Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok
Régi vezetékek cseréjeét ki cserélhetem én is? Úgy gondoltam hogy ki huzom a régi be az újjat. Villanyóránál szerelőt hivnék
Helló! Miért pont Prolitól kérdezed? A válasz egyszerű, igen, a villanyóra után minden a te felelősséged. De ha nem értesz hozz, ne csak a villanyórához hívj villanyászt. Nem játék a 230...
Mellesleg, ennek a kérdésnek a villanyszerelő topikban lenne a helye.
Szia, mert megszoktam hogy mindig a válasz gombra kattintok.
Nem én fogom ki cserélni, csak kíváncsi voltam.
Azt szeretném még megkérdezni hogy aluvezetéket hogy lehet összekötni?
A szél le szakította, pontosan tudom hogy honnan, a kötődoboztól jöt ki 2 szál A kötődoznál a régi szigetelő szalagot le lehet cserélni? A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2015
Mondom, hogy a villanyszereléses topikba...
Ugyanoda kösd vissza, aluhoz való megfelelő kötőelemmel. Nehogy szigetelő szalaggal kösd össze.
Üdv Urak!
16 digitális bemenetből szeretnék 4 bites számot képezni. Mindig csak 1 bemenet lenne aktív. Van erre valami IC, vagy nekem kell kikapuzni? Előre is köszönöm!
Ugy hivjak, hogy priority encoder.
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2015
üdv mindeninek. Kérdésem a biztosítékkal kapcsolatos. Az eredeti 250v 200mA de egy 3 ohm-os ellenállással. Kapni csak 250v 200mA-est kaptam. 9v 75mA mehet a csatlakozóba, a dugasztáp 1000mA-es. Kérdésem lehet így használni.
Üdvözletem!
Az a 3 Ohm egy 'lágyindító', hogy ne nyomja ki induláskor a biztit a táp. Használhatod, ha nem veri ki a biztit, amit beletettél.
Sziasztok! Egy kondenzátornál mit jelent ,hogy 47uf-POL? Tudom ,hogy a 47uf kapacitást jelent ,de a "-POL" jelölésről fogalmam sincs. Esetleg - + kivezetéses? Választ előre is köszönöm!
A POL azt jelenti, hogy polarizált, magyarul ELKO-nak hívjuk, ami az elektrolit kondenzátor köznapi neve.
Megoldás lehet egy min. 20 porttal rendelkező mikrovezérlő, beidomítva erre a feladatra. (pl. attmega 48 kb. 700 forint.
Üdv. Köszönöm a segítséget, működik minden oké.
Köszi, de ezek csak 7,és 9 bemenetűek, ezek szerint 15, vagy 16 bemenettel ilyet nem gyártottak?
Azert irtam, hogy priority encoder, hogy ra tudj keresni a neten. A 74148 speciel 8 bemenetu...
Sziasztok!
Egy asztalt szeretnék megvilágítani 6V-os izzókkal. Szerintetek milyen áramforrásra (elem/akku) lenne szükségem? A rendszerben 10 izzó lenne, azt fontos kiemelnem, hogy egyszerre max. 2 izzó lenne használatban és azok is max. 1-2 percre lennének bekapcsolva. Szóval az akku nem lenne kitéve 10 izzó terhelésének és a terhelés sem lenne folyamatos. Csak ha pl. valamit le akarok venni este a polcról, akkor legyen egy kis fény. Szóval olyan áramforrásra lenne szükségem ami, kibír 1-2db 6V-os izzó terhelését (napi 1-2 perc) anélkül, hogy minden nap fel kellene tölteni. Én egy 12V 1,2Ah zselés akkura gondoltam, de nem igen értek az elektronikához, szóval várom a profik tanácsait. A lenti képen látható az elképzelésem. Jól tudom, hogy nem így kellene jelölni egy szakrajzon, de mint ahogy már említettem nem igazán értek az elektronikához. A segítségeteket előre is köszönöm!
Hogy el tudjuk képzelni, miről van szó, el kell árulnod a 6V izzóknak legalább egy további paraméterét. Teljesítmény, vagy áramfelvétel ismerete nélkül jósolni kellene.
Köszönöm, nagy segítség volt, tényleg nem tudtam, hogy mi a hivatalos neve, de továbbra sem találok 16 bemenetet.
Ha a TI (Texas Instruments) kínálatában nincs, akkor ne is keress tovább.
A feladat megoldható, két lépésben, két darab 8 bemenetű tok felhasználásával, vagy egy mikrokontrollerrel.
Az izzók teljesítményét tudni kell a megoldáshoz. Valamint ha 6V-os izzókat használsz 12V-ról pérhuzamosan kapcsolva másodpercek alatt kiégnek.
Én sorbakötnék kettőt, akkor pont jó lenne. De meginkább fehér LED.
Nagyobb kérdés hogy mivel töltse a zselés akkut. Arra pedig van saját topic.
Ráadásul minimális ideig működne a világítás. Inkább LED és 18650 lenne a gazdaságos.
Én is sorbakötném kettesével, de a mellékelt rajzán párhuzamosan vannak.
Akkor a 6V-os izzókat lecserélném 12 V-os 200mA gömb izzókra.
Tisztában vagyok vele, hogy led izzókkal alacsonyabb lenne a fogyasztás, de a 6-12V-os izzókat bele tudom tenni egy E10-es foglalatba, így ha kiégnek nem kell minden alkalommal forrasztgatni.
Mondjuk a nagyobb üzemidő miatt egy 12V-os 4Ah-s zselés akku talán jobb lenne? ...nem igazán tudom mennyire tartósak ezek a ledek...
Ha nem hajtod túl, akkor a LED örök élet plusz egy nap. Ne folyass rajta a megengedettnél nagyobb áramot és akkor soha nem lesz vele problémád. Egy LED nem ég ki magától egy idő után.
Akkor mondjuk egy 12 V-os 4 Ah-s zselés akku, 12V-os 50mA-s ledekkel jó választás?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |