Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2121 / 3990
(#) Hp41C válasza Mexbacsi hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Szia!
A L@mex -ben jelenleg is kapható 230V/12V 3VA transzformátor (100Ft). A műanyaggal fedett része a 230V -os, annak is a két szélén levő kivezetése van csak bekötve. A túloldal a 12V.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2013
(#) resystance válasza Szirty hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Köszi. És a szerepéről tudnál mondani valamit? Nem motor van a végén, hanem egy bármi (LED).
(#) proli007 válasza resystance hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Hello! Ha Led van benne , nem kell sem a 470ohm, sem a diódák. Legfeljebb az ellenállásból nagyobb, ha a Led a tranyók szivárgási áramától cseppet égne.
Viszont a Led-ek elé előtét ellenállás kell, valamint ennek a kapcsolásnak nem sok értelme van Led-ek esetén! A többi oké.. üdv!
(#) resystance válasza proli007 hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Köszönöm. Igazából a legegyszerűbb "stabil" tápot szerettem volna összerakni darlington tranzisztor mérésekhez. A dolog iróniája, hogy ebben is egy darlington csinál "valamit". Vennem kéne a fáradságot és elképzelnem az utazást az áramkör belsejében.

Hmm oké, kicsit olvastam és már értem, miért kellenek motor esetén a diódák. De miért van szükség olyankor a 470 ohmra?
(#) p100 hozzászólása Szept 28, 2013 /

Sziasztok!

Adott egy labortápegység, amelyet a Hestore-től rendeltem KIT-ben, és adott egy 230V/12-24 V, 80VA torroid trafó a tápegység ellátásához (a tápegységből egy stab. +5V, egy stab. +12V, illetve egy 0-30V változtatható fesz. jön ki.).

A táp megépítve, élesztve, gyönyörűen működik. Majd kb. 2-3 hét pihentetés útán bekapcsoláskor nem jön ki belőle semmi. Szétszedem, méregetem és a következőket tapasztalom:

- torroid trafóba bemegy a 230V, de nem jön ki semmi, sem a 12, sem a 24V-os ágán. Ha szakadásmérővel vizsgálom, akkor mind a primer, mind a 2 szekunder ág rövidzárat mutat, tehát nem szakadt a menet.

És most jön a meglepő észlelés:
- ha csak pl. a 24V-os szek. kör feszültéségét mérem, akkor semmi, de ha csak az egyik vezetékhez érintem hozzá a műszer egyik elektródáját, akkor ott van a 22-24 V körüli fesz. És ugyanez a 12V-os ágon is. Hogy lehet ez?? Egy vezetéken, a műszer egyik zsinórjával hogyan mérhetek feszt??? Mi lehet a baja a trafónak??
(#) Mexbacsi válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Köszönöm, ez igen hasznos info, mert nem tudtam pontosan a feszültséget. Alkotó feszültségmérőjét építem jelenleg és féltem hogy a vásárolt 16V-os kondik kicsik lesznek.
Igen, valóban Lomex, félreírtam.

Köszönöm a segítséget mindenkinek.
(#) resystance hozzászólása Szept 28, 2013 /

Miután kiszedtem az áramkörből a diódákat és az ellenállást, PONTOSAN ugyanazt a kapcsolást kaptam, amit mérni szerettem volna. (és ez baj)

Tudnátok linkelni egy nagyon egyszerű stabil táp rajzot? Egy 9 voltos elemet kéne stabilizálnia és ne legyen benne különlegesebb alkatrész, mert nincs. A cél az, hogy tranyós-ledes terhelés mellett ne essen a feszültség, mert áramot szeretnék nézni. Köszönöm!
(#) pucuka válasza resystance hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Ha 9 V os elemet akarod stabilizálni, akkor passzív módon max 6 V -t tudsz előállítani. ehhez használj egy 78L05 őt, és tegyél a gnd lábára egy soros diódát.
Ha tanulni vágysz, akkor tanulmányozd az áteresztő tranzisztoros kapcsolást, a guglival biztos több találatot is kapsz. Ahogy mondani szokás, egyszerű mint egy faék.
Két tranzisztor, egy zéner négy ellenállás, meg egy potméter.
(#) resystance válasza pucuka hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Köszönöm, de sajnos zénerem sincs, legalábbis nem tudok róla. Eddig bármilyen stabilizátort néztem, kellett bele egy zéner.
(#) pucuka válasza resystance hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Mit gondolsz ki fogja a referencia feszültséget előállítani, ami eléggé független a tápfeszültségtől és hőmérséklettől. (hogy egyenesen tudj menni neked is szükséged van referenciára) Az integrált stabilizátorokban benne van.
(#) reloop válasza p100 hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Szia! Úgy mutat a műszer egy szál mérőzsinórral, hogy a másik antennaként/kondenzátor-fegyverzetként működik. Ha láttál már fázisceruzát közelebb vagy a jelenség megértéséhez. Miért pont annyi a mért érték? Lehet véletlen, vagy nem is rossz a trafód csak helytelenül mértél.
(#) resystance válasza pucuka hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Igen, ebbe nem gondoltam eléggé bele.
(#) szuperman hozzászólása Szept 28, 2013 /

Helló mindenki!

Szeretnék építeni egy kapcsolást. Konkrétan ezt:
http://gilszkilabor.audiodiy.hu/audioton/audioton.html

Azt szeretném kérdezni, hogy nem gond, hogy a 2. ábrán a BC182 B lábán nincs előtét ellenállás? Nem fog így tönkre menni a Tranzisztor vagy a CD4011 -es IC kimenete?

Előre is köszi!
(#) reloop válasza szuperman hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Helló! A T1 és a T2 emitterkövető, ezért nem kell bázis-előtétellenállás.
(#) p100 válasza reloop hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Hogy érted, hogy rosszul mértem?? Egy trafónak van két szekunder ága - két fekete (24V) és két zöld (12V). A műszer "V~" állásban van 0-200V méréshatárral, s a két feketére, majd a két zöldre kötöttem a műszer mérőzsinórjait. Az eredmény 0V mindkét esetben, de a huzal sem a primer, sem a szekunder oldalakon nem szakadt.
(#) reloop válasza p100 hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

A transzformátornak nem ismerem más meghibásodási lehetőségét mint a tekercsek zárlatát (feltűnt volna) vagy szakadását. A vasmag mágnesezhetőségének elvesztését azt hiszem kizárhatjuk.
Lehet belemértél valamilyen egyéb vezetést a tekercs mellé, esetleg a műszer is vacakolhat, végezz próbamérést ebben a méréshatárban más forrásról.
(#) szuperman válasza reloop hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Köszönöm! Ez hol szerepel az adatlapon?
(#) laszlo raduj válasza proli007 hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

* Nem talalok szavakat, 24-bol 24-et tanultatok ezt a szakmat 500 even keresztul, vagy hogy lehet ilyen tudasra szert tenni, az ero legyen veletek.

Igen lambdarol lenne szo, sokat olvasgatam rolla az elmult napokban. Az van hogy a lambda erteke (egy adott tipus, ) mas ertekeket ad kulombozo kobcentin, ezert volna szuksegem egy atalakito aramkore , amely atalakitana a jel szintett .
Peldaul:
kapott jelszint 0.5V
1 adottjelszint 0.2V
2 jelszint 0.3V
3 jelszint 0.4V
4 jelszint 0.5V kozep allas megegyezik a kapot jellszintjevel,
5 jel 0.6V
6 jel 0.7V
7 jel 0.8V
A kiadott jelek kovesek a lambda altal adott jeleket , ha esik/ha no.
Talan az LM3914/Lm3915 tudja, csak persze nekem csilagaszat.
(#) blackdog hozzászólása Szept 28, 2013 /

Sziasztok!

Ha egy NTC ellenállása 10k 25°C mellett akkor ez mindegyik NTC-re érvényes vagy gyártója válogatja, hogy a referencia ponthoz képest hogyan változik az ellenállás?
Másik, hogy ez számítható-e?
Ha 10k 25°C mellett akkor mekkora az ellenállás pl. 5 °C esetén?
(#) blackdog válasza blackdog hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Idézet:
„Ha egy NTC ellenállása 10k 25°C mellett akkor ez mindegyik NTC-re érvényes vagy gyártója válogatja, hogy a referencia ponthoz képest hogyan változik az ellenállás?”

Rosszul fogalmaztam!

Ha egy NTC referenciája 10k 25°C mellett akkor gyártótól függetlenül azonos a karakterisztika vagy gyártótól függ. Más-más hőmérsékleten lehet-e eltérő az ellenállás?
(#) usane válasza p100 hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Egyetértek reloopal.
Ha nincs 0-200 mérhető feszed, mérd meg a 12 és 24V-ot ugyanazzal a méréshatárral amivel a 230-at nézted.
(#) reloop válasza szuperman hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

A "földet emitteres" általános tranzisztorral kapcsolatos fogalom, tranzisztor alapkapcsolásokra keress rá!
(#) usane válasza blackdog hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Idézet:
„Más-más hőmérsékleten lehet-e eltérő az ellenállás?”

Ez az NTC lényege. Vagy ha nem erre gondoltál akkor nem értem a kérdést.
Minden gyártó adja az adatlapot hozzá. Lehet ugyanolyan, de nem garantált.
Amelyik gyártóét megveszed meg kell nézni annak az adatlapját.
(#) blackdog válasza usane hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Idézet:
„Más-más hőmérsékleten lehet-e eltérő az ellenállás?”

Ez alatt azt értem, hogy gyártók között.
100 féle NTC-t lehet kapni aminek a referenciája pl. 10k 25°C.
De mind a 100-nak azonos-e az ellenállása pl. 5°C-on?

Sok olyan van amihez nem adnak karakterisztikát.
(#) pucuka válasza blackdog hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Az anyagösszetétel gyártónként változhat, és a katalógusban megadott értékeknek is viszonylag nagy a szórása. A hőmérsékleti együtthatójuk többnyire lineáris. Megméred az ellenállását két hőmérsékleten, a többit számolhatod. Ha hőfokmérésre kell, akkor használj olyat, aminek van gyári korrekciós táblázata.
(#) dudassandor1 válasza p100 hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Biztosan a két fekete és a két zöld között vannak a kívánt (12-24V) szekunder feszültségek? Rá van írva a trafóra? Vagy így vannak párosítva a kivezetések? Csak kérdezek.
(#) usane válasza dudassandor1 hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Ez nekem is eszembe jutott, de mivel azt írta 2-3-szor bekapcsolta gondolom jó vot, ezért nem kérdeztem. És bár én még nem használtam 2 szekunderes toroidot, de úgy tudom 1 szín-1 tekercs.
(#) dudassandor1 válasza usane hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Ohh, igazad van! Én vagyok a balfék, nem olvastam vissza rendesen!
(#) blackdog válasza pucuka hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Az NTC-re sok mindent mondanék, de azt nem, hogy lineáris.
(#) pucuka válasza blackdog hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Ha nem lenne lineáris, akkor a hőmérsékleti együtthatót nem lehetne megadni egy értékként, csak táblázatban, vagy grafikonban.
Ezzel együtt nem állítom, hogy abszolút lineáris, de jogodban áll egyet megmérni, és összehasonlítani a gyári adatlappal.
Következő: »»   2121 / 3990
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem