Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektroncső
 
Témaindító: NBalage, idő: Aug 28, 2005
Lapozás: OK   8 / 138
(#) djhans válasza vpist hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Igazából az hogy dekál (10 lábú) azért baj mert nehéz hozzá foglalatot szerezni. A csöves korszak végén ez az egy dekál cső volt a tvk-ben többi novál (9 lábú) között. A trióda része jó lehet előfoknak és a pentóda része sem alkalmas végerősítőnek mert kis teljesítményű (2,2w). A pcl86 pentóda része 9w teljesítményű és tudott kb 1,5w-ot hangfrekis erősítőként. Ezek után gondolom már te is belátod hogy nem érdemes vesződni vele. Szerezz inkább egy pcl86-ot kezdésnek.
(#) Imi65 válasza vpist hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
A foglalatot nehezebb hozzá szerezni, én még sehol nem láttam, csak bontottat. Ne keverd a PCL-t, és a PCF-et. A kettő nem ugyanaz.
Csőjelőlések: F kisteljesítményű pentóda
L Végerősítő pentóda
A PCF-el nem lehet olyan végfokot csinálni, mint a PCL-lel.
(#) Imi65 válasza djhans hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Volt több is, csak - esetleg - nem találkoztál vele. PCH200, PCF200, PCL200, PFL200......
(#) vpist válasza djhans hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Akkor lemondok róla. Mondjuk amúgy sem akartam végfokot előfoknak akartam. Esteleg foglalatot TV -kben kereshetnék.... Na mindegy, azthiszem lemondok róla. Kössz , h elmagyaráztad.
(#) vpist válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Azt gondoltam,( illetve ezt a két jelölést megnéztem), hogy kisebb, de nem feltétlen végnek gondoltam el, inkább valami hibrid erősítőnek. De már lemondtam róla. Kössz, h segítettél.
(#) djhans válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Nekem már az se tetszett hogy a TBA120 után jött a pcl86. Meg hogy a FET-es varikapos hangolású tuner ömlesztve a csövekkel.
(#) Imi65 válasza djhans hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Az TBA780 volt, de a lényegen ez mit sem változtat. A legszebb talán egy VT TV (FF) volt ahol a PCF200-201 között egy BF (AF?) tranzisztor szolgált.
(#) Simon Balázs hozzászólása Feb 21, 2009 /
 
Üdv! Kedves csövesek és érdeklődők Tudna nekem valaki egy szimpla vákumdiódát nagy frakvenciára? Egy házi építésű csöves rádióba menne fűtés 4V legyen, mert telepes rádió lesz és a benne lévő pentódámnak annyi a fűtőfesze. Előre is köszönöm a válasz-t-okat.
(#) Luciferkó hozzászólása Márc 17, 2009 /
 
ÜDV mindenkinek! EM4-es varázsszemet szeretnék működtetni, de nem tudom a lábkiosztását, hogy melyik lába melyik (mivel ez az EM4 nem Novál csatlakopzású). Egyedül a fűtést találtam meg. (EM80-at,EM84-et, EM87-et már kötöttem be, de EM4-et még nem)Mikor ma déluttán bekötöttem akkor a varázsszemre jellemző zöld színű fény nem jelent meg egyik EM4 esetén sem. Nemtudom, hogy jól kötöttem-e be a 250V egyenfeszt. Van nekm 3 darab ilyenem (az egyikről tudom, hogy katódszakadt de kisebb pöckölésre működik a többi 2 működőképes legalábbis úgytudom). Viszont nemtudom hogy a linkben található lábkiosztás az alulnézetben van-e megadva. EM4 bekötése 1 kis segítséget kérhetnék a csővel kapcsolatban???
(#) Luciferkó válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 18, 2009 /
 
Kösz a választ. Ma reggel újra bekötöttem (most már jól), de a BRG m8-ból kitermelt tápegység nem tudta működésre bírni ezt az EM4-es Varázsszemet. (EM80-at EM84-et meg EM87-et sikerült neki) A zöld színű fény nem jelent meg egyik EM4-nél sem. Ahol meg kellene jelennie a zöld fénynek ott csak a fűtés narancssárga fényét lehet látni.
(#) vodaviktor hozzászólása Ápr 7, 2009 /
 
sziasztok!
EM4 -el küzdök, van 3db-om de azthiszem mindegyik halott. Tudna valaki segíteni, hogy egy működő helyére próbaképpen berakni? Én Százhalombattán lakom, Bp. és környéke nem akadály.
Esetleg valaki tud adni biztosan működőt?
Köszi:
Viktor
(#) belganarancs hozzászólása Ápr 8, 2009 /
 
Biztos ami biztos alapon,lenne egy kérdésem a GU-81M pentóda alsó kivezetéseinek beazonosításával kapcsolatban.Az adatlapon van egy szemből nézeti rajz,felette meg van a cső aljáról rajz.A szemből nézetin fel vannak tüntetve:A,C3,ugyanebben a pozicioban a cső alját nézve kellene az alsó lábakat beazonosítani?Úgy gondolom,hogy így kell,de lehet nagyot tévedek,úgyhogy ebben kérnék segítséget.Megpróbálom csatolni az adatlapot.Üdv.:Gy.Zoltán
(#) belganarancs hozzászólása Ápr 8, 2009 /
 
Az adatlap:

GU81Mb.pdf
    
(#) junoszt hozzászólása Ápr 27, 2009 /
 
szevasztok! van egy videoton RA4900(melodyn) as típusú csöves rádióm és az lenne a problémám vele hogy bekapcsolás után kb 1-2 percel eltünik a várázszsemröl a zöld kijelzés. szerintetek mi lehet a baja? a cső fűtése működik és ha kihülik utána ugyanugy jo 1-2 percig.
(#) Imi65 válasza junoszt hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /
 
Nézz körül, hogy a foglalatánál nincs-e nagyon közel két eltérő potenciálú pont. Ha megmozgatva tudod produkálni a jelenséget (forrasztási hiba, zárlat, szakadás), akkor ez alapján már megtalálod. Próbálj feszültséget mérni az elektródákon. Kell találnod egy 200V feletti feszültséget, innen egy 470k-s ellenállás az anódra, melyen szintén 100V feletti fesz kéne legyen. Ha minden rendben, és mégsem jó, lehet a foglalat is hibás, és végül maga a cső is.
(#) junoszt hozzászólása Ápr 27, 2009 /
 
köszi a segítséget! akkor multiméterrel majd kiméregetem
(#) junoszt hozzászólása Máj 9, 2009 /
 
hali! nah körül néztem a varázsszem körül és arra a következtetésre jutottam hogy kontakthibás.a csöröl megy két vezeték egy frekvencia váltó kapcsolora és azt megütögetve visszajön a zöld kijelzés!( cső fütése mindvégig müködik).a kérdésem hogy arrol a két szálról kapja a vezérlést?mert amikor müködik akkor is csak akkor jelez ha valamelyik rádió frekvenciát halgatom.azt ugy meglehet oldani hogy akkor is jelezzen amikor mp3-at halgatok rajta(külön csatornára van kapcsolva ami összevan kötva a DIN szabványos ajzattal) ?
(#) CIROKL válasza junoszt hozzászólására (») Máj 9, 2009 /
 
Szia : ezen az Oldalon találsz róla leírást és kapcsolást is !
(#) junoszt hozzászólása Máj 9, 2009 /
 
ok! köszi
(#) gkari válasza junoszt hozzászólására (») Máj 9, 2009 /
 
Eme készüléknél a"Q"(erősítő)benyomásával az EM nem kap anódfeszélyt.Szerintem, ha a kapcsolósáv "I"4 és 5 pontjaira menő két vezetéket fixre összekötöd, és a felszabaduló kapcsoló, valamint CIROKL linkje segítségével a kérdésed megoldható.
Segítségül kapcsolási rajz.
Üdv:gkari
(#) gkari válasza junoszt hozzászólására (») Máj 9, 2009 /
 
Még kettő.
gkari
(#) junoszt hozzászólása Máj 9, 2009 /
 
szóval akkor ha a frekvencia váltó kapcsolora menő két vezetéket összekötöm akkor ezután erősítő módban is fog jelezni?
(#) Imi65 válasza junoszt hozzászólására (») Máj 9, 2009 /
 
Nem értetted meg Karcsi tanácsát. Az egyik vezetéken +-t kap, a másikon vezérlést. A 2-t nem kötheted össze. A kapcsoló egyik pontjára érkezik a + feszültség a tápegységből, nyilván- ha csak erősítőként akarod használni - akkor a rádiófrekvenciás résztől, és a hangolásjelzőtől is "elveszi" a + feszültséget. Ezért a hangolásjelző tápvezetékét át kell kötnöd a kapcsoló azon pontjára, ahol megmarad a tápfesz. A vezérlése ettől még nem lesz megoldva, tehát a vezérlőszálat is át kell kössed. A "Csöves erősítők építése" topikon erre találsz megoldásokat, hogy közösíthetnéd a hangfrekis fokozattal, hogy az működjön is.
(#) gkari válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 9, 2009 /
 
Nem pontosan így gondoltam.A 2 vezetéket "lengőben" össze lehet kötni, mert ez a 2 csak az anódfesz.-t adja az EM-nek,ezzel megvalósul,hogy a cső akkor is kap tápot, ha a "Q"gomb be van nyomva, így felszabadul a kapcsoló!A vezérlőjelet rádióvételnél az AM KF, vagy FM produktdetektor adja, az RF fokozatok tápellátása nem itt van(l.rajz!).A HF vezérlést a már hivatkozott(pl.elekroncso.hu)módon kell megoldani.
Üdv:gkari
(#) Imi65 válasza gkari hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
No, itt tényleg félreértjük egymást.
Ez EM-hez menő korbácsban (ez a rajzból nem derül ki) visznek a fűtésnek 2 szálat (amiből az egyik test is), a + szálat, és a vezérlést. Nem hinném, hogy bármelyik gyártó szembemenne a logikával. Én arra gondoltam, hogy a +-t szállító, és a vezérlő vezetéket nem kötheti össze. Szerintem az általam javasolt megoldás (ami történetesen egyezik a Tiéddel), miszerint a +-os vezetéket a Q kapcsoló 5-ös(vagy 8-as) pontjáról átköti a 4-esre. Ezen a ponton mindig jelen van a + tápfesz. A vezérlőszál meg szintén a Te leírásod alapján.
Idézet:
„szóval akkor ha a frekvencia váltó kapcsolora menő két vezetéket összekötöm akkor ezután erősítő módban is fog jelezni?”

Én ennek alapján most is állítom, hogy Junoszt nem értett meg pontosan. Hozzáteszem, én sem voltam túl érthető, ezek szerint.
(#) junoszt hozzászólása Máj 10, 2009 /
 
hali! kösszi az infot! bocsi a sok értetlenkedésemért mégcsak most ismerkedek a csöves dolgokkal azthát ezé a sok kérdés
(#) gkari válasza junoszt hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Na, akkor pontosítok:A kapcsolósáv "I4" pontjára érkezik az anódfesz, ha a kapcsoló nyugalmi helyzetben van(mint a rajzon),akkor az EM kap anódfeszt(az "I5-ről), a gombot benyomva nem kap, ezért nem szükséges ezen kapcsolón eme két szálat összekötni, így a kapcsoló felhasználhatóvá válik a hangfrekis vezérlés ki-bekapcsolására.Az RF-egységekről jövő vezérlést nem kell bolygatni, mert onnan PU állásban egyébként sem jön jel-szerintem.Javasolom a kapcs.rajz tanulmányozását!
Üdv:gkari
(#) gkari válasza junoszt hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Nem baj, a lelkesedés is nagyon fontos-szerintem kérdezni sose szégyen.Azért tanácsolom, hogy tanulmányozzál egysmás szakkönyvet is(pl.:Magyari Béla:Rádiótechnikusok zsebkönyve).Sajnos, én is sokkal többet nem tudok, mint amit igen!
Üdv:gkari
(#) junoszt hozzászólása Máj 18, 2009 /
 
hali! mértem feszültséget az EM 87 körül és minden fesz. megvan szoval azzal nincs gond! ugynézki hogy kontakthibás mert ütögetésre néha visszatér a kijelzés! elösször arra gondoltam hogy az ajzat a kontaktos de mostmár hajlok afele hogy a csőben nem stimmel valami mert hidegen mindig jó (bekapcsolás után kb 1 percig jelez utána néha viszatér a kijelzés de sokszor csak ütésre) ha a foglalat lenne kontaktos akkor szerintem hidegen se müködni én szerintem a hőtágulás miatt nem érintkezik vmi a csőben szerintetek lehetsége az ilyesféle hiba? én ezt csak józan paraszti ésszel gondolom de ez tünik logikusnak.
(#) junoszt hozzászólása Máj 18, 2009 /
 
hali! evvel a modszerrel már kitisztitottam meg a cső érintkezöit is smirglivel megcsiszoltam. de ugynézki hogy ebböl új cső lessz
Következő: »»   8 / 138
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem