én értem, mit akarsz írni, de ez így megtévesztő lehet (legalábbis nekem). Ha a kondit beteszi, megszűnik a lokális visszacsatolás, ezáltal nő az erősítés. Ha kiveszi, lesz lokális visszacsatolás, és csökken az erősítés. Bocs a kiegészítésért, de lehet, hogy Doncsonak ezzel okozol pár óra gondolkodást, hogy akkor most hogy is.
Jó hogy írod, mert most agyaltam tegnap rajta hogy ha beteszem akkor szűnik meg mivel söntölöm a kondival, vagy mégse .
Igen, természetesen PP-zhető egymagában is, csak a közös segédrács miatt nem lehet UL-es vagy triódás kötést alkalmazni, a segédrácsot mindenképpen rendesen hidegíteni kell, mert azon keresztül is vezérlődik (és érdemes is PP-ben gondolkodni szerintem).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |