Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
A L@mex -ben jelenleg is kapható 230V/12V 3VA transzformátor (100Ft). A műanyaggal fedett része a 230V -os, annak is a két szélén levő kivezetése van csak bekötve. A túloldal a 12V. A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2013
Köszi. És a szerepéről tudnál mondani valamit? Nem motor van a végén, hanem egy bármi (LED).
Hello! Ha Led van benne , nem kell sem a 470ohm, sem a diódák. Legfeljebb az ellenállásból nagyobb, ha a Led a tranyók szivárgási áramától cseppet égne.
Viszont a Led-ek elé előtét ellenállás kell, valamint ennek a kapcsolásnak nem sok értelme van Led-ek esetén! A többi oké.. üdv!
Köszönöm. Igazából a legegyszerűbb "stabil" tápot szerettem volna összerakni darlington tranzisztor mérésekhez. A dolog iróniája, hogy ebben is egy darlington csinál "valamit". Vennem kéne a fáradságot és elképzelnem az utazást az áramkör belsejében.
Hmm oké, kicsit olvastam és már értem, miért kellenek motor esetén a diódák. De miért van szükség olyankor a 470 ohmra? A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2013
Sziasztok!
Adott egy labortápegység, amelyet a Hestore-től rendeltem KIT-ben, és adott egy 230V/12-24 V, 80VA torroid trafó a tápegység ellátásához (a tápegységből egy stab. +5V, egy stab. +12V, illetve egy 0-30V változtatható fesz. jön ki.). A táp megépítve, élesztve, gyönyörűen működik. Majd kb. 2-3 hét pihentetés útán bekapcsoláskor nem jön ki belőle semmi. Szétszedem, méregetem és a következőket tapasztalom: - torroid trafóba bemegy a 230V, de nem jön ki semmi, sem a 12, sem a 24V-os ágán. Ha szakadásmérővel vizsgálom, akkor mind a primer, mind a 2 szekunder ág rövidzárat mutat, tehát nem szakadt a menet. És most jön a meglepő észlelés: - ha csak pl. a 24V-os szek. kör feszültéségét mérem, akkor semmi, de ha csak az egyik vezetékhez érintem hozzá a műszer egyik elektródáját, akkor ott van a 22-24 V körüli fesz. És ugyanez a 12V-os ágon is. Hogy lehet ez?? Egy vezetéken, a műszer egyik zsinórjával hogyan mérhetek feszt??? Mi lehet a baja a trafónak??
Köszönöm, ez igen hasznos info, mert nem tudtam pontosan a feszültséget. Alkotó feszültségmérőjét építem jelenleg és féltem hogy a vásárolt 16V-os kondik kicsik lesznek.
Igen, valóban Lomex, félreírtam. Köszönöm a segítséget mindenkinek. A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2013
Miután kiszedtem az áramkörből a diódákat és az ellenállást, PONTOSAN ugyanazt a kapcsolást kaptam, amit mérni szerettem volna. (és ez baj)
Tudnátok linkelni egy nagyon egyszerű stabil táp rajzot? Egy 9 voltos elemet kéne stabilizálnia és ne legyen benne különlegesebb alkatrész, mert nincs. A cél az, hogy tranyós-ledes terhelés mellett ne essen a feszültség, mert áramot szeretnék nézni. Köszönöm!
Ha 9 V os elemet akarod stabilizálni, akkor passzív módon max 6 V -t tudsz előállítani. ehhez használj egy 78L05 őt, és tegyél a gnd lábára egy soros diódát.
Ha tanulni vágysz, akkor tanulmányozd az áteresztő tranzisztoros kapcsolást, a guglival biztos több találatot is kapsz. Ahogy mondani szokás, egyszerű mint egy faék. Két tranzisztor, egy zéner négy ellenállás, meg egy potméter.
Köszönöm, de sajnos zénerem sincs, legalábbis nem tudok róla. Eddig bármilyen stabilizátort néztem, kellett bele egy zéner.
Mit gondolsz ki fogja a referencia feszültséget előállítani, ami eléggé független a tápfeszültségtől és hőmérséklettől. (hogy egyenesen tudj menni neked is szükséged van referenciára) Az integrált stabilizátorokban benne van.
Szia! Úgy mutat a műszer egy szál mérőzsinórral, hogy a másik antennaként/kondenzátor-fegyverzetként működik. Ha láttál már fázisceruzát közelebb vagy a jelenség megértéséhez. Miért pont annyi a mért érték? Lehet véletlen, vagy nem is rossz a trafód csak helytelenül mértél.
Igen, ebbe nem gondoltam eléggé bele.
Helló mindenki!
Szeretnék építeni egy kapcsolást. Konkrétan ezt: http://gilszkilabor.audiodiy.hu/audioton/audioton.html Azt szeretném kérdezni, hogy nem gond, hogy a 2. ábrán a BC182 B lábán nincs előtét ellenállás? Nem fog így tönkre menni a Tranzisztor vagy a CD4011 -es IC kimenete? Előre is köszi!
Helló! A T1 és a T2 emitterkövető, ezért nem kell bázis-előtétellenállás.
Hogy érted, hogy rosszul mértem?? Egy trafónak van két szekunder ága - két fekete (24V) és két zöld (12V). A műszer "V~" állásban van 0-200V méréshatárral, s a két feketére, majd a két zöldre kötöttem a műszer mérőzsinórjait. Az eredmény 0V mindkét esetben, de a huzal sem a primer, sem a szekunder oldalakon nem szakadt.
A transzformátornak nem ismerem más meghibásodási lehetőségét mint a tekercsek zárlatát (feltűnt volna) vagy szakadását. A vasmag mágnesezhetőségének elvesztését azt hiszem kizárhatjuk.
Lehet belemértél valamilyen egyéb vezetést a tekercs mellé, esetleg a műszer is vacakolhat, végezz próbamérést ebben a méréshatárban más forrásról.
Köszönöm! Ez hol szerepel az adatlapon?
* Nem talalok szavakat, 24-bol 24-et tanultatok ezt a szakmat 500 even keresztul, vagy hogy lehet ilyen tudasra szert tenni, az ero legyen veletek.
Igen lambdarol lenne szo, sokat olvasgatam rolla az elmult napokban. Az van hogy a lambda erteke (egy adott tipus, ) mas ertekeket ad kulombozo kobcentin, ezert volna szuksegem egy atalakito aramkore , amely atalakitana a jel szintett . Peldaul: kapott jelszint 0.5V 1 adottjelszint 0.2V 2 jelszint 0.3V 3 jelszint 0.4V 4 jelszint 0.5V kozep allas megegyezik a kapot jellszintjevel, 5 jel 0.6V 6 jel 0.7V 7 jel 0.8V A kiadott jelek kovesek a lambda altal adott jeleket , ha esik/ha no. Talan az LM3914/Lm3915 tudja, csak persze nekem csilagaszat. A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2013
Sziasztok!
Ha egy NTC ellenállása 10k 25°C mellett akkor ez mindegyik NTC-re érvényes vagy gyártója válogatja, hogy a referencia ponthoz képest hogyan változik az ellenállás? Másik, hogy ez számítható-e? Ha 10k 25°C mellett akkor mekkora az ellenállás pl. 5 °C esetén? Idézet: „Ha egy NTC ellenállása 10k 25°C mellett akkor ez mindegyik NTC-re érvényes vagy gyártója válogatja, hogy a referencia ponthoz képest hogyan változik az ellenállás?” Rosszul fogalmaztam! Ha egy NTC referenciája 10k 25°C mellett akkor gyártótól függetlenül azonos a karakterisztika vagy gyártótól függ. Más-más hőmérsékleten lehet-e eltérő az ellenállás?
Egyetértek reloopal.
Ha nincs 0-200 mérhető feszed, mérd meg a 12 és 24V-ot ugyanazzal a méréshatárral amivel a 230-at nézted.
A "földet emitteres" általános tranzisztorral kapcsolatos fogalom, tranzisztor alapkapcsolásokra keress rá!
Idézet: „Más-más hőmérsékleten lehet-e eltérő az ellenállás?” Ez az NTC lényege. Vagy ha nem erre gondoltál akkor nem értem a kérdést. Minden gyártó adja az adatlapot hozzá. Lehet ugyanolyan, de nem garantált. Amelyik gyártóét megveszed meg kell nézni annak az adatlapját. A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2013
Idézet: „Más-más hőmérsékleten lehet-e eltérő az ellenállás?” Ez alatt azt értem, hogy gyártók között. 100 féle NTC-t lehet kapni aminek a referenciája pl. 10k 25°C. De mind a 100-nak azonos-e az ellenállása pl. 5°C-on? Sok olyan van amihez nem adnak karakterisztikát.
Az anyagösszetétel gyártónként változhat, és a katalógusban megadott értékeknek is viszonylag nagy a szórása. A hőmérsékleti együtthatójuk többnyire lineáris. Megméred az ellenállását két hőmérsékleten, a többit számolhatod. Ha hőfokmérésre kell, akkor használj olyat, aminek van gyári korrekciós táblázata.
Biztosan a két fekete és a két zöld között vannak a kívánt (12-24V) szekunder feszültségek? Rá van írva a trafóra? Vagy így vannak párosítva a kivezetések? Csak kérdezek.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2013
Ez nekem is eszembe jutott, de mivel azt írta 2-3-szor bekapcsolta gondolom jó vot, ezért nem kérdeztem. És bár én még nem használtam 2 szekunderes toroidot, de úgy tudom 1 szín-1 tekercs.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2013
Ohh, igazad van! Én vagyok a balfék, nem olvastam vissza rendesen!
Az NTC-re sok mindent mondanék, de azt nem, hogy lineáris.
Ha nem lenne lineáris, akkor a hőmérsékleti együtthatót nem lehetne megadni egy értékként, csak táblázatban, vagy grafikonban.
Ezzel együtt nem állítom, hogy abszolút lineáris, de jogodban áll egyet megmérni, és összehasonlítani a gyári adatlappal. A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |