Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1524 / 3985
(#) Hp41C válasza roland0327 hozzászólására (») Dec 19, 2011 /

Tényleg lehet helyettesíteni ezekkel - és még egy csomó típussal...
(#) roland0327 válasza tikitiki hozzászólására (») Dec 19, 2011 /

Nem rosszból!! De azt tudod, hogy a tintasugaras nem alkalmas panel készítésre csak fólia segítségével?
(#) sastas01 válasza tikitiki hozzászólására (») Dec 19, 2011 /

Tiki:
Szerintem fogd vissza magad. Hogyha sikerül valamit elérned(nem marja le a rezet a festék alatt stb.) akkor szolj. Ráadásul feleslegesen teszel fel egy HSZ-hez 6-8 képet. Ebből ismételten te fogsz rosszabbul kijönni(moderáció terén). Itt már vannak kipróbált és működő dolgok. Jó hogy vannak akik kísérleteznek. Ezt belátom, de nem kéne minden egyes gondolatodról 20 sort leírni.
(#) Attila86 válasza tikitiki hozzászólására (») Dec 19, 2011 /

Azt írtam hogy sok pénzbe mertem volna fogadni hogy nem sikerül. Hogy micsoda? Az, amiről a képeket tetted fel. Az "ajánlatom" nyilván arra a panelra szólt, nem pedig egy örök érvényű valami amit aztán bármire ráhúzhatsz.

Kívánom hogy sikerüljön és milliomos legyél belőle!
De ha titok akkor minek írod be ide a fórumba ezt az egészet? Dicsekvésből? Vagy azért hogyha elakadsz akkor segítsünk neked? Miért? Mi segítsünk neked, te meg titkolózol aztán 'dúsgazdag' leszel belőle? Vagy marad a puszta dicsekvés. Ettől viszont senki nem jut előrébb úgyhogy akár magadban is tarthatod.
Félreértés ne essék a próbálkozás dicséretes, csak a hozzáállással vannak gondok...

Azt meg a topiklakók nevében is kikérem magunknak hogy itt "senki nem próbálkozik semmivel"! Vannak itt jó páran akik igencsak tettek már le az asztalra... kezdjük mondjuk pl Gulasofttal...
(#) proli007 válasza roland0327 hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

Hello!
Egy ilyen "nokedli" kapcsolásban nem kell szenvedni az IC típusával. Mivel kettős tápfeszültség van, alig találsz olyan műveleti erősítőt, ami nem lenne jó bele..
üdv! proli007
(#) peter1995 hozzászólása Dec 20, 2011 /

Hello. Ez a rajz így rendben van?

opto.jpg

(#) saraha hozzászólása Dec 20, 2011 /

Üdv.Na, nem szégyenlem azért is megkérdezem.
Szóval,ha állítva ültetek be egy kisebb teljesítményű diódát akkor annak illik az anód felőli oldalán meghagyni a szárát?Mert a nagyobb teljesítményű diódákon is ott képzik ki a hűtőfelületre való szerelési lehetőséget.
(#) zolika60 válasza saraha hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

Szerintem mindegy melyik lábát vágod rövidre.
(#) saraha válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

Na már eszembe jutott.Nagyfrekis egyenirányításkor javasolta valaki nekem itt a fórumon úgy a beültetést...
(#) David.zsombor hozzászólása Dec 20, 2011 /

Sziasztok. Rádiós témában még nagyon kezdő vagyok ezért lenne egy kérdésem: Nehéz lenne megoldani egy egyszerű rádió adó/vevő párt maximum 50 méterre aminek csak 1 funkciója van? Tüzijáték indításhoz kéne szóval elég ha addig marad magas a kimenet amíg az adó ad. Köszi.
(#) zolika60 válasza David.zsombor hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

Vezeték nélküli csengő?
(#) David.zsombor válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

van olyanom és néztem hogy nem túl bonyolult csak gondoltam hátha meg tudnám csinálni ha nincs vele sok kínlódás...
(#) nedudgi válasza David.zsombor hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Valamilyen kódolás, védelem csak kell, különben a véletlenül is beindulhat... Az meg nem jó.
(#) wtc hozzászólása Dec 21, 2011 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy itt például a 2. kapcsolásban, milyen képlet/képletek alapján tudom kiszámolni hogy mennyi idő után csökken a feszültség a tranyó zárási értékéhez, azaz mennyi idő lesz az időzítés? Tehát arra lennék kíváncsi hogy egy kondival sorosan illetve párhuzamosan kapcsolt ellenállások mennyi idő alatt, és milyen karakterisztikával sütik ki/töltik fel a kondit.
köszi előre is!
(#) zsolti900 hozzászólása Dec 21, 2011 /

Sziasztok! Milyen PIC égetőt ajánlotok kezdés képen, amivel a legtöbb PIC programozható? Illetve nem 15ezer FT-os árkategóriában áll. Ha magamnak kellene megépíteni az még jobb lenne, de melyik lenne a legjobb?
(#) Hp41C válasza zsolti900 hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Szia!

Kellene egy régebbi gép párhuzamos porttal, arra egy LPT mini programozó csatlakoztatható, ami a kapcsolások között megtalálható. Ezzel fel lehet programozni a 18F2550 -et, amivel egy PICKit2 klónt kellene építeni. Olyan verziót, ami lehetővé teszi a Vdd feszültség állítását. Egyre több a nem 5V -os kontroller, olcsóbbak, többet tudnak, mint a régebbi társaik.

Világos! Köszönöm szépen. Esetleg egy leírást találok róla, hogy hogyan programozhatom fel a pickit2-öt?

Meg is találtam az oldalon az LPT-t. De nem értek rajta 3 dolgot. Ezt hogyan csatlakoztatom rá a printer portra?Illetve mi lenne ez az ICSP port? ( milyen alkatrész?) és a PIC-et hogyan tudom rákötni?
(#) wtc válasza wtc hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Sziasztok!
Megválaszoltam magamnak a kérdést, tehát a kondi töltési/kisütési ideje t=R*C, ez oké, de alapból exponenciálisan változik, tehát hogy bírom a pontos értéket meghatározni? Illetve azt nem tudom hogy ilyenkor mennyi áramerősség van a kondiban, pl itt honnan tudom mennyi áram megy a bázisba?
Köszi előre is!
(#) Balint133 válasza wtc hozzászólására (») Dec 21, 2011 / 1

Pontosan sehogy, épp az exponenciális mivolta miatt. De azért nagyjából meg lehet határozni, ugyan én nem vagyok profi szaki, de egyszerű fizika/matekból kiindulva a megoldás vmi ilyesmi lehet:

t = C*R = 100*10^-6 * 100 * 10^3 = 10s

A kondenzátor feszültségét az idő függvényében így tudod kiszámolni: (lsd. csatolmány)

Azt meg meg tudod nézni, hogy a tranzisztor minimális nyitófeszültsége mennyi, ha ez alá esik akkor nem fog nyitni, meg kell keresni azt az időpillanatot amire igaz, hogy: U(t) < Unyitó.

Érthető volt vmennyire? Persze az is lehet hogy marhaságot írok >

image21.gif

(#) Balint133 válasza Balint133 hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

"Megterveztem" a nyákot a kapcsoláshoz, valaki dobna rá egy pillantást, hogy jó-e ez így? Hálás köszönet előre is.

Kapcsolási rajz

Nyákterv
(#) sastas01 válasza Balint133 hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Képet belső oldara tölts fel(fájl kiválasztása), mivel az akkor is látható hogyha máshonnan(pl onnan ahova felraktad) törlik is.
(#) Balint133 válasza sastas01 hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Bocsi, de a minap próbáltam feltölteni a képeket, és valamiért a fórum nem töltötte fel! Ezért vannak külső oldalon.

Egyébként csak kettő darab megjegyzésem van:
1: IC-t foglalatba rakd mivel ugy szinte biztos, hogy nem égeted el.
2: A ledek el fognak ott férni? Mert nekem nagyon úgy tűnik ,hogy nem. Persze hogyha mondjuk kábellel lesz kivezetve az más.

Szia, köszi az észrevételeket, igen a ledek ilyen tűs csatlakozókkal lesznek azért olyan zsúfolt! Az IC meg tokban van, csak nem találtam olyan szimbólumot a tervezőprogramban

Ezekszerint a nyomvonalazás az megfelel a kapcsolási rajzban leírtaknak?

Ahogy én észrevettem megfelel a rajz(bevallom csak átfutottam). De: A bal oldalon(kapcs rajzon R4) az a NYÁKon miért nem trimmer poti(ha jól látom az egy trimmer kondi jele)?

Uhh, természetesen a való életben az egy Trimmer Poti. Észre sem vettem, csak a lábtávolságokra koncentráltam. Szokatlan még ez a progi, kicsit nehezen találok meg benne dolgokat.
(#) tib12 hozzászólása Dec 21, 2011 /

Üdv mindenki.
Egy fontos ám mégis egyszerű kérdésem lenne: Egy PIC mellé a kvarc és a GND közé 22pF-os kondi kéne, de nekem csak 33pF-os van. Az megfelel?
Köszi előre is.
(#) Hp41C válasza tib12 hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Meg... Egy kicsit elhúzhatja a frekvenciát..
(#) tib12 válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 21, 2011 /

Nemtudom, IR távirányító vevője. Akkor, lehet tényleg sokat számít. Köszi a választ.
Következő: »»   1524 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem