Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A kötés, az attól függ, hogy mekkora tápod van. Azaza hány voltos. Gondolom sima ledekkel akarod, azoknak meg nem kell nagy áramú táp, de lehet szerintem 9Vos ellem is.
Az elrendezést meg nem kell bonyolítani. De akár használható erre a célra, egy 7 szegmenses kijelző is.
Hello!
Készítettem egy ábrát, hogy könnyebben megértsd. - Első az A betű, második a B betű, harmadik egymáson a kettő betű. - Mint láthatod, vannak Led-ek, amik mind az A , mind a B betűknél égnek. És vannak amik csak az A és csak a B betű esetén. ezt jelöltem a színekkel. - Piros=csak az A betű esetén. Zöld=mind két betű esetén. Kék=csak B betű esetén. - Az összegezett ábrán látható, hogy összesen 29 Led szükséges. Ebből "piros" 7db "zöld" 11db és "kék" 11db. - A tápfesznek, meg a Led-ek nyitófeszültségének valahol összhangba kell leni. Nem túl szerencsés a dolog, a 7-11-11 miatt. De ha pld. Fehér Led-eket használsz (mert én az eltérő színeket, csak a szemléletesség kedvéért rajzoltam) annak nyitófeszültsége kb. 3,2V. - Ha pld. Fehér Led-et és 16V tápfeszt használunk, akkor sorba maximum 4 Led-et köthetünk. 7-es csoport esetén ez egy 3+4 -es sorból állhat. 11-es csoportnál, 4+4+3 lehet a sor. - Az előtét ellenállások 16V-ra rendre: (0,7V a dióda miatt van, mert a zöldnek mind két esetben kell égni.) 4-es sornál 16V-(4*3,2V)-0,7V=2,5V Előtét ellenállás 2,5V/20mA=125ohm. (120ohm) 3-as sornál 16V-(3*3,2V)-0,7V=5,7V Előtét ellenállás 5,7V/20mA=285ohm. (270ohm) - Maximális áramfelvétel,a B betűnél lesz, ahol 11+11 fog égni, vagy is hat sor azaz 20mA-el az 120mA. Tehát kb. ennyi a számítás. Más tápra és más csoportra így magad is kiszámolhatod. Az ellenállásra mindig jusson feszültség, különben nagyon feszültségfüggő lesz a dolog. A 16V-ot célszerű stabilizálni. A csoportok adottak, a sorokat meg célszerűen az egymás melletti Led-ekből alakítod ki. üdv!
[off] Nem igazság megelőztél. Épp most végeztem a rajzokkak és kezdtem volna írni a hozzászólást. Szerettem volna 1x én is pozitív lenni.
Légy az, tedd fel. Kettő mindig több mint egy. (Még anyósban is.)
[off] Ezt ennél egyszerűbben én sem tudtam megoldani.
Én ugyan kapcsolást nem készítettem az már adja magát szerintem a leírásból. Annyit javasoltam volna még, hogy ha más-más színt szeretne akkor használhat pl: piros-zöld duo led-et.
2010-ben első "munkám". Itt szórakoztam hasonlóval: Bővebben: Link
Sziasztok.
Thomson gyártmányú, jó minőségű 2.1 es hangfalam villásdugóját kihúztam a konnektorból , majd 10 perc múlva visszadugtam. Addig semmi baj nem volt vele, viszont most ha visszadugom, és a fő kapcsolóját bekapcsolom, iszonyatosan elkezd zúgni a mélynyomó és a két másik hangfal. persze semmi zenét nem játszik. Mi a teendő, mi lehet a probléma oka ?
D-Sub csatlakozóval még nem dolgoztam, ezért kérek segítséget.
A 9 pólusú házhoz melyik anya vagy apa illik a HEStore választékából? A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2013
DSC 5D-13 ez egy termisztor kellene helyette más mivel tudnám helyettesíteni?
Hello! A válasz egyszerű, ami lengő és nem nyákos. üdv!
Hello! Pld. NTC 5D-13 vagy olyan ami 5ohm-os és 3A-t tud, mint ez. üdv!
Üdv!
Lenne egy kis problémám a zener diódával. Az itteni oldalon található segédprogrammal kiszámoltam, hogy mekkora ellenállás kellene egy 1V-os (500mWos) zéner elé, ami 5,25-4,75V (USB) tápot kap. A gond az, hogy akárhogy forgatom a zénert nem kapok 1V-ot. Már volt 0,6 0,8 1,3 és 4V is, de 1V nem. Mi lehet a baj?
Az 1V Zener nekem gyanús. Milyen típusú diódával kisérletezel?
A Zener dióda feszültsége csak egy adott áramnál érvényes.
Van egy pc lpt port kimenő jelem ami 4.6v de sajnos nagyon gyenge,(rosz a multim így nem tudtam megmérni mennyi is) de annyira gyenge hogy egy 3mm es zöld ledet sem bír meghajtani....
Mivel tudnám ezt a feszt felerősíteni hogy legalább egy pc817c opto-t megtudjak vele hajtani,ami meg egy 12v 1A relét kapcsolna. Üdv és köszi: Pityu
Nem a feszültséget, hanem az áramot kell erősítened, az optocsatolónak elég a 1.4V.
A PL LPT portra kösd egy NPN tranzisztor bázisát egy 470 Ohm ellenálláson keresztül. A tranzisztor már meg tudja hajtani az optocsatolót. A kollektorra ellenálláson keresztül kösd az optocsatolót, a méretezéshez használd a LED méretező segédprogramot. A PC817 nem bír el egy 1A áramfelvételű jelfogóval, oda is kell egy tranzisztor.
Pontosan 1V Zener diódáról nem tudok. Ennek a tényleges feszültsége 0,7-0,8V, vagy a típusszám alapján saccolva 1,3-1,4V lehet. Az ilyen kisfeszültségű zenereket 1 vagy két nyitóirányú szilíciumdiódából szokták összeállítani.
Sziasztok! Nagyon frissen regisztrált vagyok mivel csak most kezdtem el tanulgatni az elektronikát. A téma mindig is érdekelt és lenyűgözött, de csak mostanra (30-35 éves koromra) alakult úgy, hogy úgy érzem, hogy elég pénzt, energiát és időt tudok ráfordítani leendő hobbimra. Tanulmányaim során nem vagy csak minimálisan foglalkoztam ezzel a témakörrel, így tehát az origóból indulok. Komoly mennyiségű szakirodalmat gyűjtöttem már be (magyar és angol nyelvűt is) és ezeket folyamatosan tanulmányozom is. Egy kezdő alapcsomagot is beszereztem (led, breadboard, pár ellenállás és multiméter). Ezekből kiindulva, ezeket felhasználva próbálgatom méricskélni és alkalmazni Ohm törvényét kisebb-nagyobb sikerekkel.
És ez az amiért írok erre a fórumra. Értem a törvényt és (azt hiszem) értem az összefüggéseket, de a gyakorlatban nem mindig értem, hogy miért nem az történik aminek elméletben történnie kellene. Kezdő kérdéseim lennének, amire a könyvek nem adnak választ. Abszolút autodidakta vagyok, de a folyamat elején sajnos óhatatlan, hogy van egy pár fontos kérdésem. Ezzel kapcsolatosan szeretnék érdeklődni, hogy van-e egy olyan hely, közösség, akiktől egy hozzám hasonló lelkes amatőr fel tudja tenni 5-10 kérdését és utána megint elvan 1-2 hónapig? Van-e valaki, aki esetleg 1 órácskára tudna válaszolni kérdéseimre (akár némi fizetség ellenében)? Javaslataitokat, segítségeteket előre is köszönöm! (Budapest, Őrbottyán, Veresegyház viszonylatban gondolkodom elsősorban) A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2013
Szia!
Ez itt éppen az a közösség és az a hely, ahol nagyon szívesen válaszolnak a kérdéseidre.
Hello üdv. a fórumon!
Nyugodtan tanulhatsz autodidakta módon is. Ma ennek sokkal több a lehetősége, mint bármikor máskor. Részeben itt a háló, és nem utolsó sorban a fórum. Itt szinte azonnal kapsz választ, feltéve, ha konkrét a kérdésed. Nem ilyen mint " mire jó az ellenállás vagy a tranzisztor" vagy "mi ez az egész". Mert van egy magyar mondás, hogy "aki sokat markol keveset fog". Ha lépésről lépésre haladsz és Te is fektetsz energiát a dologba és ne csak a sült galambot várod, biztos kapsz válaszokat és sikeres lesz amibe fogsz.. De hogy a kérdésedre is válaszoljak. A közhiedelemmel ellentétben gyakorlatban mindig az történik mint az elméletben, csak a hiba abban áll, hogy az elméletben nem veszünk figyelembe vagy elhanyagolunk paramétereket, nem ismerünk törvényszerűségeket, amik viszont ránk fittyet hányva a gyakorlatban viszont szigorúan hatnak. Ez okozza a gyakorlat és elmélet közötti látszólagos különbséget. üdv!
Sziasztok! Köszönöm a gyors választ, válaszokat. A problémám az lenne, hogy kérdéseim abszolút gyakorlatias jellegűek, amihez jellemzően személyes jelenlétre/felügyeletre lenne szükségem (például, miért nem ég a led ha pédául ezzel a 460 ohmost ellenállással kötöm rá 9 voltra (vagy például 1k-s potméterre). Vagy miért nem mutatja a multiméterem az ellenállás értékét <tegnap még mutatta>..természetesen a megfelelő Ohm mérésére van kapcsolva. Vagy miért nem ég ki ez a led 9 volton míg a másik kiégett <egy csomagban voltak>, hogyan lehet a ledet ellenőrizni multiméterrel, stb). Szóval jellemzően ilyen jellegű kérdéseim lennének. Tipikusan gyakorlati jellegű kérdések (esetleg hibák) melyeket a könyv nem tud ellenőrizni. Talán még egy skype kapcsolattal is könnyebb lenne rámutatni az esetleges hibáimra...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |